Možgani in v bistvu celotno naše telo najbolje deluje, če ga hranimo s kakovostno in hranljivo hrano. Tisto, ki vsebuje prepotrebne vitamine, minerale, antioksidante in vse, kar potrebuje naše telo.
Prehrana je ključnega pomena tudi za preprečevanje kroničnih bolezni. Denimo, prehrana, ki je sestavljena iz velike količine sladkorja, ogljikovih hidratov, kalorij in maščob, lahko vodi do sladkorne bolezni, Alzheimerjeve bolezni, bolezni srca in debelosti.
Med razvojem možganskih struktur v prenatalni in ob porodni fazi je pomembno, da lahko vso potrebno energijo in hranila absorbiramo iz prehrane. To pomeni, da se vpliv prehrane na možgane začne že pred rojstvom, saj se dojenček hrani z materinimi hranili, ta vpliv na razvoj možganov pa se nadaljuje vse otroštvo.
Katera hrana je dobra za razpoloženje in zdravje možganov?
Sadje in zelenjava
Ključnega pomena za optimalno zdravje. Ne hranijo samo telesa, ampak tudi možgane. Njihove lastnosti prispevajo k psihološkemu dobremu počutju, kognitivni obdelavi in čustveni regulaciji. Nekatere vrste sadja in zelenjave imajo seveda več koristi kot druge.
Denimo, vijoličasto in modro sadje in zelenjava, kot so borovnice, robide, vijolično grozdje, slive, črni ribez, bezgove jagode in fige, pa tudi jajčevci, pesa, vijolično zelje, vijoličen sladki krompir in redkev, naj bi pomembno koristile kognitivnim sposobnostim in razpoloženju. Borovnice veljajo celo za 'super hrano' za možgane.
Orehi
Oreščki vsebujejo hranila, ki so koristna za zdravje možganov. Orehi so verjetno najbolj znani oreščki, ki krepijo možgane, saj vsebujejo veliko polinenasičenih maščobnih kislin, ki so opredeljene kot 'dobre maščobe', ki so pomembne za zdravje srca, pa tudi za delovanje avtoimunskega in živčnega sistema, ki uravnavata možgane. Orehi so tudi polni drugih fitokemikalij (rastlinskih spojin), vitaminov in drugih hranilnih snovi, ki pozitivno vplivajo na nevrone v možganih.
Morski sadeži in jajca
Uživanje morskih sadežev oskrbi možgane s številnimi bistvenimi hranili. Večina morskih sadežev vsebuje dobre maščobe, predvsem omega-3-maščobne kisline. Med vsemi živili so ribe najbolj nasičene z omega-3-maščobnimi kislinami, poleg tega pa so odličen vir beljakovin, ki so nujne za zdravje možganov.
Kakšne so prednosti uživanja hrane, ki je dobra za možgane?
- pomaga pri preprečevanju nevroloških motenj in duševnih bolezni,
- prispeva k razvoju možganov,
- izboljša kognitivne funkcije (spomin, hitrost obdelave in fokus),
- vzpostavi mentalno jasnost,
- zmanjša možgansko meglo in duševno utrujenost,
- zmanjšuje anksioznost in depresijo,
- uravnava čustva,
- prispeva k hormonskemu ravnovesju,
- krepi imunski sistem,
- zmanjšuje tveganje za kronične bolezni,
- poveča energijo.
Vizita e-novice
Vir: ordinacija.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV