Se znate pravilno odzvati ob piku čebele?

PREVENTIVA

Se znate pravilno odzvati ob piku čebele?

30.06.2023, 5:00
0

Za večino ljudi je čebelji pik le neprijetna nadloga. Na mestu vboda lahko občutite prehodno bolečino, rdečino in srbenje, vendar brez resnih zapletov.

Če niste alergični na čebelji toksin ali če imate znake hude alergijske reakcije, lahko večino čebeljih pikov zdravite doma. 

Poleg osnovne prve pomoči že dolgo velja, da nekatera domača zdravila pomirjajo vneto kožo in zmanjšujejo srbenje. Razčlenili bomo tradicionalno medicinsko zdravljenje čebeljega pika, običajne pristope za lajšanje blažjih simptomov pika doma in kako prepoznati alergijsko reakcijo.

Pik čebele
Pik čebele / FOTO: Thinkstock

Tradicionalno zdravljenje čebeljega pika

Tu so najpomembnejši koraki prve pomoči pri piku čebele:

- hitro odstranite želo,

- umijte del z milom in vodo,

- izogibajte se praskanju, saj lahko pride do okužbe.

Najpomembneje je, da se želo odstrani čim prej. Čebelje želo bo še naprej sproščalo strup, medtem ko je zataknjeno v vaši koži.

Običajno svetujejo, da potegnete celo želo iz kože skupaj z gazo, nohtom ali pa pinceto. Po naslednjih korakih lahko naslednji pristopi pomagajo pri zdravljenju vboda in zmanjšajo vaše nelagodje.

1. Led

Hladni obkladki zmanjšajo bolečino in oteklino tako, da omejijo pretok krvi na tem območju. Pomembno je, da ledu ne daste neposredno na kožo, saj se lahko opečete. Da, prav ste prebrali. Zaledenitev poškodovanega območja za 20 minut ali malo manj je idealna.

Adrenalin
Adrenalin / FOTO: iStockphoto

2. Protivnetna zdravila

Jemanje nesteroidnih protivnetnih zdravil lahko pomaga, zmanjša vnetje in ublaži bolečino. Srbenje in rdečico lahko zdravite tudi s hidrokortizonsko kremo.

3. Antihistiminiki

Jemanje peroralnega antihistaminika lahko olajša srbenje in zlasti otekanje. Antihistaminiki pomagajo našemu imunskemu sistemu umiriti alergijski odziv. Vse, kar je več kot le blaga alergijska reakcija, zahteva obisk zdravnika.

Zdravnica svetuje, kaj storiti ob piku žuželke ali ugrizu klopa
PREBERI ŠE

Zdravnica svetuje, kaj storiti ob piku žuželke ali ugrizu klopa

Kaj se zgodi s čebelo, ko piči človeka?

Ste vedeli, da imajo žela samo samice čebel? Ko vas čebela piči, se želo zapiči v vašo kožo. To dokončno ubije čebelo, saj sprostitev žela iztrga tudi spodnji del čebele.

Medonosne čebele so edina vrsta, ki po piku umre. Ose, vključno s sršeni, in druge vrste čebel, kot je tesarska čebela, ne izgubijo žela. To pomeni, da vas lahko pičijo večkrat.

Pik čebele
Pik čebele / FOTO: Shutterstock

Čebele v svoji naravi niso agresivne. Pičile bodo samo, ko so ogrožene ali ko ščitijo svoj panj. Pomembno je, da medonosnih čebel ne lovite ali preganjate, predvsem pa se ne dotikate njihovega panja.

Domača zdravila za čebelje pike

Čebelji piki se pogosto zdravijo s kombinacijo tradicionalne prve pomoči in domačih zdravil. Več najpogostejših domačih načinov zdravljenja simptomov čebeljega pika ni podprtih z znanstvenimi raziskavami. Vendar se prenašajo iz generacije v generacijo in so še vedno priljubljeni.

7 najpogostejših vbodov ali ugrizov žuželk
PREBERI ŠE

7 najpogostejših vbodov ali ugrizov žuželk

Pomembno si je zapomniti, da nobeno od teh domačih zdravil ne sme povzročiti še več bolečine ali poslabšati vboda. Če bi se to zgodilo, prenehajte in očistite želo z milom in vodo ter določenega pristopa ali načina pomoči ne poskušajte več.

1. Med

Med lahko pomaga pri celjenju ran in preprečevanju okužb. Pregled raziskave iz leta 2021 je poročal, da med dokazano zmanjšuje vnetja in ima močne protimikrobne lastnosti. To pomeni, da lahko pomaga pri odganjanju bakterij in gliv. Manj jasno je, ali imajo vsi tradicionalni medi takšne učinke.

Pomembno si je zapomniti, da nobeno od teh domačih zdravil ne sme povzročiti še več bolečine ali poslabšati vboda.
Pomembno si je zapomniti, da nobeno od teh domačih zdravil ne sme povzročiti še več bolečine ali poslabšati vboda. / FOTO: iStock

Verjame se tudi, da med sprošča kisik v rane, da pomaga pri celjenju in izpirati odmrlo tkivo.

Za zdravljenje čebeljih pikov nanesite majhno količino na prizadeto mesto. Pokrijte z ohlapnim povojem in pustite delovati do ene ure.

2. Soda bikarbona

Pasta iz sode bikarbone in vode lahko pomaga pri pikih različnih žuželk. Meni se, da lahko soda bikarbona nevtralizira čebelji strup, zmanjša srbenje in oteklino.

Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) ponuja naslednji recept:

- zmešajte 1 čajno žličko vode z dovolj sode bikarbone, da dobite gosto pasto,

- pasto vtrite v in po prizadetem območju,

- pustite delovati 10 minut,

- izperite.

Drugi predlog je, da pasto pokrijete s povojem, da bo učinkovala, in jo pustite delovati 15 minut, preden jo sperete.

Čebele
Čebele / FOTO: iStockphoto

3. Zobna pasta

Nobenega pravega znanstvenega dokaza ni, da lahko zobna pasta pomaga pri čebeljih pikih. Vendar pa nekateri ljudje trdijo, da alkalna zobna pasta (vsebuje visok pH) nevtralizira kisli čebelji strup (nizek pH). Če je to res, pa zobna pasta ne bo delovala na osji strup, ki je alkalen.

Podobno kot soda bikarbona se verjame, da zobna pasta izvleče strup. Vrste mete naj bi prav tako zagotavljale hladen in pomirjujoč učinek. Kakor koli že, zobna pasta je poceni in enostavno domače zdravilo, ki ga lahko preizkusite. Preprosto malo potapkajte po prizadetem območju in po 10 do 20 minutah obrišite.

4. Jabolčni kis

Jabolčni kis se uporablja za številne namene za zdravje in dobro počutje, od izboljšanja stanja kože do pomoči pri obvladovanju sladkorne bolezni. Čeprav vse njegove uporabe niso podprte z raziskavami, je znanstveno podprto protibakterijsko sredstvo.

Nekateri verjamejo, da lahko jabolčni kis nevtralizira čebelji strup, prepreči okužbo in zmanjša vnetje.

Mesto čebeljega pika vsaj 15 minut namočite v razredčen jabolčni kis. V kisu lahko zmočite tudi povoj ali krpo in jo nato položite na mesto vboda. Prenehajte s tem pristopom, če vam povzroča draženje.

Imunski sistem
Imunski sistem / FOTO: Dreamstime

5. Aloe vera

Aloe vera se uporablja na različne načine, vključno s pomirjanjem razdražene kože. Gel lahko kupite ali naredite svojega, če imate rastlino aloje. Enostavno odlomite list in gel iztisnite neposredno na prizadeto mesto.

6. Ognjičeva krema

Ognjičeva krema je antiseptik, ki se uporablja za celjenje manjših ran in lajšanje razdraženosti kože. Kremo nanesite neposredno na mesto vboda in pokrijte s povojem.

7. Eterično olje sivke 

Eterično olje sivke ima protivnetne lastnosti in lahko pomaga pri lajšanju oteklin. Eterično olje razredčite z nosilnim oljem, kot je kokosovo ali olivno olje. Nekaj kapljic mešanice nakapajte na mesto vboda.

Med
Med / FOTO: Dreamstime

8. Olje čajevca

Olje čajevca je naravni antiseptik in lahko ublaži bolečino čebeljega pika ter prepreči okužbo. Zmešajte z nosilnim oljem in nanesite kapljico na mesto vboda.

Alergijske reakcije na čebelje pike

Večina ljudi, ki jih piči čebela, nima nobenih telesnih simptomov razen nelagodja na mestu pika. Blage alergijske reakcije lahko povzročijo povečano oteklino in rdečino na mestu vboda.

Če ste zelo alergični na čebelji toksin ali če vas čebela večkrat piči, lahko čebelji piki povzročijo resnejši alergijski odziv.

V takih redkih primerih lahko čebelji piki povzročijo življenjsko nevarno alergijsko reakcijo, imenovano anafilaksa. To se zgodi, ko se vaš imunski sistem pretirano odzove na sprožilec alergije, zaradi česar vaše telo preide v krizno stanje. Simptomi se lahko pojavijo v nekaj minutah ali pa trajajo do pol ure.

Nasveti, kako ublažiti simptome spomladanskih alergij
PREBERI ŠE

Nasveti, kako ublažiti simptome spomladanskih alergij

Anafilaksija vedno zahteva nujno medicinsko pomoč in hospitalizacijo. Ključni simptomi anafilaksije vključujejo:

- koprivnico (rdeče in srbeče rane na koži),

- bledico ali rdečico obraza,

- otekanje jezika in mesta vboda, 

- težko dihanje,

- kašelj ali sopenje,

- slabost in bruhanje,

- želodčne krče,

- drisko,

- omotico,

- izgubo zavesti.

Med
Med / FOTO: Thinkstock

Nujno zdravljenje alergijskih reakcij

Ko gre za anafilaksijo in druge hude alergijske reakcije, se pogosto uporablja več zdravil skupaj.

Če ste v preteklosti po čebeljem piku doživeli anafilaktični šok, boste morali imeti adrenalin (epinefrin) ves čas s seboj. Peresnik oddaja injekcijo epinefrina (adrenalina), ki prepreči alergijski odziv vašega telesa. Odpira dihalne poti in pomaga stabilizirati krvni tlak. V bolnišnici se lahko za pomoč pri dihanju uporablja tudi terapija s kisikom.

Antihistaminike, kot sta difenhidramin in promethazin, lahko dajejo intravensko, da se pomagajo vašemu imunskemu sistemu umiriti. Zmanjšajo histamine, snovi v naši krvi, ki povzročajo simptome alergije.

Peroralni kortikosteroidi posnemajo kortizol, naravno prisoten hormon, ki uravnava številne biološke procese v našem telesu. Kortikosteroidi zmanjšajo aktivnost imunskega sistema, da se vnetje umiri.

Če bi vas čebela ponovno pičila, lahko uporaba adrenalina sicer prepreči hudo alergijsko reakcijo, morate pa še vedno obiskati zdravnika!

Najpogostejše navzkrižne reakcije med cvetnim prahom in hrano
PREBERI ŠE

Najpogostejše navzkrižne reakcije med cvetnim prahom in hrano

Kdaj k zdravniku?

Če menite, da imate vi ali vaša ljubljena oseba resno alergijsko reakcijo na pik medonosne čebele, takoj pokličite službo za nujno pomoč. Anafilaktični simptomi, kot so težave z dihanjem in hiter utrip, lahko hitro postanejo življenjsko nevarni. Čimprejšnje dajanje epinefrina močno zmanjša tveganje smrti.

Kako preprečiti čebelje pike?

Izogibajte se močno odišavljenemu šamponu in laku za lase ali dišeči kremi za sončenje. Ne hodite bosi. Izogibajte se lebdečim ohlapnim oblačilom. Med vrtnarjenjem nosite dolge rokave in hlače ter rokavice. Izogibajte se nenadnim gibom. Ne puščajte nepokrite hrane ali pijače.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: healthline & helsana