Katere čaje bi morali piti za znižanje visokega pritiska?

PREVENTIVA

Katere čaje bi morali piti za znižanje visokega pritiska?

N.R.A.
15.11.2023, 5:00
0

Ste vedeli, da morda lahko nekateri čaji pomagajo znižati krvni tlak in so zelo zdravi za zdravje srca in ožilja?

Visok krvni tlak ali hipertenzija je pomemben dejavnik tveganja za različne bolezni srca in ožilja, vključno s srčnimi boleznimi, možgansko kapjo in srčnimi napadi.

2 čaja, ki lahko pomagata pri kašlju, prehladu in gripi
PREBERI ŠE

2 čaja, ki lahko pomagata pri kašlju, prehladu in gripi

Medtem ko se visok krvni tlak pogosto zdravi z zdravili in spremembami življenjskega sloga, lahko igrajo vlogo tudi naravne možnosti, kot sta kamilica in čaj iz jagod. Dodajanje nekaj skodelic k vaši dnevni rutini je lahko preprost in prijeten način za izboljšanje zdravja srca in ožilja.

Slezov čaj
Slezov čaj / FOTO: Dreamstime

Ali je treba piti čaj za znižanje krvnega tlaka?

Pitje zdravih čajev, kot sta hibiskus ali kamilica, je lahko del celostnega pristopa k uravnavanju krvnega tlaka. Raziskava iz leta 2019 je pokazala, da lahko aktivne sestavine v čaju sprostijo krvne žile, izboljšajo delovanje arterij, zmanjšajo vnetje in pomagajo uravnavati določene procese v telesu, ki vplivajo na krvni tlak.

Koprivin čaj je obogaten z železom in lahko znižuje krvni sladkor
PREBERI ŠE

Koprivin čaj je obogaten z železom in lahko znižuje krvni sladkor

Kateri čaji so najboljši za visok krvni tlak?

Obstaja več vrst čajev, ki vam lahko pomagajo pri obvladovanju visokega krvnega tlaka. Upoštevajte, da se učinki lahko razlikujejo od osebe do osebe.

Hibiskus
Hibiskus / FOTO: Dreamstime

Hibiskusov čaj

Hibiskusov čaj je pripravljen iz posušenih cvetnih listov hibiskusovega cveta. Je živahne rdeče barve in prijetno trpkega, rahlo kiselkastega okusa. Hibiskusov čaj vsebuje spojine, vključno z antocianini in polifenoli, ki lahko pomagajo sprostiti krvne žile, kar vodi do znižanja sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka.

Čaj, ki lahko pomaga zniževati krvni tlak in krepi imunski sistem
PREBERI ŠE

Čaj, ki lahko pomaga zniževati krvni tlak in krepi imunski sistem

Študija iz leta 2019 kaže, da je redno pitje čaja iz hibiskusa povezano s skromnimi, a opaznimi učinki na znižanje krvnega tlaka, zaradi česar je priljubljena izbira kot naravno zdravilo za hipertenzijo.

Zeleni čaj
Zeleni čaj / FOTO: Thinkstock

Zeleni čaj

Zeleni čaj je priljubljena pijača iz listov rastline Camellia sinensis. Vsebuje bioaktivne spojine, imenovane katehini, zlasti epigalokatehin galat, ki so povezani z različnimi koristmi za zdravje, vključno z znižanjem krvnega tlaka.

Seznam čajev, ki jim pripisujejo pomlajevalni učinek
PREBERI ŠE

Seznam čajev, ki jim pripisujejo pomlajevalni učinek

Čaj iz oljčnih listov

Čaj iz oljčnih listov, pripravljen iz listov oljke, je nežnega, zeliščnega okusa. Ta čaj vsebuje spojine, kot sta oleuropein in hidroksitirozol, za katere se domneva, da podpirajo uravnavanje krvnega tlaka s spodbujanjem sprostitve krvnih žil.

5 vrst čajev, ki vam lahko pomagajo pri hujšanju
PREBERI ŠE

5 vrst čajev, ki vam lahko pomagajo pri hujšanju

Čaj iz glogovih jagod

Glogov čaj, pripravljen iz jagod gloga, je rahlo sladkastega in trpkega okusa. Glogov čaj, ki se tradicionalno uporablja za podporo zdravja srca, lahko pomaga razširiti krvne žile, izboljša krvni obtok in prispeva k nižjemu krvnemu tlaku.

Kamilice
Kamilice / FOTO: Thinkstock

Kamilični čaj

Kamilični čaj pripravljamo iz posušenih cvetov rastline kamilice. Znan je po svojih blagih, pomirjujočih in pomirjujočih lastnostih in se pogosto uporablja za spodbujanje sprostitve in lajšanje stresa, kar lahko posredno koristi krvnemu tlaku.

Vsebuje različne koristne spojine, kot so flavonoidi, terpenoidi in kumarini, ki prispevajo k njegovim terapevtskim lastnostim.

Zelišča, ki so zelo učinkovita pri zdravljenju vnetega grla
PREBERI ŠE

Zelišča, ki so zelo učinkovita pri zdravljenju vnetega grla

Koliko skodelic čaja bi morali piti za znižanje krvnega tlaka?

Število skodelic čaja, potrebnih za znižanje krvnega tlaka, se lahko razlikuje med posamezniki. Odvisno je lahko tudi od vrste čaja, vaše splošne prehrane, življenjskega sloga in trenutne ravni krvnega tlaka.

Nekateri dokazi kažejo, da lahko redno pitje denimo 2 skodelic hibiskusovega čaja na dan sčasoma prispeva k znižanju krvnega tlaka.

Lovorjev čaj
Lovorjev čaj / FOTO: Dreamstime

Koliko časa traja, da čaj pomaga znižati krvni tlak?

Čas, potreben, da čaj zniža krvni tlak, je lahko odvisen tudi od več dejavnikov, vključno z vrsto čaja, kako pogosto ga uživate in kako se nanj odzivate. Na splošno lahko traja nekaj tednov do nekaj mesecev rednega uživanja, da pride do skromnega znižanja krvnega tlaka.

Proti kašlju in vnetemu grlu – recept za lovorjev čaj in sirup
PREBERI ŠE

Proti kašlju in vnetemu grlu – recept za lovorjev čaj in sirup

Možni neželeni učinki pitja čaja

Možni neželeni učinki pitja čaja vključujejo:

Občutljivost na kofein: Čaj, zlasti črni in zeleni, lahko vsebuje kofein, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzroči živčnost, motnje spanja ali povečan srčni utrip.

Čaji iz vrečk
Čaji iz vrečk / FOTO: Profimedia

Nelagodje v želodcu: Prekomerno uživanje čaja na prazen želodec lahko povzroči prebavne težave ali refluks kisline.

Medsebojno delovanje z zdravili: nekateri čaji, kot je zeleni čaj, lahko medsebojno delujejo z nekaterimi zdravili, kar vpliva na njihovo absorpcijo ali učinkovitost. Če imate pomisleke glede medsebojnega delovanja zdravil, se posvetujte z zdravnikom.

Obarvanje zob: Temni čaji, kot je črni čaj, lahko ob dolgotrajnem uživanju obarvajo zobe.

Kaj piti, če vas mučijo prebavne motnje in slabost?
PREBERI ŠE

Kaj piti, če vas mučijo prebavne motnje in slabost?

Dodajanje čajev, ki so zdravi za srce, vaši dnevni rutini je lahko okusen način za celostno pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka. Čeprav čaji niso nadomestilo za zdravila ali spremembe življenjskega sloga, vsebujejo nekatere spojine, ki vam lahko pomagajo pri sprostitvi in imajo majhen pozitiven učinek na vaš krvni tlak.

Preden začnete redno piti več čaja, se posvetujte s svojim zdravnikom. Lahko vam svetujejo glede mere in poskrbijo, da čaj, ki ga želite poskusiti, ne bo vplival na zdravila, ki jih jemljete.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: healthline