Zdravnica šokirana nad prizorom: '40 let je delala na soncu, a je vedno nosila ...

PREVENTIVA

Zdravnica šokirana nad prizorom: '40 let je delala na soncu, a je vedno nosila hlače'

Če še niste verjeli v škodljivost pretiravanja izpostavljanja soncu, boste verjetno zdaj začeli. Zdravnica iz Virginije je na svojem profilu na TikToku delila video posnetek svoje pacientke, ki vas bo morda presenetil.

Dr. Aleksandra Brown je dermatologinja, ki deluje v Virginiji. Na TikToku je delila posnetek neimenovane ženske v bolniški halji. Šlo naj bi za žensko s 40 leti delovne dobe, ki je v štirih desetletjih nenehno delala z dolgimi hlačami in kratko majico. Rok v času svojega dela ni nikoli zaščitila s kremo za sončenje. 

Video konkretno in nazorno prikazuje, kako sonce poškoduje in hitreje postara našo kožo. Razlika je naravnost neverjetna. Roke pacientke so izjemno porjavele, imajo rjave madeže, koža pa je vidno poškodovana po letih nenehne izpostavljenosti soncu. Za kontrast je zdravnica delila posnetek, na katerem se vidi razlika med porjavelimi in poškodovanimi rokami ter bledimi nogami, ki so bile praktično vedno zaščitene. 

Video posnetek dr. Brownove si je ogledalo že več kot šest milijonov ljudi. ''To je odličen video, ki ljudem konkretno pokaže, kako so lahko na koncu videti poškodbe zaradi sonca,'' je komentirala ena uporabnica. ''Začel bom nositi sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, dolge rokave in senčnik, prisežem,'' je komentirala druga oseba. ''Tako je videti moj oče. Nenehno dela zunaj na ranču in ima točno takšne poškodbe zaradi sonca.'' Ljudje so še izražali svoje presenečenje, drugi so delili svoje izkušnje, skoraj vsi pa so se strinjali, da je pretirano izpostavljanje soncu dejansko škodljivo. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Leta čezmernega izpostavljanja soncu vodijo do prezgodnjega gubanja, staranja kože, starostnih peg in povečanega tveganja za kožnega raka. Dr. Brownova je v enem od svojih prejšnjih videov poudarila, da je porjavelost ŽE znak poškodb zaradi sonca. Ni treba, da pride do opeklin, da dobimo kožnega raka. Vse, kar moramo storiti, je: porjaveti, je pojasnila v besedilu na zaslonu v enem izmed posnetkov. Škoda zaradi sonca je kumulativna in je ne morete vzeti nazaj!

Porjavela koža se tudi prezgodaj postara, ker UV-žarki oslabijo kolagen in elastin, je dodala zdravnica. ''To vodi do tanke, krhke kože, lahkih modric, linij in gub.''

Spodaj si lahko preberete vse o škodljivih učinkih pretiranega sončenja in prekomernem izpostavljanju soncu:

Tega o sončnih opeklinah še ne veste
PREBERI ŠE

Tega o sončnih opeklinah še ne veste

Kako nevarno je lahko sonce?
PREBERI ŠE

Kako nevarno je lahko sonce?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: dailymail