Nasmeh zdravju
Težave z dihanjem lahko pomagajo lajšati te rastline

NASMEH ZDRAVJU

Težave z dihanjem lahko pomagajo lajšati te rastline

N.R.A.
30.11.2020, 6:00
0

Spremenljivo vreme že od nekdaj prinaša virusne in bakterijske okužbe. Ljudje se soočamo z bronhitisom, pljučnicami, akutnim bronhitisom, poslabšanjem astme ali pa zgolj s prehladom, ki ni ravno prijeten. Zeliščni pripravki nam lahko delno pomagajo pri lajšanju teh težav.

Origano in njegovo olje

Obstaja več kot 40 vrst origana, najbolj zdravilna pa je vrsta Origanum Minutiflorum, ki se uporablja za proizvodnjo olja in vsebuje do 90 odstotkov zdravilne učinkovine karvakrol – sestavine, ki ima močne antibakterijske lastnosti. Poleg tega, da origanovo olje uničuje bakterije, deluje tudi kot močno protivirusno sredstvo in učinkovito ščiti pred gripo, prehladom in bronhitisom. Antioksidativne lastnosti origanovega olja so koristne za dolgoročno zdravje. Ščitijo pred prostimi radikali in obnavljajo že poškodovane celice.

Ingverjev čaj
Ingverjev čaj / FOTO: Profimedia

Ingver

Ingver je močan razstrupljevalec pljuč. Če ne marate jesti svežega ingverja, ga lahko uporabite na več načinov. Ingverjev čaj z limono olajša dihanje in spodbuja odstranjevanje toksinov iz pljuč. Lahko si naredite tudi toplo kopel z ingverjem v prahu, ki spodbuja proces odpiranja por in potenja, kar pomaga odstraniti toksine iz telesa.

Poprova meta

Olje poprove mete vsebuje mentol – pomirjujočo sestavino, ki sprošča mišice dihal in s tem olajša dihanje, kar vam bo pomagalo, če boste prehlajeni. Olje poprove mete deluje protibakterijsko in protivirusno, čisti dihalne poti in lajša dihanje. Inhalacije z eteričnimi olji (evkaliptusovim, rožmarinovim, timijanovim ali z oljem poprove mete)  izvajajte približno dvakrat na teden. 

To vam bo pomagalo hitro očistiti pljuča toksinov in odvečne sluzi. Za takšno vdihavanje ni treba kupiti posebne naprave. Preprosto segrejte veliko skledo vode in dodajte nekaj kapljic eteričnih olj. Vdihavanje vroče pare bo takoj ublažilo težave z dihanjem.

Proti stresu vam lahko pomaga ta napitek
PREBERI ŠE

Proti stresu vam lahko pomaga ta napitek

Timijan

Timijan se zelo uspešno bori proti pljučnim boleznim. Proizvaja močna antiseptična eterična olja, ki spadajo med naravne antibiotike. Za tiste, ki trpijo zaradi pogostih bronhitisov, izločkov v pljučih, je ta rastlina resnično odrešenje.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Ordinacija.hr