Kaj se šteje za rdeče meso?
Meso je kategorizirano kot belo ali rdeče glede na količino mioglobina v mišicah živali. Mioglobin je beljakovina v mesu, ki se obarva rdeče, ko je izpostavljena kisiku. Rdeče meso je meso sesalcev in vključuje kategorije svinjina, jagnjetina, teletina in govedina.
Katero rdeče meso je najbolj zdravo?
Obstajajo dokazi, ki kažejo, da rdeče meso in predelano meso, kot sta slanina in klobasa, nista dobra za naše zdravje. Kadar koli se odločite za rdeče meso, izberite najpustejši kos, ki ga lahko najdete, in omejite količino.
Upoštevati je treba tudi naslednje:
Svinjina: izberite puste možnosti svinjine, kot so svinjski hrbet, file in narezani kotleti. S svinjine odrežite vidno maščobo. Izogibajte se izdelkom, kot so klobase in slanina.
Zrezek: izberite bolj puste kose zrezka, kot so bočni del, zaokrožen zrezek, pečenka, rezina in vrh. Ti kosi bodo običajno imeli manj kalorij in maščob ter več beljakovin kot nekatere druge možnosti. Z zrezka odrežite vidno maščobo.
Mleto meso: Na voljo so različne možnosti mletega mesa – piščančje, puranje, svinjsko in goveje. Preberite etikete in izberite meso, ki vsebuje vsaj 90 % pustega mesa (ne več kot 10 % maščobe).
Ko pripravljate rdeče meso, se osredotočite na metode suhega kuhanja, kot so pečenje, praženje, žar, poširanje ali cvrtje na zraku.
Kako pogosto bi morali jesti rdeče meso?
Poskusite omejiti uživanje rdečega mesa na 1 do 2 porciji na teden. Če imate bolezen srca ali visok holesterol, priporočajo, da rdeče meso omejite ali ga v celoti izločite iz prehrane.
Ali ima rdeče meso kakšne koristi za zdravje?
Rdeče meso ima dejansko veliko vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih vaše telo potrebuje. Rdeče meso je lahko dober vir beljakovin, vitaminov B, železa in cinka. Toda pomislek je v tem, kakšno vrsto rdečega mesa jeste in kako pogosto.
Ali ima izločanje rdečega mesa iz prehrane kakšne koristi za zdravje?
Rastlinska prehrana, ki vključuje veliko sadja, zelenjave, žitaric, stročnic in oreščkov, je idealna. Takšna prehrana je denimo sredozemska prehrana, ki vključuje ribe in drugo belo meso. Ljudje, ki ne jedo rdečega mesa (ali ga močno omejujejo), na splošno zaužijejo manj kalorij, maščob in imajo manjše tveganje za bolezni srca in smrt.
Zakaj je uživanje rdečega mesa škodljivo?
Od zdravstvenih zapletov do vpliva na okolje, tukaj so štirje razlogi za zmanjšanje uživanja rdečega mesa:
Potencialno lahko povzroča raka. Neka študija je predelano meso uvrstila med rakotvorne snovi 1. stopnje in jih uvrstila v isto kategorijo kot cigarete in alkohol (vir, clevelandclinic).
Zdravje srca in ožilja. Podatki vedno znova kažejo, da je rdeče meso povezano z visokim holesterolom in posledično povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja, kot so srčni infarkti in kapi. Uživanje manj mesa je povezano tudi z zmanjšano stopnjo debelosti pri otrocih in odraslih (vir, clevelandclinic).
Okolje. Govedoreja obremenjuje okolje. Več kot 30 % žita, pridelanega na svetu, se predela za krmo goveda. Govedo samo proizvede znatne količine toplogrednih plinov. Zmanjšanje uživanja mesa ni zdravo le za vas, ampak je zdravo tudi za okolje. Zmanjšanje porabe mesa bo pomagalo ohraniti naš planet zdrav za prihodnje generacije.
Za koga je priporočljivo, da omeji oz. izloči rdečo meso iz prehrane?
Čeprav je razumljivo, da občasno uživanje rdečega mesa verjetno ne bo imelo negativnih posledic, dietetiki vseeno opozarjajo, da določene skupine ljudi tovrstnega mesa ne bi smele uživati, temveč bi se mu morale čim bolj izogibati. To pomeni:
- ljudi, ki imajo visok holesterol,
- ljudi z boleznimi srca ali obtočil,
- ljudi z napredovalo boleznijo ledvic,
- ljudi z družinsko anamnezo raka debelega črevesa.
Vizita e-novice
Viri: clevelandclinic, healtline, index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV