Avokado velja za eno najbolj cenjenih t. i. superživil – bogat je z zdravimi nenasičenimi maščobami, vlakninami, kalijem in antioksidanti. Vendar pa za posameznike z določenimi prebavnimi težavami, zlasti vnetjem trebušne slinavke (pankreatitisom), tudi sicer zdrave maščobe ne predstavljajo vedno varne izbire. Kot opozarjajo strokovnjaki s klinik Mayo Clinic, Verywell Health in Cleveland Clinic, je treba pri obolenjih trebušne slinavke paziti na celoten vnos maščob – ne glede na njihov izvor.

Pankreatitis: ko trebušna slinavka ne zdrži več bremena
Pankreatitis je akutno ali kronično vnetje trebušne slinavke, ki se pojavi, ko encimi, namenjeni prebavi, začnejo razgrajevati tkivo žleze že pred izpustom v črevo. Po podatkih Mayo Clinic so najpogostejši vzroki alkohol, žolčni kamni in povišani trigliceridi, vendar postajajo tudi prehranski dejavniki vse pomembnejši sprožilci – predvsem v kontekstu sodobnih prehranskih trendov, ki poudarjajo visoko vsebnost maščob, četudi t. i. zdravih.

Zdrave maščobe – koristne, a ne za vsakogar
Avokado je bogat z enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki sicer veljajo za srčno-zaščitne in protivnetne. Toda kot opozarja Verywell Health, tudi takšne maščobe obremenijo trebušno slinavko, saj spodbujajo izločanje lipaz – encimov, odgovornih za njihovo razgradnjo. Pri posameznikih z akutnim ali kroničnim pankreatitisom se ta proces lahko zaplete, saj poškodovana slinavka ne zmore učinkovito nadzorovati prebave maščob.
Cleveland Clinic jasno navaja, da naj bodo vsi viri maščob – vključno z avokadom, oreščki, semeni in rastlinskimi olji – pri pankreatitisu strogo omejeni. Priporočeni dnevni vnos maščob naj ne presega 20 gramov pri akutni obliki bolezni, kar pomeni, da lahko že polovica avokada preseže to mejo.

Zakaj je to pomembno?
Telo z upočasnjeno ali poškodovano presnovo maščob ne zmore ustrezno prebaviti večjih količin teh snovi. Posledica so:
- povečano vnetje žleze,
- bolečine v zgornjem delu trebuha,
- slabost, napenjanje in driska,
- povišana vrednost encimov v krvi (amilaza, lipaza),
- dolgoročno tveganje za razvoj eksokrine insuficience in sladkorne bolezni.
Ali je avokado popolnoma prepovedan?
Ne nujno. Verywell Health pojasnjuje, da lahko posamezniki z lažjo obliko pankreatitisa ali tisti v fazi remisije avokado vključijo v prehrano, a le v zelo majhnih količinah in po natančnih navodilih zdravnika ali kliničnega dietetika. Pomembno je tudi, da je obrok bogat z ogljikovimi hidrati in beljakovinami, kar zmanjša obremenitev trebušne slinavke.

Praktična priporočila za prehrano pri pankreatitisu
- Strogo omejite celoten dnevni vnos maščob, ne glede na njihov izvor.
- Izogibajte se obrokom z visoko vsebnostjo maščob, tudi če so rastlinskega izvora.
- Uživajte več manjših obrokov čez dan, da zmanjšate obremenitev prebavil.
- Izbirajte lahko prebavljiva živila, bogata z ogljikovimi hidrati (riž, ovseni kosmiči, kuhan krompir).
- Popolnoma se izogibajte alkoholu, saj je eden glavnih sprožilcev pankreatitisa.
- Izogibajte se dodanim oljem, margarinam in polnomastnim mlečnim izdelkom.

Zdravo ne pomeni vedno primerno
Avokado in druge zdrave maščobe imajo svoje mesto v uravnoteženi prehrani – a ne v vseh zdravstvenih stanjih. Pri pankreatitisu je nujno, da tudi živila z dobrim ugledom obravnavamo previdno in individualno. Kot poudarja Cleveland Clinic, mora biti prehrana prilagojena zmogljivosti trebušne slinavke, ne prehranskim trendom ali splošnim priporočilom.
Viri: Mayo Clinic, Verywell Health, Cleveland Clinic
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV