Miti, ki so povezani s staranjem in spolnostjo
ZLATA LETA

Miti, ki so povezani s staranjem in spolnostjo

Harvard Health Publishing je predstavil nekaj bolj pogostih mitov, povezanih s spolnostjo in staranjem.

Tudi vi verjamete v mite o starosti in spolnosti?
Tudi vi verjamete v mite o starosti in spolnosti? / FOTO: Dreamstime

Mlajše generacije pogosto rade verjamejo v določene mite, ki so povezani s starostjo in samim staranjem. Med najbolj pogoste mite spada spolno življenje starejših, drugi miti pa se nanašajo predvsem na videz in psiho-fizično sposobnost. Kaj je res in kaj ni, predvsem pa, kaj najraje verjamemo, ko je govora o starostnikih, so predstavili na Harvard Health Publishing

Mit: Spolno privlačni so samo mlajši ljudje. Kultura, v kateri živimo, neguje kult mladosti. Že ob vklopu televizorja, ob obisku spletnih strani in ob odpiranju različnih tiskanih revij lahko vidimo, da se pojavljajo pretežno fotografije mladih obrazov, tesne kože, bujnih las in predvsem – mladosti. Seveda je normalno, da določena generacija, tukaj so predvsem mišljeni mlajši, starejših ne dojemajo kot spolno privlačne, a to ne pomeni, da je temu tudi tako. Ne živimo več v času, ko bi bili starejši ljudje samo betežni neaktivni starostniki. Če že pogledamo po enakih revijah in spletnih straneh, lahko vidimo mnoge ikonične osebnosti, ki so kljub svojim letom privlačne. Navsezadnje pa z razlogom pravijo, da je pomembna notranjost, ne zunanjost. 

Kultura, v kateri živimo, neguje kult mladosti.
Kultura, v kateri živimo, neguje kult mladosti. / FOTO: Dreamstime

Mit: Spolnost v kasnejšem življenjskem obdobju ni pomembna. Naša družba je prepogosto nagnjena k deseksualizaciji starejših ne glede na spol. Ko starejši izražajo svojo spolnost, jih na primer pogosto zasmehujemo. Še vedno je pogost ageizem in starostna diskriminacija, predvsem pa prej omenjena miselnost o betežnih neaktivnih starostnikih. Astronavt John Glenn se je v 77. letu vrnil v vesolje, Carol Sing je pri 57 letih postavila nov svetovni rekord in postala najstarejša ženska, ki je preplavala Angleški kanal. 

starost
starost / FOTO: Dreamstime

Starost je samo številka, kar velja tudi in predvsem pri spolnosti. Ta je povezana s samim načinom življenja, karakterjem, lastnimi potrebami posameznika, nikakor pa ne s starostjo. Seveda se spolnost s starostjo spreminja, pridobiva nove oblike in dimenzije, toda to ne pomeni, da v starosti spolnost ne obstaja. 

Mit: Tako moški kot ženske po določeni starosti fizično niso sposobni za seks. Med pogoste težave v starosti vsekakor sodita vaginalna suhost pri ženskah in erektilna disfunkcija pri moških, a to ni razlog, da bi bil seks pri točno določenih letih stvar preteklosti. Čeprav so vsekakor prisotne omenjene težave, je še vedno mogoče 'izpolnjevati' spolno življenje in v njem tudi uživati.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po miss7zdrava