Nutricionisti že leta priporočajo zamenjavo masla in drugih mlečnih maščob v vaši prehrani za oljčno olje. Zdaj pa nove raziskave ugotavljajo, da imajo ljudje, ki uživajo večje količine splošne sredozemske prehrane, manjše tveganje za razvoj številnih resnih zdravstvenih stanj, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi in rakom.
Študija, ki je bila objavljena v Journal of the American College of Cardiology, je analizirala podatke 60.582 žensk in 31.801 moških iz zdravstvene študije medicinskih sester in študije o spremljanju zdravstvenih delavcev. Obe študiji sta dolgoročni zdravstveni študiji, ki spremljata zdravje udeležencev skozi čas. Udeleženci zadnje študije so bili brez bolezni srca ali rakavih obolenj, ko se je leta 1990 obdobje študije začelo, preiskave pa so opravljali vsaka štiri leta v 28-letnem spremljanju.
Raziskovalci so posebej preučili, koliko olivnega olja ali drugih rastlinskih olj so udeleženci pojedli in koliko margarine in masla so zaužili. Na splošno so ljudje sčasoma zaužili več oljčnega olja, in sicer s približno 1,6 grama na dan leta 1990 na približno 4 grame na dan leta 2010. Uporaba margarine se je v tem času zmanjšala s približno 12 gramov na dan leta 1990 na približno 4 grame na dan leta 2010.
V obdobju študije je umrlo 36.856 ljudi. Raziskovalci so ugotovili, da so imeli ljudje, ki so uživali največjo količino olivnega olja na dan (približno 9 gramov ali malo manj kot žlico);
- 19 % manjše tveganje za umiranje zaradi bolezni srca in ožilja,
- 17 % manjše tveganje za smrt zaradi raka,
- 29 % manjše tveganje za umiranje zaradi nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen in
- 18 % manjše tveganje za umiranje zaradi bolezni dihal v primerjavi s tistimi, ki so redko ali nikoli uživali oljčnega olja.
Ljudje, ki so zamenjali 10 gramov maščob na dan, kot so margarina, maslo, majo in mlečne maščobe v korist olivnega olja, so imeli do 34 % manjše tveganje za smrt.
Oljčno olje in zdravje: kakšna je pravzaprav povezava?
Poudariti moramo, da so raziskovalci odkrili povezavo med ljudmi, ki so redno uživali večje količine olivnega olja na dan in manjšim tveganjem za umiranje zaradi številnih bolezni, vendar niso pokazali, ali uživanje večjih količin olivnega olja dejansko povzroča zmanjšano tveganje.
''Vzrok in učinek je mogoče oceniti samo v randomiziranih kontroliranih preskušanjih, ki so zelo, zelo težko izvedljiva, draga in trajajo zelo dolgo,'' pove Deborah Cohen, sodelujoča v raziskavi.
Cohenova pravi, da bi lahko bili tukaj v igri tudi drugi dejavniki, vključno z načinom življenja, kot so navade kajenja in redna telesna aktivnost udeležencev, druge prehranske navade in genetika.
Ali je mogoče, da so bili ljudje v študiji, ki so uživali več olivnega olja, le bolj zdravi?
Raziskovalci so poudarili, da so bili ljudje, ki so redno uživali več olivnega olja, običajno bolj fizično aktivni, manj verjetno so kadili in bolj verjetno so jedli več sadja in zelenjave v primerjavi z ljudmi, ki so redno jedli manj olivnega olja. Vsi ti dejavniki lahko zmanjšajo tveganje za bolezen, pravi kardiolog Rigved Tadwalkar.
Kljub temu dr. Tadwalkar pravi, da zagotovo obstaja povezava uživanja zdravih maščob z vsesplošnim zdravjem. Oljčno olje vsebuje veliko enkrat nenasičenih maščob, ki lahko zmanjšajo količino LDL (ali slabega) holesterola v vašem telesu, hkrati pa povečajo HDL (ali dober) holesterol.
Oljčno olje in Alzheimerjeva bolezen: kaj kaže študija?
V spremnem uvodniku študije je epidemiologinja dr. Susanna C. Larsson s Karolinskega inštituta na Švedskem opozorila na 'novo ugotovitev', s katero je povezan višji vnos olivnega olja, a še ni potrjena – vsekakor ne znanstveno. ''Alzheimerjeva bolezen je glavna nevrodegenerativna bolezen in najpogostejši vzrok za demenco," piše Larssonova. ''Glede na pomanjkanje preventivnih strategij za Alzheimerjevo bolezen ter visoko obolevnost in umrljivost, povezano s to boleznijo, bi bila ta ugotovitev, če bi bila dokončno potrjena, velikega pomena za javno zdravje.''
Po mnenju raziskovalcev je glavna ugotovitev študije, da je dobro zmanjšati količino polinenasičenih, nasičenih in transmaščob v svoji prehrani in imeti več nepredelane hrane z visoko vsebnostjo enkrat nenasičenih maščob, kot so oreščki, semena, avokado, oreščki, maslo in olivno olje.
Vizita e-novice
Povzeto po health
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV