Prvo zdravilo, ki lahko upočasni Alzheimerjevo bolezen
STAROSTNE BOLEZNI

Prvo zdravilo, ki lahko upočasni Alzheimerjevo bolezen

24.10.2019, 8:04
1

Eno od farmacevtskih podjetij v Združenih državah Amerike je oznanilo, da so iznašli prvo zdravilo, ki lahko blaži simptome Alzheimerjeve bolezni. Trenutno namreč na tržišču še ne obstaja nič, s čimer bi lahko upočasnili napredovanje demence.

Ameriško podjetje Biogen, ki se ukvarja z izdelovanjem in prodajo farmacevtskih produktov, je napovedalo, da bo kmalu na trgu dosegljivo zdravilo Aducanumab in bo pripomoglo k upočasnitvi napredovanja Alzheimerjeve bolezni.

V načrtu imajo, da bo vsa potrebna dokumentacija za lansiranje izdelka urejena že na začetku prihajajočega leta 2020. Odobritveni proces namreč lahko traja leto do dve, če bo uspešen, strokovnjaki nameravajo zdravilo preizkusiti na bolnikih, ki bodo vključeni v klinične študije. Dostopno naj bi bilo tudi v Evropi.

Revma: Kako si lahko pomagamo sami?
PREBERI ŠE
Revma: Kako si lahko pomagamo sami?

Oznanitev je vsekakor presenetljiva, saj je podjetje marca 2019 zaradi nezadovoljujočih rezultatov odstopilo od nadaljnjega razvoja zdravila, poroča BBC. Vendar podjetje trdi, da so novi rezultati iste študije pokazali, da večji odmerki zdravila znatno pripomorejo k upočasnitvi procesa demence in izboljšanju kognitivnih sposobnosti bolnikov.

Zdravilo naj bi bilo dostopno vsem bolnikom, tudi v Evropi.
Zdravilo naj bi bilo dostopno vsem bolnikom, tudi v Evropi./ FOTO: Shutterstock

Veliko upanje

Zdravilo aducanumab temelji na proteinu, imenovanem amiloid, ki blagodejno deluje na možgane ljudi, ki imajo diagnosticirano Alzheimerjevo bolezen. Več kot desetletje ni bilo na področju za Alzheimerjevo bolezen nobenega novega napredka in zdravila.

Izvršni direktor Biogena, Michael Vounatsos, je povedal, da v podjetju upajo, da bodo lahko bolnikom kmalu ponudili prvo terapijo za zmanjšanje vplivov Alzheimerjeve bolezni.

Hilary Evans, ki se je ukvarjala s študijo o Alzheimerjevi bolezni v Veliki Britaniji, je obrazložila, da ljudje, ki jih je prizadela Alzheimerjeva bolezen, že dolgo čakajo na zdravljenje, ki bi jim lahko spremenilo življenja.

To, da so znova preizkusili zdravilo Aducanumab, je velik korak za vse, ki so sodelovali v kliničnih študijah. Z novimi rezultati so namreč dobili upanje, da bodo ljudem, ki se bojujejo z demenco, lahko omogočili kakovostnejše življenje.

Direktor Raziskovalnega inštituta za demenco v Veliki Britaniji, profesor Bart De Strooper, je dejal, kako fantastično je bilo slišati o pozitivnih rezultatih novega zdravila, saj trenutno ni ničesar, s čimer bi lahko bolezen upočasnili. Upa, da je to prelomnica za odkritje zdravila zoper Alzheimerjevo bolezen.

Tiste demence, ki se imenujejo frontotemporalne, prizadenejo sprednji čelni in senčni del možganov.
Tiste demence, ki se imenujejo frontotemporalne, prizadenejo sprednji čelni in senčni del možganov./ FOTO: Shutterstock

Kaj je Alzheimerjeva bolezen?

Najpogostejša bolezen, ki vodi v demenco in se ji reče Alzheimerjeva bolezen, se običajno začne po 65. letu. Starejši kot je človek, večje je tveganje za pojav. Obstaja tudi dedna oblika te demence, pri kateri se znaki bolezni začnejo prej, lahko že pri 45. letu.

Moški, te znake bolezni prostate morate poznati!
PREBERI ŠE
Moški, te znake bolezni prostate morate poznati!

So še druge oblike demenc. Tiste, ki se imenujejo frontotemporalne, prizadenejo sprednji čelni in senčni del možganov. Ta nam omogoča, da govorimo in razumemo, da si organiziramo čas, da se vedemo, kot je sprejemljivo. Če zbolimo v tem predelu, začnemo imeti težave pri izgovarjanju besed in njihovem razumevanju, lahko se smejimo, ko je zgodba žalostna, zapravljamo denar, čeprav ga nimamo na pretek. Te demence se začnejo prej kot Alzheimerjeva bolezen, med 40. in 60. letom starosti.

Ko bolezen napreduje, postajajo znaki jasnejši. Ljudje pozabijo na dogovorjene sestanke, ne vedo, kam so dali ključe, stvari zalagajo in jih iščejo. Velikokrat povedo določeno zgodbo večkrat ali večkrat postavijo isto vprašanje, imajo težave s spominom in orientacijo.

Pri Alzheimerjevi bolezni se kopičita v možganih dve beljakovini nenormalne oblike. Ena se imenuje amiloid in druga tau. Večina kliničnih študij je bila namenjena iskanju načina, kako bi zmanjšali količino prve.

 

NOVICE
V Luki Koper največji zaseg heroina v Sloveniji: ...
ŠPORT
Stefano Rendina z jasnim ciljem: V naslednji ...
POP IN
Robert De Niro bo prejel nagrado za življenjsko ...
TV ODDAJE
Ali bosta dvojčka našla dragoceno vstopnico za ...
VIZITA.SI
To je četrta najpogostejša oblika raka med ...
OKUSNO.JE
Jesenski sadež, ki mu pravijo tudi hrana bogov
ZADOVOLJNA.SI
Renata Peterka že pol leta uradno ločena od ...
MOSKISVET.COM
Ganljiv poklon Gine Marie Schumacher očetu
BIBALEZE.SI
V našem vrtcu so se pojavile podančice
CEKIN.SI
Preverili finančno stanje hrvaške predsednice
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Kako ukrepati, če ste se poškodovali pri delu?