črevesju

Ali pitje vode med jedjo slabša prebavo?
Veseli december je poln druženj ob dobri hrani in pijači, zato ni nič čudnega, da se marsikdo v tem obdobju leta srečuje z napihnjenostjo in težavami s prebavo. Mnogi ob tem posegajo po 'hitrih rešitvah' ali verjamejo mitom, ki nimajo veliko skupnega z dejstvi. V nadaljevanju razkrivamo, kako prebava v resnici deluje in kaj lahko sami naredimo, da se bomo med prazniki počutili bolje.

Kdaj je najboljši čas v dnevu, da pojemo jabolko?
Jabolko je eno najbolj priljubljenih in dostopnih sadežev. Velja za simbol zdravja, bogato z vlakninami, antioksidanti in vitamini.

Največja praznična napaka, ki lahko uniči prebavo - počnemo pa to skoraj vsi
Prazniki so čas druženj, vonja po piškotih in bogato obloženih mizah. A hkrati so tudi obdobje v letu, ko jemo več kot običajno in predvsem težjo, bolj mastno hrano. Rezultat je občutek napihnjenosti, počasna prebava, utrujenost in pomanjkanje energije ravno takrat, ko bi morali uživati.

5 napak pri uživanju probiotikov, zaradi katerih ti morda ne delujejo
Probiotiki so v zadnjih letih postali sinonim za zdravo prebavo in močan imunski sistem.

Lahko občasno omejevanje kalorij spreminja možgane in črevesje?
Po poročanju portala ScienceAlert lahko občasno omejevanje vnosa kalorij povzroči veliko več kot le izgubo teže.

Zakaj vas po jedi napihuje? 8 najpogostejših vzrokov
Napihnjenost po obroku je ena najpogostejših prebavnih težav sodobnega človeka.

Kako dolgo blato ostane v telesu, lahko vpliva na zdravje, razkriva raziskava
Na prvi pogled se zdi, da je čas, ki ga hrana potrebuje, da potuje skozi prebavni sistem, zgolj vsakdanja podrobnost. Toda raziskava opozarja, da lahko dolžina prebavnega procesa pomembno vpliva na naše zdravje.

Vaš urnik odvajanja pove veliko o splošnem zdravju, razkriva nova raziskava
Rednost odvajanja blata je pogosto podcenjen pokazatelj zdravja, a kot poroča ScienceAlert, nova študija kaže, da lahko naš "urnik" pove več, kot si mislimo.

Kaj se zgodi z našo prebavo, če kombiniramo vlaknine in probiotike?
Kombinacija vlaknin in probiotikov je v zadnjih letih postala ena najbolj iskanih tem na področju prebave. In to z razlogom.

Zakaj pozimi resnično zbolimo? Krivec ni mraz, ampak naš življenjski slog
Vsako leto, ko se temperature spustijo in se dnevi skrajšajo, se ponovi ista zgodba: prehladi, gripe, viroze in ponavljajoče se okužbe, ki jih pogosto pripisujemo mrzlemu vremenu. A naš imunski sistem je občutljiv ekosistem, ki se odziva na kombinacijo dejavnikov. In pozimi se prav vsi ti dejavniki hkrati poslabšajo. Torej vreme ni tisto, ki nas spravi v posteljo. Krivi smo predvsem mi sami in način življenja, ki v hladnem delu leta oslabi naše naravne obrambne mehanizme.

Zakladnica hranil, a tudi past za občutljive želodce
Cvetača je v zadnjem desetletju postala prava kulinarična ikona. Kot poroča Harvard Health, je njen vzpon povezan z globalnim trendom zmanjševanja vnosa ogljikovih hidratov – iz priloge se je prelevila v osnovo za riž, pire, celo pice.

Napihnjenost: Kaj jo povzroča in kako jo odpraviti?
Napihnjenost je pogosta težava, ki jo pogosto povzročajo naše vsakdanje navade. Spoznajte te navade in odkrijte preproste rešitve za lajšanje neprijetnega občutka napihnjenosti za boljše splošno počutje.

Je kava škodljiva za vaše zdravje?
Kava je ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu, ki jo uživamo tako zaradi njenega okusa kot tudi zaradi energijske spodbude, ki jo prinaša. Vendar pa se pogosto pojavijo različna mnenja o tem, ali je kava dobra ali slaba za naše zdravje. Nekateri jo obtožujejo, da povzroča številne težave, medtem ko drugi trdijo, da ima številne koristi. Kaj torej pravijo dejstva in kaj so miti o kofeinu?

Tako lahko poskrbite za črevesje in imunski sistem v hladnih mesecih
V hladnejših mesecih se naš imunski sistem pogosto znajde pod večjim pritiskom. Manj gibanja, več zaprtih prostorov in spremembe v prehrani lahko negativno vplivajo na zdravje črevesja, ki je tesno povezano z imunskim odzivom.

7 živil, ki naravno zmanjšujejo napihnjenost
Napihnjenost je ena najpogostejših prebavnih težav sodobnega časa. Dobra novica? Obstajajo živila, ki jo lahko naravno zmanjšajo.

10 najboljših živil za krepitev črevesne mikrobiote
Zdrava črevesna mikrobiota je ključna za prebavo, imunski sistem in celo duševno zdravje.

7 znakov, da vaša prebava ne deluje optimalno
Prebava je temelj našega zdravja – od absorpcije hranil do izločanja toksinov. Ko prebavni sistem ne deluje optimalno, se to ne kaže le v želodcu, temveč tudi v energiji, koži, imunskem sistemu in razpoloženju.

Ali je dobro piti jabolčni kis?
Pijete jabolčni kis? Razmišljate, da bi začeli? To so vse prednosti in slabosti, ki se jih morate zavedati.

Ali prehranska dopolnila res pomagajo krepiti imunski sistem? To pravijo strokovni viri
V času sezonskih okužb in povečanega stresa se mnogi zatekajo k prehranskim dopolnilom v upanju, da bodo okrepili svoj imunski sistem. Ali ta dopolnila dejansko delujejo?

5 znanstveno podprtih razlogov za uživanje zelja, buč in korenja
Jesenska sezona prinaša obilje lokalne zelenjave, ki ni le okusna, temveč tudi izjemno hranilna. Med najbolj cenjenimi jesenskimi živili so zelje, buče in korenje – trojica, ki jo odlikujejo številne koristi za zdravje.

Štirje zgodnji simptomi raka debelega črevesa, ki jih ne smete prezreti
Vaše telo vam lahko pošilja signale, ki jih ne smete prezreti. Če opažate nepojasnjene spremembe, kot so krvavo blato, neredno odvajanje, izguba teže ali občutek neprestanega izčrpanja, je čas za obisk zdravnika. Pravočasen pregled je ključen za vaše zdravje.

Najboljši načini za krepitev imunosti s preprostimi spremembami prehrane
Pravilna, uravnotežena prehrana lahko bistveno okrepi imunski sistem, pomaga preprečevati bolezni in pospeši okrevanje po okužbah.

Še včeraj brez težav, danes pa napihnjeni že po kavi? Odkrijte, zakaj se to zgodi po 40. letu!
Še včeraj je delovala kot ura, danes pa vas napihuje že po kavi. Prebava je eden od tistih sistemov v telesu, ki jih običajno ne opazimo, dokler ne začne "počasneje delovati". Po 40. letu mnogi odrasli začnejo opažati spremembe: redkejše obiske stranišča, občutek napihnjenosti in počasnejšo presnovo hrane. Čeprav so ti znaki povsem običajni, ne pomeni, da jih moramo sprejeti.

Onkologinja pozvala ženske, starejše od 50 let, naj pogosteje jedo eno živilo
Onkologinja dr. Bhavana Pathak poudarja pomen brokolija za ženske, starejše od 50 let, saj naj bi to živilo vsebovalo sulforafan, ki bi lahko pomagal pri preprečevanju raka dojke. Poleg vlaknin in beljakovin nudi tudi druge koristne snovi za zdravje črevesja, pomaga pa tudi pri zmanjšanju vnetij in krepitvi imunskega sistema ter obrambi celic.

Kako se znebiti visceralne maščobe?
Viscelarna maščoba je nevarna, saj poveča tveganje za številne zdravstvene težave, ki si jih bomo ogledali v nadaljevanju. Preberete pa lahko tudi, kako se te maščobe navsezadnje lahko znebimo in zakaj je pomembno, da se je!

Zakaj je predelano meso škodljivo za srce?
Predelano meso, kot so hrenovke, klobase in salame, zvišuje holesterol zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob in natrija. Negativno vpliva tudi na črevesni mikrobiom, kar povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Nutricionisti svetujejo omejitev teh živil za boljše srčno zdravje in ohranjanje ustrezne ravni LDL-holesterola.

Mikrobiom: Ključna povezava med črevesjem, imunskim sistemom in počutjem
Zadnja desetletja so prinesla revolucijo v razumevanju človeškega telesa, pri čemer je mikrobiom postal osrednji igralec v znanstvenih razpravah o zdravju.

Napihnjenost po obroku: kaj se dogaja v telesu?
Napihnjenost po hrani pomeni občutek polnosti, napetosti ali napihnjenega trebuha kmalu po obroku. Pri nekaterih ljudeh je to le občutek, pri drugih pa vidna distenzija trebuha. Gre za pojav, ki ga sprožajo različni mehanizmi, od fizioloških do vedenjskih.

Poznate okinavsko dieto? To se zgodi, če se prehranjujemo na takšen način
Znanstvene raziskave potrjujejo, da je prepoznavni življenjski slog prebivalcev Okinave, vključno z njihovo specifično prehrano, eden ključnih dejavnikov, ki prispevajo k njihovi izjemni življenjski dobi. Poleg omenjenega pa okinavska dieta prinaša še številne druge pomembne koristi za zdravje.

Podančice: kaj so in kakšni so simptomi?
Podančice (znanstveno Enterobius vermicularis) so majhni belkasti črvi, dolgi približno 8–13 mm (samice), samci pa so nekoliko krajši. Živijo v človeškem prebavnem traktu. Oplojene samice ponoči migrirajo iz črevesja do kože okrog zadnjika, kjer odložijo jajčeca.