špinača

Prehrambeni dodatki
Lep pozdrav. Sem vegetarijanka 3 leta in pol. Jem tudi ribe, jajce ,mleko... Na pregledu krvne slike sem imela prevec zeleza in premalo rdecih krvnick. Zdravnik mi je predpisal 3 injekcije vitamina B1...

Prehrana dojenčka
Lep pozdrav, Sem mamica sedemmesečne Zale. Zala je bila tri mesece dojena, nato smo začele s Pikomilom 1, ki ga od samega začetka ni marala, vse pa se je spremenilo, ko smo začele s prehranjevanjem...

Osteoporoza
Spoštovani v podjetju so nam omogočili merjenje kostne mase na gležnju. Moj rezultat je -1, kar je vrednost na meji. Starost: 35 let. Ali je metoda zanesljiva in kako naj ukrepam naprej? Ali je lahko...

Osteoporoza
Pozdravljeni. Pišem v imenu mame. Stara je 66 let. V svojem življenju je prestala že marsikaj: invalidsko je upokojena zaradi multiple skleroze, imela je kronično vnetje ledvic in sinusov. Zaradi pon...

Stres in prehrana
Spoštovani! stara sem 27 let, lansko leto sem diplomirala, imam lastno stanovanje, ožji krog prijateljev in čudovito, a naporno službo; večjih skrbi nimam in sem kar zadovoljna z življenjem, moti me ...

Putika
Pozdravljeni, sprašujem za moža, ki ima protin, star je 46 let. Zadnje dve leti ima protin, sedaj je zelo hudo- zadnji mesec. Pri svojem zdravniku je dobil tablete Indometacin, drži se diete, pije zel...

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave
Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice
Antioksidanti so snovi, ki varujejo naše telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, raka, sladkorno bolezen tipa 2 in kronične bolezni. A k sreči prehrana, bogata z antioksidanti, nevtralizira proste radikale in zmanjša tveganje za te bolezni. Tu so živila, ki imajo največ antioksidantov.

7 živil, ki jih morate uživati za močnejši imunski sistem
Grenivke, česen, špinača, pa tudi piščančja juha. Predstavljamo 7 živil, ki bi jih morali uživati sedaj, ko je mraz in je vaš imunski sistem že zaradi tega šibkejši. Tako boste manjkrat prehlajeni in se boste bolje počutili.

Ko boste to prebrali, boste takoj hiteli po špinačo
Pričnite dan s špinačnim smoothiejem ali omleto. Privoščite si špinačo za kosilo kot prilogo ali solato. Če ste na poti, jo zaužijte v sendviču. Ta zelena listnata zelenjava je tako zdravo živilo, da bi morali najti način, da jo redno uživate.

V kateri hrani je največ vitamina C?
Ko se poletje prelevi v jesen, marsikomu dneve pokvari prehlad ali celo katera druga okužba. Zato je to hladnejše obdobje čas, ko moramo še posebno dobro skrbeti, da uživamo dovolj vitamina C in si s tem krepimo imunski sistem.

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči kap. Ga zaužijete dovolj?
Vitamin K je manj znan, saj do sedaj nismo vedeli, kako pomemben je za zdravje srca. Ker ohranja velikost levega prekata, celo preprečuje, da bi nas presenetila kap. Preverite, ali uživate dovolj živil, ki vsebujejo to hranilo.

7 dni je uživala zelene smoothije. Ni mogla verjeti, kaj se je zgodilo!
Američanka Jen Hansard pripoveduje, kako ni imela nobene energije. Bila je odvisna od kave. Zjutraj je komajda vstala iz postelje. Da bi opravila svoje obveznosti, je morala najprej spiti kavo. Za uživanje v življenju ni bilo časa.

Tako preprosto ublažite posledice onesnaženja
Omega-3 maščobne kisline lahko pomagajo ublažiti posledice, ki jih onesnaženo okolje pušča na našem telesu. Mastne ribe, soja in špinača so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami in kot kaže, lahko zmanjšajo tveganje za boleznimi, ki jih povzroča onesnaženo okolje.

Pozabite na korenje, jesti morate špinačo!
Če želiš imeti zdrave oči, jej dovolj korenja, pravi ljudska modrost. A znanstveniki trdijo, da bi morali, da ohranimo oči čim dlje zdrave, pa tudi preprečimo slepoto, jesti zeleno listnato zelenjavo. Na jedilnik umestite špinačo, ohrovt, solato, blitvo ...

Pozabite na korenje, jesti morate špinačo
Če želiš imeti zdrave oči, jej dovolj korenja, pravi ljudska modrost. A znanstveniki trdijo, da bi morali, da ohranimo oči čim dlje zdrave, pa tudi preprečimo slepoto, jesti zeleno listnato zelenjavo. Na jedilnik umestite špinačo, ohrovt, solato, blitvo ...

5 živil, ki imajo neverjeten učinek na kožo
Naslednjih 5 živil vsebuje hranila, ki so še posebej blagodejna za kožo. Ta bo bolj zdrava, delovala bo bolj sveže, dlje časa bo napeta in bolj bo sijoča. Slednjega ne dosežemo z ličili, ampak z uživanjem pravega sadja in zelenjave.

Preberite, kako vam lahko pomagajo paradižnik, špinača in ohrovt
Paradižnik vsebuje veliko likopena, špinača in ohrovt pa luteina. To sta dve hranili, ki ščitita našo kožo. Če uživamo dovolj paradižnika, špinače in ohrovta, bomo kasneje dobili gubice, naša koža bo bolj zaščitena pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje.

10 živil, ki jih morate uživati za močnejši imunski sistem
Česen, gobe, špinača pa tudi ostrige. Predstavljamo 10 živil, ki bi jih morali uživati sedaj, ko je mraz in je vaš imunski sistem že zaradi tega šibkejši. Tako boste manjkrat prehlajeni in se boste bolje počutili.

Neverjetno odkritje o špinači
Naše možgane bi pomladili za kar 11 let, trdijo ameriški znanstveniki, če bi vsak dan uživali špinačo pa tudi drugo zeleno listnato zelenjavo. Poskusite jo vmešati v svojo solato.

Neverjetna resnica o lososu, mleku in govejem zrezku
Če vsak dan užijete ali 100 gramov lososa ali 75 gramov govedine ali pol litra mleka, boste za zdravje svojega srca in ožilja storili toliko, kot če bi prenehali kaditi ali uživati preveč alkohola oziroma soli.

Ne boste verjeli, kaj preprečuje
Strokovnjaki so odkrili, da lahko špinača pomaga preprečevati razvoj bolezni oči, kot je očesna mrena. Po njihovih raziskavah uživanje živil, ki so bogata z vitaminom E, kot je špinača, pomaga zmanjšati tveganje za razvoj očesne mrene za kar 27 odstotkov.

Odkrili, da pomladi za kar 11 let
Naše možgane bi pomladili za kar 11 let, trdijo ameriški znanstveniki, če bi vsak dan uživali špinačo pa tudi drugo zeleno listnato zelenjavo. Poskusite jo vmešati v svojo solato.

Hrana, ki jo lahko jeste brez slabe vesti
Če želite izgubiti kakšen odvečen kilogram ali pa le obdržati vitko linijo, vam ni treba stradati. Izbrati morate le prava živila, ki bodo vašemu telesu zagotovila dovolj hranljivih snovi in vas nasitila. Tu je nekaj živil, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti.

V kateri hrani je največ vitamina C?
Ko se poletje prelevi v jesen, marsikomu dneve pokvari prehlad ali celo katera druga okužba. Zato je to čas, ko moramo še posebno dobro skrbeti, da uživamo dovolj vitamina C.

V kateri hrani je največ vitamina C?
Ko se poletje prelevi v jesen, marsikomu dneve pokvari prehlad ali celo katera druga okužba. Zato je to čas, ko moramo še posebno dobro skrbeti, da uživamo dovolj vitamina C.

Je to resnični Popaj?
Bodybuilder Arlindo de Souza slovi po največjih bicepsih v Braziliji, ki merijo kar 73 centimetrov, zaradi česar ga mnogi primerjajo s Popajem – karakterjem iz risanke, ki je postal mišičast, ko je zaužil špinačo. A skrivnost njegovih velikih bicepsev ni špinača, ampak nekaj veliko bolj nevarnega.

Katera živila so za ženske nepogrešljiva?
Pravil zdrave in uravnotežene prehrane bi se morali držati vsi, tako moški kot ženske. A nekaterim živilom se predvsem pripadnice nežnejšega spola ne bi smele odreči, saj so za njihov organizem še posebej koristna.

Popaj je imel prav!
Popaj je le imel prav, ko je svojo fizično moč povečeval z zaužitjem konzerve špinače. Ta izjemno zdrava zelenjava naj bi namreč res krepila naše mišice, a ne zaradi železa, temveč zaradi nitratov.

10 najbolj zdravih jedi na svetu
Izbor 10 najbolj zdravih jedi je odvisen od tega, kaj vsebuje hrana in koliko uporabnih snovi ima. Zmagovalci so: mandlji, jabolka, borovnice, brokoli, rdeči fižol, losos, špinača, sladki krompir, zelenjavni sokovi in pšenični kalčki.