železa

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Prepoznajte simptome pomanjkanja vitamina C
Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je vitalno hranilo, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja.

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje
Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Ti ljudje ne bi smeli uživati rdečega mesa
Ko je govora o mesu, so v družbi vedno goreče razprave med tistimi, ki menijo, da ljudje sploh ne bi smeli uživati rdečega mesa in da ga tudi ne potrebujemo, ter med tistimi, ki zagovarjajo zdravstvene prednosti. Kaj pa, ko je govora o rdečem mesu? Stroka je jasna – z njim ne bi smeli pretiravati. Kdo pa bi moral biti še bolj pazljiv?

Bolezenska stanja, zaradi katerih se pojavijo afte
Afta je razjeda v ustih, okrogle ali ovalne oblike, ki je lahko zelo boleča, spremlja jo lahko tudi oteklina lokalnih bezgavk ter povišana temperatura.

Kako vedeti, katerega vitamina primanjkuje v našem telesu?
Da bi naše telo nemoteno delovalo, potrebuje pomoč vitaminov, ki imajo vsak svojo vlogo.

Hashimotovov tiroiditis je potrebno zdraviti
Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, pri kateri je delovanje najprej normalno, nato pa se postopoma zmanjšuje, dokler ne nastopi hipotiroza - sindrom, ki nastane zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov v tkivih. Kako prepoznati simptome?

So polne vitamina C, mangana, kalcija in tudi vitamina K
Maline lahko uživamo vse leto, sveže ali zamrznjene, samostojno ali v različnih sokovih. Niso le okusne in vsestranske, temveč imajo tudi zdravstvene prednosti. Poglejmo si, kaj je o njih znano.

Kakšne so koristi bakra za naše telo?
Baker sodi med mikroelemente in ima pomembno vlogo v našem telesu, saj je odgovoren za številne fiziološke funkcije. Treba ga je uživati s prehrano, medtem ko nam lahko njegovo pomanjkanje povzroči nemalo težav. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Materina dušica – poznate vse njene prednosti?
Ljudje uporabljajo materino dušico za lajšanje težav z dihanjem, kašljem, bronhitisom in oteklimi dihalnimi potmi. Jemati jo je mogoče tudi pri bolezni ledvic in mehurja, za izboljšanje krvnega obtoka, zniževanje slabega holesterola ter tudi za zdravljenje črevesnih plinov in kolik. Ne smemo pozabiti, da izboljšuje tudi spanje in spodbuja imunski sistem za zdravljenje okužb.

Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete
Vas zanima, zakaj so šparglji tako priljubljeni? Poleg tega, da so izjemno okusni, če jih le znamo pripraviti, so tudi izjemna zakladnica zdravja!

Teh simptomov ne smete ignorirati
Telo ima navado, da nam na zelo subtilne načine pošilja sporočila, da se v njem dogaja nekaj, čemur bi morali nameniti večjo pozornost. Lahko je to obdobje 'nedolžnega' glavobola, ki se kar ne neha, bolečina v trebuhu, nenadna in nepojasnjena sprememba teže ali pa kaj drugega. Nekaj sporočil je celo tako zelo nenavadnih, da jih včasih preprosto ignoriramo. Poglejmo si, katera so to.

Najpogostejši simptomi anemije v nosečnosti
Anemija v nosečnosti, ki je posledica pomanjkanja železa, je lahko vzrok za dodatno utrujenost in občutek šibkosti. Kakšni so dejavniki tveganja, simptomi in navsezadnje, kako se lahko s to težavo borimo?

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki
Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Katere vrste krvnih bolezni poznamo?
Kri je sestavljena iz številnih vrst specializiranih celic in tekoče medceličnine ter ima pomembno vlogo v našem telesu, saj oskrbuje tkiva s kisikom in hranili, hkrati pa odstranjuje vse odpadne snovi, med drugim tudi ogljikov dioksid.

5 simptomov kolorektalnega raka
Kolorektalni rak je izraz za maligne spremembe v sluznici debelega črevesa in danke. Kateri simptomi so najbolj tipični in kako jih prepoznamo?

Nasveti za preprosto in naravno krepitev imunosti
Z določenimi navadami, pa tudi in predvsem z določenimi živili, lahko okrepimo svoje telo in mu pomagamo, da se bori proti virusom iz okolja.

Zelenjava, ki jo to zimo obvezno vključite v jedilnik
Ohrovt pogosto imenujemo 'kralj kalcija', je pa tudi bogat vir vitamina A, vitamina C, železa, luteina in prehranskih vlaknin.

Ste pogosto utrujeni? Morda se razlog skriva v pomanjkanju vitamina C
Vitamin C, znan tudi kot L-askorbinska kislina, je vodotopen vitamin, ki je bistven za številne funkcije telesa. Vitamina C človek ne more sintetizirati, kar pomeni, da ga moramo pridobivati iz virov hrane. Kakšni so torej znaki in simptomi pomanjkanja vitamina C?

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Znate prepoznati sporočila vašega telesa?
Kašelj, krč, bolečina ... vse to so lahko znaki, da se v vašem telesu dogaja nekaj neželenega, zato se naučite prepoznati nevarne simptome, ki vam sporočajo, da morate čim prej k zdravniku. Pravočasno odkrito težavo je mogoče po navadi namreč veliko enostavneje rešiti.

Znaki, da jeste preveč 'slabe' hrane
To, kar jemo se odraža na našem počutju, na naših laseh, koži, ustih in praktično na vseh delih našega telesa. Poglejmo si najpogostejše 'simptome', ki razkrivajo, da uživamo preveč 'slabe' oz. 'prazne' hrane.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Zakaj je pomembno zgodnje prepoznavanje pomanjkanja železa?
Za preprečevanje slabokrvnosti je potrebno pomanjkanje železa zgodaj odkriti in pravilno nasloviti. V klinični raziskavi lahko preverite svoj status.

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?
Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava
Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Sočno sadje in zelenjava, ki vas bosta odžejala v teh vročih dneh
Uživanje sadja in zelenjave je priporočljivo v vseh letnih časih, toliko bolj pa tovrstno hrano obožujemo, ko naraščajo temperature. Sadje in zelenjava sta navadno bogata z vodo, okusna in celo zdrava!

Tako si lahko pomagate, če vam primanjkuje železa
Najpogostejši vzroki za pomanjkanje železa so neustrezen vnos železa, zmanjšana telesna aktivnost in povečana izguba krvi. Hrana, bogata z železom, je ključnega pomena za naše zdravje, zato je pomembno vedeti, kje ga najdemo.