železo

Slive – vijoličasti dar antioksidantov
Slive morda niso najbolj priljubljeno sadje. V to kategorijo bi v tem letnem času morda prej lahko uvrstili lubenico, melono, breskve ... Toda ko boste prebrali, kako zdrave so tudi slive, jih na tržnici več ne boste spregledali. Dokazano je, da so slive zelo antioksidanten sadež. Veliko vsebujejo tudi vitamina C.

4 koristi rožmarina, ki jih verjetno še ne poznate
Rožmarin je aromatična zimzelena rastlina, ki jo radi uporabljamo v domači kuhinji ali pa samo uživamo v njenem prijetnem sredozemskem vonju. To pa še ni vse, saj rožmarin lahko blagodejno vpliva tudi na naše zdravje. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Bolezenska stanja, zaradi katerih se pojavijo afte
Afta je razjeda v ustih, okrogle ali ovalne oblike, ki je lahko zelo boleča, spremlja jo lahko tudi oteklina lokalnih bezgavk ter povišana temperatura.

Hashimotovov tiroiditis je potrebno zdraviti
Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, pri kateri je delovanje najprej normalno, nato pa se postopoma zmanjšuje, dokler ne nastopi hipotiroza - sindrom, ki nastane zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov v tkivih. Kako prepoznati simptome?

Vse, kar morate vedeti o makro in mikrohranilih
Če želimo razumeti prehrano, moramo poznati njene osnovne gradnike.

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.

Ne boste verjeli, za kaj vse jo lahko uporabite
Kopriva je že od antičnih časov stalnica v zeliščarstvu. Poglejmo si, za kaj vse je dobra, kako jo lahko uporabimo, predvsem pa, kaj vsebuje.

7 razlogov za smrdeče blato
Normalno je, da naše blato ne diši po vrtnicah. Določene vonjave, predvsem tiste, ki močno zaudarjajo, pa vsekakor niso normalne, posebej, če se pojavljajo pogosto.

4 živila, dobra za vitalnost in zdravje celotnega telesa
Čeprav so probiotiki vsem zelo dobro poznan izraz, njihov pomen še vedno ne jemljemo dovolj resno.

Kaj je porfirija?
Porfirija je skupina motenj, ki lahko povzročijo težave z živci ali kožo. Zdravilo še ne obstaja, poznamo pa vrste zdravljenja, ki pomagajo pri obvladovanju simptomov.

Najpogostejši simptomi anemije v nosečnosti
Anemija v nosečnosti, ki je posledica pomanjkanja železa, je lahko vzrok za dodatno utrujenost in občutek šibkosti. Kakšni so dejavniki tveganja, simptomi in navsezadnje, kako se lahko s to težavo borimo?

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Zakaj moramo uživati vitamine?
13 vitaminov naj bi bilo po mnenju strokovnjakov absolutno potrebnih za naše zdravje. Mednje spadajo vitamini A,C, D, E, K in skupina vitaminov B, ki jo tvorijo tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, B6, B12 in folati. Kje najdete te vitamine in zakaj so tako pomembni?

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Kdaj je izpadanje las nevarno?
Lasje nam vsem včasih bolj intenzivno izpadajo. Kdaj to vodi v redčenje las oziroma v nastanek pleše ter kdaj je to mogoče popraviti in kdaj ne, nam je razložil dermatolog dr. Borut Žgavec.

Muškatni orešček – priljubljena vsestranska začimba
Muškatni orešček je zaradi svoje izrazite arome in dobrodejnih lastnosti ena najbolj cenjenih začimb na svetu.

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Zakaj je pomembno zgodnje prepoznavanje pomanjkanja železa?
Za preprečevanje slabokrvnosti je potrebno pomanjkanje železa zgodaj odkriti in pravilno nasloviti. V klinični raziskavi lahko preverite svoj status.

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?
Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Ali je konzervirana tuna zdrava?
Ali je tuna v konzervi zdrava? Kratek odgovor je da, absolutno!

7 zdravih navad, s katerimi se lahko pripravite na jesen
Bolj ko se letos približujemo jeseni, močnejše so lahko skrbi glede imunske podpore pri večini od nas.

Tako si lahko pomagate, če vam primanjkuje železa
Najpogostejši vzroki za pomanjkanje železa so neustrezen vnos železa, zmanjšana telesna aktivnost in povečana izguba krvi. Hrana, bogata z železom, je ključnega pomena za naše zdravje, zato je pomembno vedeti, kje ga najdemo.

Lahko s prehrano in z zdravimi navadami pomagamo okrepiti kri?
Poglejmo si nekaj dejstev o krvi, ki jih morda še ne poznate in seveda, kako lahko izboljšamo svojo kri.

Kaj se zgodi, če prenehate uživati zdrave žitarice?
Polnozrnate žitarice vsebujejo ključna hranila, ki prispevajo k sitosti in imajo številne koristi za zdravje, izogibanje le tem pa lahko vodi do ne tako zelo prijetnih posledic.

Meta – eno najboljših poletnih zelišč
Ste vedeli, da je meta eno najbolj antioksidantnih zelišč? Tolikokrat posegamo po različni eksotični superhrani, prezremo pa tisto, kar lahko zraste na našem vrtu ali celo balkonu. Dodajte meto vodi, ki jo pijete, pa tudi različni hrani. Lepo se poda h krompirju, mesu, rižotam, solatam ...

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

Izpadanje las ni obsodba na plešavost
Izpadanje las vsak dan opazimo med tuširanjem ali na vzglavniku in je nekaj popolnoma normalnega. Vsak od nas namreč dnevno izgubi 50 do 100 las, kar je kapljica v morje, saj se povprečna oseba ponaša s kar 120.000 prameni las.

Napitek, ki lahko pomaga razstrupiti jetra
Ta recept temelji na načelih ajurvede in kitajske medicine, pa tudi sodobne znanosti. Ta recept je primeren za čiščenje in razstrupljanje jeter ali preprosto za podporo delovanja jeter in žolčnika ter splošno zdravje.

Ob začetku pomladi ne smemo pozabiti nanj
Zmotno je prepričanje, da je potrebno imunski sistem krepiti samo jeseni in pozimi. Imunost oziroma odpornost organizma je namreč treba negovati vse življenje in sproti obnavljati. Denimo ob začetku pomladi, ko je naše od slabih navad že tak obremenjeno telo še dodatno utrujeno od številnih virusov, ki so bili na pohodu čez zimo. Pri tem izjemno pomembno vlogo igra prebavni sistem – preverite zakaj!