želodca

Zakaj naj bi moški zbolevali za rakom pogosteje kot ženske?
Moški imajo večje tveganje za večino vrst raka, tudi če so izključeni dejavniki, kot sta kajenje in uživanje alkohola.

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?
Hrana, ki jo jeste, ima neverjetno potovanje skozi vaše telo, od vrha (ust) do dna (vaš anus). Na tej poti se absorbirajo koristni deli vaše hrane, kar vam daje energijo in potrebna hranila. Danes pa bomo zajeli opis delovanja prebavnega sistema po korakih.

5 presenetljivih vzrokov za nastanek raka
Rakave bolezni so še vedno eden glavnih vzrokov smrti po vsem svetu, razlogi za njegov nastanek pa niso vedno nujno povezani (zgolj) z genetiko.

Vse, kar morate vedeti o zlomu reber
Veliko število bolnikov z zlomom reber ne potrebuje kirurškega zdravljenja. Vendar je zdravljenje odvisno od resnosti poškodbe in nekaterih drugih dejavnikov.

4 razlogi, zakaj začeti jemati beta glukane še danes
Beta glukani so vodotopne prehranske vlaknine, ki jih najdemo v nekaterih gobah, morskih algah in žitaricah, kot so ječmen, oves in pšenica. Veliko se je že govorilo o njihovem koristnem vplivu na imunski sistem in njihovo vlogo pri borbi z bakterijami in virusi. Vendar le redko kdo ve, da so beta glukani na Japonskem registrirani kot zdravilo, ki pomaga pacientom pri zdravljenju rakavih obolenj, da imajo pomembno vlogo pri zdravju srca in celo pri hujšanju. Zakaj bi torej morali razmisliti o dodajanju beta glukanov v vaš jedilnik?

Trpotčev čaj je odličen za krepitev pljuč
Še pomnite, kako smo si včasih, ko smo bili mlajši in smo se na igrišču igrali ter med igro pridobili kakšno odrgnino na kolenu, potem na rano dajali zeleno listje, ki je pomagalo ublažiti in omiliti bolečino? No, ti zeleni listi so bili pravzaprav trpotčevi. Za kaj vse je dober, pa preberite v naslednjih vrsticah.

Kaj je norovirus in kakšni so simptomi?
Norovirus je najpogostejši vzrok virusnega gastroenteritisa pri odraslih. Simptomi (bruhanje in driska) se pojavijo v 1–3 dneh od okužbe. Pri okužbi z norovirusi ste kužni od trenutka, ko se začnete počutiti slabo. Čeprav se po dnevu ali dveh začnete počutiti bolje, ste kužni še vsaj tri dni, podatki kažejo, da so nekateri kužni celo še dva tedna po izbruhu obolenja. Običajno so dlje kužni otroci.

Bodite pozorni: Simptomi GERB-a lahko močno spominjajo na simptome prehlada
Simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB) lahko pogosto zamenjujemo s simptomi prehlada. Želodec namreč povzroča težave, ki jih sprva sploh ne povezujemo nujno z želodcem. Med drugimi tudi in predvsem na primer trdovratni kašelj.

Disfonija in afonija: vzroki, simptomi in načini zdravljenja
Vzroki za hripavost in izgubo glasu so lahko številni, zdravljenje pa je odvisno od specifičnega vzroka. Posebno področje zdravljenja zajema spremembe barve in frekvence glasu, za katere se najpogosteje odločijo ljudje, ki spremenijo spol.

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Ena najpogostejših bolezni prebavnega sistema
Bolečine v želodcu in različne prebavne motnje naj bi bile ene najpogostejših motenj, s katerimi se srečujejo tako družinski zdravniki kot gastroenterologi.

To so razlogi, zakaj lahko pride do spahovanja
Vsak kdaj pa kdaj po obroku začuti slabost in potrebo po spahovanju. Do slednjega največkrat pride zaradi točno določene hrane, a ta ni vedno razlog za spahovanje želodca.

Takšen očiščevalni proces bi morali telesu podariti enkrat na leto
Ajurveda obsega znanja iz zeliščne medicine, nutricionistike, telesne vadbe, kirurgije, psihologije in duhovnosti. Po ajurvedi je pomembno, kaj posameznik uživa, prav tako pomembno pa je tudi, kako to uživa. Uspešnost prebave naj bi bila povezana z našimi mislimi, okoljem in čustvi.

Kdaj postane odvajanje blata skrb vzbujajoče?
Redno odvajanje blata je ključno za dobro zdravje. Zaprtje ali driska sta lahko opozorilo za resnejše težave s prebavo. Vaše blato pri tem razkriva veliko več, kot si mislite. O tem smo se pogovarjali s Tatjano Puc Kous, dr. med. spec, ki je endoskopistka z bogatimi vsestranskimi izkušnjami na področju interne medicine in gastroenterologije.

Eksperimentalna študija daje velike upe za bolnike z rektalnim rakom
Zadnja študija kaže na novo upanje za bolnike z rektalnim rakom. Skupno 12 bolnikov je zaključilo zdravljenje z Dostarlimabom. Podvrženi so bili vsaj 6-mesečnemu spremljanju. Rezultati študije kažejo obetavne rezultate. Obrnili smo se na doc. dr. Tanjo Mesti, dr. med., specialist internist onkolog, ki nam je zaupala več podrobnosti. Je zdravilo že dostopno pri nas? Kakšne obete dejansko kaže študija? Je vzorec dovolj velik, da ga lahko posplošimo na splošno populacijo in vse bolnike? Poglejmo si več podrobnosti.

7 zdravstvenih koristi paradižnika
Ste vedeli, da lahko paradižnik presenetljivo ugodno vpliva na našo kožo, črevesje in še veliko več? Poglejmo si nekaj glavnih koristi paradižnika.

Vrste raka, ki so lahko povezane s slabo in nepravilno prehrano
Podatki kažejo, da lahko življenjski slog močno vpliva na dolgoživost in zdravje. Ali hrana, ki jo zaužijete, poveča možnost za nastanek raka? Odgovor je podal dr. Howard Grossman, zdravnik interne medicine, znan po svojem delu z ranljivimi skupinami, ki navaja, v katerih primerih je hrana povezana z razvojem raka.

Kaj sploh je bolečina in katere vrste poznamo?
Poleg delitve na akutno in kronično bolečino obstaja še delitev bolečine glede na patofiziološko osnovo. Tako obstajajo somatska, visceralna in nevropatska bolečina.

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

Napitek, ki lahko pomaga razstrupiti jetra
Ta recept temelji na načelih ajurvede in kitajske medicine, pa tudi sodobne znanosti. Ta recept je primeren za čiščenje in razstrupljanje jeter ali preprosto za podporo delovanja jeter in žolčnika ter splošno zdravje.

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje
Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

Kaj je čustveno prenajedanje?
Ne jemo vedno samo zato, da bi potešili lakoto, ampak lahko v hrani vidimo tudi možnost za lajšanje negativnih čustvenih stanj, tolažbo, nagrado in razbremenitev od stresa. V psihologiji je znano, da so hrana in čustva močno povezani, kar se lahko kaže tudi v obliki raznovrstnih motenj hranjenja. A tokrat postavljamo v ospredje predvsem to, kako čustva vplivajo na prekomerno težo, ter razliko med čustveno in fizično lakoto.

3 preprosti koraki za popolno razstrupljanje telesa
Vsi vemo, da je bilo med prazniki veliko pretiravanja s hrano in pijačo, novoletne zaobljube pa so se pri nekaterih do zdaj že izkazale kot 'nedosegljive'.

Kdaj je kolcanje lahko nevarno?
Kolcanje je eden od simptomov, katerega vzrok je lahko največkrat zelo neškodljiv, veliko redkeje pa je lahko življenjsko nevaren. Kljub temu je lahko res neprijetno in naporno, še posebej, če traja dolgo.

Je to nepremagljiv dvojec te zime?
Vsi imamo dneve, ko smo enostavno utrujeni in imamo prazne baterije. Če gre le za občasna stanja, ni razloga za skrb. V kolikor pa utrujenost, pomanjkanje energije in prebavne težave postanejo dolgotrajne spremljevalke, lahko to kaže tudi na oslabljen imunski sistem, kar ne vpliva zgolj na kakovost vsakdana, temveč tudi na večjo dovzetnost za okužbe. In ker smo v hladnejši polovici leta bolj izpostavljeni virusnim obolenjem, je izjemno pomembno, da še pravočasno okrepimo svoj obrambni mehanizem. Pri tam nam je lahko v pomoč nepremagljiv dvojec te zime, ki ga sestavljata izurjen telesni stražar ter spreten vitez, ki nas zagotovo ne bosta pustila na cedilu!

Predpraznični stres ni le modna muha
Praznični čas je resda poln topline, bližine, stika z najdražjimi in dobre hrane, a gre tudi za izjemno stresno obdobje, v katerem se že tako hud življenjski ritem še dodatno močno pospeši, saj moramo pred iztekom leta zaključiti vse načrtovane delovne obveznosti, pravočasno nakupiti božična darila, generalno očistiti in lično okrasiti domovanje ter pripraviti praznične pojedine. Že sama misel na tako dolg spisek opravil povzroča stres, ki se vse do vrhunca praznikov samo še poglablja. Kako se mu zoperstaviti in ga ublažiti?

To se dogaja v telesu, ko pijemo alkohol
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je okrog štiri petine slovenskih 15-letnikov že poskusilo ali pilo alkoholne pijače. Okrog dve petini se z alkoholom srečata že pred 13. letom starosti.

Kako vedeti, ali gre samo za prehlad?
Nestanovitno in hladno vreme, pogosta megla in stres so poleg oslabljenega imunskega sistema glavni razlogi za razmah prehlada, gripe in ostalih respiratornih bolezenskih stanj, ki razhajajo v jesenskih in zimskih mesecih. Večino spremljajo podobni simptomi, zato je dobro vedeti, kako prepoznati posamezno okužbo in pravilno ukrepati, še preden bolezen napreduje do te mere, da je potrebna bolnišnična oskrba.

Zakaj je pomembno čiščenje črevesja in kako lahko to naredimo?
Ljudje ob zaprtosti najpogosteje posežejo po sintetičnih odvajalih. Ti so hitra, vendar ne dolgoročna rešitev, saj lahko težave poslabšajo ali celo vodijo v odvisnost in do bolehanja za sindromom lenega črevesja. O tem smo se pogovarjali z endoskopistko Tatjano Puc Kous, dr.med.spec..

Te zimske jedi povzročajo preglavice naši prebavi
Hladni jesenski in zimski dnevi so kot nalašč za uživanje toplih enolončnic, krepkih juh in ostalih domačih jedi na žlico, ki pogrejejo telo in duha. Vendar pa lahko ob pretirani uporabi maščobe, pikantnih začimb in nekaterih vrst zelenjave hitro pride do nelagodja v želodcu, napenjanja, občutka teže, pa tudi do konkretnih krčev ter bolečin. Preverite, kako se lotiti priprave tovrstnih jedi in se ob tem v kar največji meri izogniti prebavnim tegobam.