Vizita.si

živil

Imunski sistem 11. 11. 2019 08.39

Med jemanjem antibiotikov se izogibajte naslednjih živil

Jogurti, zelena listnata zelenjava in kislo zelje so le nekatera izmed živil, ki lahko pomagajo pri ravnovesju prebave, ki je pogosto porušeno zaradi jemanja antibiotikov. Zakaj so ta živila dobra za našo prebavo, je razložila gastroenterologinja.

Prehrana 04. 11. 2019 18.44

Nutricistka rakrila lepotno skrivnost številnih zvezdnic

Kimberly Snyder, nutricistka, katere metode uporabljajo tudi znane zvezdnice, kot sta Drew Barrymore in Olivia Wilde, je v svoji knjigi odkrila skrivnosti mladostnega videza.

Tuje 28. 10. 2019 13.22

Trdi, da je z vegansko dieto pozdravila hudo luskavico

Ženska, ki je bojevala bitko s hudo obliko luskavice več kot 35 let, trdi, da je bolezensko stanje kože pozdravila zgolj s pomočjo veganske diete.

Življenjske zgodbe 25. 10. 2019 13.05

Nekoč je jedel za 10 ljudi. Poglejte ga danes

Danes 17-letni deček, ki je nekoč tehtal 152 kilogramov in jedel za deset ljudi, je v samo v 14 mesecih izgubil skoraj polovico svoje telesne teže. To mu je uspelo s pomočjo bariatrične operacije, ki mu jo je podaril dobrodelni kirurg.

Bolezni 25. 10. 2019 12.58

Krči v trebuhu, driska, zaprtje, napihnjenost ... Tu je pravi vzrok!

Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil, ki večinoma prizadene ljudi v srednjih letih, pogosteje se pojavi pri ženskah. Kaže se z bolečinami v trebuhu, nenehnim napenjanjem, občutkom napihnjenosti, bolečinami ob odvajanju in zaprtjem ali drisko – lahko se stanji izmenjujeta. Dobra novica pa je, da bolezen ni nevarna in le redko vodi v hujše zaplete.

Dieta 05. 07. 2017 07.57

10 razlogov, zakaj se ne morete znebiti maščobe na trebuhu

Maščoba na trebuhu je tista, ki je najbolj trdovratna in se je je najtežje znebiti. Tu je nekaj dokazanih razlogov, zakaj se te maščobe ne morete znebiti za vedno.

Prehrana 15. 10. 2019 13.16

Se boste zaradi krompirja res zredili?

"To, da se med hujšanjem ne sme jesti krompirja, je neumnost," takoj jasno pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki vsakodnevno ljudem pomaga do bolj zdrave teže. Preberite si, zakaj si ga lahko tudi, ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, privoščite brez slabe vesti in z veliko užitka.

Prehrana 15. 10. 2019 13.15

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?

Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Dieta 15. 10. 2019 13.12

Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj?

Moramo živila res ločevati? Res ne smemo uživati hkrati mesa in krompirja? Resnica je prav nasprotna, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Meso in krompir je celo priporočljivo uživati skupaj. Namesto da pazimo na to, da hrano ločujemo, pa je bolje, da pazimo, da ne uživamo prevelikih porcij.

Zdravje 03. 10. 2019 08.06

Poznate teh 7 dobrobiti kostanja?

Kostanj je plod narave, ki pred zimo poskrbi, da znova dobro okrepimo svoj imunski sistem. Bogat je namreč z vlakninami, vitamini, minerali in zdravimi maščobami. Najbolj priljubljen je pečen, ki si ga v tem času radi privoščimo v izobilju na kakšnem kostanjevem pikniku. In prav je tako, saj ima kostanj številne dobrobiti na naše zdravje. Tukaj je nekaj njih.

Zdravje 27. 09. 2019 07.59

Jesenski plodovi prinašajo energijo sonca in vitalnosti

Narava nam nudi ravno tisto, kar naše telo v določeni sezoni potrebuje za dobro počutje in zdravje. V jesensko zimskem času je zato narava polna plodov, obogatenih z vitaminom C, antioksidanti ter beta glukanom, ki krepijo naš imunski sistem in nam pomagajo v borbi z gripo in prehladi.

Zdravje 16. 09. 2019 08.10

Kako lahko študentska prehrana vpliva na uspešen študij?

Vas oktobra čaka novo študijsko leto? Da bo kar se da uspešno, si preberite smernice pravilne prehrane, ki bodo vaše telo (predvsem pa možgane) napolnile z zadostno energijo in hranili, s tem pa povečale vašo koncentracijo, produktivnost, spomin in fizično telesno pripravljenost.

Bolezni 10. 09. 2019 11.45

3 živila, ki jih morate jesti za močnejše krvne žile

Ko naše telo deluje pravilno, se pravilno razvijajo tudi nove krvne žile - ne nastane jih ne preveč ne premalo. To nas ohranja zdrave. Proces, ki ga naše telo uporablja za ustvarjenje novih krvnih žil je imenovan angiogeneza. Ko pride do napak pri angiogenezi, pa se lahko razvijejo različne bolezni, vse od rakavih bolezni, srčno-žilnih in celo Alzheimerjeva bolezen. Da bi ta proces deloval pravilno, moramo po besedah dr. Willama Lija iz Univerze Harvard, izbirati prava živila.

Bolezni 09. 09. 2019 11.28

Živila, ki vam lahko rešijo življenje

Znanstvenik iz Univerze Harvard dr. William Li je razkril živila, ki vam lahko rešijo življenje. Vsi se dobro zavedamo, da je zdrava prehrana ključnega pomena za naše zdravje, a dr. Li je razkril, katera živila natanko lahko izboljšajo vaše naravne obrambne mehanizme telesa in pomagajo okrepiti telo za boj proti bolezni.

Dieta 03. 09. 2019 11.05

Razkrili skrivnost naravno suhih ljudi

Ste že kdaj slišali kakšno vitko osebo, da pravi, da uživa prav vse, kar hoče in da ne telovadi veliko? Morda niste bili čisto prepričani, ali jim verjeti ali ne. A zadnja raziskava je pokazala, da je to morda celo možno. Strokovnjaki so odkrili, da naravno suhi ljudje ostanejo vitki, ker so njihove maščobne celice manjše in manj aktivne, čeprav jedo več ali ne telovadijo.

Zdravje 30. 08. 2019 12.51

Zakaj namesto belega izbrati polnozrnati kruh?

Uživajte živila polnozrnata, saj s tem zelo zmanjšate tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, je ta nevarna, saj pri bolnikih, pri katerih ni pravočasno odkrita, za tri do petkrat poveča tveganje za srčni infarkt. Kar 40 odstotkov prizadetih šele po tem dogodku izve, da imajo sladkorno bolezen.

Dieta 22. 08. 2019 09.30

Je to novo maslo dobro za vas?

Znanstveniki so želeli ustvariti bolj zdravo različico masla, ki bo vsebovala manj nasičenih maščob. In uspelo jim je. Ustvarili so maslu podoben namaz, ki je skoraj v celoti narejen iz vode.

Dieta 14. 08. 2019 11.45

Načini, kako lahko jeste kruh in testenine in shujšate

Ogljikovi hidrati sami po sebi niso problematični, če želite shujšati. Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da uživanje več vlaknin, ki jih dobimo iz polnozrnatih žitaric, kot so kosmiči, testenine, kruh in prav tako oreščki in stročnice lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca in prezgodnjo smrt. Ne le to, pomagajo nam tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Poglejmo, kako.

Zlata leta 06. 08. 2019 14.58

Za trikrat poveča tveganje za demenco

Visok holesterol lahko za kar trikrat poveča tveganje za demenco po 60. letu starosti, je pokazala zadnja raziskava, po kateri so zdravniki starejše opozorili, naj raje zmanjšajo vnos sira in masla ter tako zaščitijo svoje možgane.

Zdravje 05. 08. 2019 11.20

Strokovnjaki razkrili, kako zdrava je hrana v Sloveniji

Zadnja najobsežnejša mednarodna raziskava, kjer so strokovnjaki v 12 izbranih državah ugotavljali, kako zdrava so razpoložljiva živila na tržišču, je pokazala, da imamo v Sloveniji še precej prostora za izboljševanje živil. Čeprav imamo na trgu na voljo kar nekaj zdravih živil, pa jih je težko prepoznati.

Rakave bolezni 01. 08. 2019 10.55

Ali lahko veganska prehrana res sestrada raka?

Mnogi, ki se zdravijo zaradi raka, poleg konvencionalnega zdravljenja spremenijo tudi svojo prehrano. Nekateri se odločijo za vegansko prehrano, ki naj bi pomagala 'sestradati raka'. Prav tako se nekateri ljudje odločijo za vegansko prehrano, da bi zmanjšali tveganje za pojav raka. Prav zato so se strokovnjaki iz Univerze Duke odločili, da preverijo, ali je temu res tako.

Razstrupljanje 23. 04. 2019 07.22

Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni

Med prazniki se lahko brez slabe vesti prehranjujemo praznično. S tem ni nič narobe, če so ostale dni naši obroki zdravi in uravnoteženi, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Lahko pa od dva do tri dni po praznikih namenimo postu in telesu pomagamo, da se bolje razstrupi.

Zdravje 13. 05. 2019 10.22

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?

Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Prehrana 24. 05. 2019 13.49

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?

Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Zdravje 08. 07. 2019 13.16

Krivi niso geni, ampak dejstvo, da uživamo preveč nezdrave hrane

Debelosti ne moremo pripisati samo genetiki, saj je glavni vzrok za prekomerno telesno težo nezdrav življenjski slog, predvsem slaba prehrana in premalo telovadbe, pravijo strokovnjaki.

Zdravje 22. 07. 2019 10.11

Živeti brez glutena

Celiakija je bolezen, ki se lahko nenadoma in nevidno priplazi, s svojimi kasnejšimi zapleti pa lahko hudo poškoduje naše zdravje. Sprva je veljala za bolezen otrok, kasneje pa so ugotovili, da pesti tudi čedalje več odraslih. Kako se spopasti s to boleznijo?

Prehrana 20. 06. 2019 10.14

7 razlogov, zakaj bi morali uživati lubenico

Poletne počitnice, pikniki, zabave na prostem, sonce, morje in lubenica. Lubenica je zagotovo ena najbolj nepogrešljivih delov poletja in še zelo zdrava je za nas. Kljub temu se je lubenica pri nekaterih dietah znašla na seznamu živil, ki naj jih ne bi uživali, češ da je preveč sladka. A to ni res.

Prehrana 08. 07. 2019 09.52

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi

Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Zdravje 05. 07. 2019 10.59

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?

Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Prehrana 04. 07. 2019 12.50

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila

Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049