živil

Med jemanjem antibiotikov se izogibajte naslednjih živil
Jogurti, zelena listnata zelenjava in kislo zelje so le nekatera izmed živil, ki lahko pomagajo pri ravnovesju prebave, ki je pogosto porušeno zaradi jemanja antibiotikov. Zakaj so ta živila dobra za našo prebavo, je razložila gastroenterologinja.

Nutricistka rakrila lepotno skrivnost številnih zvezdnic
Kimberly Snyder, nutricistka, katere metode uporabljajo tudi znane zvezdnice, kot sta Drew Barrymore in Olivia Wilde, je v svoji knjigi odkrila skrivnosti mladostnega videza.

Trdi, da je z vegansko dieto pozdravila hudo luskavico
Ženska, ki je bojevala bitko s hudo obliko luskavice več kot 35 let, trdi, da je bolezensko stanje kože pozdravila zgolj s pomočjo veganske diete.

Nekoč je jedel za 10 ljudi. Poglejte ga danes
Danes 17-letni deček, ki je nekoč tehtal 152 kilogramov in jedel za deset ljudi, je v samo v 14 mesecih izgubil skoraj polovico svoje telesne teže. To mu je uspelo s pomočjo bariatrične operacije, ki mu jo je podaril dobrodelni kirurg.

Krči v trebuhu, driska, zaprtje, napihnjenost ... Tu je pravi vzrok!
Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil, ki večinoma prizadene ljudi v srednjih letih, pogosteje se pojavi pri ženskah. Kaže se z bolečinami v trebuhu, nenehnim napenjanjem, občutkom napihnjenosti, bolečinami ob odvajanju in zaprtjem ali drisko – lahko se stanji izmenjujeta. Dobra novica pa je, da bolezen ni nevarna in le redko vodi v hujše zaplete.

10 razlogov, zakaj se ne morete znebiti maščobe na trebuhu
Maščoba na trebuhu je tista, ki je najbolj trdovratna in se je je najtežje znebiti. Tu je nekaj dokazanih razlogov, zakaj se te maščobe ne morete znebiti za vedno.

Se boste zaradi krompirja res zredili?
"To, da se med hujšanjem ne sme jesti krompirja, je neumnost," takoj jasno pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki vsakodnevno ljudem pomaga do bolj zdrave teže. Preberite si, zakaj si ga lahko tudi, ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, privoščite brez slabe vesti in z veliko užitka.

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?
Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj?
Moramo živila res ločevati? Res ne smemo uživati hkrati mesa in krompirja? Resnica je prav nasprotna, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Meso in krompir je celo priporočljivo uživati skupaj. Namesto da pazimo na to, da hrano ločujemo, pa je bolje, da pazimo, da ne uživamo prevelikih porcij.

Poznate teh 7 dobrobiti kostanja?
Kostanj je plod narave, ki pred zimo poskrbi, da znova dobro okrepimo svoj imunski sistem. Bogat je namreč z vlakninami, vitamini, minerali in zdravimi maščobami. Najbolj priljubljen je pečen, ki si ga v tem času radi privoščimo v izobilju na kakšnem kostanjevem pikniku. In prav je tako, saj ima kostanj številne dobrobiti na naše zdravje. Tukaj je nekaj njih.

Jesenski plodovi prinašajo energijo sonca in vitalnosti
Narava nam nudi ravno tisto, kar naše telo v določeni sezoni potrebuje za dobro počutje in zdravje. V jesensko zimskem času je zato narava polna plodov, obogatenih z vitaminom C, antioksidanti ter beta glukanom, ki krepijo naš imunski sistem in nam pomagajo v borbi z gripo in prehladi.

Kako lahko študentska prehrana vpliva na uspešen študij?
Vas oktobra čaka novo študijsko leto? Da bo kar se da uspešno, si preberite smernice pravilne prehrane, ki bodo vaše telo (predvsem pa možgane) napolnile z zadostno energijo in hranili, s tem pa povečale vašo koncentracijo, produktivnost, spomin in fizično telesno pripravljenost.

3 živila, ki jih morate jesti za močnejše krvne žile
Ko naše telo deluje pravilno, se pravilno razvijajo tudi nove krvne žile - ne nastane jih ne preveč ne premalo. To nas ohranja zdrave. Proces, ki ga naše telo uporablja za ustvarjenje novih krvnih žil je imenovan angiogeneza. Ko pride do napak pri angiogenezi, pa se lahko razvijejo različne bolezni, vse od rakavih bolezni, srčno-žilnih in celo Alzheimerjeva bolezen. Da bi ta proces deloval pravilno, moramo po besedah dr. Willama Lija iz Univerze Harvard, izbirati prava živila.

Živila, ki vam lahko rešijo življenje
Znanstvenik iz Univerze Harvard dr. William Li je razkril živila, ki vam lahko rešijo življenje. Vsi se dobro zavedamo, da je zdrava prehrana ključnega pomena za naše zdravje, a dr. Li je razkril, katera živila natanko lahko izboljšajo vaše naravne obrambne mehanizme telesa in pomagajo okrepiti telo za boj proti bolezni.

Razkrili skrivnost naravno suhih ljudi
Ste že kdaj slišali kakšno vitko osebo, da pravi, da uživa prav vse, kar hoče in da ne telovadi veliko? Morda niste bili čisto prepričani, ali jim verjeti ali ne. A zadnja raziskava je pokazala, da je to morda celo možno. Strokovnjaki so odkrili, da naravno suhi ljudje ostanejo vitki, ker so njihove maščobne celice manjše in manj aktivne, čeprav jedo več ali ne telovadijo.

Zakaj namesto belega izbrati polnozrnati kruh?
Uživajte živila polnozrnata, saj s tem zelo zmanjšate tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, je ta nevarna, saj pri bolnikih, pri katerih ni pravočasno odkrita, za tri do petkrat poveča tveganje za srčni infarkt. Kar 40 odstotkov prizadetih šele po tem dogodku izve, da imajo sladkorno bolezen.

Je to novo maslo dobro za vas?
Znanstveniki so želeli ustvariti bolj zdravo različico masla, ki bo vsebovala manj nasičenih maščob. In uspelo jim je. Ustvarili so maslu podoben namaz, ki je skoraj v celoti narejen iz vode.

Načini, kako lahko jeste kruh in testenine in shujšate
Ogljikovi hidrati sami po sebi niso problematični, če želite shujšati. Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da uživanje več vlaknin, ki jih dobimo iz polnozrnatih žitaric, kot so kosmiči, testenine, kruh in prav tako oreščki in stročnice lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca in prezgodnjo smrt. Ne le to, pomagajo nam tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Poglejmo, kako.

Za trikrat poveča tveganje za demenco
Visok holesterol lahko za kar trikrat poveča tveganje za demenco po 60. letu starosti, je pokazala zadnja raziskava, po kateri so zdravniki starejše opozorili, naj raje zmanjšajo vnos sira in masla ter tako zaščitijo svoje možgane.

Strokovnjaki razkrili, kako zdrava je hrana v Sloveniji
Zadnja najobsežnejša mednarodna raziskava, kjer so strokovnjaki v 12 izbranih državah ugotavljali, kako zdrava so razpoložljiva živila na tržišču, je pokazala, da imamo v Sloveniji še precej prostora za izboljševanje živil. Čeprav imamo na trgu na voljo kar nekaj zdravih živil, pa jih je težko prepoznati.

Ali lahko veganska prehrana res sestrada raka?
Mnogi, ki se zdravijo zaradi raka, poleg konvencionalnega zdravljenja spremenijo tudi svojo prehrano. Nekateri se odločijo za vegansko prehrano, ki naj bi pomagala 'sestradati raka'. Prav tako se nekateri ljudje odločijo za vegansko prehrano, da bi zmanjšali tveganje za pojav raka. Prav zato so se strokovnjaki iz Univerze Duke odločili, da preverijo, ali je temu res tako.

Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni
Med prazniki se lahko brez slabe vesti prehranjujemo praznično. S tem ni nič narobe, če so ostale dni naši obroki zdravi in uravnoteženi, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Lahko pa od dva do tri dni po praznikih namenimo postu in telesu pomagamo, da se bolje razstrupi.

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?
Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?
Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Krivi niso geni, ampak dejstvo, da uživamo preveč nezdrave hrane
Debelosti ne moremo pripisati samo genetiki, saj je glavni vzrok za prekomerno telesno težo nezdrav življenjski slog, predvsem slaba prehrana in premalo telovadbe, pravijo strokovnjaki.

Živeti brez glutena
Celiakija je bolezen, ki se lahko nenadoma in nevidno priplazi, s svojimi kasnejšimi zapleti pa lahko hudo poškoduje naše zdravje. Sprva je veljala za bolezen otrok, kasneje pa so ugotovili, da pesti tudi čedalje več odraslih. Kako se spopasti s to boleznijo?

7 razlogov, zakaj bi morali uživati lubenico
Poletne počitnice, pikniki, zabave na prostem, sonce, morje in lubenica. Lubenica je zagotovo ena najbolj nepogrešljivih delov poletja in še zelo zdrava je za nas. Kljub temu se je lubenica pri nekaterih dietah znašla na seznamu živil, ki naj jih ne bi uživali, češ da je preveč sladka. A to ni res.

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi
Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?
Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila
Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.