živila vitamini

Salama ali sir?
Salama ali sir – življenjska dilema, očitno. Če pogledamo iz zdravstvenega vidika, pa dilema ni več tako velika. Preverite, zakaj.

10 trikov za zniževanje holesterola
Vas muči povišan holesterol, pa ne veste, kako bi znižali količino maščob v krvi? Predstavljamo vam 10 enostavnih trikov, s pomočjo katerih bo nižanje holesterola postalo učinkovito!

Rižota 'na belo'
Rižota 'na belo' je okusna kombinacija riža in raznovrstne zelenjave ter stročnic. S takšnim obrokom organizmu zagotovimo veliko vitaminov in mineralov.

Resnica o nevarnem holesterolu
Čeprav se o holesterolu veliko piše in govori, pa zdravniki opažajo, da ljudje o njem ne vedo dovolj. Vsi sicer vedo, da obstaja slab holesterol, ki povzroča aterosklerozo in bolezni srca in ožilja, ne vedo pa, da vsa hrana, ki vsebuje maščobe, ni nujno škodljiva.

Kaj jesti za lepo kožo in lase?
V hitrem tempu življenja mnogokrat ne najdemo časa za zdrav in hranljiv obrok. Če slabo jemo, se lahko začne to sčasoma odražati tudi na našem telesu. Kaj torej moramo jesti, da bomo imeli lepe lase, trde kosti, zdravo srce?

Zdrava hrana za osebe z okvarjenimi ledvicami
Zdrava prehrana, ki vsebuje veliko antioksidantov je ključnega pomena, ko govorimo o boleznih ledvic in drugih kroničnih in degenerativnih boleznih. Predstavljamo vam živila, ki jih morate nujno vključiti v svoj jedilnik!

Vitamini brez mineralov v telesu ne delujejo
Vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati, poleg tega pa jih telo brez mineralov ne more niti sprejeti. Vitamine telo lahko tvori samo, medtem, ko ne more tvoriti mineralov.

S pravilno prehrano nad novo gripo!
Ali ste že slišali, da hrana dela čudeže? S pomočjo pravilne prehrane lahko namreč zelo dobro okrepite svoj imunski sistem in poskrbite, da bo vaše telo pripravljeno na okužbo!

5 situacij, ki lahko izzovejo srčni infarkt
Zdrava prehrana, zadosti gibanja, izogibanje kajenju in drugim škodljivim razvadam so najosnovnejši načini, s katerimi poskrbimo za zdravo srce. Obstaja pa nekaj situacij, ki lahko pri tistih, ki ne pazijo dovolj na srce, povzročijo srčni infarkt, pravijo raziskovalci.

3 koraki do zdravja
Za popolno preventivo in zdravje v novembru je pomembno, da v svoj vsakdan vključite dobro dodelan "akcijski načrt", ki bo upošteval dejanske potrebe vašega telesa skozi cel dan.

Kostanj
Kostanj so poznali že Stari Grki. Tudi v Sloveniji je imel v prehrani nekoč pomembno vlogo, a je danes bolj znan kot 'jesenska poslastica'. Ima bogato hranilno vrednost, vsebuje veliko škroba, manj znan pa je podatek, da se kostanjevo listje v zdravilstvu uporablja tudi za zdravljenje dihalnih in želodčnih bolezni.

7 živil za povečanje odpornosti
V času prehladnih obolenj je dobro, da poskrbite za svoje telo in namesto hamburgerjev, čipsa, čokolade in drugih nezdravih prigrizkov, uživate zdravo hrano, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, da zaščitite telo pred virusi in bakterijami. Preverite, s katero hrano si lahko povečate odpornost.

Ni vseeno, kaj daste v usta!
Ob svetovnem dnevu hrane je že prav, da se vprašamo, kakšno hrano jemo. Že dolgo je namreč znano, da je tudi od hrane odvisno, kako hitro bomo ozdraveli. Vedno več pa jih verjame, da je prav nezdrava hrana vzrok številnim boleznim, tudi raku.

Hujšajte z 'negativnimi' kalorijami
Telo tudi med prebavljanjem hrane porablja kalorije. Na osnovi te predpostavke se je razvila teorija o t. i. negativnih kalorijah - obstaja hrana, ki za svojo prebavo od telesa zahteva večjo porabo energije, kot pa je njena dejanska energijska vrednost!

Zagoreli tudi v jeseni
Če želite, da bo vaša koža ostala zagorela tudi jeseni, uživajte ustrezno hrano in si privoščite pravilno nego. Katero hrano morate uživati in kakšna je pravilna nega, pa preverite v članku.

Hrana za 'pamet' in dobro voljo
Kar vsak četrti slovenski otrok ima preveliko telesno težo, kažejo raziskave. Hkrati pa našim šolarjem vse bolj zmanjkuje časa in volje za zdrave obroke, zato vse več posegajo po premastni, presladki in preslani (hitro pripravljeni) hrani.

LUBENICA
Lubenica je eden izmed najbolj priljubljenih poletnih sadežev. Je izjemno zdrava, osvežilna, ima zelo malo kalorij in učinkovito čisti organizem. Uživate jo lahko surovo, v sadni solati. Blagodejne učinke lubenice pa so poznali že v zgodovini.

Sadež, ki odžene zdravnika stran
Znanstveniki so ugotovili, da jabolka vsebujejo snovi, ki zmanjšujejo rast rakavih celic, zmanjšajo možnost srčnega infarkta ter pomagajo ohranjati zdrave zobe in kosti.