živilo

Vegetarijanstvo in nosečnost
Pozdravljeni! Stara sem 20 let in že 4 leta vegeterijanka zaradi etičnih razlogov. Rada bi Vaš nasvet o prehrani in kako naj telesu zagotovim vse potrebne snovi. V prehrani se odrekam le mesu in riba...

Prehrana in zamrzovanje hrane
Lep pozdrav. Zelo dobro vem, da enkrat globoko zamrznjene hrane ne smemo ponovno zamrzniti, zanima pa me, zakaj ne. Kaksne zdravstvene tezave lahko to povzroci? Hvala.

Sladkorna bolezen in prehrana
Lepo pozdravljeni! Zanima me, ali domači kis znižuje holesterol in sladkor in ali sladkorni bolnik lahko uživa med. Hvala

Prehrana in obroki
Spoštovani! Sem aktiven športnik saj se ukvarjam s fitnesom in nogometom. Zanima pa me samo če suho sadje redi in če obilen jutranji obrok redi. Že v naprej se vam zahvaljujem za posredovan odgovor...

Vitamin C
Zanima me, ali so kake nove ugotovitve o vitaminu C, v katerih živilih ga je največ in kje najmanj (če mi lahko poveste točno katero sadje ali zelenjava) in ali je nujno, da če je živilo kislo (kot np...

Motnje spanja
Naš malček je pred kratkim dopolnil šest mesecev. Še vedno je polno dojen, zadje tri tedne pa se privajamo na nove okuse in ravno toliko časa imamo tudi težave s spancem. Po polnoči se začne zbujati n...

Živila, ki preprečujejo bolezni srca, raka in Alzheimerjevo bolezen
Britanski zdravnik Rupy Aujla pravi, da je 'živi dokaz, da je hrana najboljše zdravilo', saj si je sam samo s spremembo prehrane in življenjskega sloga uspel pozdraviti bolezen srca, ki mu je povzročala nereden srčni utrip, zelo hiter srčni utrip, kar je povečevalo tveganje za kap, bolezni srca in odpoved srca. S svojimi nasveti danes učinkovito pomaga tudi svojim pacientom. Preverite, kakšno prehrano svetuje.

Ko bolezen čez noč spremeni življenje
Angležinja Louise King ima 28 let. Že ko jih je štela pet, se ji je pojavil atopijski dermatitis. Dolgo časa so ji mazila zelo pomagala. A ko je slišala, da lahko od njih koža postane odvisna, kar naj bi stanje poslabševalo, jih je lanskega decembra prenehala jemati. Od takrat pa je izbruh bolezni njeno življenje zelo spremenil.

Kateri hrani se morate odreči, da zmanjšate tveganje?
Če se boste odrekli zelo predelani hrani, boste zmanjšali tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila francoska študija. Četudi v tej državi le 14 odstotkov vse hrane na tržišču predstavlja zelo predelana, so celo na državni ravni izrazili zaskrbljenost, ker se njena prodaja povečuje.

Veste, kako zdrav je avokado?
Avokado uvrščamo med sadeže. Med njimi pa je prav poseben. Zakaj? Medtem ko pri drugih prevladujejo ogljikovi hidrati, je avokado bogat predvsem z maščobami – a zdravim maščobami. Nikar se ga torej ne ustrašite ob teh besedah. Avokado bi moral biti del vaše prehrane.

Najmočnejši naravni probiotik, kar jih poznamo
Ste vedeli, da je pol kilograma kislega zelja enakovredno osmim probiotikom? Za boljše zdravje in počutje si v teh zimskih dneh lahko privoščite doma pripravljeno kislo zelje.

Jajca: DA ali NE?
Jajca so izjemno zdravo beljakovinsko živilo, ki je po krivici prišlo na seznam problematičnih živil. Mnogi, ki imajo povišan holesterol, se jim izogibajo, saj eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola. Dietetičarka Marina Zakič pojasnjuje, zakaj v večini primerov holesterol v jajcih ni problematičen. Prav tako tudi, zakaj velja: 'Dve jajci na dan odženeta zdravnika stran'.

Največji mit o soji
Soja je živilo, ki se ga mnogi bojijo, ker naj bi v telesu zaradi fitoestrogenov lahko delovalo kot ženski hormon estrogen. To prepričanje je precej razširjeno, vendar ne drži, pojasnjuje Nina Zupanič z Inštituta za nutricionistiko. Strah, da bi soja negativno vplivala na naše hormone, ni upravičen. To stročnico lahko brez skrbi v svojo prehrano vključijo tako moški kot ženske.

Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko
Granatno jabolko je sadež bogatega okusa in prava zakladnica vitaminov ter antioksidantov, ki varuje naše zdravje. Čeprav bi si ga mnogokrat z veseljem privoščili, je pravi izziv, kako olupiti granatno jabolko, ne da bi se nam sok iz rdečih semen pocedil po rokah.

5 živil za večjo odpornost
Recept za večjo odpornost sploh ni zapleten. Nobenih superživil ni treba jesti in nobenega čudeža ni treba odkriti. Uživati je treba raznoliko, zdravo prehrano, s katero naše telo dobi vse potrebne vitamine in minerale. Mnogi delajo napako, da ves čas posegajo le po par zdravih živilih.

Spoznajte idealno živilo za hujšanje
Grenivka ima zelo malo kalorij, a hkrati veliko za nas koristnih hranil. Pravzaprav je eno najmanj kaloričnih živil, obenem vsebuje kar 15 različnih vitaminov in mineralov. Še posebej pa je bogata z vitaminom C. Srednje velika grenivka pokrije kar 64 odstotkov naših dnevnih potreb po tem močnem antioksidantu.

Razkrivamo, ali ogljikovi hidrati res redijo
Bi se morali, če vas mučijo odvečni kilogrami, res odreči ogljikovim hidratom? Kar nekakšno splošno prepričanje se je razširilo, da ti redijo. Pa je to res? Ali s prstom kažemo na napačnega krivca? Za odgovor smo prosili prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš, ki redno pomaga mnogim, ki želijo shujšati. Zato ima veliko izkušenj.

Že poznate to živilo in njegove učinke?
Ste že slišali za tempeh? To je živilo, ki ga bolje poznajo vegetarijanci, saj je lahko nadomestek mesa. Vendar pa bi ga lahko vsaj občasno v prehrano uvrstili tudi drugi. Je fermentirano živilo iz soje. Zaradi postopka fermentacije kot kislo zelje ali repa pridobi probiotične bakterije, ki nam izjemno koristijo. Poleg tega je odličen vir beljakovin.

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave
Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

Odkritje o mandljih, ki vas bo navdušilo
Oreščki so dolgo časa – podobno kot jajca – veljali za hrano, pri kateri strokovnjaki niso bili prepričani, kako zdrava je. Pri jajcih so se bali velike vsebnosti holesterola, pri oreščkih pa maščob. Toda študije kažejo, da hrane res ne smemo presojati po eni sestavini.

Kako jesti med prazniki, da ne bi pridobili preveč kilogramov?
Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete, so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.

Fitoterapija: Katera rož'ca kaj pozdravi?
Že stoletja ljudje živimo tudi v skladu z naravo in spoznavamo, kako nam lahko ta pomaga pri zdravljenju. Po drugi strani smo se naučili marsikaj dobrega ustvariti v laboratoriju. Kakšne so razlike med sinteznimi in rastlinskimi zdravili ter kdaj se odločiti za fitoterapijo, smo vprašali farmacevta.

Praznična sestavina, ki je povsem zdrava
Čokolada ni preveč zdrava. Ne velja pa enako za eno od njenih sestavin, in sicer za kakav, ki je izjemno antioksidanten. Vmešajte ga k ovsenim kosmičem, naredite iz njega med temi prazniki bolj zdravo pecivo ali pa ga le potresite po sadju.

To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice
Antioksidanti so snovi, ki varujejo naše telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, raka, sladkorno bolezen tipa 2 in kronične bolezni. A k sreči prehrana, bogata z antioksidanti, nevtralizira proste radikale in zmanjša tveganje za te bolezni. Tu so živila, ki imajo največ antioksidantov.

Živilo, ki pomaga preprečiti kap
Zakaj ne bi kdaj rižote, testenin ali enolončnice popestrili s koščki tofuja? To živilo iz soje je odličen vir beljakovin. Ker vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, bi po njem morali poseči vegetarijanci. Blagodejen pa je tudi za srce in ožilje. Spada med živila, ki pomagajo preprečiti najhujše.

Previdno pri uživanju jabolčnega kisa
Jabolčni kis je vsekakor zdravo živilo. A kot pri vsaki stvari tudi pri njegovem uživanju ne smete pretiravati. Če si boste z njim začinili solato, boste naredili nekaj dobrega. Nikar pa ne poskušajte kisa zato, ker ste prebrali, kako zdrav je, piti nerazredčenega. Prav tako ni dobro niti, če ga preslabo razredčite z vodo.

Ne boste verjeli, da je tole povsem zdravo
Zagotovo ste že kdaj slišali za humus. To je zdrav namaz iz čičerike in pa paste iz sezamovih semen. Imenuje se tahini. Toda sedaj je vse bolj priljubljen tudi čokoladni humus. To je humus, ki mu je primešan kakav. Navdušenci pravijo, da je okusen nadomestek čokolade; predvsem se je v nasprotju z njo s čokoladnim humusom možno posladkati brez slabe vesti.

Pomembno sporočilo, kaj je mogoče
Ko smo prekomerno težki, pogosto deluje nemogoče, da bi lahko izgubili odvečno težo. Zato ne želimo le ves čas ponavljati, kako pomembno je za naše zdravje, da te kilograme izgubimo. Želimo tudi objavljati izkušnje ljudi, ki jim je uspelo. Če je uspelo nekaterim, lahko tudi vam. Žal je pri hujšanju potrebno veliko vztrajnosti.

To živilo poveča tveganje za raka dojk
Predelano meso poveča tveganje za pojav raka dojk, je pokazala študija univerze Harvard. Ne poveča pa tveganja za to diagnozo rdeče meso, ki ni predelano, so še odkrili ameriški raziskovalci, ki priporočajo, da se predelanemu mesu, kot so denimo hrenovke, raje odrečete.

Kakšna naj bo prehrana šolarja?
Šolarji že dobro grejejo šolske klopi. A tako kot je pomembno, da se učijo novih stvari in se udeležujejo številnih aktivnosti, je pomembna tudi njihova prehrana, saj jim ta daje moč in energijo za opravljanje vseh aktivnosti. O tem, kakšna naj bi bila prehrana šolskih otrok, smo se pogovarjali z dietetičarko Marino Zakič.