Vizita.si

živilo

POPovi zdravniki 26. 11. 2002 22.08

Vegetarijanstvo in nosečnost

Pozdravljeni! Stara sem 20 let in že 4 leta vegeterijanka zaradi etičnih razlogov. Rada bi Vaš nasvet o prehrani in kako naj telesu zagotovim vse potrebne snovi. V prehrani se odrekam le mesu in riba...

POPovi zdravniki 14. 11. 2002 10.42

Prehrana in zamrzovanje hrane

Lep pozdrav. Zelo dobro vem, da enkrat globoko zamrznjene hrane ne smemo ponovno zamrzniti, zanima pa me, zakaj ne. Kaksne zdravstvene tezave lahko to povzroci? Hvala.

POPovi zdravniki 13. 11. 2002 14.27

Sladkorna bolezen in prehrana

Lepo pozdravljeni! Zanima me, ali domači kis znižuje holesterol in sladkor in ali sladkorni bolnik lahko uživa med. Hvala

POPovi zdravniki 11. 11. 2002 13.49

Prehrana in obroki

Spoštovani! Sem aktiven športnik saj se ukvarjam s fitnesom in nogometom. Zanima pa me samo če suho sadje redi in če obilen jutranji obrok redi. Že v naprej se vam zahvaljujem za posredovan odgovor...

POPovi zdravniki 07. 11. 2002 16.19

Vitamin C

Zanima me, ali so kake nove ugotovitve o vitaminu C, v katerih živilih ga je največ in kje najmanj (če mi lahko poveste točno katero sadje ali zelenjava) in ali je nujno, da če je živilo kislo (kot np...

POPovi zdravniki 01. 11. 2002 08.52

Motnje spanja

Naš malček je pred kratkim dopolnil šest mesecev. Še vedno je polno dojen, zadje tri tedne pa se privajamo na nove okuse in ravno toliko časa imamo tudi težave s spancem. Po polnoči se začne zbujati n...

Zdravje 04. 03. 2019 11.27

Živila, ki preprečujejo bolezni srca, raka in Alzheimerjevo bolezen

Britanski zdravnik Rupy Aujla pravi, da je 'živi dokaz, da je hrana najboljše zdravilo', saj si je sam samo s spremembo prehrane in življenjskega sloga uspel pozdraviti bolezen srca, ki mu je povzročala nereden srčni utrip, zelo hiter srčni utrip, kar je povečevalo tveganje za kap, bolezni srca in odpoved srca. S svojimi nasveti danes učinkovito pomaga tudi svojim pacientom. Preverite, kakšno prehrano svetuje.

Življenjske zgodbe 01. 03. 2019 09.59

Ko bolezen čez noč spremeni življenje

Angležinja Louise King ima 28 let. Že ko jih je štela pet, se ji je pojavil atopijski dermatitis. Dolgo časa so ji mazila zelo pomagala. A ko je slišala, da lahko od njih koža postane odvisna, kar naj bi stanje poslabševalo, jih je lanskega decembra prenehala jemati. Od takrat pa je izbruh bolezni njeno življenje zelo spremenil.

Zdravje 14. 02. 2019 08.03

Kateri hrani se morate odreči, da zmanjšate tveganje?

Če se boste odrekli zelo predelani hrani, boste zmanjšali tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila francoska študija. Četudi v tej državi le 14 odstotkov vse hrane na tržišču predstavlja zelo predelana, so celo na državni ravni izrazili zaskrbljenost, ker se njena prodaja povečuje.  

Zdravje 07. 02. 2019 10.29

Veste, kako zdrav je avokado?

Avokado uvrščamo med sadeže. Med njimi pa je prav poseben. Zakaj? Medtem ko pri drugih prevladujejo ogljikovi hidrati, je avokado bogat predvsem z maščobami – a zdravim maščobami. Nikar se ga torej ne ustrašite ob teh besedah. Avokado bi moral biti del vaše prehrane.

Zdravje 04. 02. 2019 08.34

Najmočnejši naravni probiotik, kar jih poznamo

Ste vedeli, da je pol kilograma kislega zelja enakovredno osmim probiotikom? Za boljše zdravje in počutje si v teh zimskih dneh lahko privoščite doma pripravljeno kislo zelje.

Prehrana 30. 01. 2019 10.00

Jajca: DA ali NE?

Jajca so izjemno zdravo beljakovinsko živilo, ki je po krivici prišlo na seznam problematičnih živil. Mnogi, ki imajo povišan holesterol, se jim izogibajo, saj eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola. Dietetičarka Marina Zakič pojasnjuje, zakaj v večini primerov holesterol v jajcih ni problematičen. Prav tako tudi, zakaj velja: 'Dve jajci na dan odženeta zdravnika stran'.

Zdravje 30. 01. 2019 08.39

Največji mit o soji

Soja je živilo, ki se ga mnogi bojijo, ker naj bi v telesu zaradi fitoestrogenov lahko delovalo kot ženski hormon estrogen. To prepričanje je precej razširjeno, vendar ne drži, pojasnjuje Nina Zupanič z Inštituta za nutricionistiko. Strah, da bi soja negativno vplivala na naše hormone, ni upravičen. To stročnico lahko brez skrbi v svojo prehrano vključijo tako moški kot ženske.

Zdravje 16. 01. 2019 10.53

Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

Granatno jabolko je sadež bogatega okusa in prava zakladnica vitaminov ter antioksidantov, ki varuje naše zdravje. Čeprav bi si ga mnogokrat z veseljem privoščili, je pravi izziv, kako olupiti granatno jabolko, ne da bi se nam sok iz rdečih semen pocedil po rokah.

Zdravje 11. 01. 2019 11.35

5 živil za večjo odpornost

Recept za večjo odpornost sploh ni zapleten. Nobenih superživil ni treba jesti in nobenega čudeža ni treba odkriti. Uživati je treba raznoliko, zdravo prehrano, s katero naše telo dobi vse potrebne vitamine in minerale. Mnogi delajo napako, da ves čas posegajo le po par zdravih živilih.

Zdravje 09. 01. 2019 08.06

Spoznajte idealno živilo za hujšanje

Grenivka ima zelo malo kalorij, a hkrati veliko za nas koristnih hranil. Pravzaprav je eno najmanj kaloričnih živil, obenem vsebuje kar 15 različnih vitaminov in mineralov. Še posebej pa je bogata z vitaminom C. Srednje velika grenivka pokrije kar 64 odstotkov naših dnevnih potreb po tem močnem antioksidantu.

Zdravje 04. 01. 2019 08.08

Razkrivamo, ali ogljikovi hidrati res redijo

Bi se morali, če vas mučijo odvečni kilogrami, res odreči ogljikovim hidratom? Kar nekakšno splošno prepričanje se je razširilo, da ti redijo. Pa je to res? Ali s prstom kažemo na napačnega krivca? Za odgovor smo prosili prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš, ki redno pomaga mnogim, ki želijo shujšati. Zato ima veliko izkušenj.

Zdravje 31. 12. 2018 11.51

Že poznate to živilo in njegove učinke?

Ste že slišali za tempeh? To je živilo, ki ga bolje poznajo vegetarijanci, saj je lahko nadomestek mesa. Vendar pa bi ga lahko vsaj občasno v prehrano uvrstili tudi drugi. Je fermentirano živilo iz soje. Zaradi postopka fermentacije kot kislo zelje ali repa pridobi probiotične bakterije, ki nam izjemno koristijo. Poleg tega je odličen vir beljakovin.

Zdravje 28. 12. 2018 11.07

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave

Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

Zdravje 28. 12. 2018 11.07

Odkritje o mandljih, ki vas bo navdušilo

Oreščki so dolgo časa – podobno kot jajca – veljali za hrano, pri kateri strokovnjaki niso bili prepričani, kako zdrava je. Pri jajcih so se bali velike vsebnosti holesterola, pri oreščkih pa maščob. Toda študije kažejo, da hrane res ne smemo presojati po eni sestavini.

Zdravje 21. 12. 2018 10.39

Kako jesti med prazniki, da ne bi pridobili preveč kilogramov?

Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete, so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.

Zdravje 06. 10. 2017 08.09

Fitoterapija: Katera rož'ca kaj pozdravi?

Že stoletja ljudje živimo tudi v skladu z naravo in spoznavamo, kako nam lahko ta pomaga pri zdravljenju. Po drugi strani smo se naučili marsikaj dobrega ustvariti v laboratoriju. Kakšne so razlike med sinteznimi in rastlinskimi zdravili ter kdaj se odločiti za fitoterapijo, smo vprašali farmacevta.

Zdravje 12. 12. 2018 15.21

Praznična sestavina, ki je povsem zdrava

Čokolada ni preveč zdrava. Ne velja pa enako za eno od njenih sestavin, in sicer za kakav, ki je izjemno antioksidanten. Vmešajte ga k ovsenim kosmičem, naredite iz njega med temi prazniki bolj zdravo pecivo ali pa ga le potresite po sadju.

Prehrana 10. 12. 2018 08.04

To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice

Antioksidanti so snovi, ki varujejo naše telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, raka, sladkorno bolezen tipa 2 in kronične bolezni. A k sreči prehrana, bogata z antioksidanti, nevtralizira proste radikale in zmanjša tveganje za te bolezni. Tu so živila, ki imajo največ antioksidantov.

Prehrana 07. 12. 2018 09.47

Živilo, ki pomaga preprečiti kap

Zakaj ne bi kdaj rižote, testenin ali enolončnice popestrili s koščki tofuja? To živilo iz soje je odličen vir beljakovin. Ker vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, bi po njem morali poseči vegetarijanci. Blagodejen pa je tudi za srce in ožilje. Spada med živila, ki pomagajo preprečiti najhujše.

Zdravje 28. 11. 2018 09.00

Previdno pri uživanju jabolčnega kisa

Jabolčni kis je vsekakor zdravo živilo. A kot pri vsaki stvari tudi pri njegovem uživanju ne smete pretiravati. Če si boste z njim začinili solato, boste naredili nekaj dobrega. Nikar pa ne poskušajte kisa zato, ker ste prebrali, kako zdrav je, piti nerazredčenega. Prav tako ni dobro niti, če ga preslabo razredčite z vodo.

Zdravje 26. 11. 2018 16.23

Ne boste verjeli, da je tole povsem zdravo

Zagotovo ste že kdaj slišali za humus. To je zdrav namaz iz čičerike in pa paste iz sezamovih semen. Imenuje se tahini. Toda sedaj je vse bolj priljubljen tudi čokoladni humus. To je humus, ki mu je primešan kakav. Navdušenci pravijo, da je okusen nadomestek čokolade; predvsem se je v nasprotju z njo s čokoladnim humusom možno posladkati brez slabe vesti.

Zdravje 15. 10. 2018 13.16

Pomembno sporočilo, kaj je mogoče

Ko smo prekomerno težki, pogosto deluje nemogoče, da bi lahko izgubili odvečno težo. Zato ne želimo le ves čas ponavljati, kako pomembno je za naše zdravje, da te kilograme izgubimo. Želimo tudi objavljati izkušnje ljudi, ki jim je uspelo. Če je uspelo nekaterim, lahko tudi vam. Žal je pri hujšanju potrebno veliko vztrajnosti.

Rožnati oktober 10. 10. 2018 13.49

To živilo poveča tveganje za raka dojk

Predelano meso poveča tveganje za pojav raka dojk, je pokazala študija univerze Harvard. Ne poveča pa tveganja za to diagnozo rdeče meso, ki ni predelano, so še odkrili ameriški raziskovalci, ki priporočajo, da se predelanemu mesu, kot so denimo hrenovke, raje odrečete.

Zdravje 03. 10. 2018 08.08

Kakšna naj bo prehrana šolarja?

Šolarji že dobro grejejo šolske klopi. A tako kot je pomembno, da se učijo novih stvari in se udeležujejo številnih aktivnosti, je pomembna tudi njihova prehrana, saj jim ta daje moč in energijo za opravljanje vseh aktivnosti. O tem, kakšna naj bi bila prehrana šolskih otrok, smo se pogovarjali z dietetičarko Marino Zakič.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1032