živilo

Kaj jesti za zdravo prebavo?
Zdrava prebava je redna prebava in redna prebava je zdrava prebava. Poglejmo si, katera živila vam lahko pomagajo spodbujati bolj redno prebavo, če spadate med tiste posameznike, ki se spopadajo z bolj nerednim odvajanjem blata.

Najpogostejši razlogi za bolečino v trebuhu
Ko nas začne boleti trebuh, se velikokrat sprašujemo, ali je kriva določena hrana, živilo, kombinacija več dejavnikov ali kaj drugega. Predstavljamo najpogostejše vzroke za bolečino v trebuhu in najboljše načine zdravljenja, navsezadnje pa tudi preventivo.

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel
Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

So 'goljufivi' dnevi in obroki zdravi ali ne?
'Cheat day' ali 'cheat obrok', koncepta, ki sta izjemno priljubljena med navdušenci fitnesa in med prehranskimi navdušenci, imata kot vse drugo v življenju svoje prednosti in slabosti. Poglejmo si, kaj je tako imenovani 'dan pregrehe' ali 'obrok goljufanja', pozitivne in manj dobre plati enega in drugega ter vse ostalo.

Kaj storiti, če vas na pikniku začne tiščati za prsnico?
Na kaj pomislite ob besedi piknik? Verjetno na sočno in začinjeno meso, pečeno na oglju, ki se v spremstvu ajvarja, gorčice, paradižnika, čebule in kozarca piva zlije v slastno kulinarično poezijo, še posebej aktualno v toplih pomladnih in vročih poletnih dneh. A harmonično vzdušje lahko kaj hitro pokvarita neprijetno tiščanje za prsnico ter pekoč občutek v prsih in grlu. Kaj se dogaja?

Kaj se zgodi, če redno uživamo jogurt?
Jogurt je mlečni izdelek, ki je priljubljen po vsem svetu zaradi svojega okusa in številnih zdravstvenih koristi. To osvežujoče živilo je bogato z beljakovinami, vitamini, minerali in probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše telo.

Miti o zamrznjeni hrani, v katere moramo nehati verjeti
Ali lahko odmrznete hrano na pultu? Ali gre lahko pakirana hrana naravnost v zamrzovalnik? Predstavljamo najpogostejše mite o zamrznjeni hrani, za katere je čas, da prenehamo verjeti v njih.

Polni so hranil in antioksidantov, ki pomembno koristijo našemu zdravju
Ste vedeli, da so jajčevci polni hranil in antioksidantov, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

6 živil, ki naj bi pomagala proti izpadanju las
Izpadanje las prizadene tako moške kot ženske. Razlogi za to se lahko skrivajo v genetiki, stanjih in boleznih, navsezadnje pa je 'krivec' lahko tudi prehrana. Če so težave hude, predvsem, če je izpadanje las nenadno in močno, obiščite zdravnika. Tokrat pa si bomo pogledali, katera živila naj bi pomagala pri izpadanju las.

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja
Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

Poznate vse koristi češenj?
Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

Vas boli trebuh? Preverite, kaj jesti, da bi se počutili bolje
Imate razdražen želodec? Se spopadate s slabostjo, bruhanjem ali le neprijetnim občutkom, zaradi nečesa, kar ste pojedli? Zdravniki pogosto rečejo, da je najbolje kar počakati, da se želodec umiri ali predpišejo zdravila, če je to potrebno. V tem času pa je dobro, da prilagodimo svoj prehrano. Tu je nekaj živil, ki vam bodo pomagala pomiriti radražen želodec.

Hitra pomoč pri okužbah zgornjih dihal
Zamašen nos, smrkanje, kihanje, boleče grlo, kašelj, povišana telesna temperatura in splošno slabo počutje so najpogostejši znaki, ki nakazujejo, da se nas nekaj loteva. Običajno ravno takrat, ko si najmanj želimo. Vam je znano? V nadaljevanju preverite, kako si lahko na naraven način pomagate pri blaženju simptomov sezonskih viroz ter kaj vam lahko učinkovito pomaga pri krepitvi imunskega sistema, da boste lahko predvsem hladnejše mesece preživeli brez skrbi.

Živilo, ki lahko zaščiti črevesje in preprečuje bolezni
Nova študija je pokazala, da brokoli vsebuje določene molekule, ki lahko pomagajo zaščititi in izboljšati zdravje črevesja, s tem pa zmanjšajo tveganje za nekatere črevesne bolezni.

7 živil, ki spodbujajo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za splošno dobro počutje in zdravje. Dobra prebava omogoča telesu, da učinkovito absorbira hranila iz hrane, izloča odpadne snovi ter ohranja uravnoteženo prebavno funkcijo. Dodajanje naslednjih živil v prehrano lahko pomaga še dodatno spodbuditi prebavo in izboljšati zdravje prebavnega sistema.

Ste že poskusili dati čebulo v nogavice?
Verjamemo, da ste se že sami prepričali, kako rdeča čebula, ki jo postavimo ob vzglavje postelje, v trenutku pomirja tudi najbolj vztrajen kašelj, ampak ali ste vedeli tudi, da je to živilo enako učinkovito, ko ga prislonite ob nogo in čezenj potegnete nogavico? Morda se sliši kot šala, a ni!

Živilo, ki ga preprosto morate uživati v tem času
Kislo zelje je tradicionalna fermentirana jed, ki je znana po svojem edinstvenem okusu in številnih zdravilnih lastnostih.

Zakaj je bučna juha izvrstno živilo v tem času?
Jesen ponuja raznorazne barve v naravi, v domovih, predvsem pa na naših krožnikih. Med različnimi okusi, ki jih ponuja jesen, je bučna juha nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih. Poglejmo si, zakaj.

Kaj se zgodi, če jemo preveč jajc?
Jajca so eno izmed najbolj priljubljenih živil, ki so iz prehranskega vidika zelo bogata in vsebujejo številna hranila. Vendar pa je lahko njihov vpliv na zdravje zelo odvisen od nešteto dejavnikov, kot tudi od priprave in količine zaužitih jajc.

'Samo eno živilo ne more okrepiti imunskega sistema'
V teh dneh veliko poslušamo o tem, kako pomembno je okrepiti svoj imunski sistem, da bomo lažje kljubovali virusom in bakterijam, ki so s hladnejšimi dnevi začeli intenzivneje razsajati med nami. Še prej se je pametno podučiti o tem, kako imunski sistem sploh deluje in na kakšen način lahko vplivamo na njegovo delovanje, zato smo na pogovor povabili prehransko terapevtko Simono Fabjan, ki nam je pojasnila vlogo prehrane pri delovanju imunskega sistema ter podala nekaj praktičnih nasvetov za boljše splošno zdravje.

Je to najslabša hrana za črevesje?
Hrana, ki jo jemo, lahko bodisi pozitivno ali negativno vpliva na naše zdravje. Predvsem na našo prebavo, ki se začne v ustih, konča pa v črevesju. Gastroenterologi pojasnjujejo, da obstajajo nekatera živila, ki bi se jim morali izogibati za zdravje našega črevesja in prebave kot celote.

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Živila, ki jih preprosto morate uživati v jesenskem času
Za veliko ljudi jesen pomeni sezono obilnih jedi 'na žlico'. Na voljo imamo izvrstne enolončnice in druge jedi, ki vsebujejo predvsem bučo, sladki krompir, korenček in ostalo. Poglejmo si, katera živila ne smejo manjkati na našem krožniku v tem letnem času.

5 razlogov, zakaj bi morali mandarine jesti vsak dan
Bogate so z vitaminom C, varujejo naš imunski sistem v hladni sezoni, pomagajo nam ohranjati vitko linijo in so tudi zelo okusne. Preberite, za kaj vse so še mandarine odlične in zakaj bi jih morali dodati v svoj jedilnik.

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja
Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Pozabljeno žito, ki lahko zmanjša apetit in spodbudi presnovo
Že uživate ječmen? Kar malo pozabljeno žito ni le zelo zdravo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition (Britanski zbornik nutricistike), pravi, da lahko uživanje ječmena pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.

Splošna priporočila za prehrano v vročih mesecih
Večina ljudi obožuje poletje, visoke temperature in vse prijetne aktivnosti, ki pridejo zraven. A kot nenehno opozarjamo, vročina povzroča tudi tegobe – od vročinskih udarov, do utrujenosti telesa, do resnih simptomov, ki se jih lahko s preventivo izognemo. Poleg vsesplošnih nasvetov, predvsem pitje zadostne količine vode, je dobro, da pogledamo tudi na svojo prehrano.

12 najboljših živil, ki jih morate to poletje vključiti v svoj jedilnik
Poleti skoraj vsi raje posegamo po bolj lahkotni hrani, ki nam daje več energije, nas ohladi in napolni naš dan z občutkom svežine. Če pozimi raje posegamo po bolj 'težki' hrani, imamo poleti radi lahka živila. Poglejmo si nekaj najboljših in najbolj zdravih, ki jih moramo letos preprosto vključiti v svoj jedilnik.

To živilo naj bi bilo najboljšo za malico
Gastroenterologinja je povedala, da to hrano, zaradi neverjetnih učinkov in dobrobitnih lastnosti, uživa vsak dan za malico.