C vitamin

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Zakaj moramo uživati vitamine?
13 vitaminov naj bi bilo po mnenju strokovnjakov absolutno potrebnih za naše zdravje. Mednje spadajo vitamini A,C, D, E, K in skupina vitaminov B, ki jo tvorijo tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, B6, B12 in folati. Kje najdete te vitamine in zakaj so tako pomembni?

Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči še danes
Ob svetovnem dnevu vida so napovedi strokovnjakov glede okvar vida v prihodnosti precej črne, a za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Trpotčev čaj je odličen za krepitev pljuč
Še pomnite, kako smo si včasih, ko smo bili mlajši in smo se na igrišču igrali ter med igro pridobili kakšno odrgnino na kolenu, potem na rano dajali zeleno listje, ki je pomagalo ublažiti in omiliti bolečino? No, ti zeleni listi so bili pravzaprav trpotčevi. Za kaj vse je dober, pa preberite v naslednjih vrsticah.

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Samo vitamin C v boju proti virusom ne bo dovolj
O imunskem sistemu se večinoma pogovarjamo jeseni, ko se na pohod odpravijo virusi in tipična prehoda obolenja. Takrat se namreč najbolj jasno vidi, če je v dovolj dobri kondiciji, da se lahko zoperstavi virusom in gripi. Pri tem mu lahko do določene mere pomagamo tudi sami – s premišljenimi odločitvami in zdravim življenjskim slogom!

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko
Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

10 mitov o naši koži: od dragih krem do nevarnih neresnic
Radi kupujemo drage kreme proti staranju, uporabljamo antibakterijska mila, intenzivno nanašamo pilinge ... in ko je koža poškodovana ali pa se celo že pojavijo kožne bolezni, zlahka in celo zelo radi nasedemo mitom, ki obljubljajo 'hitro' in 'takojšnje' celjenje in zdravljenje.

7 zdravih navad, s katerimi se lahko pripravite na jesen
Bolj ko se letos približujemo jeseni, močnejše so lahko skrbi glede imunske podpore pri večini od nas.

Razlogi, zakaj bi poleti morali uživati koruzo
Koruza je dragocena sezonska hrana, ki vas ne bo obremenjevala s presežki kalorij, oskrbela pa vas bo z ogljikovimi hidrati, hitro razpoložljivo energijo in vitamini!

Sočno sadje in zelenjava, ki vas bosta odžejala v teh vročih dneh
Uživanje sadja in zelenjave je priporočljivo v vseh letnih časih, toliko bolj pa tovrstno hrano obožujemo, ko naraščajo temperature. Sadje in zelenjava sta navadno bogata z vodo, okusna in celo zdrava!

To so po mnenju nutricionistov zdravstvene koristi grenivke
Bele, rumene, rožnate ali rdeče grenivke imajo številne zdravstvene koristi, zaradi katerih niso povsem podobne drugemu sadju.

Lahko s prehrano in z zdravimi navadami pomagamo okrepiti kri?
Poglejmo si nekaj dejstev o krvi, ki jih morda še ne poznate in seveda, kako lahko izboljšamo svojo kri.

Za kaj vse je dober avokado?
Avokada je v naši prehrani vse bolj priljubljen, saj ni skrivnost, da ima mnogo koristnih snovi, ki blagodejno delujejo na naše zdravje. Več o njegovih prednostih si lahko preberete v nadaljevanju.

3 zajtrki, ki bodo pospešili vaš metabolizem
Dokazano je, da zaradi obilnega, zdravega in ustreznega zajtrka čez dan čutimo manj lakote, redkeje hrepenimo po prigrizkih, poleg tega pa ne posegamo tako pogosto po nezdravih prigrizkih.

Osteoporoza je resna nevarnost za vaše zdravje
Osteoporoza je bolezen kostnega tkiva, s katero prihaja do izgube organskega in mineralnega dela kosti, zaradi česar te postanejo krhke in lomljive. Spada med pet najpogostejših kroničnih bolezni nasploh, 80 % prizadetih pa predstavljajo ženske.

7 zdravstvenih koristi paradižnika
Ste vedeli, da lahko paradižnik presenetljivo ugodno vpliva na našo kožo, črevesje in še veliko več? Poglejmo si nekaj glavnih koristi paradižnika.

Ljubitelji testenin boste navdušeni
Skoraj ga ni junaka, ki ne bi bil navdušen nad testeninami. Dandanes na prodajnih policah lahko najdemo malo morje testenin najrazličnejših oblik, sestave in tudi okusa, tako da jih lahko uživate tudi tisti, ki pazite na svoje zdravje, ste morda vegani ali se recimo izogibate glutenu. Med izjemno okusne in zdravju prijazne zagotovo sodijo testenine iz sladkega krompirja, ki bodo brez dvoma navdušile tudi najbolj zahtevne gurmane.

Neverjetni napitek iz samo 4 sestavin, ki lahko kožo učinkovito pripravi na sonce
Vsi vemo, da je pretirano izpostavljanje soncu škodljivo v vseh pogledih, a zadovoljiva količina vitamina D je tudi ključnega pomena. Prav zato je dobro, da svojo kožo pripravimo na sonce in jo zaščitimo od zunaj, hkrati pa tudi od znotraj.

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

Eno starejših ljudskih zdravil za uravnavanje prebave
Slive učinkovito pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri težavah s koncentracijo, težavah z zaprtjem, napihnjenosti in na splošno prebavi. Za uživanje so najboljše sveže in sladke, za kuhanje pa kisle. Priporočljive so predvsem za ljudi s počasno prebavo, ki imajo težave z izločanjem blata.

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti
Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Napitek, ki lahko pomaga razstrupiti jetra
Ta recept temelji na načelih ajurvede in kitajske medicine, pa tudi sodobne znanosti. Ta recept je primeren za čiščenje in razstrupljanje jeter ali preprosto za podporo delovanja jeter in žolčnika ter splošno zdravje.

To je eden glavnih krivcev za bolečine v sklepih
Vse toplejši dnevi kar kličejo po preživljanju prostega časa v naravi, uživanju v sprehodih, teku, kolesarjenju in drugih aktivnosti na svežem zraku. A žal se pogosto dogaja, da nam tovrstne aktivnosti otežuje nelagodje v sklepih in hrbtenici, tudi bolečine, težave pa se lahko še stopnjujejo, če se spopadate s prekomerno težo. Kje tiči vzrok in kako si pomagati?

Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan uživamo vitamin C?
Vitamin C naravno najdemo v nekaterih živilih, jemljemo pa ga lahko tudi v obliki prehranskih dopolnil. Kako ustrezen dnevni vnos tega vitamina vpliva na naše telo?

Katerih vitaminov vam primanjkuje, če vam izpadajo lasje?
Če začnete opažati določene spremembe na koži, vam telo poskuša 'povedati', da vam primanjkuje določenih vitaminov ali mineralov. To so spremembe, na katere je treba biti pozoren.

Ob začetku pomladi ne smemo pozabiti nanj
Zmotno je prepričanje, da je potrebno imunski sistem krepiti samo jeseni in pozimi. Imunost oziroma odpornost organizma je namreč treba negovati vse življenje in sproti obnavljati. Denimo ob začetku pomladi, ko je naše od slabih navad že tak obremenjeno telo še dodatno utrujeno od številnih virusov, ki so bili na pohodu čez zimo. Pri tem izjemno pomembno vlogo igra prebavni sistem – preverite zakaj!