Vizita.si

Kruh

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo

Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

Prehrana 14. 05. 2020 10.30

Tega o soli mogoče še ne veste

Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Novice 13. 05. 2020 10.22

Epidemija Covid-19 pomembno vpliva na prehranjevalne navade Slovencev

V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem področju. Prvi izsledki raziskave kažejo, da so gospodinjstva v času epidemije za preskrbo s hrano bistveno manj uporabljala večje trgovine, medtem ko se je znatno povečal obseg naročanja živil na dom.

Zdravje 08. 05. 2020 10.00

Za debelost so lahko krivi tudi hormoni! Preverite, kdaj

Prekomerna telesna teža in debelost negativno vplivata na naše psihofizično zdravje. O tem ni dvoma, in čeprav si težko priznamo, hitro občutimo posledice odvečne telesne teže: boleči sklepi, bolečine v hrbtenici, otekanje nog, utrujenost, slabo počutje in morebitne številne druge hujše, tudi psihične posledice.

Bolezni 08. 05. 2020 10.00

Glivica, ki jo pogosto spregledajo celo zdravniki

Mnogi se spopadajo z utrujenostjo, pogostimi glavoboli, ekcemi na koži, zamegljenim vidom, depresijo, pogostimi glivičnimi vnetji in drugimi težavami, za katere pa zdravniki preprosto ne najdejo vzroka in jih vedno znova pošljejo domov, češ da ne gre za nič resnega. A počutje je še vedno slabo. Eden izmed razlogov je lahko tudi prekomerno razraščena glivica kandida.

Zdravje 08. 05. 2020 09.45

Se spopadate z zaprtjem? To bo pomagalo!

V naši družbi je danes še vedno velik tabu pogovor o odvajanju, takšnem in drugačnem. Vendar ali ni normalno, da se pogovarjamo o tem, kaj nas pričaka na zadnjem koncu prebavne cevi? Če gledamo, kaj damo v usta, moramo pogledati tudi, kaj je na drugem koncu prišlo ven, saj velikokrat lahko iz pregleda fecesa ugotovimo, kaj se dogaja v našem črevesju. V končni fazi gre za končni produkt naše presnove, in v tem ni nič smešnega, nerodnega ali čudnega.

Prehrana 08. 05. 2020 08.30

Jabolčni kis zjutraj na tešče. Napaka, ki jo delamo prepogosto

Jabolčni kis ima številne dobrodejne učinke na naše telo. Ti so v zdravilstvu dobro poznani dolgo časa. Prav zato mnogi ljudje z jabolčnim kisom pričnejo že dan in pijejo že zgodaj zjutraj, da bi prebudili svojo presnovo. A previdno, da ne bi naredili napake, ki jo delamo prepogosto.

Prehrana 23. 04. 2020 09.13

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?

Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

Zdravje 21. 04. 2020 08.01

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?

Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Zlata leta 08. 04. 2020 09.07

To bo pomagalo znižati holesterol

Naj najprej pojasnimo, da holesterol sam po sebi ni nič slabega. Imamo ga vsi ljudje in brez njega ne bi mogli živeti. Proizvajajo ga naša jetra in nekaj ga zaužijemo s hrano. A težava se pojavi, ko imamo naenkrat preveč tako imenovanega LDL holesterola. Ta pa lahko maši žile in ko ga je preveč, je treba ukrepati in to preprečiti.

Prehrana 08. 04. 2020 08.37

Koliko pirhov lahko zaužijemo?

Prišel je čas velike noči in za mnoge čas barvanja pirhov. Če so nekoč jajca veljala za nezdravo živilo, danes temu ni več tako. Kaj je vzrok za to, nam je povedala dietetičarka Marina Zakić.

Zdravje 06. 04. 2020 07.40

Tri hranila, pomembna za zdravje vaše ščitnice

Za optimalno delovanje ščitnice so vsekakor pomembni cink, selen in jod. Cink je nujno potreben element za normalno rast in razvoj organizma, nevrološke funkcije, reproduktivne funkcije, celjenje ran in normalno delovanje imunskega sistema. Preverite, čemu služita jod in selen.

Dieta 03. 04. 2020 08.16

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja

Z načrtom, ki temelji na kliničnih študijah in katerega je zasnovala britanska zdravnica dr. Brooke Alpert, traja razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se organizem v popolnosti odvadi uživanja sladkorja in privadi na nov način prehrane, zgolj 30 dni. Najbolj pomembni so prvi trije dnevi diete, saj se tekom teh dni v popolnosti odrečemo sladkorju in vpeljemo nove prehrambene navade.

Dieta 02. 04. 2020 08.12

Kako shujšati po načelih naturopatije?

Poskusite upoštevati glikemični in inzulinski indeks ter se izognite belemu kruhu in sladkorju, a tudi določenim, sicer zdravim živilom. Takšni so naturopatski nasveti za hujšanje. Kaj nam je še povedala naturopatinja Erika Brajnik, si oglejte v videoprispevku.

Prehrana 02. 04. 2020 08.10

Kdo bi si mislil, da imajo toliko pozitivnih učinkov?

Ste v svojo prehrano že vključili semena? Marsikdaj jih zaradi njihove majhnosti kar spregledamo. Mislimo si, da že niso prava hrana – tista, ki res zasiti. In to konec koncev potrebujemo, kajne? Pa ni čisto res. S sezamovi semeni namreč zaužijemo veliko snovi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje.

Prehrana 21. 12. 2019 08.27

Kako zdrav je v resnici kruh z drožmi?

Razlogov, zakaj bi ga začeli peči, je veliko, sami lahko določate, katere sestavine in vrste moke boste uporabili, po možnosti naj bodo sestavine domače in ekološko pridelane. Tako pripravljeni pekovski izdelki so lažje prebavljivi, zaradi mlečnokislinske fermentacije. Vaše telo pa bo lahko dostopalo do mineralov in vitaminov, ki so v moki. Podaljšana obstojnost, nedrobljenje in izvrsten okus pa pridajo še dodatno prednost tovrstne peke.

Zdravje 13. 03. 2020 11.57

Naravno naredite nekaj za svojo prebavo

Prva stvar, ki jo lahko naredite za svojo prebavo: uživajte pravo hrano. Kaj to pomeni? Uživajte hrano, ki je naravna – sadje, zelenjavo, žita, stročnice, oreščke … Ko se enkrat na to navadimo, ni težko iz teh sestavin hitro pripraviti okusnega obroka. Marsikaj je mogoče pripraviti tudi za več dni vnaprej. Če uživate naravno hrano, boste tudi veliko težje pojedli preveč.

Prehrana 18. 02. 2020 08.48

6 zdravih prigrizkov, ki ne redijo

Čeprav mnogi ljudje čutijo občutek krivde, ko uživajo prigrizke, v resnici z njimi ni nič narobe – če jih izberemo pravilno. Jasno je, da nezdravi prigrizki vodijo v debelost, a dobra izbira prigrizka nam lahko pomaga do bolj ozkega pasu in celo do izgube odvečnih kilogramov. Tu je nekaj zlatih pravil prigrizkov, ki jih morate poznati.

Zdravje 14. 02. 2020 13.28

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen

S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Zdravje 23. 12. 2019 08.24

To je edini pravi način, da shujšate in ostanete vitki

Danes obstaja cela poplava nasvetov, kako izgubiti odvečne kilograme. Vrsta diet in drugih trikov, ki so se do sedaj že večkrat izkazali za neuspešne. A shujšati se da. Prav tako tudi ohraniti zdravo telesno težo. Vendar ne na hiter in čudežni način. Dietetičarka Marina Zakič v svojem zapisu razkriva, kaj je edini pravi in učinkoviti način za izgubo odvečnih kilogramov.

Življenjske zgodbe 13. 12. 2019 10.40

Neverjetna preobrazba MasterChefa Gašperja Kramarja

Gašper Kramar, ki smo ga spoznali v 4. sezoni šova MasterChef, je vso Slovenijo osupnil z neverjetno preobrazbo. V letu in pol mu je uspelo izgubiti 100 kilogramov, naslednji korak pa je operacija odstranitve odvečne kože. Kot pravi, si enkrat v življenju želi imeti izklesan trebuh, a pot do cilja v sklopu osebnega projekta 'SIXPACK' je še dolga. A simpatični 35-letnik verjame vase in je prepričan, da mu bo uspelo, njegov napredek pa bomo budno spremljali tudi na naši spletni strani.

Zdravje 13. 12. 2019 07.57

Kaj je dobro vedeti o medu?

Hladnejši del leta si pri nas brez medu kar težko predstavljamo. Velikokrat mu pripisujemo tudi kakšne zdravilne učinke. Pa imamo prav? To smo se odločili povprašati profesorja na ljubljanski Fakulteti za farmacijo prof. dr. Sama Krefta, mag. farm.

Razstrupljanje 23. 11. 2019 08.47

Razstrupljanje z grenko soljo številni odsvetujejo

Jetra lahko tako kot druge organe v telesu obremenimo zaradi jemanja določenih zdravil ali zaradi nezdravega načina življenja. Vsi pa dobro vemo, kako zelo pomembna so zdrava in spočita jetra za naše zdravje. Naturopatinja Hulda Clark je predstavila svojo metodo dvodnevnega čiščenja jeter s pomočjo grenke soli.

Prehrana 11. 11. 2019 14.50

Martinova pojedina je lahko okusna in zdrava

Martinovo ne slovi kot najbolj zdrav praznik, čeprav lahko dejansko to zelo hitro postane. Je pravi čas, da si privoščite manj znano gosje ali račje meso ter odštejete več denarja za buteljko res dobrega vina.

Zdravje 08. 11. 2019 13.14

Kako vse nam koristi žajbelj?

Zagotovo ste že slišali za naslednje ljudsko priporočilo: ko te boli grlo, grgraj žajbljev čaj. To zelišče, ki je doma v Sredozemlju, naj bi pomagalo pomiriti vnetje sluznice. Pa tudi sicer si je v tem letnem času priporočljivo kdaj privoščiti skodelico čaja iz njegovih posušenih listov, saj vsebujejo kar nekaj antioksidantov.

Prehrana 15. 10. 2019 13.15

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?

Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Bolezni 11. 10. 2019 08.39

Kaj storiti, ko na potovanju dobite drisko?

S potovalno drisko se sreča od 20 do 50 odstotkov ljudi, ki potujejo v tuje kraje, zlasti afriške, južnoameriške in azijske države. Kako se ji lahko izognete in kaj storiti v primeru bolezni?

Bolezni 09. 09. 2019 11.28

Živila, ki vam lahko rešijo življenje

Znanstvenik iz Univerze Harvard dr. William Li je razkril živila, ki vam lahko rešijo življenje. Vsi se dobro zavedamo, da je zdrava prehrana ključnega pomena za naše zdravje, a dr. Li je razkril, katera živila natanko lahko izboljšajo vaše naravne obrambne mehanizme telesa in pomagajo okrepiti telo za boj proti bolezni.

Zdravje 30. 08. 2019 12.51

Zakaj namesto belega izbrati polnozrnati kruh?

Uživajte živila polnozrnata, saj s tem zelo zmanjšate tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, je ta nevarna, saj pri bolnikih, pri katerih ni pravočasno odkrita, za tri do petkrat poveča tveganje za srčni infarkt. Kar 40 odstotkov prizadetih šele po tem dogodku izve, da imajo sladkorno bolezen.

Dieta 14. 08. 2019 11.45

Načini, kako lahko jeste kruh in testenine in shujšate

Ogljikovi hidrati sami po sebi niso problematični, če želite shujšati. Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da uživanje več vlaknin, ki jih dobimo iz polnozrnatih žitaric, kot so kosmiči, testenine, kruh in prav tako oreščki in stročnice lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca in prezgodnjo smrt. Ne le to, pomagajo nam tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Poglejmo, kako.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996