LDL holesterol

Stanje, ki lahko škoduje našemu zdravju
Zdrav holesterol (HDL) imamo vsi, težava pa nastane, ko se začne nabirati preveč slabega (LDL) holesterola. Zelo visok (škodljiv) holesterol lahko močno škoduje našemu zdravju, saj lahko vodi v različne bolezni srca, vključno s srčnimi infarkti, možgansko kapjo in z drugimi bolezni, kot je ateroskleroza. Nedavno pa naj bi bila celo dokazana povezava med visokim holesterolom in agresivno obliko raka prostate, okvaro spomina in celo z erektilno disfunkcijo.

To so po mnenju nutricionistov zdravstvene koristi grenivke
Bele, rumene, rožnate ali rdeče grenivke imajo številne zdravstvene koristi, zaradi katerih niso povsem podobne drugemu sadju.

Imate povišan holesterol v krvi?
Povišan slabi ali LDL holesterol v krvi spada med glavne vzroke za razvoj ateroskleroze, katere razvoj se začne v zgodnjem otroštvu, nekaj let ali desetletij pozneje pa se lahko izrazi v obliki bolezni srca in ožilja, vodilnega vzroka umrljivosti v razvitem svetu. Kako ravnati v primeru hiperholesterolemije?

Kako znižati holesterol s prehrano?
Če imamo težave s povišanim holesterolom, je med prvimi ukrepi zagotovo sprememba življenjskega sloga, pri katerem igra pomembno vlogo tudi naša prehrana. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Nevarno stanje, s katerim se spopada več kot 60 odstotkov Slovencev
Srčno-žilne bolezni so tako v razvitem delu sveta kot tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Dejavnikov tveganja je več, med najpogostejšimi pa je zagotovo povišan holesterol v krvi. Na srečo lahko že z manjšimi spremembami življenjskega sloga veliko pripomoremo k zmanjšanju tveganja za omenjene bolezni ter posledično boljši kakovosti življenja. Kako?

Ne boste verjeli, kako uporaben je
Cimet lahko doseže mnogo več kot samo začini vašo hrano in pijačo. Ta izjemna začimba se lahko bori proti okužbam, lajša bolečine v vratu in še veliko več! Poglejmo si nekaj zdravstvenih koristi cimeta.

Por: živilo, ki ščiti srce, prostato in debelo črevo
Spomladi vsi posegamo po spomladanskih živilih, premalokrat pa se spomnimo na odlično živilo, ki nam je tako rekoč pri roki – por. Dodajamo ga lahko številnim jedem, na primer enolončnicam, ali ga uživamo samostojno. V kombinaciji z muškatnim oreščkom pa je vsekakor zmagovalna kombinacija, ki je ne boste pozabili!

Bučna, lanena, sončnična semena ... Katera so najbolj zdrava?
Bučnična, lanena, sončnična semena ... Katera jesti, če imamo povišan krvni tlak, katera za zdrave kosti in navsezadnje, kakšne so zdravstvene koristi enih in drugih?

Kaj je holesterol in kje nastaja?
Kakšen je holesterol LDL in kakšen HDL? Kakšne so normalne ravni holesterola? V nadaljevanju si lahko preberete vse informacije, ki jih morate vedeti o holesterolu.

Največji garač v našem organizmu
Srce bo zdravo in srečno le, če bomo na življenje začeli gledati kot na vrednoto, kar med drugim pomeni tudi to, da ne bomo ignorirali zvišanega holesterola LDL. Višji, kot je, bolj strma in hitrejša je pot do bolezni srca in žilja, ki se lahko končajo usodno.

Stanje, ki naj bi bilo hujše od srčnega infarkta
Srčni zastoj ni enak srčnemu infarktu. Prvi ima na splošno slabšo prognozo, saj pri srčnem zastoju srce nenadoma neha utripati, njegova aktivnost pade iz ritma, dodatno pa je danega manj časa za oživljanje. Poznate vse simptome?

10 najbolj zdravih živil za vaše srce
90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

Zdrav zajtrk za zmanjševanje vnetij v telesu
Če ste taki kot večina ljudi, verjetno vsak dan vedno znova jeste enak zajtrk, ki se ga sčasoma že naveličate. V tem primeru vam predstavljamo recept za zajtrk, ki vam bo pomagal izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in zmanjšati vnetja v telesu.

Jabolčni kis zjutraj na tešče. Napaka, ki jo delamo prepogosto
Jabolčni kis ima številne dobrodejne učinke na naše telo. Ti so v zdravilstvu dobro poznani dolgo časa. Prav zato mnogi ljudje z jabolčnim kisom pričnejo že dan in pijejo že zgodaj zjutraj, da bi prebudili svojo presnovo. A previdno, da ne bi naredili napake, ki jo delamo prepogosto.

Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu
Ljudje v prehrani potrebujemo tudi maščobe. A zdrave maščobe. Eden njihovih najboljših virov je oreh. Zelo zdrava malica, s katero zaužijemo še vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Študija za študijo je pokazala, da uživanje orehov pomaga zniževati povišan holesterol oziroma preprečuje njegovo povišanje. Že zaradi tega varuje srce.

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?
Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Stiskajoča bolečina v mečih? Preverite, kako toge so vaše žile
Se spopadate s stiskajočimi bolečinami v mišicah meč med hojo? Vse težje prehodite tudi kratko razdaljo? Potem se morda spopadate s periferno arterijsko boleznijo, ki največkrat prizadene arterije spodnjih udov in se najpogosteje pojavi pri sladkornih bolnikih. Preverite, kako si pomagati.

To bo pomagalo znižati holesterol
Naj najprej pojasnimo, da holesterol sam po sebi ni nič slabega. Imamo ga vsi ljudje in brez njega ne bi mogli živeti. Proizvajajo ga naša jetra in nekaj ga zaužijemo s hrano. A težava se pojavi, ko imamo naenkrat preveč tako imenovanega LDL holesterola. Ta pa lahko maši žile in ko ga je preveč, je treba ukrepati in to preprečiti.

Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Prišel je čas velike noči in za mnoge čas barvanja pirhov. Če so nekoč jajca veljala za nezdravo živilo, danes temu ni več tako. Kaj je vzrok za to, nam je povedala dietetičarka Marina Zakić.

5 najboljših živil za vaše srce
Ohranjanje zdravega srca zahteva več kot le izogibanje hitri prehrani in močno predelani hrani. Zdravje srca izboljšate tudi, če izbirate živila, ki pomagajo znižati holesterol, krvni pritisk in vnetja v telesu. Tu je nekaj živil, ki so odlična za vaše srce.

6500 ljudi v Sloveniji ima to motnjo, a le 10 odstotkov jih ve zanjo
Družinska hiperholesterolemija je dedna motnja, ki jo spremlja zvišan "slabi" holesterol, in je izjemno nevarna, saj povečuje nagnjenost k prezgodnjemu pojavljanju bolezni srca in ožilja. Z njo se spopada okrog 6500 oseb v Sloveniji. Le 10 odstotkov pa jih ve, da jo ima. Prepoznajte simptome.

Poznate to neverjetno antioksidantno bombo?
Narava nas jeseni obda v tople jesenske barve in te se lahko znajdejo tudi na krožniku. Buče so odličen vir vitaminov in mineralov, ki bodo pred zimo naše telo dodobra nahranile s številnimi vitamini in minerali. So izjemno zdrave, saj so bogate z antioksidanti, hkrati pa vsebujejo malo kalorij, zato so odlična izbira za tiste, ki pazijo tudi na svojo linijo.

V Sloveniji ima več kot 60 odstotkov ljudi zvišan holesterol v krvi. Ste med njimi?
Dve tretjini odraslih Slovencev imata zvišan holesterol, ki je eden od najbolj ogrožajočih dejavnikov tveganja za pojav srčno-žilnih zapletov. Zato je za zdravo in kakovostno življenje zelo pomembno, da redno spremljamo vrednosti holesterola in ljudi ozaveščamo o njegovih škodljivih učinkih. O tem so na včerajšnji okrogli mizi, ki jo je organiziralo Združenje kardiologov Slovenije, govorili vodilni slovenski strokovnjaki.

Kako uspešno znižati holesterol?
Stresnemu načinu življenja se danes težko izognemo, hkrati pa premalo časa namenjamo skrbi za svoje zdravje. To pušča nemalo posledic. Zaskrbljujoč je podatek, da ima več kot 60 odstotkov Slovencev povišan holesterol, kar med drugim vodi v srčno-žilne bolezni, te pa so tudi najpogostejši vzrok smrti pri nas. Kako si lahko pomagamo?

Zakaj je temna čokolada lahko dobra za vas?
Če ste eden tistih, ki dneva ne more preživeti brez koščka čokolade, je idealna rešitev, da posežete po temni čokoladi. Tako boste po njej lahko posegli popolnoma brez slabe vesti, saj je v resnici zdrava za vas.

Kaj poveča tveganje za zgodnjo Azheimerjevo bolezen?
Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence; kar 60 do 80 odstotkov bolnikov jo ima. Ne vemo, kaj jo povzroča. Je pa dejavnik tveganja vsekakor starost, saj se običajno pojavi po 65. letu. A okoli 10 odstotkov bolnikov Alzheimerjevo bolezen dobi pred 65. letom. Takrat govorimo o zgodnji obliki. Raziskovalci so odkrili, kaj bi lahko bil dejavnik tveganja.

Sadež z veliko maščobami, ki vam lahko pomaga shujšati
Da je avokado dober vir zdravih maščob, že dobro vemo. A zadnja raziskava je pokazala, da nam kljub temu, da vsebuje veliko maščob, lahko pomaga pri hujšanju. Še več, pravzaprav je odličen za tiste, ki se spopadajo s prekomerno telesno težo ali debelostjo in imajo povečano tveganje za sladkorno bolezen.

Znižuje krvni pritisk, holesterol, izboljšuje razpoloženje ...
Ste že slišali za okro? Okra je živilo, ki ni samo okusno, a je tudi izjemno zdravo. Jedilni oslez ali okra je odlična v enolončnici, juhi ali solati, bogata pa je s številnimi vitamini in minerali. Okra pomaga znižati krvni pritisk, holesterol, izboljšuje razpoloženje in krepi imunski sistem. Priporočljiva je tudi za diabetike, saj pomaga uravnavati krvni sladkor.

Pijete mleko? Polnomastnega ali posnetega?
''Zakaj se zaradi polnomastnega mleka ne boste zredili, zaradi posnetega pa,'' je v svoji kolumni zapisal dr. Michael Mosley. Kot pravi, so v njegovem otroštvu vsi pili polnomastno mleko in je bilo veliko manj težav z debelostjo kot danes, ko vsi pijejo posneto mleko. Navedel pa je kar nekaj razlogov, zakaj danes tudi sam pije polnomastno mleko.

Znanstveniki razkrili, kar bi vsi morali vedeti o maslu
Maslo je prišlo na slab glas, ker vsebuje nasičene maščobe. Številni ljudje mislijo, da bodo zaradi visokega nivoja maščob, ki jih vsebuje maslo, dobili povišan holesterol, da se jim bodo zamašile žile in da imajo povečano tveganje za srčni infarkt. A temu ni tako, pravijo strokovnjaki.