PREHRANA

5 razlogov, zakaj je zdravo prehranjevanje postalo tako zapleteno
Imate težave z zdravim prehranjevanjem? Zdi se, da je naš odnos do hrane postal precej zapleten, a zakaj je temu tako?

Živila, ki vsebujejo nikotin
Nikotin je sicer zelo zasvajajoča kemična spojina, ki jo najdemo v cigaretah, žvečilnem tobaku in izdelkih za vaping. Toda ali ste vedeli, da se nikotin nahaja tudi v nekaterih živilih?

Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti
Morska hrana ni samo izjemno okusna, pač pa ima zaradi vsebnosti številnih hranil mnoge pozitivne učinke na naše zdravje in vitalnost, ravno zato nutricionisti priporočajo, da jo uživajte najmanj trikrat tedensko.

Ali je prehranjevanje pred zasloni res tako slabo?
V današnjem hitrem svetu, kjer nam pogosto zmanjkuje časa za sprostitev, je prehranjevanje pred zasloni postala vsakdanja navada. Kljub udobju in prijetnem vzdušju se strokovnjaki strinjajo, da gledanje televizije med jedjo prinaša številne negativne posledice. V tem članku bomo raziskali, zakaj je ta navada škodljiva in kako vpliva na naše telesno ter čustveno stanje.

Veste, kako zelo zdravi so sveži in naravni sokovi?
Za kaj vse so dobri sveži in naravni sokovi? Kakšne so prednosti, morda slabosti? Vse to izveste v spodnjem besedilu.

Nepričakovani simptomi gastritisa
Imate akutni ali kronični gastritis? Ne ena ne druga diagnoza nista najbolj optimalni. Pri akutnem gastritisu so simptomi novi in običajno ne trajajo dolgo, pri kroničnem gastritisu pa so simptomi dolgotrajni.

Če si želite zdravja, ne delajte tega svoji prebavi
Prebavni sistem je sestavljen iz črevesja in drugih organov, kot so jetra, trebušna slinavka in žolčnik, ki v telesu razgradijo hrano in absorbirajo hranila. V spodnjem članku preberite, katerih pet živil škoduje prebavnemu sistemu.

Neprijetna tegoba, ki smo ji z leti vse bolj izpostavljeni
Staranje je naravni proces, ki mu žal ne moremo ubežati. Zunanje znake z uporabo različnih preparatov in tretmajev še nekako uspemo prikriti in upočasniti, a telo se stara tudi navznoter, tam pa ne pridejo v poštev niti kreme in barve niti razni posegi, s katerimi bi ustavili čas. Na katere organe pa ima staranje največji vpliv?

Če greste na veliko potrebo več kot tolikokrat, lahko to predstavlja težavo
Zmotno je prepričanje, da bi morali blato odvajati vsak dan in to takoj, ko se zbudimo. Pogostost in kdaj se po mnenju zdravnikov od človeka do človeka zelo razlikuje.

Trije načini za bolj hranljivo prehrano
Ko gre za ohranjanje zdravja, je prehrana poleg gibanja in razgibavanja telesa ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za zdravje svojega telesa. Če želite jesti bolj hranljivo, a ne veste povsem, kako začeti in nadaljevati, predstavljamo nekaj preprostih sprememb, ki bodo koristile vašemu zdravju.

Poznate alfalfo?
Alfalfa ali po naše lucerna je s hranili bogata rastlina, ki se običajno uporablja za krmo živine. Ljudje so jo uporabljali tudi kot zeliščno zdravilo za uravnavanje holesterola, sladkorne bolezni in podobno.

Vohanje ni vedno zanesljiv test za preverjanje varnosti hrane
Ste med tistimi, ki vonjajo hrano, da preverijo, če je ta še vedno užitna oz. varna za uživanje? Poglejmo si, zakaj ta 'test' ni zanesljiv.

5 dejstev o debelosti, ki niso povezana (zgolj) s prehrano
Velikokrat za debelost krivimo neustrezno prehrano (največkrat upravičeno, a ne vedno) ter nezadostno količino gibanja. Zakaj pa določenim posameznikom, čeprav se pravilno prehranjujejo in telovadijo, še vedno ne uspe shujšati?

Triki, ki vam bodo preprečili, da bi pojedli več, kot bi bilo zdravo
Ste med tistimi, ki radi posežejo po 'nezdravih' prigrizkih in se jim nikakor ne morete upreti? Ali pa ste tisti, ki poje bistveno preveč hrane in jeste še naprej, kljub temu da ste siti? Glavni izziv je seveda v hrani – zakaj in kako jeste, toda pomagajo vam lahko tudi triki, pri in s prehrano. Poglejmo si nekaj najpogostejših.

Razlogi, zakaj se koža bolj masti v poletnem času
Koža se poleti bolj masti iz številnih razlogov. Nekateri med njimi zajemajo okoljske dejavnike, drugi biološke procese. Poglejmo si nekaj glavnih razlogov in seveda tudi rešitev.

Živila, ki pomagajo proti utrujenosti
Vemo, da lahko prehrana in določena živila vplivajo na izboljšanje naše koncentracije ali pa tudi nasprotno – po določenih živilih smo lahko zelo zaspani. (Zdrava) prehrana je bistvenega pomena ne le za premagovanje utrujenosti, temveč tudi za celotno optimalno počutje.

To je največja napaka, ki jo naredimo, ko se odločimo za hujšanje
Mnogo ljudi ni zadovoljnih s svojo zunanjo podobo. Poleg znakov staranja so za to v največji meri krivi odvečni kilogrami. Ti se praviloma ne pojavijo čez noč, temveč se počasi in precej neopazno nalagajo na naša stegna, boke, trebuh ter ostala kritična področja. Ko nas začnejo motiti, se jih želimo seveda čim prej znebiti, zato smo pripravljeni poseči po številnih, v mnogih primerih precej drastičnih dietah. A te na dolgi rok, žal, ne bodo učinkovale.

5 idej za preproste zajtrke, ko se vam mudi
Se vam vsako jutro mudi? To definitivno ni izgovor, da ne bi zajtrkovali! Naslednje ideje so fantastične prav za jutra, ko nimate časa in potrebujete hiter, a zdrav zajtrk!

Kakšna prehrana je najboljša za starejše?
Nova študija je pokazala, da lahko dieta, ki je bogata z beljakovinami in ima nizko vsebnost kalorij, pomaga starejšim odraslim z debelostjo izgubiti več teže, hkrati pa ohraniti mišično maso in izboljšati gostoto kosti.

Za to boleznijo naj bi zbolela vsaka peta ženska
Zagotovo ste že slišali za marsikatero bolezen ščitnice, malo manj poznan pa je Hashimotov tiroiditis. Kaj je omenjena bolezen, kako prepoznamo znake in na kaj moramo biti pozorni, si lahko preberete v nadaljevanju.

Kakšna mora biti prehrana pri lupusu?
Nobena hrana ne povzroča lupusa, niti ga ne more pozdraviti. Vsekakor pa lahko uravnotežena in zdrava prehrana pomaga pri celovitem načrtu zdravljenja in obvladovanja bolezni.

'Zdrava' živila, ki imajo mnogo več sladkorja, kot si mislite
Velikokrat se določena živila v družbi dojemajo kot zdrava, četudi niso. Kljub lepi embalaži in lepo zapakirani vsebini je zelo pomembno, da znamo brati drobni tisk, predvsem pa se zavedamo, da določena živila, četudi se oglašujejo in dojemajo kot zdrava, le-to niso.

Zato je visok krvni tlak tako nevaren
Hipertenzija ali visok krvni tlak je žal (pre)pogost pojav. To stanje predstavlja tudi največje tveganje za razvoj bolezni srca in srčnega napada, ki sta dva največja vzroka smrti po vsem svetu. Na srečo lahko stvari v prvi vrsti preprečite, kasneje pa vrednosti tudi znižate, če visok krvni tlak že obstaja. Ne ponavljajte napak, ki vodijo do zvišanja krvnega tlaka.

Kaj se zgodi, če mesec dni vsak dan pojeste 2 banani?
Banane so eden najbolj priljubljenih sadežev na svetu, saj so odličnega okusa, nas nasitijo in so izjemno hranljive. Preproste so tudi za to, da jih vzamemo s seboj v službo ali na pot in imamo tako zdrav in hranilen prigrizek. K sreči tudi niso drage.

Poletno sadje, ki ga vsi obožujemo, je odlično za naše zdravje
Že dolgo vemo, da češnje in drugo koščičasto sadje zagotavljajo vrsto osnovnih vitaminov in mineralov. Toda tu je še nekaj razlogov, da poskrbite, da so na vašem jedilniku.

Tako boste med poletjem ostali v formi
Poletni meseci so idealni za ohranjanje dobre fizične pripravljenosti in zdravega načina prehranjevanja. Daljši dnevi in lepše vreme ponujajo številne priložnosti za telesno dejavnost na prostem in uživanje sveže, sezonske hrane.

Ne počnite teh stvari na prazen želodec
Morda imate težave z želodcem ali prebavo, morda ne. Vsekakor pa v vsakem primeru obstajajo stvari, ki jih ni dobro delati na prazen želodec. Poglejmo si jih nekaj.

Pomanjkanje vitamina B12 lahko škoduje duševnemu zdravju in celo povzroči paranojo
Vitamin B12 je ključen za številne telesne funkcije – od presnove našega organizma do delovanja živčnega in krvožilnega sistema. Če naše telo ne dobi dovolj vitamina B12, lahko to povzroči številne motnje in bolezni.

Imajo ljubitelji kave manjše tveganje za smrt?
Bi lahko bila to dobra novica za ljubitelje kave?

Zelenjava, ki je zagotovo še ne poznate
Bok čoj, znanstveno znan kot Brassica rapa in včasih imenovan tudi pak čoj, je temno zelena zelenjava, natančneje vrsta kitajskega zelja, ki izvira iz Kitajske.