Vizita.si

PREHRANA

Koža 27. 08. 2023 05.00

Razlogi za nastanek aken v odrasli dobi

Akne niso le težava najstnikov, temveč se lahko pojavijo tudi v odrasli dobi. Nastanek aken pri odraslih je lahko frustrirajoč in neprijeten, saj vpliva na samozavest in kakovost življenja posameznika. Zakaj se pojavijo in kako jih zdravimo?

Imunski sistem 25. 08. 2023 05.00

Okrepite imunski sistem še pred prihodom jeseni

Imunski sistem je ključen za naše zdravje in dobro počutje. Še posebej pomembno pa je poskrbeti za njegovo okrepitev pred prihodom jeseni, ko se poveča tveganje za prehlade, gripo in druge okužbe dihal.

Bolezni 23. 08. 2023 05.00

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja

Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

Prehrana 22. 08. 2023 05.00

7 stvari, ki jih morate vedeti o matchi

Matcha v zadnjem času dobiva vedno več pozornosti. Poglejmo si, zakaj.

Zdravi zobje 21. 08. 2023 05.00

Vzroki za umik dlesni, simptomi in možnosti zdravljenja

Dlesen (gingiva) pokriva in obdaja majhen delež zunanjega dela zoba, ki se imenuje zobna krona, ter zobni vrat, ki se nahajata nad zobno korenino, ki je vsidrana v kost zgornje ali spodnje čeljusti. Ima pomembno vlogo pri zaščiti korenine zoba in okoliške kostnine ter ohranjanju zdravega in stabilnega okolja za zobe. Z zdravimi dlesnimi se zob tesno povezuje v svoja okoliška tkiva in jih varuje pred vnetji in drugimi težavami.

Prehrana 18. 08. 2023 05.00

Prehranska dopolnila – kdaj so smiselna, kdaj ne?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, aminokisline, rastlinski izvlečki, encimi in druge snovi. Namen teh dopolnil je dopolnjevanje prehrane posameznika s specifičnimi hranilnimi sestavinami, ki jih morda ne zaužije v zadostnih količinah skozi običajno prehrano.

Prehrana 17. 08. 2023 05.00

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?

Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Moško zdravje 16. 08. 2023 05.00

Pridobivate kilograme in se potite?

Že nekaj časa je znano dejstvo, da v menopavzo ne vstopajo le ženske, temveč tudi moški. Moško menopavzo imenujemo andropavza, njeni simptomi pa so lahko enako neprijetni kot simptomi ženske menopavze.

Prehrana 13. 08. 2023 05.00

7 znakov, da vam primanjkuje beljakovin

Beljakovine so eno od treh glavnih makrohranil, vendar jih veliko ljudi zaužije premalo. Spodaj so navedeni simptomi, ki kažejo, da potrebujete več beljakovin na svojem jedilniku.

Simptomi in bolezni 09. 08. 2023 05.00

Zakaj se poleti prehladimo?

Zagotovo ste se že vprašali, zakaj se poleti kljub visokim temperaturam lahko prehladimo. Poletje je čas, ko se večina ljudi veseli sončnih dni, toplega vremena in dopustov. Vroče temperature in topli sončni žarki. Prehlad pa vendarle ni omejen samo za hladnejše mesece. Poglejmo, zakaj do njega pride tudi poleti. Razlogi so zelo preprosti.

Prehrana 08. 08. 2023 05.00

Začnite dan s takšno energijsko bombo

Začnite dan z zajtrkom, ki vam bo dal ogromno energije. Preprosto ga je pripraviti, vsebuje sezonsko sadje, pa še okusen je. Nikar pa ne posezite po kakšnih rogljičkih ali mafinih. Sladkor namreč povzroči, da ste zelo hitro spet lačni in da se kmalu počutite utrujeni. Vi pa želite imeti do večera približno iste ravni energije, da lahko res užijete dan, ki je pred vami.

Dieta 07. 08. 2023 05.00

Zato se redimo

Včasih se nam zdi, da delamo vse prav, toda želenega učinka ni od nikoder, medtem ko smo se neizmerno trudili, a očitno zaman. Zaradi tega smo lahko brezvoljni in se sprašujemo, kako je mogoče, da tehtnica kaže več in ne manj. Mogoče smo rekli NE banjici sladoleda, čipsu, čokoladi in drugim pregreham, ampak nič ni pomagalo. Ali ima potem še smisel, da se sploh trudimo? Zakaj se ne bi tokrat raje vprašali, kaj delamo narobe, da nikakor ne pridemo do pravih rezultatov.

Starostne bolezni 02. 08. 2023 11.16

Ukrepi, ki lahko preprečujejo demeco

V Sloveniji za neko obliko demence trpi okoli 32 000 ljudi, število pa bi se lahko do leta 2035 podvojilo. Eden od razlogov za to je, da je vsako leto odstotek starejših prebivalcev večji. Trenutno je delež ljudi, starejših od 65 let v Sloveniji 18,4%. Podobno je tudi v drugih državah zahodnega sveta, kjer se povečuje delež ljudi z demenco. A pred demenco se lahko zavarujemo, in sicer z naslednjimi sedmimi ukrepi.

Prebava 31. 07. 2023 05.00

To so najpogostejše dopustniške napake

V času dopusta je dobro vsaj za nekaj dni zamenjati domače okolje, se sprostiti ter spočiti telo in duha. A tudi med brezskrbnim počitnikovanjem lahko pride do raznih nepredvidenih situacij, na katere niste pripravljeni in nanje med načrtovanjem morda niti ne pomislite. Še posebej pogoste so prebavne težave, ki so lahko posledica različnih 'počitniških' dejavnikov. Razloga za paniko ni, dobro pa je vedeti, kako v takih primerih poskrbeti za čimprejšnje olajšanje.

Bolezni 30. 07. 2023 05.00

14 znakov, da je vaš sladkor previsok

Prva stvar, na katero pomislimo, ko se pogovarjamo o visokem krvnem sladkorju, je sladkorna bolezen. Gre za izjemno nevarno in smrtonosno stanje, ki ga moramo jemati resno, če se z njim spopademo. A še preden se razvije sladkorna bolezen, nam telo sporoča, da je krvni sladkor previsok. Preverite, kako.

Prehrana 27. 07. 2023 05.00

Okusni in zdravi prigrizki, ki jih morate preizkusiti

Iščete zdrav prigrizek? Predstavljamo vam nekaj idej za zdrave in okusne prigrizke, ki jih enostavno morate preizkusiti!

Zdravi zobje 27. 07. 2023 05.00

Najpogostejši vzrok zloma zoba

Zlomljen zob je boleča izkušnja, ki jo lahko doživi vsak do nas. Razlogi za zlom so različni: od zunanjih dejavnikov, kot je poškodba, do notranjih, ki so lahko posledica nepravilne sestave sklenine – zunanjega ovoja zoba in kariesa. Veliko vlogo igra preventiva, pomembno pa je tudi, da se zavedamo, kako postopati ob takem dogodku.

Žensko zdravje 26. 07. 2023 05.00

Kako se žensko telo spreminja med menstrualnim ciklom?

Hujšanje je pogosta tema za mnogo žensk, saj si želijo doseči in vzdrževati zdravo telesno težo. Pri ženskah, ki imajo menstruacijo, pa se lahko pojavijo nekatere specifične spremembe in izzivi v povezavi s hujšanjem. V članku bomo raziskali, zakaj je hujšanje pri ženskah, ki imajo menstruacijo, lahko drugačno ter kako razumeti spremembe in jih obrniti v svoj prid.

Zdravi zobje 25. 07. 2023 08.40

Kaj se zgodi, če krvavijo dlesni?

Krvaveče dlesni so težava, s katero se vsaj enkrat v življenju srečamo vsi. Lahko se pojavijo med ščetkanjem zob, med uporabo zobne nitke ali medzobnih ščetk ali pa celo spontano. Običajno je stanje povezano z vnetjem dlesni, strokovno poimenovanim gingivitis, ki je prva stopnja parodontalne bolezni oziroma bolezni obzobnih tkiv. Lahko pa je krvavitev prisotna tudi iz drugih razlogov.

Prehrana 13. 07. 2023 05.00

Iz česa je sestavljen uravnotežen obrok, zakaj so ta hranila pomembna in na kaj vplivajo?

Uravnotežena prehrana je ključni element zdravega življenjskega sloga. Sestoji iz uživanja raznolikega nabora hranilnih snovi, ki telesu zagotavljajo potrebno energijo, vitamine, minerale in druge snovi, potrebne za pravilno delovanje telesa.

Ginekologija in porodništvo 11. 07. 2023 05.00

Hipertenzija v nosečnosti – je stanje lahko nevarno?

Zaradi visokega krvnega tlaka ali hipertenzije se ne boste nujno počutili slabo, pa vendar je lahko včasih visok krvni tlak med nosečnostjo resne narave!

Prehrana 10. 07. 2023 05.00

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje

Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Prehrana 05. 07. 2023 05.00

Vse zdravstvene koristi koriandra

Koriander je zelišče, ki ponuja pomembna hranila, kot so vitamini A, K in C ter antioksidanti za zdravje srca. Za kaj vse je (še) dober?

Srčno žilne bolezni 04. 07. 2023 05.00

Navade, s katerimi lahko nadzorujete krvni tlak

Naslednje navade, ki so jih povzeli kardiologi za spletno stran The Healthy, naj bi pomagale nadzorovati krvni tlak in zaščititi naše srce.

Prehrana 04. 07. 2023 05.00

Pozabljeno žito, ki lahko zmanjša apetit in spodbudi presnovo

Že uživate ječmen? Kar malo pozabljeno žito ni le zelo zdravo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition (Britanski zbornik nutricistike), pravi, da lahko uživanje ječmena pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.

Prehrana 03. 07. 2023 05.00

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati

Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

Prehrana 30. 06. 2023 05.00

Zakaj bi morali jesti več lanenih semen?

Že uživate lanena semena? Če še ne, je morda čas, da jih začnete. Poglejmo si prednosti.

Prehrana 24. 06. 2023 05.00

Splošna priporočila za prehrano v vročih mesecih

Večina ljudi obožuje poletje, visoke temperature in vse prijetne aktivnosti, ki pridejo zraven. A kot nenehno opozarjamo, vročina povzroča tudi tegobe – od vročinskih udarov, do utrujenosti telesa, do resnih simptomov, ki se jih lahko s preventivo izognemo. Poleg vsesplošnih nasvetov, predvsem pitje zadostne količine vode, je dobro, da pogledamo tudi na svojo prehrano.

Prehrana 23. 06. 2023 05.00

Ali lahko in kako pospešimo metabolizem?

Nič nenavadnega ni, da ljudje, ko začnemo hujšati, kalorije pa ne gredo nikamor, krivimo svoj metabolizem. Na kaj ta vpliva in kako ga lahko pravzaprav pospešimo?

Novice 21. 06. 2023 05.00

Dobrobit živali je osnova za prirejo mesa višje kakovosti

Skrb za dobrobit živali je ključnega pomena pri prireji mesa z oznako "izbrana kakovost – Slovenija". Kmetje so zavezani zagotavljati najboljše pogoje za živali in njihova prizadevanja imajo številne pozitivne učinke na celoten sistem pridelave hrane.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996