PREHRANA

Ste pogosto utrujeni? Morda se razlog skriva v pomanjkanju vitamina C
Vitamin C, znan tudi kot L-askorbinska kislina, je vodotopen vitamin, ki je bistven za številne funkcije telesa. Vitamina C človek ne more sintetizirati, kar pomeni, da ga moramo pridobivati iz virov hrane. Kakšni so torej znaki in simptomi pomanjkanja vitamina C?

Imate visok krvni tlak? Potem morate vedeti to
Če vprašate katerega koli zdravnika, kaj je najslabša stvar, ki jo lahko naredite za svoje zdravje, vam bodo skoraj vsi povedali enako.

Kako kljub šibkemu imunskemu sistemu ohranjati svoje zdravje?
Bele krvne celice, protitelesa in druge komponente, vključno z organi in bezgavkami, tvorijo imunski sistem telesa. Ta ščiti telo pred okužbami. Oseba s šibkim imunskim sistemom pa je lahko posledično bolj nagnjena k pogostim okužbam, bolj pa je nagnjena tudi k obolenjem. Kako lahko zavarujemo svoj imunski sistem in kako lahko kljub šibkemu imunskemu sistemu ohranjamo svoje zdravje?

Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih lahko povzroča
Neprijetne vetrove povzroča uživanje polnozrnatih ogljikovih hidratov, so odkrili danski znanstveniki. A pozor. To ni negativno. Nasprotno. Zaradi tega niste napihnjeni in vam bolje delujeta črevesje in prebava.

Preprosti načini, s katerimi lahko poskrbimo za svoje duševno zdravje
Živimo v času, v katerem smo iz najrazličnejših strani obdani z nešteto informacijami. Različni duhovni, fitnes in drugačni guruji nam vsak iz svoje strani podajajo nasvete in pravila za dobro življenje, kaj kmalu pa se zaradi nakopičenega znanja lahko izgubimo.

5 mitov o topljenju maščobnih oblog, ki jih morate pozabiti
Vse dokler ne nehamo verjeti v mite in neresnice v povezavi s hujšanjem in topljenju maščobnih oblog, ne moremo zares začeti živeti zdravega življenja. To pa je navsezadnje naš cilj, kajne? Zdravo življenje namreč, ne zgolj in samo hujšanje.

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?
Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Previdno, če imate to stanje
Atopijski dermatitis in težave z razdraženo in atopično kožo so vse bolj razširjene težave, ki ne vplivajo zgolj na kožo posameznika, temveč tudi na njegovo samozavest. Koža je namreč pogosto razdražena, rdeča, suha, pojavljajo se celo ekcemi, zaradi česar številni kožo skrivajo in se izogibajo medosebnim stikom. Prav zato je pomembno, da oseba, ki trpi za tem stanjem, najde ustezno kozmetiko, ki mu pomaga, veliko pa lahko naredi tudi s prilagajanjem v vsakodnevnem življenju.

7 prebiotičnih živil, ki lahko pomagajo prebavi
Če želite nekoliko izboljšati svojo prebavo, je tukaj nekaj najboljših prebiotičnih živil, ki jih priporočajo dietetiki.

Življenjska preobrazba Ane, ki vas bo navdušila
Vsako obdobje ima svoje dobre in slabe plati, a kakor koli pogledamo, vedno težimo k temu, da bi se čim bolje počutili v svoji koži in to ne glede na spol, leta ali kar koli drugega. V resnici nikoli ni prepozno. "In odličen primer za to je moja pacientka Ana," pove Miran Križančič, specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije: "Njena zgodba je živ dokaz, da so leta zgolj številka."

Dedna bolezen, ki lahko povečuje tveganje za srčni infarkt
Stanje z nenormalno visokimi vrednostmi krvnega holesterola in oz. ali trigliceridov in drugih vrst krvnih maščob imenujemo dedna hiperlipidemija. Kakšni so simptomi in kakšno je tveganje?

Vitamini, minerali in vlaknine – kje jih najti?
Velikokrat slišimo in govorimo o pomenu vitaminov, mineralov in vlaknin na naše zdravje, a mnogo ljudi ne ve, v katerih živilih se ti skrivajo. Katera hrana je najboljši vir najpomembnejših vitaminov, mineralov in vlaknin za naše telo?

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

5 živil, ki lahko okrepijo vaš imunski sistem
Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko okrepimo imunski sistem, in hrana je vsekakor eden izmed njih!

Nutrigenetika: kaj imajo geni z našo telesno težo?
Leta 2003 je Ioannis Arkadianos začel raziskovati potencialno uporabo preskušanja hranil v protokolih za uravnavanje telesne teže. Prišel je do zanimivih spoznanj, ki pa so se skozi leta še naprej razvijala. Poglejmo si, kaj sploh je nutrigenetika in kaj imajo geni z našo telesno težo.

Je boljši čaj v vrečkah ali čaj iz suhih zelišč?
Eden glavnih argumentov v prid čaja iz suhih zelišč je njegova višja kakovost zdravilnih sestavin.

Znaki, da jeste preveč 'slabe' hrane
To, kar jemo se odraža na našem počutju, na naših laseh, koži, ustih in praktično na vseh delih našega telesa. Poglejmo si najpogostejše 'simptome', ki razkrivajo, da uživamo preveč 'slabe' oz. 'prazne' hrane.

5 znakov, ki kažejo, da vam primanjkuje kalija
Če ste med tistimi, ki uživajo veliko vnaprej pripravljenih živil in hitro pripravljene hrane, ste tudi med tistimi, ki imajo veliko verjetnost za pomanjkanje kalija.

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?
Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.

Gripa in prehlad – kako se zaščititi?
Pozimi, ko so temperature nižje in na prostem preživimo precej manj časa kakor poleti, odpornost imunskega sistema nekoliko upade, medtem ko zaprti prostori še dodatno spodbudijo prenos virusov, zaradi česar se pojavijo različna sezonska obolenja.

Brstični ohrovt – zelena 'bombica', ki ima številne pozitivne učinke
Brstični ohrovt ima specifičen okus, posledično pa ni vsem pri srcu. Še več, večina ljudi ga preprosto ne mara. Vendar ne smemo pozabiti na njegova kakovostna mikrohranila, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Poglejmo si, kako.

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

4 razlogi, zakaj začeti jemati beta glukane še danes
Beta glukani so vodotopne prehranske vlaknine, ki jih najdemo v nekaterih gobah, morskih algah in žitaricah, kot so ječmen, oves in pšenica. Veliko se je že govorilo o njihovem koristnem vplivu na imunski sistem in njihovo vlogo pri borbi z bakterijami in virusi. Vendar le redko kdo ve, da so beta glukani na Japonskem registrirani kot zdravilo, ki pomaga pacientom pri zdravljenju rakavih obolenj, da imajo pomembno vlogo pri zdravju srca in celo pri hujšanju. Zakaj bi torej morali razmisliti o dodajanju beta glukanov v vaš jedilnik?

Rak ščitnice: vzroki, simptomi in zdravljenje
Zdi se, da so bolezni ščitnice v porastu. Čeprav ima večina od njih odlično prognozo, rak ščitnice zahteva dolgotrajno spremljanje pod specialističnim nadzorom.

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?
Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Preverite, v kakšnem stanju je vaš krvni obtok
Po poročanju portala Mindbodygreen naš krvni obtok vključuje približno 96.560.000 kilometrov krvnih žil, ki delujejo kot mreža za ohranjanje in gibanja telesa. Dobra cirkulacija je zato izjemnega pomena. Poglejmo si, kako lahko ugotovimo, v kakšnem stanju je krvni obrok, in nasvete, kako ga lahko izboljšamo.