Prehranske maščobe

Kako (pre)hrana vpliva na hormone?
Ali vpliva prehrana na občutljivost celic na hormonske signale, tj. na njihovo sposobnost odzivanja na hormonska sporočila? Z drugimi besedami, ali so tkiva in celice manj odporna ali bolj občutljiva na hormone v odvisnosti od določenih prehranskih sestavin, vzorcev prehranjevanja ali celotne prehrane?

'Slaba hrana ne obstaja!'
Zagotovo ste že slišali za 'kulturo diet' in njene škodljive posledice. Verjetno tudi veste, da popolno odpovedovanje eni hrani, enemu živilu ali skupini živil navadno vodi v ekstremna vedenja, ko pač enkrat posežemo po tovrstni hrani. O tem, zakaj ni nobeno pretiravanje dobro, še manj ekstremizem, zakaj se moramo enkrat za vselej odreči kulturi diet in zakaj slaba hrana sploh ne obstaja, je spregovorila tudi Stefani Sassos, ki je za Good Housekeeping napisala čudovito besedilo, ki ga povzemamo v nadaljevanju.

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

'Samo eno živilo ne more okrepiti imunskega sistema'
V teh dneh veliko poslušamo o tem, kako pomembno je okrepiti svoj imunski sistem, da bomo lažje kljubovali virusom in bakterijam, ki so s hladnejšimi dnevi začeli intenzivneje razsajati med nami. Še prej se je pametno podučiti o tem, kako imunski sistem sploh deluje in na kakšen način lahko vplivamo na njegovo delovanje, zato smo na pogovor povabili prehransko terapevtko Simono Fabjan, ki nam je pojasnila vlogo prehrane pri delovanju imunskega sistema ter podala nekaj praktičnih nasvetov za boljše splošno zdravje.

Popoln recept za krepitev imunskega sistema
Jesen je čas intenzivne krepitve imunskega sistema, zato se na naših krožnikih znajde več živil, bogatih z vitamini in minerali, dodatno si poskušamo pomagati tudi z raznimi prehranskimi dopolnili. A pogosto se vsem prizadevanjem navkljub ne uspemo obraniti pred virusi. Zakaj je temu tako? Ker zdravje našega organizma ni odvisno samo od imunskega sistema!

Kakšna mora biti prehrana pri aterosklerozi?
Bolezni srca in ožilja so splošna težava sodobne družbe. Ateroskleroza je glavni vzrok za srčno-žilna obolenja, ki povzroča visoko stopnjo umrljivosti prebivalstva.

Primer dneva uravnoteženega prehranjevanja
Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Kombinacija pravilnih hranil, ustrezne hidracije in raznolike prehrane lahko pomaga telesu zagotoviti vse potrebne snovi, ki jih potrebuje za pravilno delovanje.

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja
Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

Iz česa je sestavljen uravnotežen obrok, zakaj so ta hranila pomembna in na kaj vplivajo?
Uravnotežena prehrana je ključni element zdravega življenjskega sloga. Sestoji iz uživanja raznolikega nabora hranilnih snovi, ki telesu zagotavljajo potrebno energijo, vitamine, minerale in druge snovi, potrebne za pravilno delovanje telesa.

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?
Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

Simptomi, ki nakazujejo na težave z jetri
V zadnjih letih je izjemno priljubljen koncept 'čiščenja' telesa, ki naj bi se ga lotili zlasti po praznični hrani ali po daljšem obdobju nezdravega prehranjevanja ter pretiravanja z alkoholom, torej tudi po turneji spomladanskih in poletnih piknik zabav. Istočasno lahko beremo, da se je naše telo sposobno povsem samo očistiti toksinov in pri tem procesu ne potrebuje izdatne pomoči od zunaj. Je torej razstrupljanje zgolj modna muha sodobnega potrošništva?

Vse, kar morate vedeti o makro in mikrohranilih
Če želimo razumeti prehrano, moramo poznati njene osnovne gradnike.

Tega nikar ne delajte
Kljub temu, da veliko pozornosti namenimo skrbi za svoje lase, da bi bili ti čim lepši, zdravi in sijoči, se več kot polovica odraslih sooča z izjemno neprijetno nadlogo – s prhljajem. Ta se sicer največkrat pojavi v blažji obliki, a se ga vendarle številni sramujejo, celo tako zelo, da omejujejo svoje družabno življenje. Ni treba, da je temu tako, saj s pravilnim pristopom lahko uspešno kljubujete nadležnim belim luskam.

Vse fantastične koristi kefirja, ki jih morate poznati
Kefir vsebuje številne hranilne snovi in probiotike, prav zaradi tega pa je med mnogimi zelo priljubljen. Določeni posamezniki nanj prisegajo celo bolj kot na jogurt.

Nova študija bi lahko nakazovala na presenetljivo povezavo
Ugotovitve ponujajo razmislek o maščobah v naši prehrani. Slednje naj sploh ne bi bile tako slabe, kot radi prebiramo!

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Ste že slišali za ta izjemen vir vlaknin?
V zadnjih nekaj letih se je naš nabor vsakodnevnih obveznosti precej podaljšal, zato nam ostaja vse manj časa za gibanje, sprostitev in zdravo prehranjevanje. Ko nas popade lakota, iščemo hitre rešitve, ki pa pogosto niso najbolj prijazne do naše prebave. Posledica je kritični porast funkcionalnih tegob sodobnega časa: zaprtja, zgage ter napihnjenosti, vse pogostejša je tudi lena prebava. Če stanje ni bolezensko, je zdrava prebava zagotovo dosegljiva – preverite, kako!

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?
Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Za kaj vse je dober avokado?
Avokada je v naši prehrani vse bolj priljubljen, saj ni skrivnost, da ima mnogo koristnih snovi, ki blagodejno delujejo na naše zdravje. Več o njegovih prednostih si lahko preberete v nadaljevanju.

Zdravstvene koristi češenj, ki jih še ne poznate
Češnje so okusna poletna poslastica, s prehranskega vidika pa so njihove koristi zelo cenjene.

5 živil za boljšo prebavo
Vse hitrejši življenjski tempo, stres, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj razlogov, zaradi katerih imamo lahko težave s prebavo. V nadaljevanju vam zato predstavljamo pet živil, ki nanjo delujejo blagodejno.

Prekinitveni post pod drobnogledom: Dobro, slabo in umazano
21. stoletje je obdobje instant zadovoljstva in posledično vedno več ljudi trpi za t. i. sindromom sijočega objekta, kjer se nam vedno znova ponujajo možnosti, kako lahko čez noč dosežemo izjemne rezultate na "znanstveno podprt" način.

Bulgur – zdravo žito, ki ga je enostavno pripraviti
Ste že slišali za bulgur? Je neverjetno vsestransko polnozrnato žito, ki ima svoje korenine v vzhodni, sredozemski in zahodnoazijski kuhinji.

Razlog, zakaj se ni treba odreči ogljikovim hidratom
Ste tudi vi med tistimi, ki ljubijo ogljikove hidrate, kot so riž, testenine in kruh, a menite, da prav zaradi njih ne morete izgubiti odvečne telesne teže ali pa preprosto bolj zdravo zaživeti? Znanstveniki trdijo, da ogljikovi hidrati niso nezdravo živilo in da nam jih zaradi hujšanja ni treba opustiti.

Te zimske jedi povzročajo preglavice naši prebavi
Hladni jesenski in zimski dnevi so kot nalašč za uživanje toplih enolončnic, krepkih juh in ostalih domačih jedi na žlico, ki pogrejejo telo in duha. Vendar pa lahko ob pretirani uporabi maščobe, pikantnih začimb in nekaterih vrst zelenjave hitro pride do nelagodja v želodcu, napenjanja, občutka teže, pa tudi do konkretnih krčev ter bolečin. Preverite, kako se lotiti priprave tovrstnih jedi in se ob tem v kar največji meri izogniti prebavnim tegobam.

Kratka in hitra dieta, ki topi maščobe
Med poletno vročino je lahko prehrana, ki temelji izključno na sokovih, ki so pripravljeni iz sadja in zelenjave, enostaven in hiter način, da izgubimo kakšen kilogram ali pa zgolj, da svojemu telesu privoščimo počitek od slabe hrane.

Če se lotevate hujšanja, morate vedeti to
Kalorični primanjkljaj vpliva na to, kako hitro izgubite kilograme, večji primanjkljaj pa vodi do hitrejše izgube teže. Vendar se strokovnjaki strinjajo, da je zmerno hujšanje, pri katerem izgubljamo polovico kilograma do kilogram na teden, najbolj zdrava in trajnostna stopnja hujšanja. Če v določenem tednu izgubite več kot to, boste verjetno znatno zmanjšali svojo mišično maso.

Bučna, lanena, sončnična semena ... Katera so najbolj zdrava?
Bučnična, lanena, sončnična semena ... Katera jesti, če imamo povišan krvni tlak, katera za zdrave kosti in navsezadnje, kakšne so zdravstvene koristi enih in drugih?

Suha in razpokana koža zaradi umivanja in razkužil – kako si lahko pomagamo?
Zaradi novega koronavirusa smo vsi (vsaj upajmo) postali pozornejši na higieno. K njej spadata predvsem pogosto umivanje in razkuževanje rok, ti pa lahko velikokrat poslabšata nekatere težave s kožo, posebej za tiste, ki imajo z njo že na splošno težave. Kako si lahko pomagamo, če imamo bolj občutljivo kožo?

Stara dobra jabolka so izjemen antioksidant
Pogosto se navdušujemo nad bolj eksotičnimi živili. Še posebej, kadar so označena za tako imenovano superhrano. A ob tem pogosto pozabimo, da niso nujno nič boljša od starih dobrih živil, ki rastejo pri nas in so že od nekdaj del naše prehrane. Eno takšnih je jabolko, ki je izjemen vir antioksidantov.