Zdrava prehrana

Kaj se zgodi, če prenehate uživati zdrave žitarice?
Polnozrnate žitarice vsebujejo ključna hranila, ki prispevajo k sitosti in imajo številne koristi za zdravje, izogibanje le tem pa lahko vodi do ne tako zelo prijetnih posledic.

Kaj je ''brezmesno'' meso, iz česa je sestavljeno in ali je zdravo?
Meso rastlinskega izvora že najdemo na trgovinskih policah, zelo verjetno pa je, da bolj malo vemo, kako se pripravlja, iz česa je sestavljeno in najpomembnejše, je res zdravo?

Kako lahko ponotranjimo zdrav vzorec prehranjevanja?
Večina od nas se zaveda, da je veliko lažje narediti načrt zdrave prehrane, kot pa ga dejansko uresničiti.V današnjem dinamičnem in hitrem svetu je namreč zelo težko vzdržati zdrav vzorec prehranjevanja.

5 živil za boljšo prebavo
Vse hitrejši življenjski tempo, stres, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj razlogov, zaradi katerih imamo lahko težave s prebavo. V nadaljevanju vam zato predstavljamo pet živil, ki nanjo delujejo blagodejno.

Kumkvat: zlata pomaranča, ki lahko upočasnjuje staranje in varuje zdravje
Kumkvat je agrum iz družine Rutaceae, je majhen okrogel oranžni sadež, ki spominja na pomarančo. Izvira s Kitajske in je prava zakladnica vitaminov.

Vitamin A: vse, kar morate vedeti
Vitamin A je bistveno hranilo, ki prispeva k številnim funkcijam v telesu, kot je denimo varovanje zdravja oči. Pri nas je pomanjkanje vitamina A redko. Večina ljudi lahko zadovolji potrebe po tem vitaminu že zgolj s svojo prehrano.

To je resnica o hrani v bolnišnicah
Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.

Je to razlog, da ne izgubite maščobe na trebuhu?
Odvečno maščobo na trebuhu je dobro izgubiti tudi zaradi zdravja. Ta maščoba namreč obdaja organe, ki so v trebušni votlini. Zaradi tega ti ne morejo delati optimalno, kar povečuje tveganje za številne bolezni, tudi bolezni srca. Ste že poskušali to maščobo izgubiti, a ni šlo? Preverite, ali delate katero od naslednjih napak.

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti
Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Napitek, ki lahko pomaga razstrupiti jetra
Ta recept temelji na načelih ajurvede in kitajske medicine, pa tudi sodobne znanosti. Ta recept je primeren za čiščenje in razstrupljanje jeter ali preprosto za podporo delovanja jeter in žolčnika ter splošno zdravje.

5 zdravstvenih koristi redkvice
Vas zanimajo zdravstvene koristi redkvice? Razkrivamo vam 5 najboljših, kako izbrati najkakovostnejšo in kako jo pravilno shraniti. Preverite v nadaljevanju.

Živila, ki lahko olajšajo dihanje
Uživanje nekaterih živil, kot so ingver, kurkuma, med, česen in zeleni čaj, lahko pomaga zgraditi odpornost proti škodljivim onesnaževalcem zraka. Imate astmo, težave z alergijami ali pa zgolj težje dihate? Poskusite z naslednjimi živili, ki lahko olajšajo dihanje.

Ne boste verjeli, kaj vam lahko pomaga
Dokler nam zdravje dobro služi, se običajno ne ukvarjamo preveč z mislijo, kakšen je naš življenjski slog. Pa bi se morali. Predvsem redna telesna aktivnost in zdrava ter uravnotežena prehrana sta namreč ključnega pomena za ohranjanje vitalnosti in kakovostnega življenja. Pa še vedno aktualni odvečni kilogrami potem niso več problem. Odločitev za spremembo morate sprejeti sami, a ker vemo, da so prvi koraki vedno najtežji, razkrivamo način, kako v 60 dneh zgraditi prave temelje za zdrave navade in bolj vitalno telo.

10 živil za zdravo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za naše splošno počutje, saj prebavni proces telesu zagotavlja energijo in pomembne hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje. Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje, zato je dobro vedeti, katera živila se morajo pogosteje znajti na naših jedilnikih, da ne bomo trpeli za leno prebavo, zaprtjem in drugimi prebavnimi tegobami sodobnega časa.

Kako lahko zmanjšamo vnetja v telesu?
Ugotovitve, da je vnetje ena izmed skupnih značilnosti praktično vseh nalezljivih in nenalezljivih bolezni, so v zadnjih dveh desetletjih prinesle pravo malo renesanso na področju raziskav v biomedicinskih znanostih.

Preverite, ali imate zamaščena jetra
Prišla je pomlad in z njo tradicionalno spomladansko čiščenje. To med drugim obsega tudi pospravljanje omare in umeščanje pomladnih ter poletnih kosov garderobe na glavne police. Številni ob tem z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da jih oblačila prejšnje tople polovice leta zategujejo in tiščijo, kar je znak, da so pridelali nekaj dodatne maščobe in kilogramov. Če tudi vi sodite mednje, je sedaj še pravi čas, da ukrepate in telo spravite na prave tirnice na naraven način.

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje
Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

Kako odpraviti spomladansko utrujenost?
Čudovito vreme, ki so ga sicer za nekaj časa prekinile nekoliko nižje temperature, naznanja pomlad, ki se je vsi tako veselimo. A nekatere že muči spomladanska utrujenost. Kako in s čim si lahko pomagamo?

Nad tegobo sodobnega časa na naraven način
Hiter življenjski tempo, pretežno 'sedeči' delovniki, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj potencialnih vzrokov za počasno prebavo in zaprtost, ki pa ju neredko zanemarjamo, misleč, da bo bolje samo od sebe. Ko se neuspešni obiski stranišča nadaljujejo, se večina zapodi do najbližje lekarne po odvajala, čeprav obstaja več popolnoma naravnih rešitev, ki učinkovito odpravijo zaprtost. Kdaj pa sicer sploh lahko govorimo o redni prebavi?

Slavna igralka izgubila kar 30 kilogramov in razkrila svojo formulo uspeha
Internet je pred časom dobesedno podivjal, ko je avstralska igralka Rebel Wilson na družbenih omrežjih začela objavljati fotografije, na katerih se je videlo, da je izgubila zavidljivo število kilogramov.

Pri razstrupljanju vam lahko pomagajo ta živila
Vsak dan smo z različnih strani zasipani z različnimi oglasi in izdelki, ki obljubljajo čudežne rezultate pri dieti in razstrupljanju. Resnica je, da to naše telo načeloma počne že samo po sebi, seveda pa lahko pride to trenutka, ko zaradi prevelike nakopičene količine tega ni več zmožno početi.

10 živil, ki so dobra za vaša jetra
Jetra opravljajo različne bistvene naloge za naše telo – od proizvodnje beljakovin, holesterola do žolča in shranjevanja vitaminov, mineralov in celo ogljikovih hidratov.

Nasveti, ki vam lahko pomagajo shujšati
Se tudi vi težko nadzorujete v bližini sladkarij ali pa so vaša 'slaba razvada' ogljikovi hidrati? Verjemite, niste osamljen primer, posebej, če se lotevate hujšanja.

Živila, zaradi katerih boste pozabili na gripo in prehlad
Vsi vemo, da je bolje in lažje preprečiti in krepiti svojo odpornost proti virusnim boleznimi kot pa kasneje lajšati simptome prehlada ali gripe. Pri tem igra ključno vlogo prehrana. S pravilnim prehranjevanjem namreč telo napravimo odpornejše in ga pripravimo na boj proti okužbam, kar je še posebej pomembno v tem letnem času.

Ali lahko s prehrano vplivamo na kronične bolezni?
Napredek v medicini, znanosti in tehnologiji danes omogoča, da ljudje živijo dlje in število starostnikov v praktično vsaki državi na svetu se povečuje tako na absolutni kot tudi relativni skali. Po napovedih se bo delež svetovne populacije, ki je starejša od 60 let, v letih med 2015 in 2050 podvojil in presegel 20 odstotkov. Po drugi strani pa s porastom starostnikov narašča tudi število kroničnih bolezni in ena od treh odraslih oseb ima diagnosticirano vsaj eno, pogosto pa več kroničnih obolenj.

Kaj pomaga, če imate vneto grlo?
V teh dneh težko srečamo koga, ki ga še ni ujela katera od najpogostejših zimskih zdravstvenih nevšečnosti, pa naj gre za zamašen nos, kihanje, kašelj ali vneto grlo. Predvsem slednje zna biti še kako neprijetno, saj nam med drugim bolečina in oteklina otežujeta požiranje. Na srečo si lahko v veliki meri pomagamo kar sami. Preverite, kako!

Nasveti za prehrano po praznikih, brez večjih omejitev in stradanja
Le malo ljudi se ni, med prazniki in novoletnim slavjem, vsaj malo 'pregrešilo'. Zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se boste hitro počutili bolj sveže in z več energije.

Ugledna nevrologinja odkriva, kateri je najpogostejši glavobol in kakšne težave povzroča našim očem
Od 2,2 milijarde ljudi na svetu, ki imajo katero od očesnih bolezni, bi jih lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsaj milijardo preprečili. Poleg staranja in genske dovzetnosti na zdravje oči vplivajo še številni drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo sami in tako preprečimo bolezni ter zaščitimo svoje zdravje. Zato so se v X Labu – strokovnem raziskovalnem središču družbe JGL – prvič zbrali vodilni oftalmologi, nevrologi, endokrinologi, psihiatri, revmatologi, otorinolaringologi, estetski kirurgi, družinski zdravniki, farmacevti in inženirji, da bi analizirali najnovejše raziskave in s celostnim pristopom odkrili, kako kakovostno skrbeti za zdravje oči in zakaj je to pomembno za naše celotno telo.

Kako je pandemija vplivala na kronične nenalezljive bolezni in dejavnike tveganja?
Pandemija je vplivala na vse dele našega življenja, pomemben vpliv pa ima tudi na dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni.

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času
Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.