antioksidant

O učinkovitosti te molekule so prepričani tudi slovenski strokovnjaki
V zadnjih letih smo lahko veliko brali o izjemnih pozitivnih učinkih resveratrola, ki mu upravičeno tako mediji kot številni strokovnjaki pravijo molekula prihodnosti. A ni cenjena le med tujimi, o učinkovitosti te molekule so prepričani tudi slovenski strokovnjaki.

Najmočnejši naravni probiotik, kar jih poznamo
Ste vedeli, da je pol kilograma kislega zelja enakovredno osmim probiotikom? Za boljše zdravje in počutje si v teh zimskih dneh lahko privoščite doma pripravljeno kislo zelje.

Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko
Granatno jabolko je sadež bogatega okusa in prava zakladnica vitaminov ter antioksidantov, ki varuje naše zdravje. Čeprav bi si ga mnogokrat z veseljem privoščili, je pravi izziv, kako olupiti granatno jabolko, ne da bi se nam sok iz rdečih semen pocedil po rokah.

5 živil za večjo odpornost
Recept za večjo odpornost sploh ni zapleten. Nobenih superživil ni treba jesti in nobenega čudeža ni treba odkriti. Uživati je treba raznoliko, zdravo prehrano, s katero naše telo dobi vse potrebne vitamine in minerale. Mnogi delajo napako, da ves čas posegajo le po par zdravih živilih.

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave
Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež?
Kivi je idealen zimski sadež. Je poln vitamina C, ki ga potrebujemo za močan imunski sistem. Ena skodelica narezanih kivijev naj bi pokrila ne 100, ampak kar 273 odstotkov naših dnevnih potreb po tem vitaminu, ki je tudi močan antioksidant. Poleg tega je kivi kot vsak sadež še vir vlaknin, ki jih potrebujemo za dobro prebavo.

Znanstveniki so si enotni: To je molekula prihodnosti!
Resveratrol oziroma molekula prihodnosti, kot ji pravijo mediji ter številni strokovnjaki, je očitno na pohodu tudi v Sloveniji. Po tem, ko smo lahko prebrali, kako zelo cenjena je ta molekula med tujimi strokovnjaki, so o njeni učinkovitosti prepričani tudi slovenski.

Največje odkritje v zdravstvu v zadnjih 30 letih
Resveratrol, ki mu pravijo tudi ’molekula prihodnosti’, ima pestro paleto pozitivnih učinkov na naše zdravje. Med drugim slovi po svojem antioksidativnem delovanju, poleg tega ima tudi pomemben vpliv pri zaviranju staranja in zmanjševanja tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni ter celo rakavih obolenj. Učinke resveratrola na človeško telo so pred letom in pol preučevali tudi na mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo in prišli do zelo obetavnih rezultatov.

To je hrana za lepše, bolj sijoče lase
Si želite lepše, bolj sijoče lase? Do njih lahko pridete s primerno prehrano. Preberite si, zakaj morate uživati dovolj beljakovin, železa, cinka, selena, vitamina C, biotina in omega-3 maščobnih kislin. Morda boste prepoznali, da je prav pomanjkanje katerega od teh hranil lahko krivec za preglavice, ki vam jih povzročajo lasje.

Poznate zdravilne učinke morskih plodov?
Mediteranska prehrana, ki vključuje tudi uživanje rib, že dolgo velja kot najbolj zdrava. Brez rib, rakcev in školjk si marsikdo tudi ne zna predstavljati poletja. A kako zdravi so morski plodovi? Na to je odgovorila nutricistka.

Kaj morate vedeti o breskvah?
Ta sočen sadež izhaja iz Kitajske in je sorodnik češenj, marelic, sliv in nektarin. Vsebuje res veliko vitaminov, mineralov in vlaknin pa tudi drugih snovi, ki preprečujejo bolezni in izboljšujejo počutje. Imeli boste več energije, boljšo prebavo, bolj zdravo srce in celo manjše tveganje za raka.

Že poznate ta najmočnejši antioksidant?
Srčno-žilne bolezni, kot so povišan krvni tlak, srčno popuščanje, srčni infarkt, možganska kap in periferne žilne bolezni, so med najpogostejšimi razlogi prezgodnjih smrti v Evropi. Zato ni nenavadno, da molekulo resveratrola imenujejo tudi molekulo prihodnosti, saj je med najbolj učinkovitimi sredstvi za ohranjaje zdravja srca in ožilja.

Kruh: DA ali NE?
Kruh je lahko dober vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Prav zato je lahko ključnega pomena v zdravi prehrani. A vse oblike kruha niso narejene enako, zato je pomembno, kakšen kruh izberete. Kruhu najslabše kvalitete se je res bolje izogniti.

Je eden najmočnejših antioksidantov
Med marcem in julijem 2017 so na mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo preučevali učinke resveratrola na človeško telo, rezultati pa so nadvse obetavni. Med drugim so dokazali antioksidativno delovanje ’molekule prihodnosti’ kot pravijo resveratrolu, pa tudi pomemben vpliv pri zaviranju staranja in zmanjševanju tveganja za pojav srčno žilnih bolezni ter celo rakavih obolenj.

Živila, ki bodo poskrbela za bolj mladostno, napeto kožo
Anti-age kreme obljubljajo čudeže, ko gre za mladostni videz. Zanje zapravimo ogromno denarja, a nutricistka Lily Soutter iz Londona je prepričana, da bi bilo bolje, da bi ta denar uporabili za uravnoteženo zdravo prehrano in nekatera živila, ki bodo poskrbela za bolj sijočo in napeto kožo.

Vas je ujel kašelj?
Najpogostejši vzrok za kašelj so virusne, redkeje pa tudi bakterijske okužbe dihal, od navadnega nahoda, bronhitisa, pljučnice do tuberkuloze. Kašelj je lahko tudi znak drugih obolenj dihalnih poti, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen, pljučni rak. Vzrok za kašelj je lahko skrit tudi v obolenju drugih organov, na primer pri refluksni bolezni ali obolenju srca. Tudi nekatera zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka lahko povzročajo kašelj.

Ste vedeli, kako pomembno je, da se odkašljamo?
Kašelj je peti najpogostejši vzrok za obisk odrasle osebe pri zdravniku in eden glavnih razlogov za obisk pediatra. Pogosto spremlja običajne zimske bolezni. Ponavadi se pojavi ob koncu bolezni, običajno traja najdlje in nas lahko na koncu že povsem utrudi. Preverite, zakaj je pomembno, da se odkašljamo in kdaj je treba kašelj blažiti.

Ugotovili so, da lahko pomaga preprečiti pojav raka
Na mariborski Fakulteti za kemijo se je končal raziskovalni projekt, v katerem so preučevali resveratrol. Ugotovili so, da lahko pomaga pri preprečevanju pojava raka. Ne more pa biti zdravilo zanj. Potrdili so tudi njegovo antioksidantno delovanje. Ter povedali, da so študije, ki so jih opravili drugod po svetu, pokazale tudi druge dobrodejne učinke na naše zdravje.

7 živil, ki jih morate uživati za močnejši imunski sistem
Grenivke, česen, špinača, pa tudi piščančja juha. Predstavljamo 7 živil, ki bi jih morali uživati sedaj, ko je mraz in je vaš imunski sistem že zaradi tega šibkejši. Tako boste manjkrat prehlajeni in se boste bolje počutili.

6 zdravil za mačka, ki res delujejo!
December je čas, ko si privoščimo tudi kakšno alkoholno pijačo več, zaradi česar se lahko kaj hitro spopademo z neprijetnim mačkom. Zanimivo je, da ima od 75 do 80 odstotkov ljudi mačka že samo, če spijejo le eno ali dve alkoholni pijači. Tu je šest zdravil za mačka, ki res učinkovito pomagajo.

Sploh veste, kako zdravo je v resnici?
Kislo zelje je odličen način, da tudi pozimi, ko ni velike izbire zelenjave, v svoje telo vnesemo kopico za zdravje blagodejnih vitaminov in mineralov. Je pravi čudež narave, ki ščiti srce, varuje pred rakom, daje energijo in krepi imunski sistem.

Pogrejte se z zimskimi začimbami
V hladnih zimskih dneh nas prijetno ogreje že misel na prihajajoče praznike, piko na i prazničnemu vzdušju pa zagotovo dodajo zimske začimbe, ki so nepogrešljive v slaščicah, čajih in seveda kuhanem vinu ter imajo poleg prijetnega vonja tudi veliko zdravilnih učinkov.

Štirje tipi glavobolov in kako jih ublažiti
Ko se pojavi močan glavobol, ga lahko pomagajo ublažiti tudi blagi pritiski na določene akupresurne točke. Poglejte, katere lahko uporabimo pri različnih vrstah glavobolov.

Poznate vse učinke, ki jih ima limona?
Limone so res odličen vir vitamina C, ki je zelo močan antioksidant. Ne le da krepi imunski sistem in nam zaradi tega pomaga, da se upremo gripi in prehladu - ima še nekaj drugih odličnih vplivov na naše telo. Ni pa niti edino dobrodejno hranilo, ki ga vsebuje ta zdrav živorumen sadež.

Dokazano eden najbolj zdravih sadežev. Poglejte, pri čem pomaga!
Zdaj je še čas grozdja, ki spada med znanstveno najbolj raziskane sadeže. Številne raziskave so pokazale, da znižuje holesterol in previsok pritisk, ohranja mladosten videz, krepi imunski sistem, vpliva blagodejno na živce.

Ko boste to prebrali, boste takoj hiteli po špinačo
Pričnite dan s špinačnim smoothiejem ali omleto. Privoščite si špinačo za kosilo kot prilogo ali solato. Če ste na poti, jo zaužijte v sendviču. Ta zelena listnata zelenjava je tako zdravo živilo, da bi morali najti način, da jo redno uživate.

Si želite močne in goste lase? Preverite, kako jih lahko okrepite
Ste od nekdaj sanjale o večji gostoti las in o bolj močnih, zdravih laseh? Potem si lahko pomagate z najnovejšo inovacijo za povečanje mase las imenovano Dercos Densi solutions iz Vichyjeve linije izdelkov za krepitev las. Ta vsebuje močan antioksidant resveratrol, ki skupaj s patentirano aktivno sestavino Stemoxydine deluje na lasišče in poveča število las ter obnovi njihovo maso.

Morali bi jesti več kurkume. Poglejmo, kako
Kurkuma spada v isto družino začimb kot ingver. Čudežna snov, ki jo vsebuje, pa je kurkumin, ki ji daje tudi značilno rumeno barvo. Zaradi kurkumina deluje kot antioksidant pa še protivnetno in protivirusno, pomaga se tudi boriti proti raku. Kako jo lahko vključite v svojo prehrano?

To je močan antioksidant, ki bo poskrbel tudi za lepo kožo
Vsi že dobro vemo, da je vitamin C ključnega pomena, ko se spopademo z gripo ali prehladom. Takrat se običajno 'oborožimo' s pomarančami, limonami in drugimi citrusi, saj vitamin C pomaga pri premagovanju bolezni. A morda niste vedeli, da je ta močan antioksidant ključnega pomena tudi za bolj mladostno in napeto kožo. Če ga nanesete na obraz, lahko z njim poskrbite za bolj sijoč videz.

Majhen zdrav trik, ki pomaga pri izgubi kilogramov
Vsak dan si privoščite skodelico zelenega čaja; lahko ga tudi ohladite s kocko ledu. Še ena študija je pokazala, da zeleni čaj vsebuje sestavino, ki telesu pomaga izgubiti odvečno težo.