Vizita.si

bakterije v mleku

Bolezni 16. 08. 2018 11.43

Driska na dopustu: Kaj jesti? Kako si pomagati?

Driska je neprijetna težava, ki se pogosto pojavi, ko smo na dopustu, še posebej, če pride do zastrupitve s hrano zaradi bakterijske ali virusne okužbe. Preverite, kako ravnati, če se pojavi driska in kakšno prehrano je dobro jesti v tem času.

Okužbe in zastrupitve 15. 06. 2018 09.30

Pazite, da vas ne zastrupi kuhinjska krpa

Tudi kuhinjske krpe lahko povzročijo simptome zastrupitve s hrano, je pokazala študija univerze na Mauritiusu. Če jih ne menjavamo redno in ne pazimo, da se dobro sušijo, lahko namreč hitro vsebujejo tudi potencialno nevarne bakterijske seve.

Zdravje 02. 08. 2017 08.12

Prebavne težave na dopustu? To bo pomagalo

Ste končno prišli do tako zasluženega dopusta, nato pa so vas pričele pestiti prebavne težave? Driska, napihnejnost in vetrovi niso tako redka stvar na dopustu, saj se lahko v tujini kaj hitro okužimo s kakšno pokvarjeno hrano, vodo ali pa naš prebavni sistem preprosto reagira na spremembo prehranjevalnih navad. Pomagate si lahko s probiotiki.

Zdravje 11. 04. 2017 08.09

To lahko jeste, če se spopadate z razdražljivim črevesjem

Napihnjen trebuh, vetrovi, zaprtje, driska, bolečine v trebuhu ... To so najpogostejši simptomi sindroma razdražljivega črevesa, s katerim se spopada vsak peti Slovenec. Ker so simptomi tako neprijetni, sindrom močno vpliva na posameznikovo življenje. Preverite, kako si pomagati.

Koža 10. 10. 2016 09.24

Dermatolog razkriva "nevarno cono" – tukaj mozoljev ne smete stiskati

Ko na svojem obrazu opazimo mozoljček, pogosto začutimo željo, da bi ga stisnili. A britanski dermatolog dr. Vishal Maden opozarja, da tega ne smemo narediti na tako imenovanem nevarnem območju – na trikotniku v sredini obraza.

Zdravje 03. 11. 2015 09.32

Poglejte, kaj sladkor, alkohol, gluten in mlečni izdelki naredijo obrazu!

Vsi že dobro vemo, da prehrana vpliva na videz kože. Zaradi prehrane z malo kakovostnimi hranili se lahko hitreje postrajo, saj se gube poglobijo, koža postane bolj suha in manj napeta. Naturopatinja iz Londona pa razkriva, kako na videz naše kože vpliva prekomerno pitje alkohola, uživanje sladkorja, glutena in mlečnih izdelkov.

Zdravje 07. 08. 2015 13.35

Pozor! Poleti s hrano bolj previdno

Zaradi visokih temperatur je poleti bolj nevarno, da nam dan pokvarijo okužbe s hrano. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo zato povprašali, kako moramo z njo ravnati, da se pred njimi obranimo.

Infekcijske bolezni 26. 08. 2014 11.45

Izjemno redka bakterijska bolezen na Hrvaškem: v dveh tednih sta umrla dva dojenčka!

V zadnjih dveh tednih sta za posledicami okužbe z bakterijo listerija na Hrvaškem umrla dva dojenčka, poroča hrvaški dnevnik.hr. Okužbi s to bakterijo so najbolj izpostavljeni starostniki, otroci in nosečnice.

Zdravje 30. 05. 2014 11.47

Lahko hrano zaužijemo po pretečenem roku uporabe?

V povprečju zavržemo 19 odstotkov kupljene hrane, a večino te bi lahko pojedli, čeprav ji je rok uporabe že potekel. Preverite, kako vemo, ali je hrana še vedno zdrava za uživanje?

Zdravje 27. 02. 2014 08.14

Nevarnosti surovega mleka

Surovo mleko je tisto, ki ga pridobimo neposredno iz živalskega vira, kot so krava, ovca in podobno. Ko se mleko pomolze, ga običajno pasterizirajo. Gre za proces, v katerem s segrevanjem na visoko temperaturo uničijo nevarne bakterije. A nekateri se kljub vsemu raje odločajo za pitje surovega mleka.

Infekcijske bolezni 31. 05. 2012 07.58

Zaščitite se pred klopi!

Klopi, ki na nas predvsem v toplejših mesecih nenehno prežijo med sprehodom ali aktivnostmi v naravi, so izjemno nevarni. Do česa lahko pride zaradi ugriza okuženega klopa in kako se zavarovati pred njimi, nam je pojasnil predstojnik infekcijske klinike prof. dr. Franc Strle.

Žensko zdravje 14. 04. 2012 07.38

Ko srbi in peče tam spodaj

Vaginalno glivično okužbo lahko v nekaterih primerih zdravite same. A seveda le, če dobro poznate značilnosti te okužbe in vam jo je zdravnik že enkrat diagnosticiral. Preverite, kako prepoznati glivično okužbo nožnice in kako jo razlikovati od drugih okužb.

Okužbe in zastrupitve 30. 05. 2011 19.09

Kako se izogniti nevarni okužbi z bakterijo E. Coli?

Čeprav so na Inštitutu za varovanje zdravja za tem, ko je k nam prišla novica, da se je v Nemčiji nekaj ljudi okužilo z bakterijo Escherichia coli in da jih je nekaj celo umrlo, zatrdili, da se Slovenci nimamo česa bati, je vendarle dobro vedeti, kako se izogniti morebitni okužbi. Pomembni sta ustrezna higiena in zadostna toplotna obdelava hrane.

Zdravje 21. 02. 2011 08.16

Jogurt – najstarejši mlečni izdelek

Jogurt velja za najstarejši mlečni izdelek, saj je bil prvič omenjen že pred 7000 leti. Kljub temu da ga poznamo že toliko časa, pa njegove zdravilne lastnosti postajajo prepoznavne šele v zadnjih desetletjih. Zakaj je jogurt tako zdrav?

Bilke 23. 12. 2010 10.50

Kefir – vir zdravja in daljše mladosti

Gotovo ste na policah trgovin med mlečnimi izdelki opazili izdelek z eksotičnim imenom, niste pa morda ravno vedeli, zakaj bi ga izbrali namesto dobrega starega jogurta. Toda kefir je bil že tisočletja nazaj poznan kot superhrana. Zaradi njegovih izrednih zdravilnih učinkov so ga na Kavkazu, od koder izhaja, dobesedno častili.

Zdravje 21. 10. 2010 08.49

Kaj vam o zdravju sporoča vaš obraz?

Obraz nam lahko veliko pove o našem zdravstvenem stanju. Preverite, na kaj morate biti pri opazovanju obraza še posebej pozorni in kaj vam določene spremembe sporočajo!

Bilke 04. 08. 2010 12.37

Sladoled osrečuje

Med raziskovanjem so spremljali delovanje možganov pred in med lizanjem sladoleda, ter ugotovili, da je že ena sama žlica zaužitega sladoleda dovolj, da se odzove del možganov, ki reagira na ugodne okuse, in vzbudi občutek užitka ter ljudi osrečuje.

Infekcijske bolezni 02. 07. 2010 13.24

Pazite, da se ne okužite s salmonelo

Med dopustom pogosto jemo v neznanih restavracijah, poletne dni pa izkoristimo tudi za piknike v naravi. A pozor: ravno poleti je največ zastrupitev s hrano.

Bilke 01. 02. 2010 10.42

Ste pod stresom? Pomagajte si z vitaminom B

Vitamini so organske snovi, potrebne za življenje. Bistveni so za normalno delovanje telesa, za uravnavanje presnove, rast, razmnoževanje in delovanje tkiv ter organov.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331