bakterije

Fimoza
Fimoza je izraz za prirojeno različico zraščanja kožice penisa.

Cistitis
Cistitisje okužba mehurja, ki povzroča pogosto in boleče odvajanje seča.

Hitra pomoč, ko upade imunska odpornost
Ko imamo močan imunski sistem, nas ta varuje pred povzročitelji bolezni, kot so virusi, bakterije, glivice, zajedavci ali rakaste celice. Za dobro počutje in zdravje je tako ključnega pomena pravilno delujoč imunski sistem, česar se običajno zavedamo šele takrat, ko zbolimo. Predstavljamo vam nekaj hitrih pomoči za krepitev imunskega sistema.

Zakaj ne smete uporabljati ustne vodice po umivanju zob?
Vsi dobro poznamo nasvet: umivaj si zobe dvakrat na dan in ne uživaj preveč sladkorja. A za preprečevanje zobnega kariesa je treba storiti še več. Dva strokovnjaka sta razkrila vse napotke, ki jih morate poznati.

Veste, kje se lahko najhitreje nalezemo prehlada ali gripe?
Danes je že dobro znano, da ne zbolevamo zaradi mraza, ampak zaradi okužbe z virusi, ki se prenašajo po zraku ali preko dotika. Morda se vam bo zdelo, da pretiravamo, a zadnja raziskava Univerze Bristol je prvič dokazala, da so Londončani, ki se prevažajo s podzemno železnico na najbolj natrpanih postajah, kjer se zamenja največ ljudi, pogosteje bolni kot tisti, ki ne uporabljajo javnega prevoza.

Že poznate to živilo in njegove učinke?
Ste že slišali za tempeh? To je živilo, ki ga bolje poznajo vegetarijanci, saj je lahko nadomestek mesa. Vendar pa bi ga lahko vsaj občasno v prehrano uvrstili tudi drugi. Je fermentirano živilo iz soje. Zaradi postopka fermentacije kot kislo zelje ali repa pridobi probiotične bakterije, ki nam izjemno koristijo. Poleg tega je odličen vir beljakovin.

Kaj storiti, ko se pojavi slabost po hrani?
Ko so mize obložene s hrano in številnimi dobrotami, se kaj hitro po obroku lahko pojavi slabost. A kako ravnati, ko se pojavi slabost in kako jo naslednjič preprečiti? Kako vedeti, ali gre le za prehodno slabost ali za kaj bolj resnega? Preverite.

Kaj jesti, če se spopadate z napihnjenostjo?
Prisotnost plinov v črevesju je normalne pojav. Večina jih nastane s požiranjem zraka ob jedi, nekaj pa se jih ustvari tudi v črevesju. A če se pojavi nenavadna napihnjenost, ki traja in se ne izboljša, gre lahko za kakšno drugo težavo.

Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt
Samo ena porcija rdečega mesa na dan poveča tveganje za srčni infarkt, saj poviša nivo snovi TMAO v telesu, ki povzročajo srčno-žilne bolezni, so opozorili strokovnjaki. Študija, ki jo je objavila Klinika Cleveland, je pokazala, kako rdeče meso lahko škoduje telesu, a hkrati tudi, da lahko z zmanjšanjem zaužite količine rdečega mesa že v nekaj tednih zmanjšate tveganje za srčni infarkt.

To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu
Marsikaj je mogoče storiti, da bi izgubili škodljivo in nadležno maščobo, ki se nabira na predelu trebuha. Prvo pravilo, ki bi se ga bilo dobro držati, je tako, da poskušamo užiti toliko kalorij, kot jih tudi porabimo. Naše telo namreč presežke energije shranjuje za prihodnost v obliki maščobe. To imamo še iz časov, ko hrana ni bila vedno na voljo.

5 ukrepov, ki dokazano preprečujejo prehlad
Na ukrepe za preprečevanje prehlada običajno pomislimo, ko nas prične praskati po grlu ali ko dobimo izcedek iz nosu. Okoli 70 odstotkov vseh ljudi vsako leto zboli za prehladom, zaradi česar je prehlad nekaj zaradi česar najpogosteje obiščemo zdravnika. A dobro je vedeti, kako ukrepati ob prvih znakih prehlada. Tu je nekaj ukrepov, ki dokazano preprečujejo prehlad.

To je rešitev, če ste pojedli preveč sladkorja
S sladko hrano zagotovo že sami veste, da ne bi smeli pretiravati. Toda včasih so posebne priložnosti ali pa ste si vzeli čas in si pripravili najljubšo slaščico … Tudi to je del življenja. Mi pa smo tukaj, da vam povemo, kako lahko zmanjšate slabe učinke takšne nezdrave hrane.

To je najboljši način, da preprečite vnetje mehurja
Že dlje časa velja navodilo, da se z uživanjem dovolj vode lahko izognemo neprijetnemu vnetju mehurja. Sedaj pa je to potrdila tudi študija medicinske fakultete univerze v Miamiju. Uživanje zadostnih količin vode prepreči, da bi se v mehurju nabirale bakterije, ki okužbo povzročijo.

5 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Beljakovinam pravimo tudi eden od pomembnih gradnikov telesa, saj gre za makrohranilo, ki je ključni del številnih celic našega telesa in je esencialna aminokislina, ki pomaga telesu pri normalnem delovanju. A težave se lahko pojavijo, če ne zaužijemo dovolj beljakovin. Tu je 5 znakov, da vam primanjkuje beljakovin.

Zato komarji nekatere pikajo, druge ne
Ste med tistimi, ki so poleti povsem popikani? Potem vas zagotovo zanima, kako komarji izbirajo. Dejstvo je namreč, da ne pičijo kar prvega človeka, ki ga srečajo. Dejansko izbirajo. Zakaj imajo torej nekatere ljudi raje?

Zaščitite se pred drugim najbolj nevarnim rakom
Rak na debelem črevesu je pri nas drugi najpogostejši rak. Na tem mestu je tudi po smrtnosti. Ker se lahko dolgo razvija brez simptomov, ga pogosto ne odkrijejo pravočasno. A kaj lahko naredimo, da bi se pred njim zaščitili? Študije kažejo, da lahko za preventivo veliko naredimo s pravo prehrano. In londonski raziskovalci so odkrili, da ta mora vključevati ohrovt, zelje in brokoli.

Driska na dopustu: Kaj jesti? Kako si pomagati?
Driska je neprijetna težava, ki se pogosto pojavi, ko smo na dopustu, še posebej, če pride do zastrupitve s hrano zaradi bakterijske ali virusne okužbe. Preverite, kako ravnati, če se pojavi driska in kakšno prehrano je dobro jesti v tem času.

Peče? Boli? Preprečite neprijetno vnetje mehurja
Vsakič, ko greste na stranišče, čutite pekočo bolečino. Ves čas vas tišči na vodo. Lahko čutite tudi bolečino v križu, slabost in omotico. To so simptomi vnetja mehurja. A kar nekaj lahko storite, da ga preprečite, preden vam pokvari dan. Oziroma več dni.

Je to razlog, da ne morete shujšati?!
Razlog, da kar ne morete in ne morete shujšati, bi lahko bile tudi bakterije v vašem črevesju. Morda ste že slišali, da je ta dom tudi za kar nekaj kilogramov teh malih bitij. Vsak od nas si deli telo z različnimi bakterijami. Katere so, pa je odvisno tudi od našega načina življenja.

Zakaj si je po kopanju treba preobleči kopalke?
Še posebej za ženske je pomembno, da si po kopanju preoblečejo kopalke. Mokre kopalke lahko povečajo tveganje za infekcijo intimnih predelov, vnetje mehurjev in jajčnikov.

Zakaj NIKOLI ne smete zamrzniti stopljenega sladoleda
Zastrupitve s hrano so poleti veliko pogostejše kot v drugih letnih časih. Če smo pri kuhanju mesa in piknikih zunaj vedno bolj previdni, bi morali biti tudi pri uživanju sladoleda, je opozorila Amreen Bashir, predavateljica iz Univerze Aston. Kot pravi, se nas večina ne zaveda, da je potrebna previdnost tudi pri sladicah.

Je sir lahko škodljiv za zdravje? Strokovnjaki pravijo ...
Mnogi si radi privoščimo dober cheddar sir skupaj s kozarcem vina. Prav tako je sir nepogrešljiv v solatah, sendvičih in še bi lahko naštevali. A nekatere prehranske smernice trdijo, da sir ni zdrav del prehrane. Še več, da celo zakisa telo in nam škodi. A strokovnjaki pravijo, da so te smernice pretirane in da je sir celo boljši za vas, kot bi si mislili.

Se lahko zaradi pogrevanja riža zastrupite?
Riž je priljubljeno živilo, ki si ga lahko hitro pripravimo in ga uporabimo kot prilogo k številnim jedem. Pogosto spremlja tudi omake in jedi v kitajski in indijski kuhinji. A včasih je težko pojesti ves riž, ki skuhamo, zato ga pospravimo nazaj v hladilnik in ga znova pogrejemo naslednji dan. A britanska nutricistka je opozorila, naj kuhanega riža ne hranimo v hladilniku več kot 24 ur.

Tragično umrla štiri leta za svojo hčerko
39-letna mati dveh otrok Karen Odens je umrla štiri leta po tem, ko je zaradi okužbe z E.Coli umrla njena 4-letna hčerka Sophia. Medtem ko je Karen skrbela za svojo hči, se je tudi sama okužila z bakterijo in štiri leta kasneje zaradi nje umrla.

Tragično umrla le nekaj dni po porodu
Mati treh otrok, 35-letna Lindsay Crosby, je umrla po rojstvu svojega tretjega otroka, in sicer zaradi z nosečnostjo povezane okužbe. Ta je povzročila sepso, zaradi katere je mlada mamica 4. julija v bolnišnici umrla in za seboj pustila svojega moža Evana in tri otroke.

Je to razlog, da se jim ne moremo upreti?
Rogljički, piškotki, hrustljav kruh, čips ... Saj vemo, da je predelana hrana za nas škodljiva. A zakaj je tako okusna? Zakaj se ji ne moremo odreči? Je res razlog le v slabem stanju naše discipliniranosti? Znanstveniki vse bolj mislijo, da to ni edini razlog.

Ne bi verjeli, kaj se skriva v njih
Ni zabave brez nekaj čipsa in omake na mizi. A okusne omake lahko v sebi skrivajo nekatere zelo nevarne mikrobe, zaradi katerih se lahko okužite z norovirusom ali herpesom. Omake iz kisle smetane so najhujše, prabvijo strokovnjaki.

Pazite, da vas ne zastrupi kuhinjska krpa
Tudi kuhinjske krpe lahko povzročijo simptome zastrupitve s hrano, je pokazala študija univerze na Mauritiusu. Če jih ne menjavamo redno in ne pazimo, da se dobro sušijo, lahko namreč hitro vsebujejo tudi potencialno nevarne bakterijske seve.

Vsi poznamo to težavo ... Kaj storiti?
Čeprav že od malih nog poslušamo, da je za zdrav in bleščeč nasmeh ključnega pomena redna in ustrezna nega, se ogromno ljudi spopada ali z občutljivostjo zob ali kariesom, krvavenjem dlesni ali celo paradontalno boleznijo. Kje tiči vzrok?

Uživale so jogurt pred obrokom. Zgodilo se je tole ...
Ženske, ki so jedle jogurt pred visoko-maščobnim obrokom ali obrokom, bogatim z ogljikovimi hidrati, so imele nižji nivo vnetij v krvi kot tiste, ki ga niso zaužile, je pokazala zadnja raziskava ameriške univerze. Strokovnjaki so odkrili, da jogurt izboljšuje črevesno sluznico in preprečuje vnetnim toksinom, da bi vstopali v krvni obtok.