beta

7 živil za več energije: kaj jesti, da ostanete zbrani, močni in brez padcev skozi dan
Ko se počutite brez energije že dopoldne ali vas sredi popoldneva zagrabi utrujenost, je zelo verjetno, da telo ne dobiva prave podpore iz hrane.

Japonski nasveti za imunski sistem: Živila, ki jih priporoča strokovnjak
Japonski zdravnik razkriva tri živila, ki so mu pomagala okrepiti imunski sistem in zmanjšati število bolniških dni. Njegova priporočila vključujejo šiitake gobe, kimchi in agrumi, ki podpirajo imunsko odpornost ter izboljšujejo splošno počutje. Uravnotežena prehrana je ključna za krepitev obrambnih mehanizmov telesa.

9 živil, ki lahko ženskam po 40. letu pomagajo uravnavati hormone
Po 40. letu se žensko telo sooča s pomembnimi hormonskimi spremembami, ki so del naravnega procesa prehoda v perimenopavzo in menopavzo.

Zdravje možganov: lahko zmanjšamo tveganje za demenco in kako?
Skrb za možgane je ključna za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Naučite se, kako zmanjšati tveganje za demenco in izboljšati delovanje možganov. Dr. Grant svetuje o spremembah v življenjskem slogu, vključno z zdravo prehrano, zadostnim spancem, vadbo in druženjem. Odkrijte praktične nasvete za boljšo osredotočenost, spomin in splošno kognitivno funkcijo.

5 živil, ki vam bodo pomagala pri naravnem zniževanju holesterola
Za uravnavanje ravni holesterola je ključnega pomena zdrava prehrana.

Tej bolezni pravimo tudi 'tiha ubijalka'
Sladkor je ključni vir energije za naše telo. Ko ga vnesemo v telo, se pretvori v glukozo, ki nato potuje po krvnem obtoku in oskrbuje celice z energijo. Brez sladkorja v krvi naše telo ne bi moglo delovati, ne sme pa ga biti premalo ali preveč. Za to skrbi trebušna slinavka, ki glede na potrebe izloča hormon inzulin. Pri osebah s sladkorno boleznijo pa celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito porabiti, zato pride do previsoke koncentracije glukoze v krvi. Bolezen sama po sebi ni smrtno nevarna, a vpliva na različne organe in sisteme v telesu, zato se na dolgi rok lahko razvijejo različni zapleti. Kateri so najpogostejši in kako se jim izogniti?

Želite imeti bolj raven trebuh in boljšo prebavo? Ta zdrava živila začnite jesti že zjutraj
Da bi zagotovili dober prebavni sistem, lahko v svojo jutranjo prehrano vključite živila, ki bodo spodbujala zdravje črevesja in prispevala k bolj ravnemu trebuhu. Naj omenimo, da raven trebuh ne pomeni nujno mišic in izklesanega videza, ki ga pogosto vidimo na družbenih omrežjih. Vsekakor pa je raven trebuh tisti, ki ni napihnjen in obremenjen s prebavo.

Za več energije čez dan: pojejte ta tri živila
Iščete preprost način za povečanje energije čez dan? Strokovnjaki svetujejo, da začnete dan z uravnoteženim zajtrkom. V tem članku boste odkrili tri živila, ki so bogata s hranilnimi snovmi in lahko pripomorejo k boljšemu počutju in produktivnosti. Ovseni kosmiči, jajca in grški jogurt vam ne bodo dali le energije, temveč bodo izboljšali tudi koncentracijo in podprli splošno zdravje. Uporabite te nasvete in optimizirajte svojo jutranjo rutino za aktivnejši dan.

Odpornost na antibiotike: kaj je in zakaj se pojavlja?
Odpornost na antibiotike predstavlja resno grožnjo za javno zdravje, saj otežuje zdravljenje bakterijskih okužb. Bakterije se zaradi prekomerne in nepravilne uporabe antibiotikov prilagajajo, kar zmanjšuje učinkovitost zdravljenja. Posledice so lahko resne, vključno s podaljšanimi boleznimi, daljšimi hospitalizacijami in povečanimi stroški zdravljenja. Pomembno je, da se zavedamo vzrokov odpornosti in sprejmemo odgovorno ravnanje pri uporabi antibiotikov, vključno z upoštevanjem nasvetov zdravstvenih delavcev.

Živila, ki vas napolnijo z energijo. Kaj jesti spomladi za dobro počutje?
Za več energije in boljšo odpornost je ključna sezonska prehrana. Ta članek raziskuje osem najboljših spomladanskih živil, ki so idealna za april. Osredotoča se na šparglje, špinačo, redkvice, jagode, grah, regratove liste, artičoke in mladi korenček. Poudarja njihovo bogato vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov ter pojasnjuje, kako ta živila podpirajo imunski sistem, izboljšujejo prebavo in povečujejo raven energije.

10 prebiotičnih živil za boljše črevesno zdravje
Probiotiki v črevesju opravljajo številne funkcije, od pomoči pri prebavi do uravnavanja telesne teže. Da pa te črevesne stenice uspevajo, potrebujejo prebiotična živila kot vir goriva. Čeprav se lahko odločite za dodatek za povečanje vnosa prebiotikov, mnoga vsakodnevna živila naravno zagotavljajo to specifično obliko vlaknin. Poglejmo si, katera.

Zato banane ne bi smeli jesti za zajtrk
Banana je priljubljen tropski sadež, obogaten z vitamini in minerali. Zaradi visoke vsebnosti kalija, je še posebej priporočljiva za tiste, ki jih pestijo utrujenost, pomanjkanje energije in visok krvni tlak. Zato je mnogokrat tudi prva izbira za zajtrk, kar pa nutricisti močno odvsetujejo. Preverite, zakaj.

Barbara Tanze: Zavestne dihalne tehnike lahko pomembno vplivajo na možganske valove
V našem dihu je življenje. Hkrati pa je dihanje povezano s praktično vsemi procesi v našem telesu, ki si jih lahko zamislimo, jih poznamo ali ne. Navsezadnje pa dihanje vpliva tudi in predvsem na naš simpatični in parasimpatični živčni sistem. Slednja sta pomembna pri obvladovanju stresa, za katerega se zdi, da ga je v zadnjem času vedno več. O tem, kako dihanje vpliva na naše soočanje s stresom, kako slednji vpliva na naše telo, kako lahko bolj zavestno dihamo in zakaj je dih naš največji dar, sem se pogovarjala z Barbaro Tanze, M.A. vokalno pedagoginjo, diplomantko Akademije za manualno terapijo, oromiofunkcionalno terapevtko in cert. Breath Science Practitioner.

Kako barva hrane vpliva na vašo prebavo?
Napihnjenost, neprijetno tiščanje v predelu trebuha, redko in oteženo odvajanje majhnih količin blata – to so izjemno pogoste prebavne tegobe, s katerimi se občasno sreča vsak med nami. Lahko so simptomi ali posledice kakšne bolezni, še pogosteje pa nastanejo zaradi neustrezne prehrane, stresa in pomanjkanja gibanja. Prav zato ni nujno, da nemudoma posežete po zdravilih. Pogosto so dovolj že manjše prilagoditve življenjskega sloga in naravni pripravki iz domače lekarne.

10 živil, ki preprečujejo lakoto in vas ohranjajo site
Nas lahko določena živila nasitijo bolj kot druga in nas dlje časa ohranjajo site? Vsekakor!

10 zdravih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin
Zdaj že vemo, da so vlaknine eno najpomembnejših hranil za naše zdravje. Toda kljub temu dejstvu raziskave še vedno kažejo, da povprečna oseba ne zaužije dovolj vlaknin.

To so najbolj hranljive zelenjadnice
Listnata zelena zelenjava je ena od najbolj zdravih skupin živil, ki jih lahko uživamo.

Zakaj so avtoimunske bolezni v porastu?
V zadnjih desetletjih smo priča vzponu avtoimunskih bolezni, ki so postale vse pogostejše v zahodnem svetu. Avtoimunske bolezni nastanejo, ko imunski sistem napačno prepozna zdrave celice in tkiva telesa kot nevarne in jih napade. Te bolezni lahko prizadenejo skoraj vsak del telesa in vključujejo različne motnje, kot so revmatoidni artritis, lupus, multiple skleroza, diabetes tipa 1 in avtoimunske bolezni ščitnice. Kljub napredku v medicini in povečanju ozaveščenosti o teh boleznih, je njihovo število še vedno v porastu.

Kaj pomeni zdrav spanec in zakaj ga nenehno podcenjujemo?
Čeprav preživimo tretjino svojega življenja v spanju, ga pogosto jemljemo kot nekaj samoumevnega. Spanje velja za temelj našega fizičnega in duševnega zdravja, vendar ga v sodobnem življenju pogosto zanemarjamo.

10 zdravih prigrizkov za v službo
Ko preživite dolge ure v službi, je ključnega pomena, da imate ob sebi prigrizke, ki so hranljivi, dajo energijo in enostavni za pripravo. Zdrav prigrizek ne le da zadostuje za popoldanski apetit, temveč vam tudi pomaga ohranjati energijo, izboljšati koncentracijo in preprečiti prenajedanje pri kosilu.

8 najboljših živil za krepitev imunskega sistema
Močan imunski sistem je ključ do ohranjanja zdravja in odpornosti proti prehladom, gripi ter drugim boleznim. Pravilna prehrana je ena najbolj učinkovitih metod za podporo imunskega sistema.

Želeli jo boste dodati v svojo prehrano
Spirulina, modrozelena alga, je že tisočletja cenjena po vsem svetu zaradi svoje bogate hranilne vrednosti in številnih zdravstvenih koristi. Znana je po visoki vsebnosti beljakovin, vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki lahko pomagajo izboljšati zdravje na več ravneh in na več načinov

Kaj se zgodi, če ne uživamo zelenjave?
Zelenjava je eno najpomembnejših živil za zdravje. Bogata je z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti, ki naše telo ščitijo pred boleznimi, izboljšujejo prebavo in krepijo imunski sistem. Čeprav se mnogi zavedajo njenih koristi, številni ljudje kljub temu v svoji prehrani ne zaužijejo dovolj zelenjave. Kaj se torej zgodi, če iz svoje prehrane popolnoma izločimo zelenjavo ali jo uživamo v premajhnih količinah?

Zakaj se zdi, da je Alzheimerjeva bolezen pogostejša pri ženskah?
Bi lahko menopavza pojasnila, zakaj je Alzheimerjeva bolezen pogostejša pri ženskah?

Hrana, ki vam lahko pomaga, da boste imeli več energije
Pomanjkanje energije je ena najpogostejših težav, s katerimi se soočamo v vsakdanjem življenju. Hitri življenjski slog, stres, pomanjkanje spanja, slaba prehrana in preveč obveznosti lahko povzročijo utrujenost, slabšo koncentracijo in splošno izčrpanost. Toda dobra novica je, da lahko z izbiro pravih živil in nekaj preprostimi spremembami v prehrani znova pridobimo energijo, ki jo potrebujemo za vsakodnevne naloge.

Antioksidanti lahko upočasnijo proces staranja
Antioksidanti so ključni elementi, ki igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega telesa. Te močne spojine delujejo kot varuhi pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali – nestabilne molekule, ki se lahko kopičijo v telesu zaradi izpostavljenosti stresu, onesnaženju in nepravilni prehrani.

Vijolična živila imajo veliko antociana, ki prinaša številne koristi za zdravje
Kakšne prednosti imajo vijolična živila? Jih tudi vi obožujete? Poglejmo, po katerih živilih vijolične barve lahko posežete in za kaj vse so dobra.

Čas je za jesenske sadeže, vse to pa so njihove prednosti
Zagotovo ste že slišali za sezonsko prehranjevanje, morda pa še ne poznate njegove prednosti. Ideja je, da uživamo hrano glede na letni čas. Tisto, kar trenutno raste, kar imamo bodisi na vrtu ali pa je lokalno primerno. Vsekakor je dejstvo, da pomlad in poletje ponujata večjo izbiro svežega sadja in zelenjave, a tudi jesen je iz prehranskega vidika prav tako čudovita.

Ta test bi lahko odkril demenco desetletje pred diagnozo
Odkrivanje in diagnosticiranje demence je lahko zelo težavno, bolniki pa se pogosto ne zadevajo, da jo imajo, dokler simptomi že ne napredujejo in začnejo močno vplivati na njihovo vsakdanje življenje. Naslednji test pa bi lahko napovedal demenco že desetletje, preden bi se ta pojavila.

Najboljša hrana za vsako desetletje življenja
Najboljša prehrana je takšna, ki stremi k zmernosti in ravnovesju. Ničemer se ne bi potrebovali izogibati, dokler nam določena živila ne škodujejo, vsekakor pa je priporočljivo, da prilagodimo prehrano glede na leta.