Vizita.si

bilka

Bilke 14. 01. 2010 09.39

Probiotiki, čuvaji našega imunskega sistema

Beseda probiotik izhaja iz grške besede pro bios, kar pomeni »za življenje«. Pojavila se je v sredini 20. stoletja, ko se je pokazalo, da nekateri mikroorganizmi pozitivno vplivajo na črevesno floro.

Zdravi z 07. 01. 2010 08.49

KISLA REPA

Repa izvira iz severnega dela srednje Evrope in so jo že zelo zgodaj kultivirali. Ima modrosive liste, ki objemajo steblo, in rumene cvetove v rahlih grozdih. Plodovi so včasih deloma tudi luskinasti.

Bilke 07. 01. 2010 15.35

Očistimo telo s čaji

Praznične pojedine so marsikomu dodale kilogram ali dva. Veliko jedi je vsebovalo tudi škodljive nasičene maščobe in sladkorje, ki so se nakopičili v našem organizmu. Svoje telo bomo najhitreje očistili z zeliščnimi čaji.

Recepti 31. 12. 2009 08.58

Pripravite okusno ohrovtovo musako!

Ohrovt ima zelo nizko hranilno vrednost, zato ga lahko v teh prazničnih dneh uporabimo kot dodatek k drugim, bolj kaloričnim jedem. Iz njega lahko pripravimo marsikaj – solato, juho, rulado, musako ...

Bilke 31. 12. 2009 08.30

Silvestrska pojedina po receptu Saše Lendero

Novopečena mamica Saša, ki je v preteklih letih za silvestrovo običajno nastopala, bo letošnjo najdaljšo noč preživela v krogu družine. Pripravila bo slastno pojedino in recept zanjo je zaupala tudi nam.

Zdravi z 28. 12. 2009 11.25

OHROVT

Ohrovt je vrsta zelenjave iz družine kapusnic, ki na pogled spominja na zeljnato glavo. Je odličen vir dietnih vlaknin, za katere je znano, da ugodno vplivajo na organizem.

Recepti 24. 12. 2009 13.49

Sladica z vonjem po božiču

Sanja Lončar nam je predstavila, kako se enostavno pripravi božično sladico, ki ne zakisa telesa in obenem ne pristane v bokih.

Bilke 23. 12. 2009 10.12

Zdrava vegetarijanska božična pojedina

Prihaja božič, praznik, ki ga praznuje na miljone ljudi po vsem svetu. Praznično vzdušje se zrcali tudi v kulinaričnih dobrotah. Božična pojedina je lahko tudi zdrava, z nizkim glukemičnim indeksnom in lahko prebavljiva.

Bilke 17. 12. 2009 11.09

Božična štruca

Božično štruco ali sadni kruh so pekle že naše babice. Lahko ga podarite prijateljem kot darilo ali pa ga postrežete v predprazničnih dneh. Sladki in zdravi božični štruci se je težko upreti.

Bilke 14. 12. 2009 10.21

Odišavite svoj dom

V teh predprazničnih dneh vsi posežemo po dišečih oljih, paličicah ali svečkah. Dobijo se najrazličnejše vonjave. Najbolj primerne za te praznične dni, ko vse diši po pripravi piškotov, potic in dobre hrane, so zagotovo vonji cimeta, vanilije, čajevca in pomaranče.

Zdravi z 14. 12. 2009 09.30

RDEČA PESA

V skrbi za zdravje se zatekamo k pripravkom iz rastlin, ki izvirajo daljnih krajev, pozabljamo pa na visoko zdravilno vrednost rdeče pese, ki čisti telo, pomaga pri nevtraliziranju in razstrupljanju globoko uskladiščenih strupov v jetrih ter ledvicah.

Bilke 10. 12. 2009 09.14

Z rdečo peso nad celulit

Če se želimo znebiti celulita, je pripravek iz soka rdeče pese kot nalašč za to. Ne le to, rdeča pesa je še dober antioksidant in odpravlja slabokrvnost, saj je polna folne kisline.

Bilke 03. 12. 2009 10.07

Mažemo in umivamo se z nafto, zobe pa si peremo s pesticidi

Strokovnjaki so ugotovili, da povprečna ženska z vsakodnevno nego telesa v svoje telo letno vnese več kot dva kilograma škodljivih kemikalij.

Zdravje 02. 12. 2009 15.47

Z ananasom proti raku

Dve molekuli v steblu ananasa sta pokazali aktivnost proti tumorjem. Ena molekula, imenovana CSS, blokira protein, ki je deformiran pri 30 odstotkih vseh rakavih sprememb, druga molekula pa stimulira imunski sistem, da napade in uniči rakave celice.

Zdravi z 02. 12. 2009 08.57

ANANAS

Sadež vsebuje veliko biotina, vitaminov E, B12 in C in več kot 15 mineralnih snovi, največ železa in kalcija. V zadnjem času se veliko piše še o encimu bromelainu, ki cepi beljakovine, zato ananas in ananasov sok uporabljajo za mehčanje mesa.

Bilke 30. 11. 2009 13.28

Lažje je pojesti, kakor prebaviti

Prebava temelji na absorbciji in izgorevanju energijskih sestavin hrane. Tako kot se kaša kuha v loncu, se mešajo in prebavljajo hrana in tekočine v trebuhu. Ko se hranila in tekočine prebavijo, se iz hrane absorbirajo uporabne snovi, vlaknine, neprebavljivi ostanki pa se izločijo z blatom in urinom.

Zdravje 30. 11. 2009 09.04

Banana za srce in ožilje

Banane vsebujejo veliko kalija in malo natrija. Natrij sicer telo nujno potrebuje, a večina ljudi ga zaužije preveč. Natrijev klorid je namreč sol, brez katere v gospodinjstvu ne gre. Posledice so povišan krvni tlak ter z njim povezane srčno-žilne bolezni.

Bilke 27. 11. 2009 11.18

Z gobo nad raka (Ganoderma lucidum)

V Aziji svetlikavo pološčenko že dolgo uporabljajo pri zdravljenju različnih oblik raka. Na Japonskem jo uvrščajo celo na uradno listo zdravil, spremljajočih pri kemoterapiji. Neodvisno od tega, kdaj gobo zaužijete, pred ali po obsevanju, se število levkocitov, eritrocitov in trombocitov izredno hitro povrne v prvotno stanje.

Bilke 25. 11. 2009 10.13

Okrepimo imunski sistem s hrano in zelišči

Jesen in zima sta prav gotovo letna časa, ko je imunski sistem na veliki preizkušnji. Veliko je odvisno od načina življenja, vsakdanjega stresa, pravilne prehrane in zadostne količine gibanja.

Bilke 17. 11. 2009 14.05

Glina čisti mastno kožo

Najbolj značilen in prepoznaven znak mastne kože je oljnat sijaj. Koža je običajno debela in neobčutljiva. Značilne so tudi velike pore, ki se zaradi povečane maščobe rade mašijo. Pri tem ima glina zelo veliko vlogo, saj pore čisti, z njo pa si lahko vsakodnevno delate tudi rahel piling.

Bilke 13. 11. 2009 07.56

Magična moč kislega zelja

Pozitivne učinke kislega zelja je poznal že znameniti župnik Sebastian Kneipp. Označil ga je kot "krtačo za želodec in črevesje", ki krepi živce in pomaga pri tvorbi krvi.

Zdravje 12. 11. 2009 13.25

Mandarine preženejo prehlad

Pet mandarin na dan vam zagotovo prežene prehlad, saj vsebujejo veliko vitamina C. Ker imajo nizek glikemični indeks so kljub veliki količini sladkorjev primerna tudi za sladkorne bolnike.

Bilke 12. 11. 2009 13.32

Kako pripraviti zeljnico za krepitev imunskega sistema?

Zelje je že v rimskem cesarstvu in stari Grčiji veljalo za zdravilo. Pri arheološkem izkopavanju starorimskih skladišč za hrano so odkrili številne škatle in sode, ki brez dvoma kažejo na veliko proizvodnjo kisanega zelja.

Bilke 09. 11. 2009 09.20

Veleumi vegetarijanstva

Albert Einstein je dejal: "Mislim, da so spremembe in očiščevalni učinki, ki jih ima vegetarijanska prehrana na človekovo naravo, zelo dobrodejna za človeštvo. Zatorej je za ljudi, da izberejo vegetarijanstvo, to veliko bolj ugodno in miroljubno."

Duševno zdravje 13. 09. 2009 15.44

Odpel si je pas in ...

... mi zagrozil, da naj si nikar ne drznem iti sama na srečanje, češ da po lokalih in gostilnah hodijo le pocestnice, ki se zgolj nastavljajo in iščejo partnerje za priložnostni seks.

Bilke 05. 10. 2009 11.25

Preverite, kako skrbeti za svojo kožo jeseni

Jeseni koža izgublja barvo, pogosto pa se pojavljajo tudi alergične reakcije, obarvani madeži in podobno. Prav zato je nega kože v tem letnem času še kako pomembna.

Zdravi z 02. 11. 2009 09.00

BUČA

Buče prihajajo iz Amerike. Uživali so jih Indijanci v Mehiki in srednji Ameriki. Evropski mornarji so buče prinesli v Evropo. V 17 stoletju so se pojavile v Angliji, zaradi svojih kulinaričnih odlik pa so se hitro razširile po vsem svetu.

Lepota 04. 11. 2009 09.06

Buča kot zdravilo in lepotilo

Lepotila iz bučnega mesa in olja so bila znana že Indijankam. V farmaciji pa so jih uporabljali že stari Grki, Rimljani in še posebej Kitajci.

Bilke 28. 10. 2009 11.26

Buča na bučo pogača

Bliža se noč čarovnic, ko bomo z bučami, izrezljanimi tako ali drugače, odganjali zle duhove. No, na ta dan pa si lahko privoščite tudi kakšno zdravo jed iz buč.

Infekcijske bolezni 26. 10. 2009 10.00

S poljubi nad viruse

Tisti, ki gledajo na zdravje bolj celostno, pravijo, da ni boljšega za naš imunski sistem od ljubezni. Če se boste poljubljali, bo to izboljšalo vaš imunski sistem. Skupina nemških raziskovalcev je ugotovila, da tisti, ki vsako jutro, preden gre od doma, poljubi svojega partnerja, živi pet let dlje.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996