c

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki
Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Nova študija bi lahko nakazovala na presenetljivo povezavo
Ugotovitve ponujajo razmislek o maščobah v naši prehrani. Slednje naj sploh ne bi bile tako slabe, kot radi prebiramo!

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Mastna, suha ali mešana ... To naj bi bila najboljša prehrana glede na tip kože
Pomembno je, kaj nanašamo na kožo in s čim jo vlažimo, a še bolj kot to je pomembno, kaj dajemo v telo. Slednje se namreč pozna tudi in predvsem na naši koži.

Znaki, da vaš imunski sistem ne deluje dobro
Telesno odpornost lahko oslabi več dejavnikov, kot so negativni stres, pomanjkanje telesne aktivnosti, neuravnotežena prehrana, utrujenost in pomanjkanje spanja, ponočevanje, naporen delovnik, uživanje večjih količin alkohola, kronične bolezni in zdravila, ki delujejo na imunski sitem oz. motijo njegovo delovanje.

Nasveti za preprosto in naravno krepitev imunosti
Z določenimi navadami, pa tudi in predvsem z določenimi živili, lahko okrepimo svoje telo in mu pomagamo, da se bori proti virusom iz okolja.

Zelenjava, ki jo to zimo obvezno vključite v jedilnik
Ohrovt pogosto imenujemo 'kralj kalcija', je pa tudi bogat vir vitamina A, vitamina C, železa, luteina in prehranskih vlaknin.

Pomemben mineral za krepitev imunske odpornosti
Cink je takoj za železom eden od najpogostejših mineralov v človeškem telesu, pomanjkanje le tega pa lahko povzroči številne težave. Med njimi so izpadanje las, težave s kožo, želodčne težave in tudi oslabljen imunski sistem, ki pa mora biti ravno v zimskem času okrepljen, saj nas ščiti pred škodljivimi mikroorganizmi.

Je uporaba električne ščetke res bolj priporočljiva od uporabe navadne ščetke?
Temelj dobre ustne higiene je preprečevanje prekomernega nabiranja plaka. Plak oziroma biofilm bakterij in ostankov hrane v večjih količinah lahko celo začutimo z jezikom, ker imamo po dlje časa neumitih zobeh občutek puhastih zob.

Bi prepoznali simptome ciroze jeter?
Ciroza je nepopravljivo brazgotinjenje jetrnega tkiva. Pri napredovanih jetrnih obolenjih normalno jetrno tkivo nadomešča vezivo. Glavni dejavnik tveganja za razvoj jetrne ciroze je pretirano uživanje alkohola, seveda pa ni edini.

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Ste pogosto utrujeni? Morda se razlog skriva v pomanjkanju vitamina C
Vitamin C, znan tudi kot L-askorbinska kislina, je vodotopen vitamin, ki je bistven za številne funkcije telesa. Vitamina C človek ne more sintetizirati, kar pomeni, da ga moramo pridobivati iz virov hrane. Kakšni so torej znaki in simptomi pomanjkanja vitamina C?

To se lahko zgodi, če zatekajo noge
Če imate občutek napihnjenosti in se vam zdi, da vam okončnine, gležnji, roke, prsti na rokah in nogah ter obraz in trebuh otekajo, potem se v vašem telesu prav zagotovo nabirajo odvečne količine vode. Kako si pomagati in jo odplakniti iz telesa?

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Vitamini, minerali in vlaknine – kje jih najti?
Velikokrat slišimo in govorimo o pomenu vitaminov, mineralov in vlaknin na naše zdravje, a mnogo ljudi ne ve, v katerih živilih se ti skrivajo. Katera hrana je najboljši vir najpomembnejših vitaminov, mineralov in vlaknin za naše telo?

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

5 živil, ki lahko okrepijo vaš imunski sistem
Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko okrepimo imunski sistem, in hrana je vsekakor eden izmed njih!

Znate prepoznati sporočila vašega telesa?
Kašelj, krč, bolečina ... vse to so lahko znaki, da se v vašem telesu dogaja nekaj neželenega, zato se naučite prepoznati nevarne simptome, ki vam sporočajo, da morate čim prej k zdravniku. Pravočasno odkrito težavo je mogoče po navadi namreč veliko enostavneje rešiti.

Začenjate z rekreacijo? Ne pozabite na svoj videz
Da boste kalorije "kurili" še bolj učinkovito in vam tudi pri največjih naporih ne bo zmanjkalo motivacije, poskrbite, da se boste rekreacije lotili urejeni in v stilu.

Znaki, da jeste preveč 'slabe' hrane
To, kar jemo se odraža na našem počutju, na naših laseh, koži, ustih in praktično na vseh delih našega telesa. Poglejmo si najpogostejše 'simptome', ki razkrivajo, da uživamo preveč 'slabe' oz. 'prazne' hrane.

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Gripa in prehlad – kako se zaščititi?
Pozimi, ko so temperature nižje in na prostem preživimo precej manj časa kakor poleti, odpornost imunskega sistema nekoliko upade, medtem ko zaprti prostori še dodatno spodbudijo prenos virusov, zaradi česar se pojavijo različna sezonska obolenja.

Brstični ohrovt – zelena 'bombica', ki ima številne pozitivne učinke
Brstični ohrovt ima specifičen okus, posledično pa ni vsem pri srcu. Še več, večina ljudi ga preprosto ne mara. Vendar ne smemo pozabiti na njegova kakovostna mikrohranila, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Poglejmo si, kako.

3 stvari, brez katerih to zimo ne bo šlo
Jesen je letos že pošteno pokazala svoje zobe, temperature pa se vztrajno nižajo. Poleg številnih okužb z novim koronavirusom smo že močno zakorakali tudi v obdobje trdovratnih prehladov, a vendarle se lahko pred njimi ubranimo tudi sami. V kolikor želite ohraniti svoje zdravje in odličen nivo energije, brez spodnjih živil v tej jeseni in zimi zagotovo ne bo šlo.

Rak ščitnice: vzroki, simptomi in zdravljenje
Zdi se, da so bolezni ščitnice v porastu. Čeprav ima večina od njih odlično prognozo, rak ščitnice zahteva dolgotrajno spremljanje pod specialističnim nadzorom.

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči še danes
Ob svetovnem dnevu vida so napovedi strokovnjakov glede okvar vida v prihodnosti precej črne, a za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

Zakaj moramo uživati vitamine?
13 vitaminov naj bi bilo po mnenju strokovnjakov absolutno potrebnih za naše zdravje. Mednje spadajo vitamini A,C, D, E, K in skupina vitaminov B, ki jo tvorijo tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, B6, B12 in folati. Kje najdete te vitamine in zakaj so tako pomembni?

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Krepi odpornost, odpravlja glavobol, nespečnost, uravnava holesterol ...
Ste že slišali za vodni kefir? Gre za doma pripravljen probiotični napitek, ki skrbi za zdravo črevesno floro, pomlajuje naše telo, krepi odpornost, odpravlja glavobole, nespečnost, uravnava holesterol in še bi lahko naštevali. Pozitivnih učinkov je mnogo, vodni kefir pa si lahko pripravite kar sami doma.