deklaracije

Nastavite svoje telo na kurjenje maščob!
Naša telesa so naravno ustvarjena za to, da kurijo maščobo, a danes smo v poplavi sladkih izdelkov in izdelkov s skritimi sladkorji postali odvisni od sladkorja in predelanih ogljikovih hidratov, zaradi katerih pridobivamo odvečne kilograme. Preverite, kako to preprečiti.

Vam sladkor uničuje spolno življenje?
Vse od motnje erekcije do slabših orgazmov - prekomerno uživanje sladkorja lahko uničuje vaše spolno življenje in na dolgi rok zdravje. Preverite, kako je to mogoče.

Delate to napako, ko poskušate zmanjšati vnos soli?
Raziskovalci so spremljali 450 Američanov iz treh držav. Ugotovili so, da sta vira kar 71 odstotkov soli, ki so je zaužili v obdobju študije, vnaprej pripravljena in procesirana hrana ter jedi iz restavracij. Samo 11 odstotkov soli so dodali sami med kuhanjem ali za mizo.

Kako naravno odplaviti toksine iz telesa?
Naša telesa vsak dan predelujejo toksine, ki jih prejmemo preko hrane in iz okolja. To je povsem naravni proces, na katerega je naše telo pripravljeno. Celo najbolj zdrav človek na svetu ima v sebi toksine. A ko je količina toksinov v našem telesu prevelika, telo pa preobremenjeno, se lahko pojavijo težave pri izločanju le-teh.

10 zelo preprostih načinov, kako se znebiti sladkorja v prehrani
Britanska nutricistka je delila nekaj preprostih nasvetov, ki jih predlaga tudi svojim strankam in pomagajo, da se znebite želje po sladkem. Preverite, kako se znebiti sladkorja v svoji prehrani.

Veste, koliko časa bi morali telovaditi, da bi ga pokurili?
Ste vedeli, da bi morali teči vsaj 25 minut, če bi želeli porabiti en borovničev mafin? In celo 42 minut, če bi želeli pokuriti sendvič s piščancem in slanino. Da bi se bolje zavedali, kako kalorična so nekatera živila, so britanski strokovnjaki predlagali, da bi na embalažo izdelkov dodali oznako, ki bi kazala, kako dolgo bi moral posameznik telovaditi, da bi pokuril kalorije, ki jih izdelek vsebuje.

4 najpogostejše zmote o sladkorju
Ljudje, ki pojedo največ dodanega sladkorja, imajo več kot dvakrat večje tveganje za prezgodnjo smrt ali bolezni srca, je pokazala objavljena v priznani reviji JAMA Internal Medicine. A to je nekaj, kar že vsi dobro vemo. Zatakne pa se pri vprašanjih, kot so: kako škodljiv je sladkor v sadju, kaj pa v sadnih sokovih in smoothijih?

Preprosto se obvarujete pred najbolj smrtonosno boleznijo
Bolezni srca in ožilja so največji globalni ubijalec, saj povzročajo kar 30 odstotkov vseh smrti. A obstajajo povsem preprosti koraki, s katerimi lahko zmanjšate tveganje zanje. Preverite, kako.

Vsakodnevna navada, ki lahko ogroža življenje
Američani očitno spoznavajo, da pretirano sedenje za delovno mizo ni najbolj zdravo. Zamisel o mizah, za katerimi stojiš in ne sediš, se jim ne zdi več smešna, saj lahko rešuje življenja.

Preverite, kdaj je maslo zdravo in kdaj ne
Maslo je kot vir nasičene maščobe na slabem glasu, vendar nutricistka Cirila Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja pravi, da ni nič narobe, če si ga privoščimo občasno. Svetuje pa, da ga kombiniramo z več zelenjave.

Znate izbrati živila, ki ne redijo?
Bi si med jutranjo kavo privoščili kolaček, na katerem bi pisalo, da vsebuje 450 kalorij in bi vedeli, da to predstavlja skoraj tretjino priporočenega dnevnega vnosa kalorij? Številni bi verjetno vsaj dvakrat premislili, preden bi si ga privoščili. Žal pri nas vsi izdelki še niso označeni s kalorijsko vrednostjo, a kmalu se bodo oznake spremenile.

Resnica o nevarnem holesterolu
Čeprav se o holesterolu veliko piše in govori, pa zdravniki opažajo, da ljudje o njem ne vedo dovolj. Vsi sicer vedo, da obstaja slab holesterol, ki povzroča aterosklerozo in bolezni srca in ožilja, ne vedo pa, da vsa hrana, ki vsebuje maščobe, ni nujno škodljiva.

V Sloveniji okoli 20.000 oseb z avtističnimi motnjami
Danes je dan zavedanja o avtizmu, v Sloveniji pa smo na stopnji, ko vemo, da avtizem obstaja, ampak tu se naša ozaveščenost o tem tudi konča, je ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu dejala predsednica Centra za avtizem Vesna Melanšek.

Preverite, ali ste zasvojeni s sladkorjem?
Sladkorju se je težko izogniti. S sladko kavo pogosto začnemo dan in ga zaključimo s kakšnim sladkim prigrizkom pred televizijskim sprejemnikom. Zato ni prav nič nenavadno, da je odvisnosti od sladkorja vedno več.

Kateri aditivi v hrani povzročajo raka?
Praviloma je za vsako živilo določeno, kateri in v kolikšni meri se lahko uporablja aditiv. Ugotavljanje varnosti aditivov poteka po mednarodnih predpisih. Na leto pojemo kar 4 kilograme teh strupenih snovi.

ZDA, zibelka radioaktivnega obsevanja hrane
V Sloveniji se o tem, žal, zelo malo govori. Verjeli ali ne, Ameriški predpisi dovoljujejo doze obsevanja hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če bi šli 1.000.000.000 na rentgensko slikanje pljuč.

Mažemo in umivamo se z nafto, zobe pa si peremo s pesticidi
Strokovnjaki so ugotovili, da povprečna ženska z vsakodnevno nego telesa v svoje telo letno vnese več kot dva kilograma škodljivih kemikalij.