enica

Kruh: DA ali NE?
Kruh je lahko dober vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Prav zato je lahko ključnega pomena v zdravi prehrani. A vse oblike kruha niso narejene enako, zato je pomembno, kakšen kruh izberete. Kruhu najslabše kvalitete se je res bolje izogniti.

Kako lahko z dobro prehrano odpravite akne?
Akne so najpogosteje posledica genetike in hormonov, zaradi česar so nekateri preprosto nagnjeni k težavam s kožo in se z njimi ne spopadajo le v najstniških letih, vendar tudi kasneje v 20-ih, 30-ih in 40-ih letih. A avstralski zdravnik dr. Douglas Grose svetuje, da si poleg drugih ukrepov pomagate tudi s prehrano.

Razkrinkana 4 napačna prepričanja o zdravi prehrani
Je gluten res škodljiv? In maščob ni dobro uživati? Se bom zaradi ogljikovih hidratov zredil? Po telovadbi pa moram jesti proteine? Odgovor je vsakič: ne. Nutricistka pravi, da so to napačna prepričanja, ki so se žal razširila med ljudmi.

Prehrana, če se spopadate z bolečinami v sklepih
Nemški strokovnjak za prehrano dr. Wolfgang Feil je razvil poseben program prehranjevanja, s katerim na povsem naraven način pomaga bolnikom, ki trpijo za artrozo ali obrabo sklepov. Metoda, ki sicer učinkuje tudi pri nekaterih drugih boleznih, je pomagala našemu motoristu Miranu Stanovniku.

To je razlog, da smo vse debelejši
Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni. Vse več ljudi uživa prekomerno količino predelanih živil in druge škodljive sestavine, zaradi česar ni nenavadno, da se povečuje število obolelih za sladkorno boleznijo tipa 2 in boleznimi srca.

''Mami, prosim pusti me umreti'
5-letni Morgan Bishop trpi za izjemno hudimi ekcemi, ki povzročajo nevzdržno srbečico. Zaradi srbenja ponoči ne more spati, koža na njegovih nogah pa je že tako spraskana, da komaj hodi. Deček je tako obupan, da je svoji mamici za rojstni dan rekel, da bi raje umrl, kot da mora tako trpeti še naprej.

Dejstva o alergijah na hrano, ki jih je dobro poznati
Alergije na hrano so vse pogostejša težava sodobnega sveta, kjer se pri odraslih, po podatkih Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, z alergijami na hrano spopada okoli 3–4 odstotke ljudi, z nealergijskimi motnjami, ki zbujajo sum na alergijo na hrano, pa kar 20 odstotkov ljudi.

To je razlog, da smo vse debelejši
Sodobna prehrana je glavni vzrok za to, da so ljudje zahodnega sveta vse debelejši in bolj bolni. Vse več ljudi uživa prekomerno količino predelanih živil in druge škodljive sestavine, zaradi česar ni nenavadno, da se povečuje število obolelih za sladkorno boleznijo tipa 2 in boleznimi srca.

Se boste zaradi kruha res zredili?
Je potrebno kruh izločiti iz prehrane ali ne? To je vprašanje, ki si ga zastavljajo številne ženske. Nedavna avstralska raziskava je celo pokazala, da imajo ženske, ki jedo kruh, slabo vest in skušajo zmanjšati količino zaužitega kruha. A kaj je resnica? Se bomo zaradi kruha res zredili?

IZJEMNO HITRA dieta, ki jo je svetoval celo kardiolog
Že povsem običajna sprememba vašega prehranjevanja lahko povzroči, da hitro in učinkovito izgubite odvečne kilograme do poletja, je prepričan eden najbolj priznanih kardiologov dr. William Davis. Preverite, kaj svetuje.

Kako škodljiv je gluten v resnici?
Pšenica, ječemen in rž, ki vsebujejo gluten, so še vedno ena najpogostejših oblik prehrane v številnih državah. Zakaj je torej na policah trgovinskih centrov eden najbolj priljubljenih napisov na izdelkih ''brez glutena''? Kako škodljiv je gluten v resnici?

Pozor! Pazite se skritega sladkorja
Že desetletja nas strašijo, da je nasičena maščoba ena najslabših stvari, ki jih lahko zaužijemo. A v resnici je sladkor veliko slabši. Nevaren pa je predvsem tisti, za katerega se sploh zavedamo ne, da smo ga zaužili.

4 razlogi, da nimate popolnega telesa
Se zdravo prehranjujete, pijete dodatke k hrani in že več mesecev niste izpustili vadbe, pa kljub temu nimate telesa, o katerem sanjate? Potem nekaj počnete narobe. Preverite, kaj.

15 sprožilcev smrtno nevarnih alergijskih reakcij
Nekatera živila, rastline in žuželke pri alergikih sprožijo hude alergijske reakcije, ki v primeru, da ne reagiramo hitro, povzročijo tudi anafilaktični šok in celo smrt. Preverite, kateri sprožilci alergij so najnevarnejši.

Res danes jemo strupeno pšenico?
Sodobna spremenjena pšenica je "popoln kronični strup", trdi ameriški kardiolog dr. William Davis, ki je izdal knjigo Wheat belly in z njo v ZDA dvignil veliko prahu. V njej pojasnjuje, zakaj bi se ljudje morali izogibati pšenici, o tem pa je spregovoril tudi na ameriški televiziji CBS.

Ste že preizkusili kamut?
Že poznate kamut? Bližnji sorodnik pšenice je polnozrnato žito, ki je ponavadi pridelano povsem organsko ter vsebuje kopico zdravih hranil.

Celiakija
Celiakija je bolezen, ki je v porastu tako med otroci kot tudi med odraslimi in jo lahko nadzorujemo zgolj za mizo s pravilno prehrano, ki ne vsebuje glutena in njegovih izvlečkov. Kaj naj uživajo bolniki?

Je pšenica zdrava?
Bel kruh, bele testenine, piškoti … vsi nam pravijo, naj se jim izognemo. Pšenica je na slabem glasu, ljudje pa vse bolj posegajo po drugih žitih. Toda, ali je kaj narobe tudi s polnozrnato pšenično moko?

Kako izbrati pravi kruh?
Se tudi vi zmedete, ko stojite pred polico s kruhom? Beli, polbeli, črni, polnozrnati, rženi, koruzni … Izbira je velika – pa veste, kaj kupujete?

Hujšajte z negativnimi kalorijami!
Bi radi veliko jedli in pri tem hujšali? Čeprav je slišati nemogoče, je to povsem mogoče. Pomembno je le, da uživate čim več živil, za prebavo katerih organizem porabi več energije kot jo z zaužitjem dobi.

Hujšajte glede na svojo krvno skupino
Krvna skupina vpliva na to, kako telo razgrajuje in predeluje različna živila. S prehranjevanjem na podlagi krvne skupine se boste tako počutili bolj zdravi, zmanjšali tveganje za nastanek nekaterih bolezni in izgubili odvečne kilograme!

Privoščite si kremo iz pšeničnih zrn
Tudi posladkati se je treba. Pri tem pa lahko poskrbimo, da je sladica zdrava in poleg tega še zelo okusna. Preizkusite kremo iz pšeničnih zrn.

Novost! Hujšanje s probiotiki!
Najboljši mikroorganizmi, ki živijo v našem telesu, so probiotiki. To so zdrave bakterije, ki so v našem črevesju. Nove raziskave s Stanford University School of Medicine in bolnišnice Standford so ugotovili, da bi lahko s pomočjo probiotikov celo izgubili težo.

Makrobiotika: Hrano izbiramo glede na letni čas
Posebna pozornost makrobiotične prehrane je namenjena morskim algam, miso juhi ter polnovrednemu obroku. Ti telo napolnijo z energijo in zdravjem.