fruktoza

Ogljikovi hidrati v fruktozi?
Spoštovani. Ker se v raznih strokovnih člankih pojavljajo različne vrednosti OH v fruktozi,vas prosim,če mi navedete resnične vrednosti OH v fruktozi in ali res za presnovo ne rabi insulina? lp L...

Sladkorna bolezen in prehrana
Pozdravljeni! Pri pregledu so mi ugotovili nivo sladkorja 9,5. Drzim se zdravniske diete.Moje vprasanje je ce lahko na dan pojem kaj sladkega - od januarja 2004 ne uzivem nikakrsnega sladkorja.Slad...

Hujšanje
Pozdravljeni! Stara sem 21, imam 163 cm in 74 kg. Odlocila sem se za dolgorocno hujsanje oz. prilagojen jedilnik prehranjevanja, ki v povprecju zgleda takole: zajtrk: skleda razlicnih vrst müslijev z...

Prehrana in umetna sladila
Ali sladila skodujejo? katero sladilo je najbolj zdravo in katero je najbolj priporocljivo za diabetike? ali res sladila procajo raka?koliksno kolicino sladil lahko zauzijem na dan?hvala

Glikemični indeks
Živjo! Vemo da hrana z visokim glikemičnem indeksom na splošno povečuje lipide v krvi, ali jih povečuje tudi hrana z zelo nizkim GI(npr. fruktoza)? Hvala za odgovor!

Saharin in ostala sladila
Zanima me ali je saharin prav tako škodljiv za zobe kot običajni sladkor, glede na to da je saharin tudi sladilo?

Glikemični indeks
Zanima me vaše mnenje o glikemičnem indeksu, princip poznam in če govorimo le o ogljikovih hidratih kot hranilo, me zanima ali stvar deluje tudi v praksi- če seveda GI uporabljate oz. ga vključujete v...

Prehrana in kis
Ali ima kis kaj fruktoze ali drugih snovi ki vplivajo na krvni sladkor? ali mogoče kis zvišuje sladkor? ga je zdravo uživati če imaš diabetes tipa1? hvala

Hiperholesterolemija in prehrana
LEP POZDRAV! IMAM ENO VPRAŠANJE NA KATEREGA UPAM DA MI BOSTE LAHKO KOT STROKOVANJAK ZA TO PODROČJE PROSIM LAHKO ODGOVORILI SKUPEN HOLESTEROL IMAM VELIKOKRAT 7,00 ,HDL 1,2 LDL PA NIKDAR ISPOD 4,1. K...

Učenje in prehrana
Pozdravljeni! Pri zdravi prehrani moramo zaužit čim manj enostavnih ogljikovih hidratov... pri dieti še manj oziroma nič. Tukaj pa nastopi težava, ker še študiram in sem hkrati na definiciji(hočem iz...

Kako premagati napihnjenost?
Če vam je všeč ali ne, napihnjenost je nekaj, s čimer se vsi spopadajo. Lahko se pojavi po večjem obroku, pitju alkohola, hitri večerji ali uživanju določenih živil. Tu je nekaj nasvetov, kako jo preprečiti.

Sladkor ne le hrani rakave celice, tudi ustvarja jih
Približuje se čas praznikov, kar pomeni tudi uživanje veliko sladkarij, piškotov, čokolade in drugih sladic vseh vrst. Čeprav se večina zaveda, da bo v tem času pridobila nekaj odvečnih kilogramov, pa so ti stvar, ki bi nas morala najmanj skrbeti.

5 "zdravih" živil, ki se jih nutricionisti nikoli ne bi niti pritaknili
Prehranske strokovnjake najbolj razjezi prav pogled na živila, ki se promovirajo kot zdrava, a v resnici niso. Tako pa jih mnogi uživajo ne zaradi njihovega okusa, temveč da bi naredili nekaj za svoje zdravje. V resnici pa bi v takih primerih enako dosegli, če bi posegli po čokoladi.

Kaj bi v resnici morali vedeti o sadnih sokovih?
Dr. Sally Norton je britanska zdravnica, ki je specializirana za hujšanje. In zanimivo je, da svojim pacientom svetuje, naj nikar ne pretiravajo s sadnimi sokovi, četudi ti nimajo dodanega navadnega sladkorja. Zakaj?

4 najpogostejše zmote o sladkorju
Ljudje, ki pojedo največ dodanega sladkorja, imajo več kot dvakrat večje tveganje za prezgodnjo smrt ali bolezni srca, je pokazala objavljena v priznani reviji JAMA Internal Medicine. A to je nekaj, kar že vsi dobro vemo. Zatakne pa se pri vprašanjih, kot so: kako škodljiv je sladkor v sadju, kaj pa v sadnih sokovih in smoothijih?

12 sladil, ki bi jih morali poznati
Če smo še pred časom poznali predvsem namizni sladkor, med in melaso, pa je danes na voljo veliko več sladil. Nekatera izmed njih so opisana kot ''naravna'', spet druga kot ''umetna''. Pa veste, kakšna je razlika med njimi?

Z jesenskimi plodovi do boljšega zdravja
Tople in živahne barve jesenskih sadežev niso le prijetne na pogled, temveč predstavljajo tudi pravo zakladnico antioksidantov, ki še kako pripomorejo k okrepitvi našega imunskega sistema. Ali veste, kateri plodovi so v jeseni še posebej ugodni za vaše zdravje?

Šokantne skrivnosti prehranske industrije
S pulitzerjem nagrajeni novinar New York Timesa Michael Moss v svoji knjigi Sol, sladkor, maščoba: Kako prehranski giganti povzročajo zasvojenost? razkriva nekatere skrivnosti multinacionalnih prehranskih podjetij, ki z iskanjem ’točke blaženosti’ povzročajo vse večjo odvisnost od hrane in epidemijo debelosti.

Se lahko zredimo zaradi sadja?
Ko poskušamo izgubiti nekaj kilogramov ali le pazimo, da jih preveč ne pridobimo, pogosto raje kot po čokoladi posežemo po sadju, saj ga pojmujemo kot povsem zdravega. Toda kdaj je tudi to lahko škodljivo?

Sladkor poneumlja!
Sladkor ne povzroča le odvisnosti in odvečnih kilogramov, strokovnjaki namreč pravijo, da tudi poneumlja. K sreči pa obstajajo načini, kako ta učinek sladkorja preprečiti.

Kaj organizmu naredijo gazirane pijače?
Gazirane pijače so za zdravje vse prej kot koristne. Tistega, ki jih uživa, po nepotrebnem napolnijo z ogromno količino sladkorja, lahko pa povzročijo tudi celo kopico bolezni – od diabetesa do raka.

Sladka in zdrava nadomestila za sladkor
O belem sladkorju se veliko govori, a na koncu vedno pridemo do istega zaključka, da ta ni zdrav in da bomo z njim težko prišli do vitke postave. Obstajajo pa živila, ki lahko nadomestijo beli sladkor. Preverite, katera so ta živila!

Prečistite sečila z divjimi šparglji
Začela se je sezona nabiranja divjih špargljev. Divji špargelj, po domače "šparoga", je značilna sredozemska rastlina. Ti v Sloveniji rastejo predvsem ob obali in v slovenski Istri, najdemo pa jih tudi na Krasu ter v Vipavski dolini.

Zakaj se ne moremo upreti sladkarijam?
Se vam je že zgodilo, da ste iz škatle hoteli vzeti le en piškot in se na koncu zalotili s prazno škatlo? Se težko uprete celi banjici sladoleda? Za to morda ni krivo pomanjkanje samodiscipline, ampak vrsta sladkorja!

VIDEO: Anja pravi, da je treba decembra uživati!
V veselem decembru pogosto pozabimo na zdravo prehrano in si privoščimo tisto, čemur se poskušamo čez leto čim bolj izogibati. Tudi voditeljica Anja Križnik Tomažin se v prazničnih dneh težko drži pravil zdravega prehranjevanja.

Lažje je pojesti, kakor prebaviti
Prebava temelji na absorbciji in izgorevanju energijskih sestavin hrane. Tako kot se kaša kuha v loncu, se mešajo in prebavljajo hrana in tekočine v trebuhu. Ko se hranila in tekočine prebavijo, se iz hrane absorbirajo uporabne snovi, vlaknine, neprebavljivi ostanki pa se izločijo z blatom in urinom.

Žurerji pozor! 9 načinov za zdravljenje mačka!
Po prekrokani noči verjetno niste v najboljši formi. Glavobol, vrtoglavica, slabost, driska, potenje, bolečine v mišicah, žeja in občutljivost na svetlobo. Vse to so znaki, da ste pretiravali z alkoholom in da je vaše telo polno strupov. Kako olajšati tegobe?