Vizita.si

glikemični

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Poznate pozitivne učinke kokosovega kisa?

Kokosov kis je pri nas manj poznan, v jugovzhodni Aziji in nekaterih regijah Indije pa ga uporabljajo že več stoletij. V primerjavi z jabolčnim kisom je kokosov ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije.

Prehrana 08. 05. 2020 08.30

Jabolčni kis zjutraj na tešče. Napaka, ki jo delamo prepogosto

Jabolčni kis ima številne dobrodejne učinke na naše telo. Ti so v zdravilstvu dobro poznani dolgo časa. Prav zato mnogi ljudje z jabolčnim kisom pričnejo že dan in pijejo že zgodaj zjutraj, da bi prebudili svojo presnovo. A previdno, da ne bi naredili napake, ki jo delamo prepogosto.

Prehrana 03. 05. 2020 20.15

Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav?

V mešalnik vržemo kar nekaj sadja in zelenjave pa še kakšne oreščke in semena ter imamo občutek, da smo za svoje zdravje kar nekaj naredili. Pa je smuti res zdrav? Sadje in zelenjava in semena in oreščki so vsekakor živila, ki nam izredno koristijo. Toda bi bilo morda bolje pojesti cele? To smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Prehrana 08. 04. 2020 08.34

Preprosti triki za bolj zdravo potico

Za veliko noč brez potice ne gre. A letos lahko poskusite nekoliko bolj zdravo potico, ki jo lahko pripravite na povsem preprost način. Dejstvo je, da je lahko orehova potica izjemno zdrava za nas, saj so orehi dober vir vitaminov in mineralov. A nekoliko bolj previdni moramo biti pri izbiri moke in sladil. Kako lahko pripravite bolj zdravo orehovo potico, nam je zaupala dieteičarka Marina Zakić.

Dieta 02. 04. 2020 08.12

Kako shujšati po načelih naturopatije?

Poskusite upoštevati glikemični in inzulinski indeks ter se izognite belemu kruhu in sladkorju, a tudi določenim, sicer zdravim živilom. Takšni so naturopatski nasveti za hujšanje. Kaj nam je še povedala naturopatinja Erika Brajnik, si oglejte v videoprispevku.

Prehrana 30. 03. 2020 08.23

'Zdrava živila', ki jih nutricisti ne bi nikoli jedli

Od sadnih sokov, jogurta do agavinega sirupa – tu je nekaj živil, ki naj bi bila zdrava, a jih nutricisti ne bi jedli. Zakaj ne, je pojasnila britanska nutricistka Rhiannon Lambert, ki pravi, da so sadni sokovi kot sladkana voda.

Dieta 10. 03. 2020 08.08

5 vrst sadja, ki lahko pomagajo pri hujšanju

Če ste se odločili, da bi radi izgubili nekaj odvečnih kilogramov in da boste ob tem vseeno skrbeli za svoje telo ter se zdravo prehranjevali, vam je na voljo kar nekaj vrst sadja, ki vam lahko pri tem pomagajo. Med njimi so hruške, zelena jabolka, ananas, borovnice in jagode. Preverite, zakaj.

Prehrana 17. 02. 2020 08.56

12 naravnih superživil, ki jih morate poznati

Superživila so živila, ki imajo izjemne hranilne snovi in nas varujejo pred boleznimi. Da bi bila lahko učinkovita, morajo biti del uravnotežene prehrane, zato se moramo zavedati, da samo z uživanjem superživil ne bomo živeli zdravo. Če jih priključimo k uravnoteženi zdravi prehrani, pa nas lahko varujejo pred številnimi obolenji.

Prehrana 07. 02. 2020 13.06

Prehrana, ki zmanjšuje vnetja v telesu. Kaj najbolj deluje?

Kronična vnetja igrajo pomembno vlogo pri pravzaprav vsaki bolezni. Zaradi kroničnih vnetij postanemo utrujeni, bolni in debeli. A zdravilo za naša vnetja je na našem krožniku. Hrana je tista, s katero lahko zmanjšamo vnetja v telesu.

Prehrana 19. 11. 2019 10.16

Kaj pomeni napis "brez sladkorja" na produktih?

Presnova sladkorjev ali sladil zahteva ogromno energije v našem telesu. V primeru nepravilne presnove se lahko sladkor začne v obliki maščob kopičiti v našem telesu. V izogib različnim težavam pri uživanju sladkorja se na trgu pojavljajo razni nadomestki – umetna sladila, ki ne vsebujejo glukoze, ogljikovih hidratov, ampak so produkt moderne prehrambeno – kemične industrije.

Bolezni 15. 11. 2019 14.59

To pomeni tri do petkrat večje tveganje za infarkt 

Ljudje se še ne zavedajo dovolj, kako nevarna je sladkorna bolezen. Bolniki imajo, če se ne zdravijo in ne upoštevajo navodil za spremembo življenjskega sloga, kar za tri do petkrat večje tveganje za infarkt. Sladkorna bolezen je pravzaprav eden njegovih največjih dejavnikov tveganja. A kar 40 odstotkov sladkornih bolnikov, ki so doživeli infarkt, je za svojo bolezen izvedelo šele po tem stresnem dogodku. Pravzaprav do mnogih zapletov pride, ker ljudje niti ne vedo, da to bolezen imajo.

Dieta 15. 10. 2019 13.12

Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj?

Moramo živila res ločevati? Res ne smemo uživati hkrati mesa in krompirja? Resnica je prav nasprotna, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Meso in krompir je celo priporočljivo uživati skupaj. Namesto da pazimo na to, da hrano ločujemo, pa je bolje, da pazimo, da ne uživamo prevelikih porcij.

Zdravje 03. 10. 2019 08.06

Poznate teh 7 dobrobiti kostanja?

Kostanj je plod narave, ki pred zimo poskrbi, da znova dobro okrepimo svoj imunski sistem. Bogat je namreč z vlakninami, vitamini, minerali in zdravimi maščobami. Najbolj priljubljen je pečen, ki si ga v tem času radi privoščimo v izobilju na kakšnem kostanjevem pikniku. In prav je tako, saj ima kostanj številne dobrobiti na naše zdravje. Tukaj je nekaj njih.

Zdravje 12. 06. 2019 07.53

Oreščke lahko uživate tudi, če hujšate

Kdor si želi izgubiti odvečne kilograme, se oreščkov pogosto boji, saj so mastna hrana z visoko energijsko vrednostjo. Toda prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš pravi, da je strah odveč. Med hujšanjem si lahko privoščite tudi različne oreščke, vendar v primernih količinah. Poleg tega jih je priporočljivo kombinirati z zelenjavo ali sadjem.

Zdravje 07. 05. 2019 15.59

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste banane?

Banane so okusno sadje, ki so bogat vir vitaminov, mineralov, hranil in vlaknin. Uživanje le ene do dveh banan na dan lahko izboljša delovanje prebave, zniža krvni sladkor in daje veliko energije. A večina ljudi dobro pozna rumene banane, le malo pa jih pozna rdeče banane. Ste že slišali zanje?

POPovi zdravniki 21. 01. 2011 12.11

Stara 26 let z diagnozo PCO

Pozdravljeni, stara sem 26 let in pred 10 leti so mi diagnosticirali PCOS (neredne menstruacije, hirsutizem, akne). Začela sem jemati Diane 35. Pred enim letom sem jih nehala jemati in stanje se...

POPovi zdravniki 07. 10. 2010 11.34

Frukotza in omejitev vnosa živil z visokim GI

Lepo pozdravljeni. Imam par vprašanj za vas glede prehrane. In sicer, če je je res, da sadni sladkor(fruktoza) ne zvišuje ravni krvnega sladkorja? Zanima pa me tudi, če imam v dieti predpisano, da mor...

POPovi zdravniki 10. 05. 2010 11.23

Izbira diete za hujšanje

Lep pozdrav! Pišem Vam v imenu moje mame, ki je stara 59, visoka 168cm, težka pa 75kg. Rada bi shujšla vsaj 5kg, saj ima previsok krvni tlak, hkrati pa jo skrbi da bi dobila sladkorno...po internetu...

POPovi zdravniki 14. 06. 2009 21.38

GI krompirja

Zanima me kako se spremeni GI krompirja -če je kuhan v lupini , če je kuhan brez lupine in kakšen GI ima če je pečen brez olja ali pečen na olju? hvala

POPovi zdravniki 15. 03. 2009 17.11

PCOS

Spoštovani! Pred dvema letoma mi je telesna teža v roku pol leta močno zanihala (iz 57 na 73 kg. pri višini 175 cm). Ker so mi obenem izostale redne menstruacije, sem na slednje postala bolj pozorn...

POPovi zdravniki 10. 03. 2009 20.29

ZDRAVA PREHRANA IN STROŠKI

LEPO POZDRAVLJENI PRIMARIJ JURIJ ŠUBIC ! BOLEHAM ZA DIABETESOM TIPA I. IN SE ZDRAVIM Z INSULINSKO TERAPIJO IN SICER JEMLJEM KRATKODELUJOČI INSULIN HOMORAP IN NOČNEGA OZIROMA DOLGODELUJOČEGA LANTUS . ...

POPovi zdravniki 02. 11. 2006 20.30

Šport in prehrana

Pozdravljeni, Stara sem 21 let, pred 4 leti sem opustila odbojko, nato sem se nekaj časa ukvarjala s tekom in kolesarjenjem, dokler mi ni študij popolnoma obrnil ustaljen bioritem, ko sem se popol...

POPovi zdravniki 08. 09. 2005 18.20

Hujšanje in Montignacova metoda

Gospod Lavrinec! Ali, glede na to, da ste sami po poklicu dietetik, veste, če Montignacova metoda, opisana v knjigi Jem, torej hujšam, drži? Domnevam, da ste za to metodo že slišali, če pa niste, vam ...

POPovi zdravniki 15. 09. 2004 10.12

Glikemični indeks

Zanima me kako kuhinjski sladkor vpliva na nivo krvnega sladkorja, saj sem nekje prebral, da v primerih ko dosladkujemo določena živila, ki imajo visok GI, s saharozo GI ne samo da ga ne zvišamo, ampa...

POPovi zdravniki 26. 04. 2004 09.10

Glikemični indeks

Živjo! Vemo da hrana z visokim glikemičnem indeksom na splošno povečuje lipide v krvi, ali jih povečuje tudi hrana z zelo nizkim GI(npr. fruktoza)? Hvala za odgovor!

POPovi zdravniki 12. 11. 2003 18.43

Glikemični indeks

Zanima me vaše mnenje o glikemičnem indeksu, princip poznam in če govorimo le o ogljikovih hidratih kot hranilo, me zanima ali stvar deluje tudi v praksi- če seveda GI uporabljate oz. ga vključujete v...

POPovi zdravniki 15. 04. 2003 21.22

Zdrava prehrana

Pozdravljeni!Stara sem 20 let,visoka 165cm in tezka 75kg!Kaj naredit???Sem ze cisto obupana ne vem kaj naj storim!Celo zivljenje sem ze imela probleme z debelostjo,ampak vedno sem bila tezka od 60-65 ...

POPovi zdravniki 07. 04. 2003 11.29

Hujšanje in Montignacova metoda

Lep pozdrav.Prebiram knjigo M.Montiganca v kateri je razpredelnica glikemicnih indeksov prehrane.Zanima me ali obstaja tudi v Sloveniji kaksna raziskava ki je ugotovila te indekse?Se jo da kje dobiti?...

Zdravje 04. 01. 2019 08.08

Razkrivamo, ali ogljikovi hidrati res redijo

Bi se morali, če vas mučijo odvečni kilogrami, res odreči ogljikovim hidratom? Kar nekakšno splošno prepričanje se je razširilo, da ti redijo. Pa je to res? Ali s prstom kažemo na napačnega krivca? Za odgovor smo prosili prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš, ki redno pomaga mnogim, ki želijo shujšati. Zato ima veliko izkušenj.

Zdravje 28. 11. 2018 09.00

Previdno pri uživanju jabolčnega kisa

Jabolčni kis je vsekakor zdravo živilo. A kot pri vsaki stvari tudi pri njegovem uživanju ne smete pretiravati. Če si boste z njim začinili solato, boste naredili nekaj dobrega. Nikar pa ne poskušajte kisa zato, ker ste prebrali, kako zdrav je, piti nerazredčenega. Prav tako ni dobro niti, če ga preslabo razredčite z vodo.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106