Vizita.si

holesterol prehrana

Prehrana 12. 09. 2022 05.00

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti

Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Simptomi in bolezni 07. 09. 2022 05.00

Stanje, ki lahko škoduje našemu zdravju

Zdrav holesterol (HDL) imamo vsi, težava pa nastane, ko se začne nabirati preveč slabega (LDL) holesterola. Zelo visok (škodljiv) holesterol lahko močno škoduje našemu zdravju, saj lahko vodi v različne bolezni srca, vključno s srčnimi infarkti, možgansko kapjo in z drugimi bolezni, kot je ateroskleroza. Nedavno pa naj bi bila celo dokazana povezava med visokim holesterolom in agresivno obliko raka prostate, okvaro spomina in celo z erektilno disfunkcijo.

Prehrana 31. 08. 2022 05.00

Ali je konzervirana tuna zdrava?

Ali je tuna v konzervi zdrava? Kratek odgovor je da, absolutno!

Prehrana 27. 07. 2022 05.00

To so po mnenju nutricionistov zdravstvene koristi grenivke

Bele, rumene, rožnate ali rdeče grenivke imajo številne zdravstvene koristi, zaradi katerih niso povsem podobne drugemu sadju.

Simptomi in bolezni 27. 05. 2022 05.00

Kako znižati holesterol s prehrano?

Če imamo težave s povišanim holesterolom, je med prvimi ukrepi zagotovo sprememba življenjskega sloga, pri katerem igra pomembno vlogo tudi naša prehrana. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Prehrana 23. 04. 2022 05.00

Tako koristna so. Zakaj jih torej premalokrat uživamo?

Glede na število kalorij, ki jih vsebujejo, so chia semena eno s koristnimi hranili najbogatejših živil. Vsebujejo neverjetno veliko vlaknin, ki jih toliko ljudi uživa premalo. Poleg tega so polna antioksidantov, beljakovin, omega-3 maščobnih kislin ter železa, kalcija, fosforja in mangana.

Prehrana 07. 04. 2022 05.00

11 živil, polnih kalija, ki so odlična za zdravje

Predstavljamo enajst živil, ki vsebujejo ogromno kalija in so odlična za naše zdravje – pravijo, da predvsem za zdravje srca in denimo za zniževanje krvnega tlaka. Poglejmo si ta živila.

Simptomi in bolezni 29. 03. 2022 05.00

Preverite, ali imate zamaščena jetra

Prišla je pomlad in z njo tradicionalno spomladansko čiščenje. To med drugim obsega tudi pospravljanje omare in umeščanje pomladnih ter poletnih kosov garderobe na glavne police. Številni ob tem z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da jih oblačila prejšnje tople polovice leta zategujejo in tiščijo, kar je znak, da so pridelali nekaj dodatne maščobe in kilogramov. Če tudi vi sodite mednje, je sedaj še pravi čas, da ukrepate in telo spravite na prave tirnice na naraven način.

Naslovnica 18. 03. 2022 05.00

Popuščanje srca – to so najpogostejši znaki!

Vam in vašemu zdravju zvesta Moja lekarna ter naši strokovnjaki se v tokratnem prispevku posvečamo srcu, sinonimu življenja. Metaforično tega seveda povezujemo s čustvi, sicer pa gre za organ v obliki mišice, velike kot pest, ki leži za prsnico.

Zdravje 28. 02. 2022 05.00

Nevarno stanje, s katerim se spopada več kot 60 odstotkov Slovencev

Srčno-žilne bolezni so tako v razvitem delu sveta kot tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Dejavnikov tveganja je več, med najpogostejšimi pa je zagotovo povišan holesterol v krvi. Na srečo lahko že z manjšimi spremembami življenjskega sloga veliko pripomoremo k zmanjšanju tveganja za omenjene bolezni ter posledično boljši kakovosti življenja. Kako?

Naslovnica 18. 02. 2022 05.00

Kako je naravno čiščenje jeter povezano z izgubo maščobe okoli trebuha?

Preobremenjena jetra so eden od pogosto spregledanih dejavnikov, ki prispevajo h kopičenju odvečnih kilogramov, predvsem v predelu pasu. Nadležnih maščobnih oblog okoli trebuha se najlažje znebimo tako, da jetrom omogočimo, da znova lahko opravljajo svojo nalogo. Pri tem imata ključno vlogo naravno čiščenje jeter in zdrav življenjski slog.

Prehrana 26. 01. 2022 05.00

Ne marate mleka? Obstajajo živila, ki vsebujejo še večje količine kalcija

Marsikateri 'moderni' prehrani in dieti v današnjem času primanjkuje kalcija. Mastna hrana ovira absorpcijo kalcija, natrij (sol), kofein in fosfati iz gaziranih pijač pa še dodatno povečajo izločanje kalcija iz telesa. Edini način vnosa kalcija v telo je z zdravo hrano.

Naslovnica 30. 12. 2021 05.00

Kako je pandemija vplivala na kronične nenalezljive bolezni in dejavnike tveganja?

Pandemija je vplivala na vse dele našega življenja, pomemben vpliv pa ima tudi na dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni.

Dieta 27. 12. 2021 05.00

Idealen meni za po božično 'razstrupljanje'

V prazničnem času se je na mizi znašla marsikatera dobrota. Nekateri smo s prehrano pretiravali bolj, drugi manj, posledice pa so očitne na telesu, pa tudi na našem počutju.

Prehrana 02. 12. 2021 05.00

Ne boste verjeli, kako uporaben je

Cimet lahko doseže mnogo več kot samo začini vašo hrano in pijačo. Ta izjemna začimba se lahko bori proti okužbam, lajša bolečine v vratu in še veliko več! Poglejmo si nekaj zdravstvenih koristi cimeta.

Zdravje 12. 05. 2021 06.00

Por: živilo, ki ščiti srce, prostato in debelo črevo

Spomladi vsi posegamo po spomladanskih živilih, premalokrat pa se spomnimo na odlično živilo, ki nam je tako rekoč pri roki – por. Dodajamo ga lahko številnim jedem, na primer enolončnicam, ali ga uživamo samostojno. V kombinaciji z muškatnim oreščkom pa je vsekakor zmagovalna kombinacija, ki je ne boste pozabili!

Prehrana 17. 03. 2021 06.00

Bučna, lanena, sončnična semena ... Katera so najbolj zdrava?

Bučnična, lanena, sončnična semena ... Katera jesti, če imamo povišan krvni tlak, katera za zdrave kosti in navsezadnje, kakšne so zdravstvene koristi enih in drugih?

Nasmeh zdravju 27. 01. 2021 06.00

Glavne prednosti in slabosti ketonske diete

Glavno načelo ketonske diete je zmanjšan vnos ogljikovih hidratov. Ko beseda nanese na njo, se zdi, da smo ljudje razdeljeni le na dva pola - tiste, ki nanjo absolutno prisegajo in jo priporočajo vsem ostalim, ter tiste, ki opozarjajo na njene bistvene pomanjkljivosti, ki se dotikajo predvsem zdravstvenega vidika in samega zdravja. Dejstvo je, da ima ketonska dieta, tako kot vse v življenju, svoje prednosti in slabosti, kot takšna pa tudi ni primerna za vse in za vsakogar.

Simptomi in bolezni 21. 01. 2021 06.00

Kaj je holesterol in kje nastaja?

Kakšen je holesterol LDL in kakšen HDL? Kakšne so normalne ravni holesterola? V nadaljevanju si lahko preberete vse informacije, ki jih morate vedeti o holesterolu.

Imunski sistem 22. 12. 2020 05.30

12 razlogov, zakaj bi ga morali uživati vsak dan

O ingverju že veliko vemo, prav tako je o njem že napisana marsikatera informacija. Zato na enem mestu izpostavljamo 12 razlogov, zakaj bi bilo priporočljivo, da bi ga vnesli v svoje življenje.

Prehrana 23. 11. 2020 05.30

Regratov smuti za čiščenje jeter

Jetra nam pomagajo pri procesu prebave, proizvajajo žolč, izvajajo sintezo beljakovin in – kar je najpomembnejše – očistijo telo številnih toksinov.

Bolezni 02. 10. 2020 05.45

Stanje, ki naj bi bilo hujše od srčnega infarkta

Srčni zastoj ni enak srčnemu infarktu. Prvi ima na splošno slabšo prognozo, saj pri srčnem zastoju srce nenadoma neha utripati, njegova aktivnost pade iz ritma, dodatno pa je danega manj časa za oživljanje. Poznate vse simptome?

Prehrana 01. 09. 2020 06.00

'Ljudje se pogosto zatekamo k ideji "čudežne tabletke" ...'

V sodobnem svetu je zdrava prehrana vse pogostejša tema pogovorov. A kdaj nam razmislek o zdravi prehrani lahko škodi? Kot pravi nutricistka Mojca Cepuš, v ekstremnih primerih, ko z njim rešujemo tudi druge težave, kar lahko vodi v ortoreksijo. Kljub vsemu pa večina ljudi ne gre v ta ekstrem. Za večino je premislek o tem, kaj vnesejo v svoje telo, še vedno priporočljiv. Preverite, zakaj.

Srčno žilne bolezni 14. 08. 2020 08.18

10 najbolj zdravih živil za vaše srce

90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

Prehrana 06. 08. 2020 06.00

Ima nizko energijsko vrednost in ogromno antioksidantov

Poleti je izbira sadja velika. Ker se je zdravo raznoliko prehranjevati, posegajte enkrat po eni, drugič po drugi vrsti. A nikar ne pozabite na jagodičje. "Med vsemi vrstami sadja jih lahko označimo kar za superživilo," pove prehranska strokovnjakinja Karla Klander. "Je zelo bogato z antioksidanti, kot so antocianin, resveratrol in drugi. Ti preprečujejo škodljivo delovanje prostih radikalov."

Preventiva 30. 07. 2020 07.44

Najboljša živila za starejše od 50 let

Z leti začne naše telo počasneje delovati. Določene dejavnosti, v katerih smo nekoč lahko uživali, lahko postanejo prezahtevne, nekatera najljubša živila pa v zrelejših letih naš metabolizem zavrača. Obstaja pa nekaj takih, s katerimi si lahko pomagate pri upočasnitvi procesa staranja vašega telesa.

Prehrana 03. 07. 2020 10.20

Povrnite si energijo in zdravje s suhim sadjem

Zaradi vsebnosti vseh hranilnih snovi je še posebej v zimskem času priporočljivo uživati suho sadje. Je namreč bogat vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov, torej vsebuje vse potrebno, da telo napolni z energijo.

Prehrana 30. 06. 2020 07.47

Stara dobra jabolka so izjemen antioksidant

Pogosto se navdušujemo nad bolj eksotičnimi živili. Še posebej, kadar so označena za tako imenovano superhrano. A ob tem pogosto pozabimo, da niso nujno nič boljša od starih dobrih živil, ki rastejo pri nas in so že od nekdaj del naše prehrane. Eno takšnih je jabolko, ki je izjemen vir antioksidantov.

Ginekologija in porodništvo 18. 06. 2020 07.30

Prehrana za vse, ki imate težave s policističnimi jajčniki

Policistični jajčniki so najpogostejša hormonska motnja, s katero ima težave vsaka deseta ženska v rodnem obdobju. V nadaljevanju si lahko preberete, zakaj je izjemno pomembna pravilna prehrana, s katero lahko obvladate zahrbtno bolezen sodobnega časa.

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo

Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251