Vizita.si

hrane

Simptomi in bolezni 22. 10. 2025 03.40

Nenehna utrujenost? Odkrijte potencialne vzroke

Kronična utrujenost? Čeprav je občasna utrujenost lahko normalna, lahko dolgotrajna utrujenost kaže na različne zdravstvene težave.

Prebava 21. 10. 2025 08.16

Še včeraj brez težav, danes pa napihnjeni že po kavi? Odkrijte, zakaj se to zgodi po 40. letu!

Še včeraj je delovala kot ura, danes pa vas napihuje že po kavi. Prebava je eden od tistih sistemov v telesu, ki jih običajno ne opazimo, dokler ne začne "počasneje delovati". Po 40. letu mnogi odrasli začnejo opažati spremembe: redkejše obiske stranišča, občutek napihnjenosti in počasnejšo presnovo hrane. Čeprav so ti znaki povsem običajni, ne pomeni, da jih moramo sprejeti.

Prehrana 20. 10. 2025 03.11

Šokantna resnica o slanini: Je res tako škodljiva kot cigareta?

Svetovna zdravstvena organizacija slanino uvršča med potencialne povzročitelje raka. Poglejte, kaj pravijo nutricionisti o njeni hranilni vrednosti, tveganjih zaradi nasičenih maščob in natrija ter kakšne so smernice za njeno uživanje.

Prebava 19. 10. 2025 03.46

Zakaj se refluks kisline rad pojavlja ponoči?

Tisti, ki imajo takšne ali drugačne težave z želodcem, predvsem pa trpijo za refluksom kisline, kmalu ugotovijo, da se lahko simptomi poslabšajo pred spanjem oz. ležanjem. V prvi vrsti se bolnikom svetuje, da se hrana ne uživa tik pred spanjem.

Imunski sistem 19. 10. 2025 03.30

Kdaj bi morali jemati vitamin C?

Vitamin C, ključni vodotopni vitamin, ščiti celice in krepi imunost. A v kakšni obliki in kdaj bi ga morali jemati, da bi dosegli maksimalno absorpcijo in učinkovitost? To in še več izveste v nadaljevanju.

Srčno žilne bolezni 18. 10. 2025 03.55

Kako dolgo traja, da znižamo povišan holesterol?

Holesterol igra ključno vlogo pri zdravju srca, zato je pomembno, da redno spremljate raven holesterola in jo ohranjate v zdravem območju.

Prehrana 18. 10. 2025 03.51

Znanost razkriva 5 pasti prenajedanja – ste se ujeli v eno od njih?

Preverite, kateri so najpogostejši vzorci prenajedanja, kako jih prepoznati in tako storiti prvi korak k bolj zdravemu odnosu do hrane in ohranjanju zdrave telesne teže.

Prehrana 17. 10. 2025 03.45

Naravni antioksidant, ki upočasnjuje staranje

Odkrijte, kako lahko kakav, bogat s flavanoli, postane vaš zaveznik v boju proti vnetjem in upočasni procese staranja, kar prinaša koristi za srce in splošno vitalnost.

Zlata leta 15. 10. 2025 03.50

Kako prehrana vpliva na vaš spomin po 65. letu?

Z leti postane miselna ostrina nekoliko manj izrazita, pomnjenje počasnejše, imena in podatki pa pogosteje uidejo iz spomina. To ni nujno znak bolezni, temveč naravni del staranja možganov. Vendar pa lahko z ustrezno prehrano upočasnimo ta proces, okrepimo delovanje nevronov in celo izboljšamo kognitivne sposobnosti.

Prebava 14. 10. 2025 03.35

Zakaj pride do krčev v želodcu?

Občasni krči v želodcu so lahko zelo neprijetni, prinašajo nelagodje in skrbi. A naj vas potolažimo, večinoma le niso razlog za skrb. Če pa se krči pojavljajo pogosto, so močni ali trajajo dlje kot en dan, pa je pomembno, da obiščete zdravnika.

Prehrana 11. 10. 2025 03.00

Tega nikar ne jejte za zajtrk: Štiri živila, ki so odsvetovana za jutranji obrok

Če občutite utrujenost in izgubljate koncentracijo, so zato lahko krivi obroki, ki povzročijo nenadne padce in skoke krvnega sladkorja. In vsekakor ni dobro, da s takšnimi obroki začnemo svoj dan.

Prehrana 10. 10. 2025 15.24

Tri priljubljena živila, ki lahko ovirajo vaše hujšanje

Mnoga živila, ki veljajo za zdrava, lahko zaradi skritih sladkorjev, soli ali dodatnih kalorij upočasnjujejo vaš napredek pri hujšanju. Bodite pozorni na smutije, proteinske ploščice in določene omake, ki skrivajo nepričakovane energetske bombe.

Dieta 10. 10. 2025 03.44

Kako se znebiti visceralne maščobe?

Viscelarna maščoba je nevarna, saj poveča tveganje za številne zdravstvene težave, ki si jih bomo ogledali v nadaljevanju. Preberete pa lahko tudi, kako se te maščobe navsezadnje lahko znebimo in zakaj je pomembno, da se je!

Simptomi in bolezni 09. 10. 2025 03.58

Preprosta večerna navada, ki ščiti pred srčnimi infarkti in možganskimi kapmi

Nova študija potrjuje, da zgodnja večerja, idealno pred 19. uro, bistveno zmanjša tveganje za srčne bolezni in možgansko kap. Usklajevanje obrokov z naravnim biološkim ritmom telesa izboljšuje prebavo, kakovost spanca in pomaga pri uravnavanju telesne teže, kar krepi srčno-žilno zdravje.

Zdravje 09. 10. 2025 03.07

Se prebujate ob 3. uri zjutraj? Razlog morda tiči v prehrani

Kaj pomeni, če se vsak dan zbujamo ob isti uri? Natančneje, ob 3. uri zjutraj?

Preventiva 06. 10. 2025 03.16

Ali sladkor povečuje tveganje za raka? To morate vedeti

Prekomerno uživanje sladkorja je tesno povezano z različnimi zdravstvenimi težavami, vendar neposredno ne povzroča raka. Kljub temu pa lahko poveča tveganje za njegov razvoj.

Prebava 05. 10. 2025 03.09

Znaki upočasnjenega metabolizma - se prepoznate?

Zakaj se metabolizem upočasnjuje? Več dejavnikov, vključno z genetiko, zdravstvenim stanjem in življenjskim slogom, določa hitrost vašega metabolizma.

Prehrana 04. 10. 2025 03.55

Pomanjkanje vlaknin: Prepoznajte znake in okrepite svoje telo

Imate težave s prebavo, ste nenehno lačni in se počutite brez energije? Razlog bi se lahko skrival v pomanjkanju vlaknin v vaši prehrani. Preberite, kako pomanjkanje vlaknin vpliva na vaše telo in kaj lahko storite, da se izognete tem neprijetnostim. Vključite vlaknine in ponovno zaživite!

Zdravje 03. 10. 2025 14.26

Se sme piti pomarančni sok na prazen želodec?

Sveže iztisnjen pomarančni sok je priljubljena jutranja pijača, a strokovnjaki opozarjajo na možne negativne učinke pitja na prazen želodec. Čeprav nudi hiter vnos energije in vitamina C, lahko dvigne krvni sladkor ter draži želodec in zobno sklenino. Priporočljivo je uživanje s hrano.

Preventiva 02. 10. 2025 14.27

Strupene gobe: kako prepoznati nevarnost in ukrepati

Zelena mušnica in druge strupene gobe vsebujejo smrtonosne toksine, ki povzročajo odpoved organov. Zavedajte se, da toplotna obdelava strupov ne uniči. Naučite se prepoznavati simptome in nujne ukrepe ob sumu na zastrupitev za lastno varnost.

Srčno žilne bolezni 02. 10. 2025 03.04

Glavni znak, ki napoveduje tveganje za srčni napad?

Zdravnik pojasnjuje, zakaj je C-reaktivni protein (CRP), parameter vnetja, v določenih primerih pomembnejši pokazatelj kot raven holesterola.

Vitamini in minerali 30. 09. 2025 03.04

Tako lahko prepoznate pomanjkanje železa

Železo je ključno za tvorbo hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki prenaša kisik po telesu. Brez zadostne količine železa telo ne more proizvesti dovolj zdravih rdečih krvničk, kar vodi v stanje, imenovano anemija zaradi pomanjkanja železa (iron deficiency anemia).

Dieta 30. 09. 2025 03.01

Koliko kalorij je skritih v pol kilograma maščobe?

Kilogram telesne maščobe je približno 7000 kalorij. Ko veste to, vam bo lažje postavljati cilje za hujšanje, a ne pozabite, da so lahko rezultati pri vsakem človeku malo drugačni.

Zdravje 29. 09. 2025 03.21

Izpuščanje obrokov lahko poveča tveganje za srčni napad

Izpuščanje zajtrka in večerje lahko poveča tveganje za srčni napad, opozarja zdravnica. Raziskave kažejo povezavo med preskakovanjem obrokov in večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni ter smrt zaradi vseh vzrokov. Visoka raven adrenalina in kasnejše prekomerno uživanje hrane ponoči lahko prispevajo tudi k debelosti.

Prehrana 29. 09. 2025 03.18

Hrana za možgane: Živila za boljši spomin po 60. letu

S staranjem se lahko pojavijo naravne spremembe v spominu in koncentraciji. Mnogi po 60. letu opazijo težave s koncentracijo, spominom, pozabljanjem imen ali z iskanjem pravih besed. A strokovnjaki poudarjajo, da nam lahko pri tovrstnih izzivih pomaga prehrana.

Prebava 28. 09. 2025 03.56

Napihnjenost po obroku: kaj se dogaja v telesu?

Napihnjenost po hrani pomeni občutek polnosti, napetosti ali napihnjenega trebuha kmalu po obroku. Pri nekaterih ljudeh je to le občutek, pri drugih pa vidna distenzija trebuha. Gre za pojav, ki ga sprožajo različni mehanizmi, od fizioloških do vedenjskih.

Dieta 27. 09. 2025 03.56

Poznate okinavsko dieto? To se zgodi, če se prehranjujemo na takšen način

Znanstvene raziskave potrjujejo, da je prepoznavni življenjski slog prebivalcev Okinave, vključno z njihovo specifično prehrano, eden ključnih dejavnikov, ki prispevajo k njihovi izjemni življenjski dobi. Poleg omenjenega pa okinavska dieta prinaša še številne druge pomembne koristi za zdravje.

Aktivno življenje 26. 09. 2025 03.36

Kaj se zgodi z vašim holesterolom, ko začnete redno telovaditi?

Redna telesna aktivnost predstavlja glavni temelj izboljšanja ravni holesterola in posledično ključ zmanjševanja tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj. Zato se poleg prilagoditev prehrane in morebitnega jemanja zdravil za uravnavanje holesterola močno priporoča poudarek na redni in ustrezni telesni vadbi. Kaj se zgodi z našim holesterolom, če in ko začnemo redno telovaditi?

Preventiva 24. 09. 2025 03.50

Po 30. letu večina žensk dela te napake – preverite, ali jih delate tudi vi

Avstralska strokovnjakinja Rachael Attard svetuje, da lahko nekatere običajne zdravstvene navade škodujejo ženskam, še posebej po 30. letu. Mnoge te prakse veljajo za zdrave, vendar delujejo proti ženskemu telesu.

Simptomi in bolezni 23. 09. 2025 03.51

Ste brez apetita? Preverite, ali gre za resen vzrok ali le stres

Izguba apetita je lahko znak, da telo potrebuje pomoč. Od stresa in bolezni do prebavnih motenj; razumevanje vzroka je ključno za ponovno vzpostavitev zdravega uživanja hrane in dobrega počutja.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331