Vizita.si

hrane

Alternativa 16. 06. 2020 16.00

Bilka Baloh: Svoj prvi post sem naredila pri 30 letih, ko sem začutila, da moram v svojem življenju nekaj korenito spremeniti.

Bilka Baloh, neodvisna raziskovalka zdrave in uravnotežene prehrane, strokovnjakinja za varno razstrupljanje telesa z dolgoletnimi izkušnjami, mentorica in terapevtka za zdravo prehrano, je tik pred izdajo svoje nove knjige 'Post, seme zdravja', z nami govorila o tem, kdaj se je prvič odločila za razstrupljanje, kako sama vidi poplavo najrazličnejših diet, pojasnila pa nam je tudi to, kakšen mora biti post in da se ga nihče ne bi smel lotiti brez nadzora mentorja. "Post mora biti nežen, neagresiven, ne smemo občutiti lakote, predvsem pa se moramo počutiti varne," pravi Bilka in poudarja, da mora biti po postu postopno in previdno tudi uvajanje nazaj na hrano.

Prehrana 14. 06. 2020 16.15

8 živil, ki vam bodo pomagala proti zaprtju

Vsi smo že kdaj doživeli neprijetne simptome zaprtja, na primer napihnjenost in bolečino in vemo, kako to lahko poslabša našo kakovost življenja. Zaprtje je običajno občasen pojav, če pa postane trajen pojav v našem življenju, pa lahko s seboj prinese tudi določene zaplete, kot so hemoroidi.

Bolezni 12. 06. 2020 10.30

Tako lahko naravno uničite bakterijo, ki povzroča zgago in napihnjenost

Helicobacter pylori je bakterija, ki jo lahko dobimo s hrano ali vodo in povzroča resne zdravstvene težave, vključno z gastritisom (vnetjem želodčne sluznice), razjedo želodca in rakom. A eden prvih znakov okužbe z bakterijo so težave z zgago in napihnjenostjo. Preverite, kako uničiti bakterijo, ki razjeda želodčno sluznico.

Prehrana 12. 06. 2020 08.15

Živila, ki vam bodo pomagala shujšati

Obstajajo živila, ki so še posebej zdrava in bi jih moral na svoj jedilnik uvrstiti prav vsak. Nekatera med njimi pa so se izkazala tudi kot učinkovito orožje proti odvečnim kilogramom.

Zdravje 10. 06. 2020 09.00

Motnje v prehrani pri ženskah v 40 letih vse pogostejše

Skupina ljudi, ki jih ponavadi pri raziskavah pogosto zanemarijo v zvezi s prehranskimi motnjami, so odrasle osebe srednjih let. Pod to definicijo ponavadi mislimo ljudi, stare okoli štiri desetletja.

Bolezni 09. 06. 2020 07.30

Tretjina ljudi se ne zaveda, da se spopada s tem tihim ubijalcem

Kar tretjina ljudi s previsokim krvnim tlakom se ne zaveda, da se spopada z njim. A vztrajno povišan krvni pritisk lahko povzroči okvare arterij in srca. Nezdravljen zvišan krvni pritisk je najpogostejši vzrok kapi. V razvitih državah se vsaj petina ljudi spopada z zvišanim krvnim tlakom, ki ga imenujemo tudi arterijska hipertenzija.

Dieta 07. 06. 2020 19.45

Koliko ogljikovih hidratov morate zaužiti, če hujšate?

Kaj vam najprej pride na misel, ko razmišljate o hujšanju? Verjetno ste pomislili na ogljikove hidrate in kako ste jih izločili iz svoje prehrane z namenom, da shujšate. Ogljikovi hidrati niso nič slabega, dokler niso v škatli, vrečki, ovitku ... Torej niso v obliki procesirane hrane.

Prehrana 05. 06. 2020 07.59

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?

Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Zdravje 05. 06. 2020 07.59

Si želite raven trebuh? Potem upoštevajte naslednje nasvete!

Za raven trebuh ni treba vsak dan izvajati trebušnjakov. S pomočjo pravilne prehrane in nekaj manjših sprememb v vaših vsakdanjih navadah lahko veliko storite za svoje zdravje, ravno tako tudi za videz.

Prehrana 05. 06. 2020 07.58

Ta živila pomagajo, da lažje zaspimo in bolje spimo

Kaj v našem telesu povzroči, da postanemo zaspani in nato zaspimo? Hormon melatonin. Proti uri, ko gremo po navadi spat, se začne proizvajati in ga je v telesu čedalje več. Ko se po navadi zbudimo, pa ga je v telesu vse manj. Pa ste vedeli, da proizvodnjo melatonina lahko spodbudimo tudi z določeno hrano?

Zdravje 05. 06. 2020 07.57

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji

Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Lepota 01. 06. 2020 07.43

Kaj je ključno za ohranjanje mladostnega videza?

Kolagen kot prehransko dopolnilo je eden izmed "čudežnih" sestavin, ki lahko pomagajo pri ohranjanju mladostnega videza kože in glajenju gubic. Gre za beljakovino, ki deluje kot lepilo, saj povezuje številne gradnike telesa. Ravno tako ima kolagen tudi veliko drugih lastnosti, ki jih večina ne pozna.

Osebna rast 29. 05. 2020 10.30

Kaj se zgodi, ko zapustite nefunkcionalen odnos?

Vztrajanje v nefunkcionalnih partnerskih odnosih je največkrat posledica težkih izkušenj v otroštvu. Oropajo nas občutka vrednosti, zadovoljstva, svobode in odvzamejo smisel. A če zberemo toliko moči, da prekinemo moč preteklosti in se odločimo postaviti na svoje noge, pridemo do čustvene osvoboditve, ki nam zopet da vero vase.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Zdravje 29. 05. 2020 10.00

5 nasvetov, s katerimi si lahko pomagate, če imate nizek pritisk

Zavedati se morate, da nizek krvni pritisk ne pomeni bolezni, temveč vaše zdravstveno stanje. Veliko ljudi lahko normalno živi z nizkim krvnim pritiskom in v večini primerov ta tudi ne predstavlja večjih zdravstvenih težav.

Zdravje 29. 05. 2020 10.00

Preprost ukrep za velik učinek

Zmanjšanje količine sladkorja v naših napitkih je preprost ukrep, s katerim lahko močno zmanjšate vnos sladkorja v svoji vsakodnevni prehrani. Če vas skrvi, da vam čaj ali kava po tem ne bo več všeč, je skrb odveč. To so sedaj celo dokazali znanstveniki.

Bolezni 29. 05. 2020 08.45

Parodontalna bolezen: Lahko jo ustavimo, a ne moremo je odpraviti.

Vam spet krvavijo dlesni? Se vam maje zob, čeprav je še čisto cel. Obiskati boste morali zobozdravnika.

Zdravje 28. 05. 2020 07.30

S temi živili obnovite črevesno floro v 24 urah

Zdravo črevo je temelj vašega splošnega zdravja in dobrega počutja. Toda kakšna je najboljša prehrana, ko gre za zdravje črevesja in celotnega prebavnega sistema? Katera je najboljša hrana in kateri se morate izogibati?

Bolezni 27. 05. 2020 07.45

To so najpogostejši vzroki glavobola

Glavobol ali bolečina v obrazu se pojavita zaradi različnih razlogov, tudi intenzivnost le-teh je lahko izjemno različna. Hujša bolečina, ki traja dlje časa, je običajno posledica migrene, glavobolov v rafalih ali trigeminalne nevralgije. Če je bolečina nenadna in nima jasnega vzroka, je prav, da obiščete zdravnika. Prav tako, če bolečino spremljajo še slabost, omotica in motnje vida.

Prehrana 25. 05. 2020 08.00

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan pojeste avokado?

Ljudje so se dolgo časa dobesedno bali maščob in redno šteli kalorije, ki jih zaužijejo. A danes je že dobro znano, da se zdravim maščobam ni treba izogibati. Še več. Naše telo jih nujno potrebuje. Zdrave maščobe pa vsebuje tudi avokado. Preverite, kaj se zgodi z našim telesom, če ga uživamo redno.

Razstrupljanje 21. 05. 2020 10.00

Zakisanost telesa lahko privede do različnih bolezenskih težav

Kadar imamo porušeno kislinsko bazično ravnovesje v telesu, lahko nastopi zakisanost ali acidoza telesa. Ta lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Zato je pomembno prepoznati znake zakisanosti ter svoje telo razstrupiti različnih toksinov, ki so se skozi določeno obdobje nabrali v našem telesu.

Duševne motnje 21. 05. 2020 10.00

Ko s hrano lajšamo stisko, žalost, osamljenost, tesnobo

Kompulzivno prenajedanje je motnja hranjenja, pri kateri posameznik v kratkem časovnem okviru nenadzorovano uživa ogromne količine hrane. Pri tem seveda ne gre za način hranjenja, ki ga vsake toliko izkusi skoraj vsak, zlasti ob praznovanjih in v času PMS- ja pri ženskah, temveč za bolj radikalno obliko prehranjevanja.

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Poznate pozitivne učinke kokosovega kisa?

Kokosov kis je pri nas manj poznan, v jugovzhodni Aziji in nekaterih regijah Indije pa ga uporabljajo že več stoletij. V primerjavi z jabolčnim kisom je kokosov ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije.

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo

Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

Bolezni 21. 05. 2020 08.00

Pazite se okužb, ki jih prenašajo klopi

Pomlad je čas izletov v naravi, a na žalost tudi klopov. Na vprašanja o zaščiti pred klopi, načinih pregledovanja in odstranjevanja ter o simptomih bolezni, ki jih prenašajo, je odgovarjal infektolog mag. Branko Šibanc.

Zdravje 18. 05. 2020 07.15

10 težav, zaradi katerih vam je nerodno obiskati zdravnika, pa bi ga morali

Kadar gre za bolezni spolovil, od erektilne disfunkcije do sumljivega izcedka iz nožnice, se večina ljudi sprva poslužuje spletnih brskalnikov in forumov, saj jim je nerodno odpraviti se do zdravnika in povedati za simptome, ki jim povzročajo preglavice.

Prehrana 18. 05. 2020 07.15

Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?

V tem delu leta, ko je na voljo manj lokalnega svežega sadja in zelenjave, je bolj zdravo poseči po zamrznjenem kot pa po tistem, ki so ga svežega pripeljali iz oddaljenih krajev, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zamrznjeno sadje in zelenjava ima veliko več vitaminov in mineralov kot sveže, a nesezonsko, ki je prepotovalo mnogo kilometrov.

Zdravje 18. 05. 2020 07.15

Učinkovit način lajšanja simptomov zgage in refluksa

Tudi vas pogosto muči zgaga? Da bi si znali pomagati, morate najprej vedeti, kaj zgaga sploh je in kaj jo povzroča. Najpogosteje se pojavi, kadar se prenajedamo, ker jo med drugim povzročajo tudi nekatera živila, prevelik pritisk na želodec in ležanje takoj po obroku, pa se marsikdo s pekočim občutkom bori vse leto. Namreč, kadar pojemo preveč, zlasti nezdrave hrane, začne naš želodec izločati preveč kisline, ki prodre v požiralnik in draži njegovo občutljivo sluznico. Običajno to preprečuje loputa, ki pa se vse hitreje odpira, da bi lahko pogoltnili vse več hrane, ki si jo naložimo na krožnik, in škoda je kmalu narejena. Na srečo obstaja rešitev za simptome zgage in refluksa.

Zdravje 14. 05. 2020 08.00

Je to simptom pomanjkanja magnezija?

Vas mučijo krči v nogah, trzanje očesa, utrujenost, morda celo neredno bitje srca? To so lahko simptomi, ki kažejo, da vam v telesu primanjkuje magnezija. Pogosto ne pomislimo, da lahko svoje težave rešimo že z bolj uravnoteženo prehrano. Morda uživate premalo živil, ki vsebujejo magnezij.

Novice 13. 05. 2020 10.22

Epidemija Covid-19 pomembno vpliva na prehranjevalne navade Slovencev

V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem področju. Prvi izsledki raziskave kažejo, da so gospodinjstva v času epidemije za preskrbo s hrano bistveno manj uporabljala večje trgovine, medtem ko se je znatno povečal obseg naročanja živil na dom.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996