hrane

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja
Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Živila, ki pomagajo bolj kot drage kreme
Številne ženske ne premišljujejo veliko, ko globoko sežejo v denarnico, da bi si kupile kremo, ki 'pomljajuje', svetli kožo in ji daje lep sijaj. A ameriška lepotna strokovnjakinja Mandi Nyambi, biologinja in nutricistka, trdi, da lahko prihranite veliko denarja, če veste, kaj je dobro jesti za lepo in mladostno kožo.

Za trikrat poveča tveganje za demenco
Visok holesterol lahko za kar trikrat poveča tveganje za demenco po 60. letu starosti, je pokazala zadnja raziskava, po kateri so zdravniki starejše opozorili, naj raje zmanjšajo vnos sira in masla ter tako zaščitijo svoje možgane.

Ne vstavljajte sladolednih lučk v telo
Spomnimo - pred časom smo na našem portalu opozarjali na potencialno nevarnost zdravljenja glivičnih okužb s česnom v nožnici. Tokrat pa žal moramo opozoriti na nov trend, ki s svetlobno hitrostjo obkroža svet na Twitterju in Instagramu, in sicer, hlajenje telesa z vstavljanjem sladolednih lučk v intimne predele.

Bi prepoznali prve znake mišje mrzlice?
V Sloveniji je bilo največ primerov mišje mrzlice prijavljenih na Dolenjskem in v Prekmurju, ponavadi se pojavljajo posamični primeri, po sedmih letih pa letos znova beležimo njen izbruh. Smrtnost zaradi mišje mrzlice je sicer v Sloveniji zelo nizka. V zadnjih 35 letih je pri nas zabeleženih 15 primerov smrti. Vendar pa je zdravljenje vsekakor potrebno, v izogib nevarnih posledic, kot je lahko odpoved ledvic.

2 živili, ki zmanjšata tveganje za kožnega raka
Ljudje, ki uživajo zelenjavo bogato z vitaminom A, kot sta korenje in brokoli, imajo za 17% manjše tveganje za razvoj kožnega raka. Žal pa pri temu ne pomagajo prehranski dodatki.

Ali lahko veganska prehrana res sestrada raka?
Mnogi, ki se zdravijo zaradi raka, poleg konvencionalnega zdravljenja spremenijo tudi svojo prehrano. Nekateri se odločijo za vegansko prehrano, ki naj bi pomagala 'sestradati raka'. Prav tako se nekateri ljudje odločijo za vegansko prehrano, da bi zmanjšali tveganje za pojav raka. Prav zato so se strokovnjaki iz Univerze Duke odločili, da preverijo, ali je temu res tako.

Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni
Med prazniki se lahko brez slabe vesti prehranjujemo praznično. S tem ni nič narobe, če so ostale dni naši obroki zdravi in uravnoteženi, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Lahko pa od dva do tri dni po praznikih namenimo postu in telesu pomagamo, da se bolje razstrupi.

Vadba, ki lahko podaljša življenje
Dvigovanje uteži bi morali vključiti v svoj vsakdan, pravijo brazilski raziskovalci. V njihovi študiji je sodelovalo 3.878 udeležencev, ki so bili stari med 40 in 85 let. Spremljali so jih šest let in pol. Dvigovanje uteži pomeni močne mišice oziroma več mišične mase. To ne pomeni le boljšega zdravja, temveč tudi daljše življenje. Seveda takšno, ki ga preživimo čim bolj kakovostno.

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?
Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?
Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Krivi niso geni, ampak dejstvo, da uživamo preveč nezdrave hrane
Debelosti ne moremo pripisati samo genetiki, saj je glavni vzrok za prekomerno telesno težo nezdrav življenjski slog, predvsem slaba prehrana in premalo telovadbe, pravijo strokovnjaki.

S takšno prehrano lahko zmanjšate tveganje za demenco
Najnovejše diete nam predpisujejo naj se izogibamo ogljikovim hidratom. A zadnja raziskava je pokazala, da nas lahko prehrana z veliko ogljikovimi hidrati in manj beljakovinami v resnici lahko varuje pred demenco.

Mislili so, da ima vneto grlo, a izkazalo se je, da gre za nekaj bolj resnega
32-letna londončanka Stacey Raymond je zaradi 'vnetega grla' pet dni jemala antibiotike, ki ji jih je predpisal zdravnik. A stanje se je le še poslabševalo in uživanje hrane in pitje tekočine je postalo še bolj boleče. Takrat jo je zdravnik napotil direktno na urgenco, saj je sumil, da gre za gnojni absces. A izkazalo se je, da se spopada z agresivno mesojedo bakterijo, ki jo je skoraj ubila.

Hrana, ki se ji raje izognite za zdravo srce
Kako pogosto uživate ocvrto hrano? Ameriška študija je pokazala, da ta lahko poveča tveganje za pojav koronarne srčne bolezni. Do te pride, ko srce ne dobiva dovolj krvi, kar je lahko posledica delne zamašitve žil, ki jo dovajajo in se imenujejo koronarne.

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi
Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?
Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Največja nevarnost v poletnih dneh
Prva in največja nevarnost za naše telo v času poletnih vročin je dehidracija – zmanjšana količina tekočin v organizmu, praviloma s pridruženim pomanjkanjem elektrolitov, kar zelo slabo vpliva na naš organizem.

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila
Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.

Postala je najbolj uspešna pacientka. Poglejte jo danes
Ekstremno debela mati petih otrok Milla Clark iz zvezne države Tennessee se je izkazala kot najbolj uspešna pacientka v zgodovini televijske oddaje Moje 300-kilogramsko življenje. Milla je nekoč tehtala že neverjetnih 340 kilogramov, danes pa tehta le še 70 kilogramov.

Odkrili, kako 'izklopiti' apetit
Znanstveniki iz Univerze Arizona so odkrili, katero področje v možganih je odgovorno za 'vklapljanje' in 'izklapljanje' apetita. Kot pravijo, bodo morda že kmalu lahko uporabili posebne kemikalije, s katerimi bodo 'izklopili' signal nevronov, ki pošiljajo sporočila, da posameznik potrebuje hrano. Na ta način upajo, da bodo v prihodnosti lahko pomagali debelim ljudem premagati željo po prekomernem hranjenju.

Vroči dnevi so pred nami. To so ukrepi, ki jih je dobro upoštevati
Pred nami je vročinski val, ki lahko povzroči številne škodljive učinke na naše zdravje. Še posebej to velja za bolj občutljive ljudi, kot so starejši, otroci in bolniki. Kljub temu vsi lahko občutimo negativne posledice prekomerne vročine. Tu je nekaj nasvetov, kako jih zmanjšati in kako ravnati, ko je vroče.

Novo odkritje o debelosti
Zdravniki so dolgo časa vedeli, da prekomerna telesna teža predstavlja dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni. Veliko študij je kazalo povezavo med zmašenimi in otrdelimi krvnimi žilami in debelostjo. A ni bilo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da debelost v resnici povzroča srčno-žilne bolezni. Sedaj je to uspelo dokazati strokovnjakom s švedskega Inštituta Karolinska.

Pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, preprečuje dehidracijo, skrbi za močan imunski sistem
Kokosova voda ni le okusna, a je tudi dobra za vas, saj je bogata z vitamini, minerali, aminoksilinami in drugimi hranili. Pitje kokosove vode je odlično v vročih dneh, saj pomaga nadomestiti izgubljeno tekočino in elektrolite. Poleg tega kokosova voda znižuje krvni pritisk in vam pomaga hitreje izgubiti odvečne kilograme.

Vse, kar morate vedeti o vnetju mehurja
Vnetja mehurja so poleti nekoliko pogostejša kot pozimi. Poleti pijemo manj, zaradi česar se mehur manj spira, poleg tega je več spolnih odnosov, negativno pa na vnetje mehurja vpliva tudi, če ženske uriniranjo v jezerih in morjih. Preverite, kako si pomagati ob tej boleči infekciji.

Idealna izbira za zajtrk ali malico
Eden najpogostejših ciljev, ki si ga zadamo, je, da se bomo začeli zdravo prehranjevati. To pravzaprav niti ni težko, če boste izbrali živila, ki so ne samo koristna, ampak tudi izjemno okusna. Več o tem pa v nadaljevanju.

Najboljša živila, ki naravno čistijo žile
Arterije si lahko predstavljamo kot vodovod v našem telesu. Po njih se prenaša s kisikom obogatena kri in hranila, ki prihajajo preko njih do vsake celice v telesu. Podobno, kot se doma lahko zamaši vodovod, se lahko zamašijo tudi arterije, in sicer tako, da se v njih nabira plag, zaradi česar arterije postajajo manj prehodne, stena arterije pa otrdi.

Živila, ki povečujejo tveganje za kap
Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Še ena posledica prekomernega uživanja slabih maščob
Prehrana, ki vsebuje veliko slabih nasičenih maščob vodi v debelost. In ne le to – vodi tudi v depresijo, so odkrili raziskovalci univerze v Glasgowu na Škotskem. V obvestilu za javnost so zapisali, da znanost že nekaj časa raziskuje povezavo med debelostjo in depresijo. A šlo naj bi za eno prvih študij, ki je razkrila, kakšen je vpliv prevelike količine slabih maščob.

Kaj se zgodi, če redno uživate limeto ali limono?
Limona in limeta sta sadeža, ki spadata v skupino citrusov in imata zelo podobne hranilne vrednosti in učinke na zdravje. A kljub temu obstaja nekaj razlik med njima. Preverite, kako se razlikujeta in kakšne učinke imata, če ju uživamo redno.