Vizita.si

hrane

Prehrana 09. 08. 2019 11.19

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja

Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Koža 08. 08. 2019 08.14

Živila, ki pomagajo bolj kot drage kreme

Številne ženske ne premišljujejo veliko, ko globoko sežejo v denarnico, da bi si kupile kremo, ki 'pomljajuje', svetli kožo in ji daje lep sijaj. A ameriška lepotna strokovnjakinja Mandi Nyambi, biologinja in nutricistka, trdi, da lahko prihranite veliko denarja, če veste, kaj je dobro jesti za lepo in mladostno kožo.

Zlata leta 06. 08. 2019 14.58

Za trikrat poveča tveganje za demenco

Visok holesterol lahko za kar trikrat poveča tveganje za demenco po 60. letu starosti, je pokazala zadnja raziskava, po kateri so zdravniki starejše opozorili, naj raje zmanjšajo vnos sira in masla ter tako zaščitijo svoje možgane.

Zdravje 05. 08. 2019 11.50

Ne vstavljajte sladolednih lučk v telo

Spomnimo - pred časom smo na našem portalu opozarjali na potencialno nevarnost zdravljenja glivičnih okužb s česnom v nožnici. Tokrat pa žal moramo opozoriti na nov trend, ki s svetlobno hitrostjo obkroža svet na Twitterju in Instagramu, in sicer, hlajenje telesa z vstavljanjem sladolednih lučk v intimne predele.

Bolezni 02. 08. 2019 10.48

Bi prepoznali prve znake mišje mrzlice?

V Sloveniji je bilo največ primerov mišje mrzlice prijavljenih na Dolenjskem in v Prekmurju, ponavadi se pojavljajo posamični primeri, po sedmih letih pa letos znova beležimo njen izbruh. Smrtnost zaradi mišje mrzlice je sicer v Sloveniji zelo nizka. V zadnjih 35 letih je pri nas zabeleženih 15 primerov smrti. Vendar pa je zdravljenje vsekakor potrebno, v izogib nevarnih posledic, kot je lahko odpoved ledvic.

Rakave bolezni 01. 08. 2019 20.04

2 živili, ki zmanjšata tveganje za kožnega raka

Ljudje, ki uživajo zelenjavo bogato z vitaminom A, kot sta korenje in brokoli, imajo za 17% manjše tveganje za razvoj kožnega raka. Žal pa pri temu ne pomagajo prehranski dodatki.

Rakave bolezni 01. 08. 2019 10.55

Ali lahko veganska prehrana res sestrada raka?

Mnogi, ki se zdravijo zaradi raka, poleg konvencionalnega zdravljenja spremenijo tudi svojo prehrano. Nekateri se odločijo za vegansko prehrano, ki naj bi pomagala 'sestradati raka'. Prav tako se nekateri ljudje odločijo za vegansko prehrano, da bi zmanjšali tveganje za pojav raka. Prav zato so se strokovnjaki iz Univerze Duke odločili, da preverijo, ali je temu res tako.

Razstrupljanje 23. 04. 2019 07.22

Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni

Med prazniki se lahko brez slabe vesti prehranjujemo praznično. S tem ni nič narobe, če so ostale dni naši obroki zdravi in uravnoteženi, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Lahko pa od dva do tri dni po praznikih namenimo postu in telesu pomagamo, da se bolje razstrupi.

Zdravje 17. 04. 2019 08.18

Vadba, ki lahko podaljša življenje

Dvigovanje uteži bi morali vključiti v svoj vsakdan, pravijo brazilski raziskovalci. V njihovi študiji je sodelovalo 3.878 udeležencev, ki so bili stari med 40 in 85 let. Spremljali so jih šest let in pol. Dvigovanje uteži pomeni močne mišice oziroma več mišične mase. To ne pomeni le boljšega zdravja, temveč tudi daljše življenje. Seveda takšno, ki ga preživimo čim bolj kakovostno.

Zdravje 13. 05. 2019 10.22

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?

Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Prehrana 24. 05. 2019 13.49

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?

Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Zdravje 08. 07. 2019 13.16

Krivi niso geni, ampak dejstvo, da uživamo preveč nezdrave hrane

Debelosti ne moremo pripisati samo genetiki, saj je glavni vzrok za prekomerno telesno težo nezdrav življenjski slog, predvsem slaba prehrana in premalo telovadbe, pravijo strokovnjaki.

Starostne bolezni 22. 11. 2018 15.21

S takšno prehrano lahko zmanjšate tveganje za demenco

Najnovejše diete nam predpisujejo naj se izogibamo ogljikovim hidratom. A zadnja raziskava je pokazala, da nas lahko prehrana z veliko ogljikovimi hidrati in manj beljakovinami v resnici lahko varuje pred demenco.

Življenjske zgodbe 19. 07. 2019 10.45

Mislili so, da ima vneto grlo, a izkazalo se je, da gre za nekaj bolj resnega

32-letna londončanka Stacey Raymond je zaradi 'vnetega grla' pet dni jemala antibiotike, ki ji jih je predpisal zdravnik. A stanje se je le še poslabševalo in uživanje hrane in pitje tekočine je postalo še bolj boleče. Takrat jo je zdravnik napotil direktno na urgenco, saj je sumil, da gre za gnojni absces. A izkazalo se je, da se spopada z agresivno mesojedo bakterijo, ki jo je skoraj ubila.

Zdravje 09. 07. 2019 10.31

Hrana, ki se ji raje izognite za zdravo srce

Kako pogosto uživate ocvrto hrano? Ameriška študija je pokazala, da ta lahko poveča tveganje za pojav koronarne srčne bolezni. Do te pride, ko srce ne dobiva dovolj krvi, kar je lahko posledica delne zamašitve žil, ki jo dovajajo in se imenujejo koronarne.

Prehrana 08. 07. 2019 09.52

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi

Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Zdravje 05. 07. 2019 10.59

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?

Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Zdravje 05. 07. 2019 10.56

Največja nevarnost v poletnih dneh

Prva in največja nevarnost za naše telo v času poletnih vročin je dehidracija – zmanjšana količina tekočin v organizmu, praviloma s pridruženim pomanjkanjem elektrolitov, kar zelo slabo vpliva na naš organizem.

Prehrana 04. 07. 2019 12.50

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila

Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.

Življenjske zgodbe 01. 07. 2019 11.57

Postala je najbolj uspešna pacientka. Poglejte jo danes

Ekstremno debela mati petih otrok Milla Clark iz zvezne države Tennessee se je izkazala kot najbolj uspešna pacientka v zgodovini televijske oddaje Moje 300-kilogramsko življenje. Milla je nekoč tehtala že neverjetnih 340 kilogramov, danes pa tehta le še 70 kilogramov.

Bolezni 28. 06. 2019 10.52

Odkrili, kako 'izklopiti' apetit

Znanstveniki iz Univerze Arizona so odkrili, katero področje v možganih je odgovorno za 'vklapljanje' in 'izklapljanje' apetita. Kot pravijo, bodo morda že kmalu lahko uporabili posebne kemikalije, s katerimi bodo 'izklopili' signal nevronov, ki pošiljajo sporočila, da posameznik potrebuje hrano. Na ta način upajo, da bodo v prihodnosti lahko pomagali debelim ljudem premagati željo po prekomernem hranjenju.

Zdravje 26. 06. 2019 10.19

Vroči dnevi so pred nami. To so ukrepi, ki jih je dobro upoštevati

Pred nami je vročinski val, ki lahko povzroči številne škodljive učinke na naše zdravje. Še posebej to velja za bolj občutljive ljudi, kot so starejši, otroci in bolniki. Kljub temu vsi lahko občutimo negativne posledice prekomerne vročine. Tu je nekaj nasvetov, kako jih zmanjšati in kako ravnati, ko je vroče.

Srčno žilne bolezni 18. 06. 2019 07.10

Novo odkritje o debelosti

Zdravniki so dolgo časa vedeli, da prekomerna telesna teža predstavlja dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni. Veliko študij je kazalo povezavo med zmašenimi in otrdelimi krvnimi žilami in debelostjo. A ni bilo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da debelost v resnici povzroča srčno-žilne bolezni. Sedaj je to uspelo dokazati strokovnjakom s švedskega Inštituta Karolinska.

Zdravje 14. 06. 2019 14.40

Pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, preprečuje dehidracijo, skrbi za močan imunski sistem

Kokosova voda ni le okusna, a je tudi dobra za vas, saj je bogata z vitamini, minerali, aminoksilinami in drugimi hranili. Pitje kokosove vode je odlično v vročih dneh, saj pomaga nadomestiti izgubljeno tekočino in elektrolite. Poleg tega kokosova voda znižuje krvni pritisk in vam pomaga hitreje izgubiti odvečne kilograme.

Bolezni 13. 06. 2019 07.52

Vse, kar morate vedeti o vnetju mehurja

Vnetja mehurja so poleti nekoliko pogostejša kot pozimi. Poleti pijemo manj, zaradi česar se mehur manj spira, poleg tega je več spolnih odnosov, negativno pa na vnetje mehurja vpliva tudi, če ženske uriniranjo v jezerih in morjih. Preverite, kako si pomagati ob tej boleči infekciji.

Prehrana 07. 06. 2019 11.37

Idealna izbira za zajtrk ali malico

Eden najpogostejših ciljev, ki si ga zadamo, je, da se bomo začeli zdravo prehranjevati. To pravzaprav niti ni težko, če boste izbrali živila, ki so ne samo koristna, ampak tudi izjemno okusna. Več o tem pa v nadaljevanju.

Srčno žilne bolezni 03. 06. 2019 13.39

Najboljša živila, ki naravno čistijo žile

Arterije si lahko predstavljamo kot vodovod v našem telesu. Po njih se prenaša s kisikom obogatena kri in hranila, ki prihajajo preko njih do vsake celice v telesu. Podobno, kot se doma lahko zamaši vodovod, se lahko zamašijo tudi arterije, in sicer tako, da se v njih nabira plag, zaradi česar arterije postajajo manj prehodne, stena arterije pa otrdi.

Prehrana 31. 05. 2019 09.34

Živila, ki povečujejo tveganje za kap

Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Duševno zdravje 31. 05. 2019 11.30

Še ena posledica prekomernega uživanja slabih maščob

Prehrana, ki vsebuje veliko slabih nasičenih maščob vodi v debelost. In ne le to – vodi tudi v depresijo, so odkrili raziskovalci univerze v Glasgowu na Škotskem. V obvestilu za javnost so zapisali, da znanost že nekaj časa raziskuje povezavo med debelostjo in depresijo. A šlo naj bi za eno prvih študij, ki je razkrila, kakšen je vpliv prevelike količine slabih maščob.

Zdravje 30. 05. 2019 08.10

Kaj se zgodi, če redno uživate limeto ali limono?

Limona in limeta sta sadeža, ki spadata v skupino citrusov in imata zelo podobne hranilne vrednosti in učinke na zdravje. A kljub temu obstaja nekaj razlik med njima. Preverite, kako se razlikujeta in kakšne učinke imata, če ju uživamo redno.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1159