Vizita.si

hranila

Prebava 04. 07. 2024 04.41

'Filane' paprike na prav poseben način

Polnjene paprike so ena tistih jedi, ki v poletnih mesecih večkrat kraljuje na naših krožnikih. Še posebej priljubljene so v sredini poletja, ko je sezona domačih paprik na vrhuncu. Največkrat jih pripravimo na 'klasičen' način, torej nadevane z mletim mesom in rižem ter kuhane v paradižnikovi omaki, a je možnosti za njihovo pripravo še veliko več. Poskusite nekaj novega, drugačnega, predvsem pa prijaznega do vaše prebave!

Dieta 04. 07. 2024 04.28

Kaj pravi znanost o tako imenovani protivnetni dieti?

Kronično vnetje je povezano s povečanim tveganjem za kronične bolezni, kot so diabetes in bolezni srca. Živila, ki so bogata z antioksidanti ali omega-3 maščobnimi kislinami, naj bi bila protivnetna. Kaj je torej res in kaj ni pri tako imenovani protivnetni dieti?

Zdravje 03. 07. 2024 04.10

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo

Ko začutimo žejo, je navadno že prepozno, saj je to znak dehidracije. Žeja je namreč posledica tega, da je izguba tekočine večja od njenega vnosa v naše telo. Simptomi dehidracije lahko tako vključujejo suha usta, omotičnost, žejo, utrujenost in tudi težave s koncentracijo.

Prehrana 01. 07. 2024 04.55

Kako zdrava je mikrozelenjava?

Ste že slišali za mikrozelenjavo? Poznate njeno sestavo, hranila in kaj vse vsebuje? Poglejmo si bolj podrobno, predvsem pa, kako zdrava je ta vrsta zelenjave.

Ginekologija in porodništvo 27. 06. 2024 04.26

V tem primeru jutranja slabost ni normalna

Med nosečnostjo je jutranja slabost povsem običajna in neškodljiva. Četudi je lahko precej neprijetna, običajno izzveni v 12 tednih nosečnosti. Hiperemeza gravidarum pa je skrajna oblika jutranje slabosti, ki med nosečnostjo povzroča hudo slabost in bruhanje. Ni običajna, niti normalna in pogosto zahteva bolnišnično zdravljenje.

Prebava 15. 06. 2024 04.29

Zakaj pride do neprebavljene hrana v iztrebku?

Včasih lahko v našem blatu opazimo neprebavljene delce hrane. Običajno gre za rastlinske snovi, ki vsebujejo veliko vlaknin, ki se navadno ne razgradijo in se absorbirajo v našem prebavnem traku. Neprebavljena hrana pa je lahko tudi znak slabega prežvekovanja hrane, hitrega hranjenja ali pa so v ozadju določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno.

Vitamini in minerali 14. 06. 2024 04.31

Kaj se zgodi, če pride do pomanjkanja vitamina K?

Vitamin K ima vlogo pri strjevanju krvi, zdravju srca in zdravju naših kosti. Toda ravno vitamina K navadno ne zaužijemo dovolj z našo tipično zahodno prehrano. Zakaj je še tako zelo pomemben vitamin K?

Prehrana 14. 06. 2024 04.22

Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?

Simptomi prebavnih težav vključujejo refluks kisline, napenjanje ali bolečine v trebuhu.

Prebava 10. 06. 2024 04.46

Kdaj bi morali razmisliti o dodatkih k prebavnim encimom?

Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani?

Prehrana 05. 06. 2024 04.29

Odlična ideja za zdrav zajtrk

Zakaj si ne bi zajtrka pripravili iz prosene kaše? Proso je odličen vir mineralov, kot so magnezij, baker, mangan in fosfor. Vsi imajo zelo koristne učinke. Magnezij denimo nujno potrebujemo za normalno odvijanje več kot 300 procesov, ki potekajo v telesu. Sodeluje tako pri presnavljanju hrane kot pri delovanju živčevja.

Prehrana 04. 06. 2024 04.28

To se zgodi, če jemo prehitro

Sodobni način življenja, ki slavi hiperproduktivnost, vpliva tudi na to, da se večkrat nepravilno prehranjujemo. To pomeni, da si ne vzamemo dovolj časa, da bi v miru pojedli svoj obrok in uživali v hrani, ki jo imamo na krožniku. Več o tem, zakaj bi bilo dobro, da začnemo jesti počasi, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Simptomi in bolezni 03. 06. 2024 04.45

Bolezen, ki je posledica pomanjkanja vitamina D

Osteomalacija ali mehke kosti se razvijejo zaradi pomanjkanja vitamina D. Poglejmo si, kako in zakaj konkretno pride do tega stanja, kakšni so simptomi, preventiva in, navsezadnje, kako poteka zdravljenje.

Prehrana 28. 05. 2024 04.36

Zakaj bi morali jesti več ananasa?

Ali ste vedeli, da je ananas poln zdravstvenih koristi? Krepi imunost, pomaga pri prebavi in še mnogo več. Poglejmo si, zakaj bi ga morali jesti več.

Prebava 14. 05. 2024 04.32

Kako povečati vnos vlaknin brez napihnjenosti?

Ko govorimo o zdravi prehrani, so vlaknine vsekakor eden izmed najpomembnejših elementov le-te. So pomemben del neprebavljivih ogljikovih hidratov, ki pa podpirajo zdravje srca, spodbujajo občutek sitosti in tako rekoč 'čistijo' prebavni trakt.

Prehrana 08. 05. 2024 04.35

Tako lahko nadomestite mlečne izdelke

Če imate laktozo intoleranco ali alergijo na mleko ali pa ste po tovrstnih živilih zgolj občutljivi, napihnjeni in vam je slabo, vsekakor obstajajo živila, ki lahko nadomestijo vitamine, minerale in druge pomembne stvari, ki bi jih drugače dobili z mlečnimi izdelki.

Dieta 04. 05. 2024 04.54

Kaj se zgodi, če redno uživamo jogurt?

Jogurt je mlečni izdelek, ki je priljubljen po vsem svetu zaradi svojega okusa in številnih zdravstvenih koristi. To osvežujoče živilo je bogato z beljakovinami, vitamini, minerali in probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše telo.

Prebava 02. 05. 2024 04.00

Kje se začne prebava?

Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Prehrana 16. 04. 2024 04.31

Najboljša sadje in zelenjava, ki sta polna antioksidantov

Živila, bogata z antioksidanti, so ključne sestavine zdrave prehrane. Antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v rastlinski hrani, pomagajo nevtralizirati oksidativni stres in nudijo zaščito pred poškodbami celic, ki jih povzročajo prosti radikali.

Prehrana 16. 04. 2024 04.16

Kako pripraviti uravnotežen obrok?

Uravnotežen obrok je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga in optimalnega delovanja telesa. Razumevanje osnovnih načel prehrane nam omogoča, da z združevanjem različnih hranilnih snovi ustvarimo obrok, ki zadovolji naše prehranske potrebe. V tem članku bomo raziskali pomembnost uravnoteženega prehranjevanja in ponudili smernice za pripravo takšnih obrokov, ki bodo koristili našemu zdravju in blaginji.

Dieta 15. 04. 2024 04.05

Zakaj diete ne delujejo?

Vedno znova se znajdemo v primežu obljub o hitri izgubi telesne mase s pomočjo diete. Oglaševalci in medijski vplivneži nas prepričujejo, da je rešitev za naše težave le nekaj tednov (ali celo dni) stroge diete, posta ali izločanja določenih živilskih skupin. Toda zakaj potem, kljub vsemu trudu in žrtvovanju, te diete večinoma ne delujejo na dolgi rok?

Prebava 12. 04. 2024 10.14

Tako se lahko trajno znebite odvečnih kilogramov

Tudi letos bi pred poletjem številni radi izgubili odvečne kilograme. Pri tem ubirajo različne poti: nekateri stavijo na striktno prehrano, drugi na redno intenzivno vadbo, tretji na kombinacijo obojega. Toda, a ste vedeli, da je mogoče s pravilnim pristopom trajno rešiti izzive predpoletnega hujšanja? Razkrivamo, kako!

Prebava 08. 04. 2024 04.54

Veste, kako dejansko deluje prebava?

Vsi že vemo, kako pomembna je zdrava in urejena prebava. Pa vemo, kako dejansko deluje? Kaj je prebavni sistem, kje se začne in kje konča prebava? Zakaj so pomembni prebavni encimi, zakaj potrebujemo probiotike? Poglejmo si vse, kar moramo vedeti o prebavi.

Prehrana 07. 04. 2024 04.13

5 spregledanih živil, ki so polna vitaminov

Ko govorimo o uravnoteženi prehrani, se pogosto osredotočamo na že dobro znana živila, kot so sadje, zelenjava in oreščki. Kaj pa ostala živila, ki mnogokrat ostajajo spregledana?

Lepota 26. 03. 2024 04.17

14 najboljših živil za zdrave lase

Genetika, starost, stres in prehrana so nekateri dejavniki, ki vplivajo na rast las. Čeprav je težko (ali naravnost nemogoče) spremeniti številne krivce na tem seznamu, lahko vsekakor spremenite, kar jeste, in pomagate svojim lasem.

Prebava 25. 03. 2024 04.18

Prebavna motnja, ki vpliva na absorpcijo hranil

Sindrom malabsorpcije je prebavna motnja, ki telesu, natančneje, naši prebavi, preprečuje, da bi učinkovito absorbirala hranila iz hrane.

Prehrana 23. 03. 2024 04.10

Vas boli trebuh? Preverite, kaj jesti, da bi se počutili bolje

Imate razdražen želodec? Se spopadate s slabostjo, bruhanjem ali le neprijetnim občutkom, zaradi nečesa, kar ste pojedli? Zdravniki pogosto rečejo, da je najbolje kar počakati, da se želodec umiri ali predpišejo zdravila, če je to potrebno. V tem času pa je dobro, da prilagodimo svoj prehrano. Tu je nekaj živil, ki vam bodo pomagala pomiriti radražen želodec.

Prehrana 22. 03. 2024 04.05

Kakšna je vloga maščob pri vzdrževanju zdrave telesne teže?

Maščobe so pomembna hranila, ki igrajo ključno vlogo pri vzdrževanju zdrave telesne teže in splošnega zdravja.

Zdravje 19. 03. 2024 04.00

5 preprostih navad zdravih ljudi

Večinoma si vsi želimo, da bi bili v kar najboljši formi, a zakaj bi ostali samo pri željah, če lahko že danes začnemo delati na spremembah na bolje. Pri tem nam bodo zagotovo pomagale tudi bolj zdrave navade, ki jih lahko umestimo v svoj življenjski slog. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Lepota 13. 03. 2024 14.52

Zato vam izpadajo lasje

Izpadanje las je naravni fiziološki proces. Lasje se namreč ves čas obnavljajo v zaporednih ciklih, zato vsak med nami v povprečju izgubi okrog 100 las na dan, ki jih nadomestijo novi. Težava se pojavi, ko se ta cikel prekine oziroma se lasje iz faze rasti prehitro premaknejo v fazo izpadanja. V takih primerih govorimo o prekomernem izpadanju las, ki sicer praviloma ni življenjsko ogrožujoče, a lahko človeku povzroči hudo stisko in negativno vpliva na njegovo samopodobo in kakovost življenja. Pa je mogoče naravni cikel rasti las obnoviti?

Prebava 12. 03. 2024 08.35

Zato bi morali po teh živilih posegati pogosteje

Prebava ima izjemno pomembno vlogo v našem telesu. Vpliva na absorpcijo hranil v krvni obtok in na raven energije v telesu. Zanemariti ne gre niti vpliva na imunsko odpornost, miselne procese ter splošno zdravje. Glede na to, da prebavnih procesov ne vidimo s prostim očesom, lahko vplivamo samo na vstopno točko hrane v telo, kar pomeni, da lahko s pravilno izbiro živil do neke mere vplivamo tudi na to, kako hitro se bo hrana prebavila.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331