izogibanje glutena

Zakaj žita ne smejo manjkati v vaši prehrani?
Polnozrnate žitarice so ključni vir hranil, ki pomembno prispevajo k občutku sitosti in nudijo številne koristi za zdravje. Njihovo izogibanje pa lahko privede do neželenih posledic.

Je gluten res tako slab, če nimate celiakije?
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, rži, ječmenu in drugih žitih. Sčasoma so se pojavile številne diskusije o glutenu, še posebej zaradi priljubljenosti diet brez glutena, ki jih zagovarjajo številni posamezniki, ki sicer denimo nimajo celiakije. Ljudje, ki so na tej dieti, trdijo, da se počutijo bolje, imajo več energije in manj prebavnih težav, kar pripelje do vprašanja, ali je gluten res tako slab za nas, četudi nimamo denimo bolezni, kot je celiakija?

10 živil za zdravo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za naše splošno počutje, saj prebavni proces telesu zagotavlja energijo in pomembne hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje. Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje, zato je dobro vedeti, katera živila se morajo pogosteje znajti na naših jedilnikih, da ne bomo trpeli za leno prebavo, zaprtjem in drugimi prebavnimi tegobami sodobnega časa.