javno

Kako znižati in optimizirati krvni tlak?
Visok krvni tlak je nevarno stanje, ki lahko poškoduje srce. Če je krvni tlak nenadzorovan, se poveča tveganje za srčne bolezni in možgansko kap. Za naravno znižanje krvnega tlaka lahko storite številne stvari.

3 najboljša zdravila za mačka
Maček je posledica prekomernega vnosa alkohola. Najbolje bi bilo, če tega svojemu telesu sploh ne bi naredili. Če pa ste, je tu nekaj nasvetov, kako se z njim spopasti. Čudežnega zdravila seveda ni. Lahko pa nekaj naredite, da bi se čim prej bolje počutili.

Kako ločiti prehlad od resne bolezni?
Koronavirus je še vedno prisoten v porah naše družbe, mnogi med nami pa se ob smrkanju in kihanju sprašujejo, ali gre zgolj za navaden prehlad ali za virus? Simptomi koronavirusa so v marsičem podobni simptomom navadnega prehlada, zato je koristno vedeti, kako te in tudi druge vrste bolj resnih bolezni razlikovati.

Svetovni dan aidsa 2020 – Pripnimo si rdečo pentljo na daljavo
Svetovni dan aidsa vsako leto obeležujemo 1. decembra. Letos bo ta obeležitev zaradi epidemije koronavirusa potekala drugače, saj bo potekala na daljavo, in sicer pod geslom "Pripnimo si rdečo pentljo, na daljavo!"

Kaj nam lahko pomaga pri raznoraznih virusnih obolenjih?
"Pri virusnih obolenjih, kot so na primer gripa, prehlad in tudi nova koronavirusna bolezen, za katera nimamo zdravila, se moramo za uspešno in čim krajše prebolevanje bolezni zanesti na svoj imunski sistem," je na družbenem omrežju svoj zapis začel Nacionalni inštitut za javno zdravje. Kaj nam še lahko pomaga pri zaščiti pred raznoraznimi virusnimi obolenji?

"Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila"
Gripa ali influenca je akutna, zelo nalezljiva bolezen, ki prizadene dihala. Največkrat se pojavlja pozimi v obliki večjih ali manjših epidemij. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so z rednim izvajanjem cepljenja proti gripi v ambulantah pričeli že 19. oktobra.

Vitamin D – kaj je res in kaj ni?
Vitamin D ima čisto posebno mesto med vsemi vitamini, ne zgolj v zadnjem času, temveč nasploh. Naše telo ga pridobi z optimalnim in zmernim izpostavljanjem sončnim žarkom, z mešano in uravnoteženo prehrano, le malo kdo pa ve, da je lastna proizvodnja vitamina D pri ljudeh precej višja v primerjavi s prehranskim vnosom vitamina D. Poglejmo si vse, kar o tem vitaminu vemo iz trenutnih študij.

Dan slovenske hrane letos nekoliko drugačen, a še vedno z istim pomenom
20. novembra obeležujemo dan slovenske hrane, dan, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu lokalno pridelane hrane in podpori domačim pridelovalcem. Uvod v dan predstavlja tradicionalni slovenski zajtrk, tudi v vseh šolah in vrtcih. Ker šolanje trenutno poteka na daljavo, bodo skupni obrok nadomestili z učnimi vsebinami o pomenu slovenske hrane.

Kakšne so povprečne čakalne dobe?
Naš način življenja in geni, ki so nosilci dednih lastnosti, lahko vplivajo na zdravje ter povzročijo različna bolezenska stanja. Velikokrat nas bolezen preseneti, dobimo jo nenadoma in nanjo ne moremo vplivati. Pomembno pa je, da takrat čim prej začnemo z zdravljenjem.

Kakšen je priporočen dnevni vnos vitamina D?
Veliko se govori o vitaminih, ki so pomembni za imunski sistem. Najbolj se izpostavlja vitamin C, pri čemer prevečkrat pozabimo na vitamin D, ki ga imenujemo tudi sončni vitamin. Ta pomembno prispeva k delovanju imunskega sistema. V nadaljevanju si poglejmo, kaj se zgodi, če nam ga primanjkuje, in kako lahko poskrbimo, da ga telo absorbira v priporočenih količinah.

Kako se razlikujejo hepatitis A, B in C?
Virusni hepatitis A, B in C so vzrok za nalezljive bolezni jeter, ki lahko povzročijo akutno ali kronično bolezen tega organa. Kakšne so razlike med omenjenimi hepatitisi, kakšni so simptomi in navsezadnje, kako poteka zdravljenje ter kakšna je prognoza?

Kaj se lahko zgodi, če ne uživamo dovolj sadja in zelenjave?
Morda sadja in zelenjave nimate kaj preveč radi, a vsekakor je dobro, da ju imamo na vsakodnevnem 'meniju'. Poglejmo si, zakaj.

Živilo, ki lahko zmanjša tveganje za enega najpogostejših rakov
Redno uživanje rib zmanjša tveganje za raka na debelem črevesu in danki, je pokazala študija, ki jo je vodila Mednarodna agencija za raziskave raka. Vzeli so podatke 476.160 ljudi, ki so jih spremljali 15 let. Menijo, da je zmanjšano tveganje posledica delovanja omega-3 maščobnih kislin, ki jih ribe vsebujejo.

Vse, kar moraš vedeti o menstruaciji
Morda si v letih, ko šele pričakuješ svojo prvo menstruacijo, morda pa si jo že dobila. V vsakem primeru pa je dobro, da veš določene stvari, ki se tičejo menstruacije ali 'mesečnega perila', kakor tudi rečemo menstruaciji, ki jo imajo ženske.

Ena najpogostejših bakterijskih spolno prenosljivih bolezni
Okužba s klamidijo je ena najpogostejših spolno prenosljivih bolezni. Kako se prenaša, kako poteka okužba, kako zdravljenje in kakšne so posledice okužbe s to bakterijo?

Dr. Mirjana Radovanović: Pri alkoholizmu ogromno vlogo igra 'biološka ranljivost'
Z manj tveganim pitjem alkohola po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje označujemo količino alkohola, ki za večino zdravih odraslih ljudi pomeni relativno majhno tveganje, da bi škodovala našemu zdravju. A ta količina ni priporočljiva. Z dr. Mirjano Radovanović, dr. med., spec. psih., smo se pogovarjali o tem, kdaj lahko pri uživanju alkohola govorimo o zlorabi, kakšni so znaki in simptomi, kako vpliva na dinamiko družine, kakšni so genetski faktorji pri tej bolezni in kako zelo je naša družba na eni strani še vedno zelo tolerantna do alkohola, na drugi strani pa sta bolezen odvisnosti od alkohola in zdravljenje le te še vedno precej stigmatizirana.

Preverite, katera živila uživati, da se izognete srčno-žilnim boleznim
Po navedbah kardiologa Joela K. Kahna naj bi določena hrana pripomogla k boljšemu zdravju srca in ožilja.

Okužbe oči, ki so lahko nevarne
Očesne okužbe so pogosto neprijetne, njihovi simptomi pa so tudi jasno vidni. V primeru kakršnih koli vidnih in čutnih težav z očmi je vedno najbolje obiskati zdravnika, vsekakor pa ne škodi, če znate določene znake prepoznati tudi sami.

To se lahko zgodi, če v prehrano ne vnašamo dovolj sadja in zelenjave
Morda niso prva niti najbolj okusna izbira na vašem jedilniku, vsekakor pa je priporočljivo jesti dovolj velike količine sadje in zelenjave dnevno za naše zdravje. Kaj se zgodi, če ne uživamo dovolj tovrstnih živil?

Brezglutenska dieta – da ali ne?
Brezglutenska prehrana je v zadnjem času še posebej priljubljena, saj vse več ljudi izloča gluten iz svoje prehrane, toda, ali je resnično škodljiv?

4 miti o stresu, ki so napačni in škodljivi
Ljudje imamo veliko napačnih predpostavk o stresu – od tega, kako pogost je, do tega, kako nevaren je dejansko lahko.

Na to moramo biti poleti še posebej pozorni!
V vročih poletnih dneh moramo biti pozorni na to, da se primerno prehranjujemo in pijemo dovolj tekočine. Več posegajmo po sadju in zelenjavi, mastne in težko prebavljive hrane pa naj bo manj. Ustrezna prehrana namreč izboljša delovanje našega organizma.

Poskrbite za varno spolnost tudi v času počitnic
Čas dopustov in počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb. Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosljivih okužb, kot so HIV, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Kaj je dobro vedeti o demenci?
Kakšni so najzgodnejši znaki? Kakšni so najnovejši obeti glede zdravljenja? Kaj lahko vsi naredimo za preventivo? O tem smo se pogovarjali z vodjo Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, doc. dr. Milico Gregorič Kramberger, dr. med.

Z njim se okuži kar 50 % Slovencev
Okužba s HPV je ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo enkrat v življenju okužilo s HPV-virusi. Okužba je vseeno najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, pišejo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Travmatični dogodki v otroštvu lahko privedejo do fizičnih težav in bolezni
Rezultati raziskave o slabih in grdih izkušnjah iz otroštva kažejo, da je večina anketiranih v otroštvu doživela vsaj eno obremenjujočo izkušnjo.

Preprost ukrep za velik učinek
Zmanjšanje količine sladkorja v naših napitkih je preprost ukrep, s katerim lahko močno zmanjšate vnos sladkorja v svoji vsakodnevni prehrani. Če vas skrvi, da vam čaj ali kava po tem ne bo več všeč, je skrb odveč. To so sedaj celo dokazali znanstveniki.

Tjaša Železnik o lepotnem posegu: Naletela sem na mnoge predsodke
Znana slovenska igralka Tjaša Železnik je pred kratkim razkrila, da se je odločila za lepotni poseg, in sicer za korekcijo popka. Prvo korekcijo je prestala že pred nekaj leti, a se je izkazalo, da je poseg zahtevnejši, in Tjaša je vedela, da bo potreben še en. Obrnila se je na dr. Katarino Živec, ki se je bila pripravljena lotiti ponovne korekcije. "Rešitev moje težave s popkom in posledično tudi trebuhom ji je predstavljal izziv," pove Tjaša, ki je o estetskem posegu že od samega začetka tudi javno govorila. Odziv pa jo je presenetil. "Naletela sem na mnoge predsodke (od zgražanj do neprimernih, celo žaljivih opazk na družbenih omrežjih), ki so očitno v naši družbi kar globoko zasidrani. Hkrati pa se je oglasilo tudi veliko žensk, med njimi tudi kakšen moški, ki jih je poseg zelo zanimal." Poseg je že za njo, prav tako tudi okrevanje, ki je trajalo pet tednov, v nadaljevanju pa ekskluzivno objavljamo fotografije njenega popka pred posegom in po njem.

Tega o soli mogoče še ne veste
Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Epidemija Covid-19 pomembno vpliva na prehranjevalne navade Slovencev
V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem področju. Prvi izsledki raziskave kažejo, da so gospodinjstva v času epidemije za preskrbo s hrano bistveno manj uporabljala večje trgovine, medtem ko se je znatno povečal obseg naročanja živil na dom.