jedi na žlico

Čemaž v jedeh
Čemaž postaja vse bolj priljubljena rastlina, ki jo lahko nabiramo v naravi in ima veliko zdravilnih učinkov. Poleg dobro poznane čemaževe juhe vam predstvljamo še nekaj slastnih čemaževih receptov.

Piščančje meso v rdeči omaki
Imate holesterol? Brez slabe vesti si lahko privoščite piščančje meso v rdeči omaki. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Silvestrska pojedina po receptu Saše Lendero
Novopečena mamica Saša, ki je v preteklih letih za silvestrovo običajno nastopala, bo letošnjo najdaljšo noč preživela v krogu družine. Pripravila bo slastno pojedino in recept zanjo je zaupala tudi nam.

Praznične jedi so lahko koristne za zdravje!
Silvestrovo je pred vrati in mize bodo spet polno obložene. Na krožnikih se bo znašlo marsikatero živilo, ki zdravju ni najbolj prijazno. A vendarle kot dodatek k prazničnim jedem pogosto uporabimo tudi kaj takšnega, kar je dobro za naše telo.

Ni vseeno, kaj daste v usta!
Ob svetovnem dnevu hrane je že prav, da se vprašamo, kakšno hrano jemo. Že dolgo je namreč znano, da je tudi od hrane odvisno, kako hitro bomo ozdraveli. Vedno več pa jih verjame, da je prav nezdrava hrana vzrok številnim boleznim, tudi raku.

Sladke in okusne fige
Fige lahko uživate surove, suhe, v sladici, veljajo pa tudi za priljubljeno gurmansko jed. Iz njih tako lahko pripravite posebno hladno omako s pršutom, se posladkate s figovimi kroglicami ali pa naredite marmelado iz fig.

Privoščite si korenčkov dan!
Uporabnost korenja je res neskončna. Uživate ga lahko za zajtrk, kosilo, večerjo ali ga grizljate za malico. Iz njega lahko pripravite sok, zelenjavno kašo, ga dušite ali uporabite za sladico.

Za spremembo si privoščite češnjevo juho
Iz češenj lahko pripravite precej okusnih jedi, od juhe pa vse do sladic, z njim pa lahko začnete in končate dan. Zdrave so, zato si jih privoščite v izobilju!

Z redkvico nad težave z jetri!
Če imate težave z jetri in žolčem si občasno privoščite solato ali namaz iz redkve. Redkev je namreč znana po tem, da učinkovito lajša težave, povezane s temi organi. Koristna pa je tudi pri putiki, sklepnem revmatizmu, kašlju in odpravljanju hripavosti. Zaradi antiseptičnega delovanja je odlična izbira tudi v boju proti glivicam.

Očistite telo s čemažem!
Čemaž je znan kot čistilec prebavnih in dihalnih poti, zelo dobro pa učinkuje tudi na delovanje žlez in krvnega obtoka. Ker bo sezone nabiranja kmalu konec, si ga čim prej privoščite. Lahko ga uporabite kot začimbo oziroma dodatek k jedi ali pa kot glavno sestavino.

VIDEO: Preživite praznike bolj zdravo!
Prav zaradi prazničnih jedi imajo v tem času mnogi težave s prebavili, z bolečinami v trebuhu in z zgago, ki jo največkrat povzroči orehova potica. Če so orehi tudi za vas pretežki, si letos za spremembo omislite pehtranovo potico.

Prva spomladanska solata
Regrata res da ne morete vključiti v pripravo gurmanskih specialitet, lahko pa ga uporabite pri pripravi okusnih, zdravih in lahkih jedi. Za vas smo pripravili nekaj idej za jedi z regratom.