jedi

Ste pogosto utrujeni? Morda vam primankuje železa
Kadar vaše telo ne dobi dovolj železa, se njegov potencial zmanjša. Postanete lahko utrujeni in na koži se pojavi bledica. Če sumite, da vam manjka železa, se odpravite na pregled k zdravniku. Preventivno pa uživajte hrano, bogato z železom. Več o tem v članku.

Kako izboljšati počutje v mračnih jesenskih dneh?
Ste tudi vi zaradi vse krajših in mrzlih dni vedno bolj nerazpoloženi? Vas pestijo utrujenost, pomanjkanje volje, težave s koncentracijo? Potem je pravi čas, da vzamete stvari v svoje roke in si izboljšate psihično počutje.

Ko zbolijo prebavila
Ne pozabite na osnovno načelo, ki pravi, da morajo prebavila v času obolevnosti počivati. Hrana, ki jo uživate, naj bo lahka, privoščite si lahko kuhano sadje in zelenjavo, pazite tudi na to, da bodo obroki skromnejši kot sicer.

10 živil za zdravo srce
Privoščite svojemu srcu najboljše. Uživajte 10 super živil, ki učinkovito pomagajo pri ohranjanju zdravega srca in ožilja. Pomembno je, da z zdravo hrano začnete že zjutraj.

10 najboljših diet
Se trudite, da bi shujšali? Preverite deset diet, ki so se izkazale za najbolj učinkovite. Med njimi boste zagotovo našli tudi takšno, ki ustreza vam.

Kako do brezhibne kože?
Če želite imeti popolno kožo, lahko to dosežete z uživanjem določene vrste hrane, ki koži vrača sijaj in lep videz. Najbolj jo hranijo korenje, oreščki in tudi temna čokolada. Preverite, katero hrano morate uživati, če želite imeti lepo kožo ...

Kako si pomagati, ko peče zgaga!
Zgaga je predvsem težava starejših, a se lahko pojavi tudi pri drugih. Poslabšujejo jo močna živila, kot so alkohol, kava, česen, čebula, mastne jedi in slabo prežvečena ter hitro zaužita hrana. Kako si pomagati pri zgagi in kdaj k zdravniku, si preberite v članku.

S pravo nakupovalno tehniko do vitkejše postave!
Če želite zdravo jesti, vam ni treba spremeniti nakupovalnih navad. Opisana "taktika" vam bo pomagala pri nakupovanju zdrave hrane, kar vas bo pripeljalo do vitkejše postave in boljšega počutja. Preverite, zakaj.

Šetraj v kulinariki
Šetraj je uporaben tako v kuhinji kot tudi v zdravilstvu. Kot začimbo ga uporabljamo pri težko prebavljivim mastnim mesnim jedem. Čaj pa zdravi driske, pomaga pri črevesnih in želodčnih krčih, napenjanju ter draženju na bruhanje.

Hrana za 'pamet' in dobro voljo
Kar vsak četrti slovenski otrok ima preveliko telesno težo, kažejo raziskave. Hkrati pa našim šolarjem vse bolj zmanjkuje časa in volje za zdrave obroke, zato vse več posegajo po premastni, presladki in preslani (hitro pripravljeni) hrani.

Vetrovi in napihnjenost
Vsakdo ima vsaj občasno težave z veterovi ali napihnjenostjo trebuha.

Sladke in okusne fige
Fige lahko uživate surove, suhe, v sladici, veljajo pa tudi za priljubljeno gurmansko jed. Iz njih tako lahko pripravite posebno hladno omako s pršutom, se posladkate s figovimi kroglicami ali pa naredite marmelado iz fig.

Zakaj ne bi tokrat slivovih?
Govorimo o slivovih cmokih. Privoščite si jih ali pa kakšno drugo jed iz sliv. Slive so namreč vsestranski in zdrav sadež, ki jih lahko uporabite za pripravo različnih jedi.

Buče v kulinariki in zdravilstvu
Težko najdemo zelenjavo, ki bi jo lahko pripravili na toliko različnih načinov kot buče. Lahko so v glavnih ali stranskih vlogah, v vsakdanjih in slavnostnih obedih.

Ste se zastrupili z gobami? Preverite!
Slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska so lahko znak, da ste se zastrupili z gobami. V tem primeru čim prej poiščite zdravniško pomoč. Podobni znaki lahko pojavijo tudi, če ste se gob le preobjedli.

SLIVA
Slive vsebujejo veliko antioksidantov in drugih pomembnih snovi, zato veljajo za odlično hrano za živce, izboljšujejo prebavo in pomagajo odvajati vodo iz telesa. Slive, ki jih poznamo že skoraj 2000 let, prihajajo iz Azije.

Privoščite si robide!
Če vam surove robide ne dišijo, si lahko iz njih pripravite tudi različne jedi ali okusno marmelado. Zakaj ne bi za spremembo poskusili hladne ribezove juhe z robidami.

BUČA
Jesen je čas, ko nas razsveseljujejo buče. Tako tiste okrasne kot tudi jedilne. In vsako leto nas pridelovalci presenetijo s kakšno novo sorto. Sicer pa buče sodijo med najstarejše poznane gojene rastline. Bučne pečke naj bi grizljal že paleolitski človek pred 15.000 leti.

Bi imeli bučo na penisu?
Koteke so posušene buče, ki še danes služijo kot zaščita penisa nekaterim domačinom v Indoneziji. Uporabljajo jih v obredne namene, pa tudi v vsakdanjem življenju.

VIDEO: Poglejte si, kaj čaka naša zmagovalca!
Zmagovalca naše nagradne akcije Se želite odvaditi kajenja Mojca Zelko in Rok Pipan sta prišla v Krkine terme v Dolenjske toplice. Spremlja ju naša sodelavka Jelica Žalig Grce, ki se bo skupaj z njima udeležila programa odvajanja od kajenja.

Kako obdržati 'poletno' postavo?
Če ste poleti izgubili kilograme in se sprašujete, kako obdržati vitko postavo tudi v hladnejših mesecih, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se tega lotiti.

S preprostimi koraki pospešite metabolizem in shujšajte!
Če boste znali pravilno upravljati s svojim metabolizmom, boste izgubili kar 600 dodatnih kalorij dnevno. Upoštevajte nekaj preprostih nasvetov in uspeli boste. Preverite, kako metabolizem spraviti v 'akcijo'.

Kako doživeti visoko starost?
Vas zanima, kakšen je ključ do visoke starosti? Prebivalci Kube bi vam svetovali veliko seksa, zdrave hrane in kajenje cigar, Japonci preprost življenjski slog in čim manj stresa, prebivalci Andore pa planinarjenje.

Privoščite si korenčkov dan!
Uporabnost korenja je res neskončna. Uživate ga lahko za zajtrk, kosilo, večerjo ali ga grizljate za malico. Iz njega lahko pripravite sok, zelenjavno kašo, ga dušite ali uporabite za sladico.

Z drugačnimi prigrizki nad kilograme
Ste eden izmed tistih, ki sicer jeste zdrave obroke, vendar pa vas vmes zanese in med obroki pojeste ogromno količino čokolade ali peciva? Prav to je pogosto razlog, da se redite.

PARADIŽNIK
Paradižnik mnogi imenujejo kar super zelenjava, saj poka od različnih vitaminov in zdravih snovi, ki jih vsebuje. Ekološko vzgojen paradižnik spada k živilom, ki učinkovito zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Zanimivo pa je, da poznamo kar nekaj vrst paradižnika. Med njimi tudi črni paradižnik.

Kdaj se vam mora v restavraciji vključiti alarm?
Saj vem ... ko omenim zdravo hrano, dobite pikice pred očmi. Razumem. Zato tokrat ne bom rekla, kaj bi morali jesti, da bi bili zdravi. Ne morem pa si kaj, da vas ne bi opozorila na določene izraze v jedilnikih, kjer se morajo vklopiti alarmi.

Shujšajte s surovo hrano
Presna – surova hrana ni le dieta, je način prehranjevanja, ki vam ponudi povsem novo izkušnjo v življenju. Se sliši nenavadno? Pa ni! S presno hrano boste spoznali popolnoma nov vidik prehranjevanja: hrano ne boste ne kuhali, ne pekli in ne cvrli, jedli jo boste surovo.

Za spremembo si privoščite češnjevo juho
Iz češenj lahko pripravite precej okusnih jedi, od juhe pa vse do sladic, z njim pa lahko začnete in končate dan. Zdrave so, zato si jih privoščite v izobilju!

ČEŠNJA
Nekoč so verjeli, da imajo češnje čaroben učinek. Češnjev čaj so namreč postregli svoji ljubljeni osebi, da se jim je zdela bolj privlačna in romantična. Še več, čarodej je s pomočjo skrivnostnega češnjevega pripravka lahko dosegel, da se je oseba zaljubila.