jedi

Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo
Špargljem pravijo tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona začne v začetku aprila, njihov vrhunec pa je med prvomajskimi prazniki. Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave, ki so odlični za naše telo, saj nam po dolgi zimi povrnejo minerale in vitamine, ki jih potrebujemo, da lahko v pomlad vstopimo polni energije.

Kako hormoni vplivajo na vašo kožo in lase?
Ko se približujete času menopavze, začne raven vaših hormonov upadati, zaradi zmanjšanja nastajanja estrogena pa lahko pride tudi do redčenja ali celo izgube las. Prav tako estrogen stimulira nastanek kolagena, ki je odgovoren za mehkobo kože, zato v času menopavze koža postane bolj suha.

Kakšni so simptomi lupusa in kako ga zdravimo?
Sistemski eritematozni lupus je kronična avtoimuna bolezen vezivnega tkiva. Oznaka 'sistemski' pomeni, da lahko prizadene celotno telo. Gre za bolezen s prisotnostjo številnih protiteles, pri kateri imunski sistem napade in prizadene zdrava tkiva ter celice in organe telesa.

Zlati nasveti za bolnike s celiakijo
Brezglutenska dieta predstavlja velik izziv in zahteva marsikatero prilagoditev. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov bo vaše življenje s celiakijo veliko lažje in predvsem bolj kakovostno.

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?
Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?
Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Katero olje je boljše?
Trgovske police nam ponujajo najrazličnejša olja – laneno, sezamovo, arašidovo, bučno, oljčno … Katero je bolj zdravo in manj redilno? Kako posamezno olje hraniti in kako ga uporabljati? Vse to je dobro vedeti, da bomo lahko od posameznega olja dobili kar največ.

7 nevarnih bolezni, ki lahko prizadenejo tudi mlade ljudi
Ko smo mladi, mislimo, da smo nepremagljivi, a žal nismo. Nekatere bolezni, ki jih najpogosteje povezujemo z ljudmi v šestdesetih in sedemdesetih letih, lahko izbruhnejo celo dve do tri desetletja prej. Z rednimi pregledi in s pravimi ukrepi se lahko pred njimi zavarujete že danes.

Česa ne sme manjkati poleg šunke in jajc?
Medtem ko strokovnjaki za prehrano na praznično obloženi mizi jedi, ki so tradicionalne, zaradi tega ne želijo odsvetovati, priporočajo, da ostanete pri prehranjevanju zmerni ter da obrok uravnotežite z zadostno količine zelenjave ter dovolj gibanja.

Recepti za razstrupljanje telesa, ki vas bodo navdušili
Skozi leto se v našem telesu nabirajo razni toksini. Te povzročajo zunanji dejavniki, stres ter nezdrav življenjski slog, ki vključuje neprimerno prehrano in nezadostno gibanje. Telo je ustvarjeno tako, da se je sposobno razstrupljati samo. Vendar pa včasih pri tem procesu potrebuje malo vaše pomoči.

Kako preprečiti zgago in napihnjenost?
Praznični dnevi bi morali predstavljati prijetno popestritev. Toda marsikdo si jih žal zapomni po prebavnih težavah, ki jim sledijo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo povprašali, kako praznovati, ne da bi nas kasneje mučila zgaga ali bi se počutili napihnjeni. Nasvet, ki ga je vedno dobro upoštevati, je, da ne pretiravamo.

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok
Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

Preprosti triki za bolj zdravo potico
Za veliko noč brez potice ne gre. A letos lahko poskusite nekoliko bolj zdravo potico, ki jo lahko pripravite na povsem preprost način. Dejstvo je, da je lahko orehova potica izjemno zdrava za nas, saj so orehi dober vir vitaminov in mineralov. A nekoliko bolj previdni moramo biti pri izbiri moke in sladil. Kako lahko pripravite bolj zdravo orehovo potico, nam je zaupala dieteičarka Marina Zakić.

Naravna zdravila za razdražen želodec
Vsi imamo kdaj razdražen želodec, težave s prebavo, dispepsijo. Slednje je ime za različne simptome – slabost, napenjanje, spahovanje, občutek, da ne moremo pojesti veliko ... Kadar se to pojavi le občasno, ni treba takoj k zdravniku. Pomagalo bo že nekaj naslednjih naravnih zdravil.

Kako zdrav je v resnici kruh z drožmi?
Razlogov, zakaj bi ga začeli peči, je veliko, sami lahko določate, katere sestavine in vrste moke boste uporabili, po možnosti naj bodo sestavine domače in ekološko pridelane. Tako pripravljeni pekovski izdelki so lažje prebavljivi, zaradi mlečnokislinske fermentacije. Vaše telo pa bo lahko dostopalo do mineralov in vitaminov, ki so v moki. Podaljšana obstojnost, nedrobljenje in izvrsten okus pa pridajo še dodatno prednost tovrstne peke.

10 korakov v boju proti koronavirusu
V uredništvo smo prejeli pismo Darka Siuka, dr. med., ki ga trenutna situacija v državi zelo skrbi, saj bo po ocenah pri nas do več kot 5 primerov smrti dnevno zaradi covid-19 prišlo čez 14 dni, do številke 20 do 40 smrti dnevno pa čez štiri tedne. Zato želi opozoriti čim širšo javnost z enostavnimi napotki in koraki, kako znižati tveganje okužbe. Delite besedilo med prijatelje in opozorite čim večje množične slovenskega prebivalstva, saj trenutno vedenje ljudi ne daje vtisa, da so kakorkoli pripravljeni. Opozorite pa tudi svoje svojce, starejše in tiste iz rizičnih skupin (sladkorni bolniki, bolniki s krvnim tlakom, onkološki bolniki, bolniki na biološkem ali sistemskem zdravljenju s kemoterapijo itd.). V celoti objavljamo njegove napotke.

Z njim lahko okrepimo svoje zdravje in imunski sistem
Regrat velja za eno najstarejših rastlin na svetu in mnogi mu pravijo 'kralj pomladi'. Gre za okusno in zdravo rastlino, ki se ob prvih pomladanskih žarkih in obilnem dežju pojavi na naših travnikih in spomladanski čas je sezona, ko ga z veseljem nabiramo in uživamo v solatah. Zakaj pa je tako zelo priporočljivo uživati regrat?

To so olja, ki so najboljša za vaše zdravje
Predstavljamo vam zdravilne učinke nekaterih najbolj zdravih olj, ki jih lahko vključite v svojo prehrano. Z njimi lahko prelijete solato ali jih dodate k že pripravljenim jedem. Ni pa jih dobro segrevati na previsoki vročini, da ne izničite njihovih zdravilnih lastnosti.

Neželeni učinki antibiotikov: so res neizogibni?
Bakterijske okužbe, kot sta angina in pljučnica, lahko pod nadzorom zdravnika učinkovito zdravimo z antibiotiki.

Angina lahko privede do bolečega vnetja srednjega ušesa
Angina je diagnoza, ki jo pogosto dobijo otroci v zimskih mesecih. Gre za okužbo tonzil ali mandljev, ki ležita globoko v ustni votlini na vhodu v žrelni prostor. Mandlji veljajo za prvo obrambo pred mikroorganizmi in preprečujejo, da bi ti vstopili v spodnja dihala.

Bolezen žolčnika, ki je ozdravljiva le v začetni obliki
Jetra in žolčnik ležijo v zgornjem desnem predelu trebuha, oba organa pa povezujejo izvodila, ki jih imenujemo žolčni sistem. Žolčnik je majhna vreča, okoli 8 cm dolga in 4 cm široka in leži pod jetri, v njej pa se shranjuje žolč ali zelenorumenkasta tekočina, ki jo proizvajajo jetra.

Se še spomnite rožičev? Preverite, za kaj vse so dobri
Nekaj časa nazaj so rožiči veljali za hrano siromakov, saj so jih v preteklosti uporabljali kot nadomestek čokolade, kave in ostalih takrat predragih in luksuznih priboljškov. Zdaj so rožiči postali težje dostopni in se jih prodaja v specializiranih trgovinah. Za kaj vse pa so dobri?

Decembra se Slovenci v povprečju zredimo za toliko kilogramov
V najbolj prazničnem mesecu leta se v povprečju zredimo za kar 2 kilograma, saj pojemo veliko več predvsem nezdrave hrane, sladkorja in popijemo več alkohola, so sporočili iz Lekarniške zbornice Slovenije. Prenajedanje v kombinaciji s stresnimi pripravami na praznike obremenjuje naše telo, predvsem želodec in jetra.

Tihi ubijalec, ki lahko vodi tudi v kap
Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec. Je najpogostejši vzrok srčno-žilnih bolezni. "Mi pa ne želimo, da bi bil prvi dogodek, ki nas opozori, da ima oseba visok krvni tlak, možganska kap ali nek drug srčno-žilni dogodek," pove prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., predstavnica Združenja zdravnikov družinske medicine. Zato je dobro, da si krvni tlak vsaj enkrat letno preventivno izmerimo.

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže
Prvi hladnejši dnevi že dišijo po domači kuhinji. Segedin in sarme so z namenom jedi za jesenke in zimske dni, saj zelje vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje, da bi okrepilo imunski sistem in se pripravilo na nižje temperature.

Jani Golobič: Shiatsu metoda ima vsekakor terapevtski potencial
Shiatsu je starodavna zdravilna metoda, ki izvira iz Japonske in združuje tisočletno znanje ter modrost alternativnega zdravljenja. V dobesednem prevodu beseda »shiatsu« pomeni pritisk s prsti (shi = prst, atsu = pritisk). O metodi in njenih učinkih smo se pogovarjali s shiatsu učiteljem in terapevtom Janijem Golobičem.

Kaj storiti, ko na potovanju dobite drisko?
S potovalno drisko se sreča od 20 do 50 odstotkov ljudi, ki potujejo v tuje kraje, zlasti afriške, južnoameriške in azijske države. Kako se ji lahko izognete in kaj storiti v primeru bolezni?

Kako lahko študentska prehrana vpliva na uspešen študij?
Vas oktobra čaka novo študijsko leto? Da bo kar se da uspešno, si preberite smernice pravilne prehrane, ki bodo vaše telo (predvsem pa možgane) napolnile z zadostno energijo in hranili, s tem pa povečale vašo koncentracijo, produktivnost, spomin in fizično telesno pripravljenost.

Po dveh nepotrebnih operacijah ugotovili, da je postavljena diagnoza napačna
Mnogokrat se zgodi, da zdravniki postavijo napačno diagnozo in bolnika posledično napačno zdravijo. Svojo izkušnjo nam je zaupala tridesetletna Slovenka, ki je šele po nekaj letih in dveh operacijah izvedela, da gre za celiakijo. Kako se je s tem spopadla?

Živeti brez glutena
Celiakija je bolezen, ki se lahko nenadoma in nevidno priplazi, s svojimi kasnejšimi zapleti pa lahko hudo poškoduje naše zdravje. Sprva je veljala za bolezen otrok, kasneje pa so ugotovili, da pesti tudi čedalje več odraslih. Kako se spopasti s to boleznijo?