kalija

Jesenski 'čudež' narave, ki ga ne smete zamuditi
Kmalu bo čas, da ga bodisi skuhamo ali spečemo, poleg izvrstnega okusa, pa prinaša tudi številne dobre plati za naše zdravje!

Resen zaplet sladkorne bolezni
Ste že slišali za diabetično nefropatijo? Gre za resen zaplet sladkorne bolezni.

Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti
Morska hrana ni samo izjemno okusna, pač pa ima zaradi vsebnosti številnih hranil mnoge pozitivne učinke na naše zdravje in vitalnost, ravno zato nutricionisti priporočajo, da jo uživajte najmanj trikrat tedensko.

Živila, ki pomagajo proti utrujenosti
Vemo, da lahko prehrana in določena živila vplivajo na izboljšanje naše koncentracije ali pa tudi nasprotno – po določenih živilih smo lahko zelo zaspani. (Zdrava) prehrana je bistvenega pomena ne le za premagovanje utrujenosti, temveč tudi za celotno optimalno počutje.

Katera zdravila lahko povzročajo zgago?
Zdravila so tu, da olajšajo marsikatero zdravstveno težavo, včasih pa lahko predvsem pri dolgotrajnem jemanju sprožijo zgago.

Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami
Limone so bogat vir vitamina B6, železa, kalija in dietetnih vlaknin. Poleg tega lahko samo z eno limono zaužijete 187 odstotkov priporočenega vnosa vitamina C. Prav zato pomagajo krepiti imunski sistem in lahko pomagajo ob naslednjih težavah.

Kaj se zgodi, če mesec dni vsak dan pojeste 2 banani?
Banane so eden najbolj priljubljenih sadežev na svetu, saj so odličnega okusa, nas nasitijo in so izjemno hranljive. Preproste so tudi za to, da jih vzamemo s seboj v službo ali na pot in imamo tako zdrav in hranilen prigrizek. K sreči tudi niso drage.

Zelenjava, ki je zagotovo še ne poznate
Bok čoj, znanstveno znan kot Brassica rapa in včasih imenovan tudi pak čoj, je temno zelena zelenjava, natančneje vrsta kitajskega zelja, ki izvira iz Kitajske.

'Filane' paprike na prav poseben način
Polnjene paprike so ena tistih jedi, ki v poletnih mesecih večkrat kraljuje na naših krožnikih. Še posebej priljubljene so v sredini poletja, ko je sezona domačih paprik na vrhuncu. Največkrat jih pripravimo na 'klasičen' način, torej nadevane z mletim mesom in rižem ter kuhane v paradižnikovi omaki, a je možnosti za njihovo pripravo še veliko več. Poskusite nekaj novega, drugačnega, predvsem pa prijaznega do vaše prebave!

Zakaj bi morali jesti več ananasa?
Ali ste vedeli, da je ananas poln zdravstvenih koristi? Krepi imunost, pomaga pri prebavi in še mnogo več. Poglejmo si, zakaj bi ga morali jesti več.

Navade, ki škodujejo našim kostem
Na zdravje kosti verjetno sploh ne pomislimo, dokler ne pridemo v bolj zrela leta in se začnejo pojavljati določene težave. A preventiva je, kot pri vseh drugih stvareh, tudi tukaj ključnega pomena in ogromno lahko naredimo z zdravimi navadami.

Kaj se zgodi, ko pride do pomanjkanja kalija?
Kalij je esencialni mineral, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja našega telesa. Igra pomembno vlogo pri številnih fizioloških procesih, vključno z uravnavanjem krvnega tlaka, delovanjem srca in mišic ter ravnotežjem elektrolitov. Pomanjkanje kalija, imenovano hipokalemija, lahko povzroči različne zdravstvene težave.

Polni so hranil in antioksidantov, ki pomembno koristijo našemu zdravju
Ste vedeli, da so jajčevci polni hranil in antioksidantov, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

Poznate umetna sladila?
Umetna sladila so postala stalnica sodobne prehrane, ponujajoč sladkost brez dodatnih kalorij. Njihova popularnost je vse večja, a hkrati se pojavljajo tudi vprašanja glede njihovega vpliva na zdravje.

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja
Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

Poznate vse koristi češenj?
Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

7 znakov pomanjkanja kalija
Kalij je eden najpomembnejših mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje. Ohranja ravnovesje tekočin in elektrolitov v telesu, izjemno pomemben pa je tudi za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.

Živilo, ki lahko zaščiti črevesje in preprečuje bolezni
Nova študija je pokazala, da brokoli vsebuje določene molekule, ki lahko pomagajo zaščititi in izboljšati zdravje črevesja, s tem pa zmanjšajo tveganje za nekatere črevesne bolezni.

Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol
Ste vedeli, da avokadu pravijo tudi aligatorjeva hruška ali masleno sadje? Je vrsta jagodičevja, ki raste v toplih podnebjih. Toda kako nam lahko pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola?

S staranjem se povečuje tudi potreba po vitaminih
S staranjem se absorpcija določenih vitaminov in mineralov spremeni, posledično pa tudi potreba po njih. Vnos katerih vitaminov je treba s starostjo povečati in zakaj so pomembni?

Katere avtoimunske bolezni poznamo?
Avtoimunska bolezen je stanje, v katerem vaš imunski sistem napade vaše telo.

Sadež, ki ga morate poskusiti
Indijanska banana, botanično znana kot Musa acuminata, je ena izmed vrst banan, ki je posebno priljubljena v Indiji in številnih drugih tropskih območjih po svetu.

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Živila, ki jih preprosto morate uživati v jesenskem času
Za veliko ljudi jesen pomeni sezono obilnih jedi 'na žlico'. Na voljo imamo izvrstne enolončnice in druge jedi, ki vsebujejo predvsem bučo, sladki krompir, korenček in ostalo. Poglejmo si, katera živila ne smejo manjkati na našem krožniku v tem letnem času.

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?
Bolečine v trebuhu so lahko zelo neprijetne, sploh če jih spremljajo krči, slabost, zgaga, driska ali celo bruhanje. V tem času je dobro, da prilagodimo tudi svojo prehrano. Torej, kaj jesti in česa ne, ko nas boli želodec? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Splošna priporočila za prehrano v vročih mesecih
Večina ljudi obožuje poletje, visoke temperature in vse prijetne aktivnosti, ki pridejo zraven. A kot nenehno opozarjamo, vročina povzroča tudi tegobe – od vročinskih udarov, do utrujenosti telesa, do resnih simptomov, ki se jih lahko s preventivo izognemo. Poleg vsesplošnih nasvetov, predvsem pitje zadostne količine vode, je dobro, da pogledamo tudi na svojo prehrano.

Kokosova voda – je zdrava?
Izdelki iz kokosa so vse bolj priljubljeni in jih pogosto vključujemo v svoj jedilnik zaradi slastnega okusa. Med njimi poznamo kokosovo mleko, moko in tudi kokosovo vodo, za katero velja, da ni samo okusna, ampak tudi spodbudno deluje na naše zdravje. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Kaj je lahko še boljše kot voda za rehidracijo?
Voda je vsekakor najboljša tekočina za vzdrževanje hidratacije telesa, kaj pa, ko pride do dehidracije? Po kateri pijači je dobro takrat poseči?

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.

So polne vitamina C, mangana, kalcija in tudi vitamina K
Maline lahko uživamo vse leto, sveže ali zamrznjene, samostojno ali v različnih sokovih. Niso le okusne in vsestranske, temveč imajo tudi zdravstvene prednosti. Poglejmo si, kaj je o njih znano.