kislo

Buče v kulinariki in zdravilstvu
Težko najdemo zelenjavo, ki bi jo lahko pripravili na toliko različnih načinov kot buče. Lahko so v glavnih ali stranskih vlogah, v vsakdanjih in slavnostnih obedih.

Slabo vreme izboljšuje spomin
Ste morda opazili, kako težko se je skoncentrirati, ko opravljate naporno umsko delo, zunaj pa sije sonce? Ali pa na primer, ko ste na predavanju ali kakšnem sestanku in vseskozi pogledujete skozi okno in si želite, da bi bili na morju ali pa da bi se v središču mesta sončili ob kavici?

SLIVA
Slive vsebujejo veliko antioksidantov in drugih pomembnih snovi, zato veljajo za odlično hrano za živce, izboljšujejo prebavo in pomagajo odvajati vodo iz telesa. Slive, ki jih poznamo že skoraj 2000 let, prihajajo iz Azije.

Hladne ali tople?
Kumare lahko uživate surove ali pa jih skuhate. V obeh primerih so osvežilne in zelo zdrave. So nizkokalorične in hitro prebavljive. V teh vročih dneh si jih privoščite v izobilju!

Kdaj se vam mora v restavraciji vključiti alarm?
Saj vem ... ko omenim zdravo hrano, dobite pikice pred očmi. Razumem. Zato tokrat ne bom rekla, kaj bi morali jesti, da bi bili zdravi. Ne morem pa si kaj, da vas ne bi opozorila na določene izraze v jedilnikih, kjer se morajo vklopiti alarmi.

Prihaja poletje! Pazite se glivic!
Topli pomladni in vroči poletni dnevi, ki se nam bližajo, so kot nalašč primerni za razvoj glivic. Tako smo jim v tem obdobju še posebej izpostavljeni, predvsem na skupnih kopališčih, telovadnicah, zdraviliščih in v hotelih. Kako se pred njimi zavarujemo in kako jih zdravimo, smo povprašali dermatologinjo dr. Metko Adamič.

Pozor! Niso vse jagode zdrave!
Jagode so izredno uporaben sadež, saj vsebujejo veliko vitaminov, iz njih pa lahko pripravimo mnogo zdravih jedi. Vendar ne iz vseh. Prehranski strokovnjaki svarijo predvsem pred španskimi jagodami, ki jih lahko kupite tudi v slovenskih prodajalnah.

Z redkvico nad težave z jetri!
Če imate težave z jetri in žolčem si občasno privoščite solato ali namaz iz redkve. Redkev je namreč znana po tem, da učinkovito lajša težave, povezane s temi organi. Koristna pa je tudi pri putiki, sklepnem revmatizmu, kašlju in odpravljanju hripavosti. Zaradi antiseptičnega delovanja je odlična izbira tudi v boju proti glivicam.

Ste alergični na hrano? Nič hudega!
Vse več otrok ima alergije, še posebno veliko je takšnih, ki znake alergije razvijejo že v prvih nekaj mesecih življenja, običajno na jajca in mleko, mnogi na oboje. Prehrana družine se bistveno spremeni, ampak zato ne jedo nič slabše. Preverjeno.

Vasilij Žbogar si nabira moč z mamino špargljevo juho
Slovenski jadralec Vasilij Žbogar ima poleg svoje velike ljubezni jadranja še eno ljubezen, in to so šparglji. Obožuje predvsem njihov poseben okus. Sam si najraje pripravi šparglje z jajci, moči po treningih pa najraje nabira z mamino špargljevo juho.

Slastne jedi iz brokolija
Ne glede na to, da največ zdravilnih snovi vsebuje surov brokoli, pa veliko vitaminov obdrži tudi takrat, ko ga skuhate. Za vas smo pripravili nekaj idej, kako ga pripraviti.

Jabolka na tisoč in en način
Jabolka lahko uporabljate praktično povsod. Naribana pozdravijo drisko in uredijo prebavo, iz jabolčne lupine si lahko pripravite čaj ali masko za obraz. Jabolčni kis pa je, kot najbrž že veste, vsestransko uporaben.

JABOLKO
Jabolko je eden izmed najbolj dostopnih in najbolj zdravih sadežev. Je odličen vir energije in zdravilnih snovi. Pomaga pri izboljšanju odpornosti telesa, pomembno vlogo pa igra tudi pri preprečevanju številnih obolenj.

Jabolka ekološke ali integrirane pridelave?
Ko kupujemo jabolka, smo primorani slepo zaupati sadjarjem in trgovcem. Pa jim res lahko zaupamo? Na ministrstvu trdijo, da je integrirana pridelava naravi prijazna. Sanja Lonča iz koalicije Inštituta za trajnostni razvoj podeželja pa pravi, da ministrstvo zavaja javnost.