kislo

Kaj se zgodi, če vsak dan jemo sladoled?
Tudi vi obožujete sladoled? Kaj se zgodi, če ga jemo vsak dan?

To bi morali jesti v vročih poletnih dneh
Poleti se naša vsakodnevna rutina spremeni. Dnevi so daljši, vzdušje na delovnem mestu je bolj sproščeno, naš urnik pa manj natrpan. Večina si privošči teden ali dva dopusta, kjer gibanje, kot smo ga vajeni doma, ni v prvem planu. Vse te spremembe zaznava tudi naš organizem, še posebej burno pa se lahko nanje odzove prebava. Prav zato je pomembno, da tudi v poletnih dneh skrbimo za uravnoteženo in zdravo prehrano, s poudarkom na vlakninah in probiotikih.

Kaj se zgodi, če pride do pomanjkanja vitamina K?
Vitamin K ima vlogo pri strjevanju krvi, zdravju srca in zdravju naših kosti. Toda ravno vitamina K navadno ne zaužijemo dovolj z našo tipično zahodno prehrano. Zakaj je še tako zelo pomemben vitamin K?

Kaj je res in kaj ni, ko se govori o alkalni dieti?
Nenehno smo bombardirani z dietami, spremembami življenjskega sloga, metodami hujšanja in drugimi trendi, ki so povezani s tem, kar zaužijemo. Modna beseda, ki v zadnjih nekaj letih osvaja vse vidike našega življenja, je alkalna dieta.

Tako najlažje ugotovite, katera živila vam povzročajo zgago
Čeprav je zgaga lahko simptom različnih bolezni prebavil, gre najpogosteje za ločen, prehoden pojav, ki je posledica zlasti neprimernega načina življenja in slabih prehranjevalnih navad. To se z nekaj prilagoditvami vsakdanjega življenja na srečo da popraviti. Toda seznam živil, ki so kriva za pojav zgage, se lahko od posameznika do posameznika razlikuje. Kako torej sploh ugotoviti, katera živila vam povzročajo zgago?

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?
Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Tako se lahko trajno znebite odvečnih kilogramov
Tudi letos bi pred poletjem številni radi izgubili odvečne kilograme. Pri tem ubirajo različne poti: nekateri stavijo na striktno prehrano, drugi na redno intenzivno vadbo, tretji na kombinacijo obojega. Toda, a ste vedeli, da je mogoče s pravilnim pristopom trajno rešiti izzive predpoletnega hujšanja? Razkrivamo, kako!

10 nasvetov za prehrano, če vas muči refluks
Refluksna bolezen ali gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je stanje, pri katerem se želodčna vsebina vrača v požiralnik, kar povzroča neprijetne simptome, kot so zgaga, pekoč občutek v prsnem košu, kisli okus v ustih in težave z zaužitjem hrane. Kako konkretno vam lahko pomaga prilagoditev prehrane?

Nova raziskava razkriva učinke probiotikov na krepitev razpoloženja
Nedavna študija je razkrila potencialno pozitiven učinek probiotikov na simptome tesnobe in depresije pri ljudeh. Uživanje probiotikov naj bi tako, če gre verjeti omenjeni raziskavi, močno vplivalo na naše razpoloženje.

5 stvari, ki jih vaš zadah razkriva o vašem zdravju
Slab zadah ali halitoza ni vedno zgolj posledica slabe ustne higiene. Velikokrat, če le znamo prepoznati znake, nam sporoča, kaj se dogaja v našem telesu.

Se zavedate, kako zelo črevesje vpliva na fizično in psihično zdravje?
Črevesje vpliva na naše počutje, razpoloženje, navsezadnje pa na celotno fizično zdravje. Zakaj je pomembno, da skrbimo za zdravo prebavo in kako to narediti?

Vneto in boleče grlo - kdaj je lahko nevarno?
Vneto in boleče grlo običajno nastane zaradi virusnega vnetja, ki je posledica gripe ali prehlada. Neprijeten občutek v žrelu, suho žrelo, praskanje, pekoča bolečina in bolečina pri požiranju so simptomi, s katerimi smo se že pogosto srečali. Preverite, kako si pomagati in kdaj so ti simptomi posledica bolj resne bolezni.

To so načini 'razstrupljanja' telesa, ki jih lahko izvajate vsak dan
Vsak dan slišimo o različnih tehnikah razstrupljanja, ki naj bi obnovile naše telo in nam povrnile zdravje. A bolj kot to, kaj počnemo ta dva ali tri tedne v letu, je pomembno, kaj počnemo preostanek leta. To je tisto, kar bo določilo naše počutje ali zdravje. Prav zato lahko v svoj vsak dan vključite teh 5 tehnik razstrupljanja.

Tako boste resnično 'razstrupili' svoje telo
Po prazničnem obdobju, ko pogosto uživamo v obilnih obrokih in sladicah, se veliko ljudi odloči za 'razstrupljanje' telesa, da bi se počutili bolje in vzpostavili ravnovesje.

Idealna hrana za ta letni čas
Fermentirana živila bi lahko označili za idealno zimsko hrano. Najbolj poznamo kislo zelje in repo. Toda fermentiranih živil je še veliko več, tako da lahko res prav vsak najde tista, ki so po njegovem okusu. Z nutricistko smo se pogovarjali, kakšni so pozitivni učinki rednega uživanja takšne hrane.

Tudi to vpliva na bolezni prebavil
V sodobnem zobozdravstvu, kjer človeka opazujemo celostno, veliko pozornosti ne posvečamo samo prisotnosti kariesa ter drugih zobnih patologij, temveč iščemo tudi znake določenih bolezni, ki se lahko kažejo sprva celo samo s spremembami v ustni votlini.

7 živil, ki spodbujajo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za splošno dobro počutje in zdravje. Dobra prebava omogoča telesu, da učinkovito absorbira hranila iz hrane, izloča odpadne snovi ter ohranja uravnoteženo prebavno funkcijo. Dodajanje naslednjih živil v prehrano lahko pomaga še dodatno spodbuditi prebavo in izboljšati zdravje prebavnega sistema.

Živilo, ki ga preprosto morate uživati v tem času
Kislo zelje je tradicionalna fermentirana jed, ki je znana po svojem edinstvenem okusu in številnih zdravilnih lastnostih.

Se zavedate, kako zelo možgani vplivajo na črevesje?
Ste se kdaj vprašali, kako možgani vplivajo na črevesje in obratno, kako črevesje vpliva na možgane?

Zakaj grizemo ustno sluznico, lica, ustnico in jezik?
Je razlog v zobeh ali v 'psihi'? Kakšne, če so, so posledice? Kako se odvaditi?

Kakšni so razlogi za zaprtje in kako si lahko pomagamo?
Zaprtje je pogosta prebavna težava, ki se kaže kot težava ali redkost pri odvajanju blata. Pri zaprtju se blato v črevesju premika počasneje ali ima težave pri prehodu skozi črevesje.

6 preprostih načinov za lajšanje napihnjenosti, če ste vegan
Ne bomo filozofirali o tem, ali je veganska dieta zdrava in pametna ali ne, temveč se bomo osredotočili na to, zakaj lahko pri veganih večkrat pride do napihnjenosti in kako si lahko glede tega pomagamo.

Živila, ki jih je dobro uživati, če se spopadate z drisko
O driski govorimo, ko je izločanje blata pogosto, večkrat na dan, blato pa je mehko in tekoče. Z drisko se včasih spopademo preprosto, ker smo kaj napačnega pojedli, včasih pa ker smo se okužili s bakterijami. Odrasli sli lahko sami ob driski pomagate dva dni, če traja dlje časa, je treba obiskati zdravnika, saj je lahko izguba vode prevelika in pride do močne dehidracije.

Sezona senenega nahoda: 5 načinov, kako lahko zmanjšate simptome
Prišla je pomlad, z njo pa sezona senenega nahoda, ki prinaša rdeče in zabuhle oči in veliko izcedka iz nosu. V nadaljevanju razkrivamo, kako si lahko vsaj nekoliko olajšate simptome.

4 živila, dobra za vitalnost in zdravje celotnega telesa
Čeprav so probiotiki vsem zelo dobro poznan izraz, njihov pomen še vedno ne jemljemo dovolj resno.

Vse, kar morate vedeti o probiotikih
Tudi vi nenehno poslušate o tem, kako dobri in zdravi so probiotiki za naše telo, pa sploh ne veste, kaj so probiotiki? V tem članku predstavljamo vse ključne informacije, ki jih morate vedeti o njih.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

To mesto mozolja razkriva o vašem zdravju
Nutricionistka Eve Kalinik razkriva, kako lahko mesto nastanka mozoljev na obrazu razkriva znake o vašem zdravju.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?