kislo

Kako naravno okrepiti imunski sistem: 10 preverjenih načinov
Imunski sistem je naš telesni obrambni mehanizem, ki se bori proti okužbam in boleznim. Njegovo delovanje je ključno za naše zdravje in dobro počutje. Medtem ko je pomembno, da sledimo zdravemu življenjskemu slogu in upoštevamo nasvete zdravnikov, obstaja veliko naravnih načinov, kako okrepiti svoj imunski sistem.

5 živil, ki vam lahko pomagajo okrepiti imunski sistem
Močan imunski sistem je ključen za zaščito pred okužbami, še posebej v zimskem času, ko so prehladi in gripe pogostejši. K sreči lahko z uravnoteženo prehrano, bogato s ključnimi hranili, pripomoremo k temu, da naše telo bolje kljubuje virusom in bakterijam.

Vrste razjed v ustih in kako jih pozdraviti
Razjeda v ustih je ranica, ki se pojavi kjerkoli v ustih. Te rane so običajno rdeče, rumene ali bele in morda imate eno ali več. Kdaj lahko izginejo same od sebe in ali so lahko nevarne?

8 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate visok krvni tlak
Visok krvni tlak ni le neprijetna nadloga, temveč je lahko tudi resna grožnja našemu zdravju. Poglejmo si, kateri hrani in živilom se je bolje izogibati, če imate visok krvni tlak.

Je kruh iz kislega testa zdrav ali je le trend?
Zagotovo ste v trgovinah z zdravo hrano, navadnih trgovinah, na tržnici ali v kakšnem supermarketu že videli kruh iz kislega testa. Morda ste o njem zgolj brali. Ne glede na to, ali ste ljubitelj kruha ali ne, je dobro, da veste, kaj je kruh iz kislega testa.

Najboljša živila z visoko vsebnostjo probiotikov
Probiotiki so del našega mikrobioma, ki je skupnost mikrobov, ki skupaj skrbijo za zdravje vašega telesa. Da bi mikrob lahko imenovali probiotik, mora imeti določene lastnosti. Kje, bolje rečeno, v katerih živilih lahko probiotikov dobimo (še) več?

Najboljša hrana za vsako desetletje življenja
Najboljša prehrana je takšna, ki stremi k zmernosti in ravnovesju. Ničemer se ne bi potrebovali izogibati, dokler nam določena živila ne škodujejo, vsekakor pa je priporočljivo, da prilagodimo prehrano glede na leta.

Jesenska živila, ki bi jih morali uživati za boljši imunski sistem
Dnevi postopoma ponovno postajajo krajši, narava pa se pripravlja na jesen. Jesen je letni čas, ko se poveča tveganje za prehlad, gripo in druge okužbe dihal. Poleg splošnih priporočil, ki zajemajo skrb zase, redno gibanje in dobro higieno, je pomembno, da uživamo tudi prava živila, ki so bogata z vitamini, minerali in antioksidanti.

9 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Naše mišice, notranji organi in tkiva so sestavljene iz beljakovin. Beljakovine so tako ene najpomembnejših sestavin našega telesa. Gre za dolgoverižne aminokisline, ki so pomembne za rast, razvoj in ohranjanje telesnih funkcij. Preverite, ali vam jih primanjkuje.

Stvari, ki jih vaše telo potrebuje v starosti
Ko se staramo, naše telo drugače odreagira na notranje in zunanje dejavnike, ki vplivajo na naše zdravje. Spreminja se tudi potreba po hrani, vitaminih in določenih mineralih. Poglejmo si, katere stvari naše telo potrebuje v zlatih letih.

Neprijetna tegoba, ki smo ji z leti vse bolj izpostavljeni
Staranje je naravni proces, ki mu žal ne moremo ubežati. Zunanje znake z uporabo različnih preparatov in tretmajev še nekako uspemo prikriti in upočasniti, a telo se stara tudi navznoter, tam pa ne pridejo v poštev niti kreme in barve niti razni posegi, s katerimi bi ustavili čas. Na katere organe pa ima staranje največji vpliv?

Umivanje las z limono: da ali ne?
Ko je govora o umivanju las z limono, naletimo na precej kontradiktorna mnenja. Limona ima kislo pH in vsebuje naravno kislino, natančneje citronsko kislino. Potrebno je poudariti, da se učinki limone na lase razlikujejo glede na vrsto las in stanje lasišča posameznika.

To je največja napaka, ki jo naredimo, ko se odločimo za hujšanje
Mnogo ljudi ni zadovoljnih s svojo zunanjo podobo. Poleg znakov staranja so za to v največji meri krivi odvečni kilogrami. Ti se praviloma ne pojavijo čez noč, temveč se počasi in precej neopazno nalagajo na naša stegna, boke, trebuh ter ostala kritična področja. Ko nas začnejo motiti, se jih želimo seveda čim prej znebiti, zato smo pripravljeni poseči po številnih, v mnogih primerih precej drastičnih dietah. A te na dolgi rok, žal, ne bodo učinkovale.

Kaj se zgodi, če vsak dan jemo sladoled?
Tudi vi obožujete sladoled? Kaj se zgodi, če ga jemo vsak dan?

To bi morali jesti v vročih poletnih dneh
Poleti se naša vsakodnevna rutina spremeni. Dnevi so daljši, vzdušje na delovnem mestu je bolj sproščeno, naš urnik pa manj natrpan. Večina si privošči teden ali dva dopusta, kjer gibanje, kot smo ga vajeni doma, ni v prvem planu. Vse te spremembe zaznava tudi naš organizem, še posebej burno pa se lahko nanje odzove prebava. Prav zato je pomembno, da tudi v poletnih dneh skrbimo za uravnoteženo in zdravo prehrano, s poudarkom na vlakninah in probiotikih.

Kaj se zgodi, če pride do pomanjkanja vitamina K?
Vitamin K ima vlogo pri strjevanju krvi, zdravju srca in zdravju naših kosti. Toda ravno vitamina K navadno ne zaužijemo dovolj z našo tipično zahodno prehrano. Zakaj je še tako zelo pomemben vitamin K?

Kaj je res in kaj ni, ko se govori o alkalni dieti?
Nenehno smo bombardirani z dietami, spremembami življenjskega sloga, metodami hujšanja in drugimi trendi, ki so povezani s tem, kar zaužijemo. Modna beseda, ki v zadnjih nekaj letih osvaja vse vidike našega življenja, je alkalna dieta.

Tako najlažje ugotovite, katera živila vam povzročajo zgago
Čeprav je zgaga lahko simptom različnih bolezni prebavil, gre najpogosteje za ločen, prehoden pojav, ki je posledica zlasti neprimernega načina življenja in slabih prehranjevalnih navad. To se z nekaj prilagoditvami vsakdanjega življenja na srečo da popraviti. Toda seznam živil, ki so kriva za pojav zgage, se lahko od posameznika do posameznika razlikuje. Kako torej sploh ugotoviti, katera živila vam povzročajo zgago?

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?
Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Tako se lahko trajno znebite odvečnih kilogramov
Tudi letos bi pred poletjem številni radi izgubili odvečne kilograme. Pri tem ubirajo različne poti: nekateri stavijo na striktno prehrano, drugi na redno intenzivno vadbo, tretji na kombinacijo obojega. Toda, a ste vedeli, da je mogoče s pravilnim pristopom trajno rešiti izzive predpoletnega hujšanja? Razkrivamo, kako!

10 nasvetov za prehrano, če vas muči refluks
Refluksna bolezen ali gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je stanje, pri katerem se želodčna vsebina vrača v požiralnik, kar povzroča neprijetne simptome, kot so zgaga, pekoč občutek v prsnem košu, kisli okus v ustih in težave z zaužitjem hrane. Kako konkretno vam lahko pomaga prilagoditev prehrane?

Nova raziskava razkriva učinke probiotikov na krepitev razpoloženja
Nedavna študija je razkrila potencialno pozitiven učinek probiotikov na simptome tesnobe in depresije pri ljudeh. Uživanje probiotikov naj bi tako, če gre verjeti omenjeni raziskavi, močno vplivalo na naše razpoloženje.

5 stvari, ki jih vaš zadah razkriva o vašem zdravju
Slab zadah ali halitoza ni vedno zgolj posledica slabe ustne higiene. Velikokrat, če le znamo prepoznati znake, nam sporoča, kaj se dogaja v našem telesu.

Se zavedate, kako zelo črevesje vpliva na fizično in psihično zdravje?
Črevesje vpliva na naše počutje, razpoloženje, navsezadnje pa na celotno fizično zdravje. Zakaj je pomembno, da skrbimo za zdravo prebavo in kako to narediti?

Vneto in boleče grlo - kdaj je lahko nevarno?
Vneto in boleče grlo običajno nastane zaradi virusnega vnetja, ki je posledica gripe ali prehlada. Neprijeten občutek v žrelu, suho žrelo, praskanje, pekoča bolečina in bolečina pri požiranju so simptomi, s katerimi smo se že pogosto srečali. Preverite, kako si pomagati in kdaj so ti simptomi posledica bolj resne bolezni.

To so načini 'razstrupljanja' telesa, ki jih lahko izvajate vsak dan
Vsak dan slišimo o različnih tehnikah razstrupljanja, ki naj bi obnovile naše telo in nam povrnile zdravje. A bolj kot to, kaj počnemo ta dva ali tri tedne v letu, je pomembno, kaj počnemo preostanek leta. To je tisto, kar bo določilo naše počutje ali zdravje. Prav zato lahko v svoj vsak dan vključite teh 5 tehnik razstrupljanja.

Tako boste resnično 'razstrupili' svoje telo
Po prazničnem obdobju, ko pogosto uživamo v obilnih obrokih in sladicah, se veliko ljudi odloči za 'razstrupljanje' telesa, da bi se počutili bolje in vzpostavili ravnovesje.

Idealna hrana za ta letni čas
Fermentirana živila bi lahko označili za idealno zimsko hrano. Najbolj poznamo kislo zelje in repo. Toda fermentiranih živil je še veliko več, tako da lahko res prav vsak najde tista, ki so po njegovem okusu. Z nutricistko smo se pogovarjali, kakšni so pozitivni učinki rednega uživanja takšne hrane.

Tudi to vpliva na bolezni prebavil
V sodobnem zobozdravstvu, kjer človeka opazujemo celostno, veliko pozornosti ne posvečamo samo prisotnosti kariesa ter drugih zobnih patologij, temveč iščemo tudi znake določenih bolezni, ki se lahko kažejo sprva celo samo s spremembami v ustni votlini.

7 živil, ki spodbujajo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za splošno dobro počutje in zdravje. Dobra prebava omogoča telesu, da učinkovito absorbira hranila iz hrane, izloča odpadne snovi ter ohranja uravnoteženo prebavno funkcijo. Dodajanje naslednjih živil v prehrano lahko pomaga še dodatno spodbuditi prebavo in izboljšati zdravje prebavnega sistema.